easye 3 371 Opublikowano 3 czerwca 2019 Opublikowano 3 czerwca 2019 (edytowane) W weekend przeinstalowałem system i zniknela mi opcja ustawienia rozdzielczosci 1440p. Zamiast tego mam jakas dziwna 2048x1536, w liscie wszystkich trybow takze nie moge dodac 2048x1440. Ktos moze wie co z tym mozna zrobic? EDIT: w panelu sterowania nvidia dodałem nową niby nieobsługiwaną przez monitor i jest, ale nie wiem dlaczego nagle zniknęła po zainstalowaniu systemu od nowa. Edytowane 3 czerwca 2019 przez easye Cytuj
oFi 2 469 Opublikowano 3 czerwca 2019 Opublikowano 3 czerwca 2019 A sterowniki do karty nie mają swojego odzielnego panelu z rodzielczościami? Często jeżeli nie masz danej rozdzielczości to musisz zmienić w innych opcjach aspect ratio na 16:10 albo 16:9 by Ci pokazały się inne rozdzielczości Cytuj
easye 3 371 Opublikowano 3 czerwca 2019 Opublikowano 3 czerwca 2019 (edytowane) Mają też, ale sprawdzałem i są te same co w Windowsie. Wydaje mi się, że mam 16:9 od zawsze, sprawdzę to jeszcze i odinstaluje może sterowniki monitora wskaże by jeszcze raz zainstalował z nowa wersja systemu. Edytowane 3 czerwca 2019 przez easye Cytuj
easye 3 371 Opublikowano 9 czerwca 2019 Opublikowano 9 czerwca 2019 Jeszcze raz zainstalowalem najnowszy build Windowsa 10 Pro i znowu mam to samo. Mam np: 2048x1536 / zamiast 1440 Moze jednak jakas aktualizacja na telewizor poszla? Cytuj
El Loco Chocko 2 029 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 To jest znany problem po ostatnim updejcie. Wroc do starszego. Cytat Open Start > Settings > Update & security > Recovery > under Go back to my previous version of Windows 10, click Get started. or Press Control + Alt + Delete Click Sign out At the Sign In screen, hold down the shift key on your keyboard while clicking the Power button on the screen Continue to hold down the shift key while clicking Restart Continue to hold down the shift key until the Advanced Recovery Options menu appears Click Troubleshoot Click Advanced options Click Go back to the previous version of Windows Cytuj
MierzejX 883 Opublikowano 15 czerwca 2019 Opublikowano 15 czerwca 2019 (edytowane) Problem: Unallocated space na dysku zewnetrznym. Brak dostępu do plików. System nie widzi go w explorerze po podłączeniu. Pliki gier znajdowały się na tym dysku. Nadal widzine przez Windows. Geneza: Po standardowym update'cie Windowsa moj zewnętrzny dysk zmienił literę z E na D. Steam app przestał widzieć gry, które były na nim zainstalowane. Chciałem przywrócić starą literę w Disk Manager. Po uruchomieniu managera, pojawiła się informacja, że dysk jest nieznay i wymaga wpierw przypisania jako GPT czy MBR. Niewiele myśląć kliknąlem "ok" na pierwszej opcji po czym dysk przestał być widoczny w systemie i widnieje w disk manager jako "unallocated" ("nieprzypisany" zdaje się). Rozwiązanie: Z tego co się dowiedziałem do teraz, to jedynym wyjściem jest jego sformatowanie i powinnien wrócić do działania. Nie ma możliwości powrotu do działania z obecnie zapisanymi plikami (można użyć programu do odtworzenia zawartości, ale żaden darmowy nie pozwoli na odtworzenie blisko 500GB danych - zresztą nie bardzo miałbym gdzie to przerzucić). Pytanie: W jaki sposób pozbyć się pozostałości po zainstalowanych grach z systemu? UPDATE: OK, chyba nie jest tak źle z systemem, bo nie wszystkie gry są zapisane w Apps & Features a te które są po kliknięciu "odinstaluj" znikają. Nie wiem czy wpłynie to na funkcjonowanie systemu, ale innym zaproponowanym rozwiązaniem jest reinstalacja Windowsa. Mam pendrive z Windows Repair kit ale mam obawy, że coś pójdzie nie tak UPDATE 2 - WSZYSTKO NAPRAWIONE Na innym forum ktoś podrzucił mi rozwiązanie przy użyciu darmowego programu TestDisk. Program wykrył zgubioną partycję i w całości ja przywrócił do działania. Nie zajęło to dłużej jak 10s. Wszystko wróciło do normy. Nawet litera dysku została przypisana ponownie jako D. Edytowane 15 czerwca 2019 przez MierzejX Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 7 października 2019 Opublikowano 7 października 2019 No to pograne. Moja Karta od 74 stopniu zaczyna wyć w nieboglosy mimo ustawienia profilu wiatraka RMA i zobaczymy co dalej. Chociaż jak sobie przypomnę od nowości nie grzeszyla kultura pracy. Cytuj
Labtec 3 646 Opublikowano 7 października 2019 Opublikowano 7 października 2019 1 godzinę temu, mozi napisał: No to pograne. Moja Karta od 74 stopniu zaczyna wyć w nieboglosy mimo ustawienia profilu wiatraka RMA i zobaczymy co dalej. Chociaż jak sobie przypomnę od nowości nie grzeszyla kultura pracy. Wymienic paste i sprawdzic Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 7 października 2019 Opublikowano 7 października 2019 Karta na gwarancji to raczej nie powalczę. Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 7 października 2019 Opublikowano 7 października 2019 Asus dual 2080ti. Lipa straszna bo trochę pochopnie kupiona. Jak teraz czytam to mocno ja jadą za kulturę pracy właśnie. Ale nie odpuszczę bo ewidentnie jest coś skopane w chłodzeniem. A jak u Ciebie 2070? Jak kultura pracy? Cytuj
easye 3 371 Opublikowano 7 października 2019 Opublikowano 7 października 2019 (edytowane) Ja kupiłem tego Palita GameRock Super. Prosto z pudełka chyba w ogóle nie przekraczał 70 stopni, z podniesionymi zregatami o 6% już tak, ale wciąż jest nieslyszalny. W zasadzie jedyne co w swoim kompie teraz słyszę to zasilacz, pewnie też przy okazji wymienię. Edytowane 7 października 2019 przez easye Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 8 października 2019 Opublikowano 8 października 2019 (edytowane) No i elegancko. Czytam że 2080ti są gorące ale no powinno to jakoś działać - głośniej = mniejsze tempy itd a 74 st nie było źle tyle że wiatraki żyły własnym życiem. Zobaczymy co dalej. Edytowane 8 października 2019 przez mozi Cytuj
easye 3 371 Opublikowano 8 października 2019 Opublikowano 8 października 2019 No pewnie że nie, do 80 stopni to raczej normalne temperatury przy obciążeniu. Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 8 października 2019 Opublikowano 8 października 2019 Tak czytam to jest masakra. MSI, Asus, EVGa wszędzie takie problemy. Zasadniczo dotyka to 2080 i 2080ti - objaw - powyżej 74-75 stopni zaczyna wyć wentylator/wentylatory na 100% i nie cholery nie da się tego wysterować żadnym softem. Czasem pomaga włożenie w slot karty jeszcze raz ale imo to bulshit bo poniżej 74 stopni można zrobić co się chce z ustawieniami a powyżej dzieją się cuda. 99% przypadków ludzie robią RMA na karty. U mnie to wygląda tak że np wentyl wyje na 100% a softy pokazują np 50% prędkości ale za to hwinfo pokzauje 3500 rpm. Pracuje ze sprzętem to wiem że wszystko może się zepsuć i się nie spinam ale trochę to taki żart że karta za tyle papy i takie cuda. Pod obciążeniem powinna ta karta mieć 78-80 stopnii i wiatraki na 60-70% i będzie miło. Teraz to jest kurna odrzutowiec. Cytuj
Ukukuki 6 977 Opublikowano 8 października 2019 Opublikowano 8 października 2019 A chłodnica? Ja coś muszę z chłodzeniem procka wymyślić bo słyszę jak szumi czasem. Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 8 października 2019 Opublikowano 8 października 2019 Karta jest na gwarancji i boję się gmerac bo rtxy to ponoć lubią sobie paść więc zwodujesz kartę i tak średni jak wyjdzie asteroid na ekranie. Poczekam co powie serwis. Mam dark rock pro 4 na procku i jest mega kulturalnie cicho i chłodno. Przy 6 wiagrakach w obudowie to nie bardzo się da mieć tryb silent. Wiatrak masz na procku stockowy? Cytuj
easye 3 371 Opublikowano 9 października 2019 Opublikowano 9 października 2019 Każdy nie stockowy będzie cichy, nawet tani silentium, czy be quiet do 170 zł. Kosmos z tymi Rtxami 2080, nawet nie wiedzialem ze maja takie problemy. Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 9 października 2019 Opublikowano 9 października 2019 Kurła. Musiała paść jak jutro Premiera https://uploadvr.com/asgards-wrath-review/ Super. Ktoś się orientuje ile czasu może potrwać RMA asusa? Cytuj
Ukukuki 6 977 Opublikowano 9 października 2019 Opublikowano 9 października 2019 22 godziny temu, mozi napisał: Wiatrak masz na procku stockowy? Stockowy i jest to pierwsza rzecz którą wymienię. Do tego radiator jest śmiesznie mały. Lipa z kartą ale nie pomogę. Dostałem dwie gierki do RTXa, tego Wolfa i Control a teraz sklep przysłał mi kod na tego nowego CoDa, pewnie im się coś pomyliło ale nie będę marudził. Cytuj
Labtec 3 646 Opublikowano 9 października 2019 Opublikowano 9 października 2019 Jak karta na gwarancji to bym się nie stresował tylko od razu wysłał żeby sprawdzili co nie jest tak, nigdy nie miałem karty co pociła się przy 70°c, nawet GTX 480 chodzil kulturalnie (choć słychać go było, przy 105°c) Co do chłodzenia cpu to czekam aż pokazie się seria chromax od Noctua w sklepach bo te standartowe kolory nie podchodziły mi Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 9 października 2019 Opublikowano 9 października 2019 (edytowane) A duże to są koszty żeby zwodować kartę? Np takiego rtxa - zastanawiam się czy nawet jak naprawią tak nie zrobić. Edit: Jakoś widzę że nie bardzo: https://www.ekfluidgaming.com/ek-ac-geforce-rtx https://www.ekwb.com/configurator/waterblock/3831109817049#DB_inline?height=260&width=530&inline_id=comp_table Hmm chyba się rozjerzę. Miejsce mam więc dałoby radę. Tak jak piszesz Labtec - karta poszła na rma. Edytowane 9 października 2019 przez mozi Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 23 października 2019 Opublikowano 23 października 2019 Fantastycznie, serwis nie stwierdził usterki, przysłali kartę w opakowaniu zastępczym bez raportu z naprawy. Super. Cytuj
lukas_k96 306 Opublikowano 30 grudnia 2019 Opublikowano 30 grudnia 2019 (edytowane) Mam problem z laptopem: dzisiaj nie było mnie w domu, podobno przez jakiś czas nie było prądu. Włączyłem laptopa, po czym po kilkudziesięciu minutach laptop się wyłączył (tak jakby padła bateria). Sprawdziłem wtyczki, wszystko poprawiłem, włączyłem laptopa i zobaczyłem, że bateria ma 0%, choć pokazuje, że jest ładowana. Najgorsze jednak jest to, że laptop cały czas po upływie jakiegoś czasu przechodzi w tryb uśpienia (tak jakby właśnie bateria padła) i potem odpala się od nowa. Co może być powodem takiego stanu rzeczy? Zasilacz padł, bateria? Jeśli bateria to chyba raczej nie powinno się tak dziać, że przy podłączeniu do zasilania laptop się wyłącza. PS: Zmieniłem zasilacz (z innego laptopa, słabsza moc), laptop wytrzymał dłużej, ale też sam z siebie przeszedł w tryb uśpienia. Nie mam już pomysłu co może być przyczyną... Edytowane 30 grudnia 2019 przez lukas_k96 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi