Velius 5 709 Opublikowano 25 czerwca 2012 Opublikowano 25 czerwca 2012 RHD to integra,na kazdej plycie (prawie) taka sama,moze postaraj sie updatowc sterowniki do niej? A moze cos w ustawieniach nie tak. Co do karty usb nie mam pojecia,ale jezeli juz cos kupujesz to moze dobra karte dzwiekowa wewnetrzna? Xonar DG juz od 70zl mozna dostac a naprawde dobra karta dla kogos kto nie ma duzych wymagan a lubi sobie pograc. Cytuj
Suavek 4 690 Opublikowano 12 lipca 2012 Opublikowano 12 lipca 2012 Zapytać chyba nie zaszkodzi. Posiadam od około półtora roku kartę graficzną Gigabyte GeForce GTX 460. Od pewnego czasu wiatraczek (Windforce Anti-Turbulence, czy jakoś tak) bliższy wylotowi powietrza irytująco telepie w zależności od temperatury otoczenia i szybkości obrotów. Karta ma jeszcze półtora roku gwarancji a hałasujący wiatrak jako element zużywalny raczej nie podlega w tej kwestii wymianie czy naprawie (aczkolwiek jeszcze się dopytam w serwisie). Próbowałem całość czyścić, odkurzać, pryskać sprężonym powietrzem, ale nic nie pomaga. Plomby wiatraka nie zrywałem, aby dokładniej wyczyścić wnętrze, bądź też czymś nasmarować, co by nie stracić gwarancji. Krótko - jakie mam opcje? O ile podczas grania karta się rozgrzewa i wiatrak rozkręca, to nie ma problemów, ale od pewnego czasu jeśli np. tylko przeglądam sieć, bądź też korzystam z czegoś mniej wymagającego, to po pewnym czasie wiatrak zaczyna telepać, co strasznie rozprasza podczas pracy. Lekkie dotknięcie wycisza drgania i potwierdza, że to właśnie ten wiatrak, a nie nic innego, ale po chwili i tak znów zaczyna telepać. Jak zostawię komputer bezczynnie na dłużej, to dźwięk jest tak głośny niczym wiertarka... Poza tymi konkretnymi okazyjnymi przypadkami jednak chodzi normalnie i cicho. Nie ukrywam, że trochę laik jestem w kwestiach sprzętowo-technicznych. Jest jakiś sprawdzony i bezpieczny programik, którym mógłbym w razie czego regulować prędkość obrotów tego konkretnego wiatraka? (drugi działa w porządku). Albo chociaż potwierdzić zależności poza banalnym "jak się schłodzi to hałasuje"? SpeedFan nie wykrywa mi wiatraków od karty, a jedynie te od procka i obudowy, podczas gdy GPU-Z z jakiegoś powodu zawsze podaje te same wartości, niezależnie od tego jak obciążona jest obecnie grafika... Nie jestem w stanie do tego przywyknąć, szczególnie podczas pracy kiedy muszę się skupić, a z drugiej strony kończą mi się już pomysły, które nie uwzględniałyby utracenia gwarancji. Będę tym samym wdzięczny za każdą pomoc czy sugestie. Cytuj
MaZZeo 14 182 Opublikowano 23 lipca 2012 Opublikowano 23 lipca 2012 (edytowane) Dzisiaj oddałem do serwisu kompa w celu generalnego czyszczenia i zmiany pasty na procu (Phenom X4 955), gdyż temperatura była średnio o 10 stopni za wysoka w idle i stresie (odpowiednio 46 i 77 w grze). Sprawdzałem ją przez CPUID Hardware Monitor. Dostałem go z powrotem i przestały mi się w tym programie wyświetlać temperatury procka, cały czas pokazuje 0 stopni na każdym z rdzeniu. W Speedfan to samo. Co jest nie tak? EDIT: dobra nieważne, okazało się że zyeby te włączyły ch.uj wie po co jedną opcję w biosie. Teraz jest git. Edytowane 23 lipca 2012 przez MaZZeo Cytuj
wronerro 257 Opublikowano 28 lipca 2012 Opublikowano 28 lipca 2012 Witam Pytanie godne laika ale trudno. Dostalem nowego kompa, ktory ma na pokladzie Radka Hd 7850 2 Gb. Chce sciagnac nowe sterowniki itp itd, wchodze na strone amd ati i tam do wyboru mam rozne komponenty typu: - desktop graphic - notebok graphic - workstation graphic - embedded graphic Ktory wybrac, zeby wszystko zadupczalo az milo ? ;p Cytuj
SG1-ZIELU 870 Opublikowano 28 lipca 2012 Opublikowano 28 lipca 2012 Ręce opadają ale Ci odpowiem... Desktop grafics ----> Radeon HD Series -----> Radeon HD 7xxx Series Pcie a na końcu wybierasz system jaki masz i wciskasz by wyświetlił rezultat Cytuj
wronerro 257 Opublikowano 2 sierpnia 2012 Opublikowano 2 sierpnia 2012 Jaka jest normalna temp Sapphire Radka hd 7850 2gb ? Bo tak patrze czasami na HWMonitor i mam skoki pomiedzy 38* a 58* :F Jaka jest max gorna granica, ktorej powinienem sie obawiac ? Cytuj
Gość ragus Opublikowano 22 września 2012 Opublikowano 22 września 2012 Znajomy kupił sobie lapka (Samsung rf511). Używa Windowsa 7 i nie podobają mu się wyświetlane kolory. Są strasznie wyblakłe. Na swoim laptopie mogłem to zmieniać bo wejściu w Panel Strerowania Nvidia, ale u niego jak wejdę w ten panel, to nie ma opcji regulacji nasycenia barw/kontrastu itd. Zainstalował najnowsze sterowniki i dalej dupa. W drzewku opcji po lewej stronie panelu sterowania karty, nadal nie ma opcji zmiany kolorów. Dlaczego tak? Cytuj
kasuro 34 Opublikowano 27 września 2012 Opublikowano 27 września 2012 Mam okazję zakupić router w dobrej cenie http://www.netgear.com/home/products/wirelessrouters/work-and-play/dgn2200.aspx . Mam na chwilę obecną sieć blokową, mam normalne gniazdko kabel rj-45 i smigam, moje pytanie brzmi czy ten router będzie dobry? Czy router pod ADSL jest inny od tych DSL? Cytuj
Wolny 29 Opublikowano 24 października 2012 Opublikowano 24 października 2012 Witam,pare dni temu kupiłem lapka Toshiba Sat l850-11d, wszystko ładnie śmiga, tylko mam pewien problem z touchpadem,dzisiaj zauważyłem ,że przestał działać,prubowałem coś poustawiać w granym programie i nic (konsola dotykowa Synapsis),problemu niby nie ma bo i tak używam myszki,ale oczywiście wolałbym żeby wszystko grało.Co mogę w tej sprawie zrobić? Cytuj
wet_willy 2 163 Opublikowano 24 października 2012 Opublikowano 24 października 2012 A na pewno masz tego touchpada wlaczonego ? Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 24 października 2012 Opublikowano 24 października 2012 Panowie mega dziwny problem, nie wiem czy to wina routera ale opisuje problem. Mam router d-link dir-600. Na starej chacie (net z kablówki), działał piknie (ps3 online, iPad, iPhone, PC), po przeprowadzce i zmienienia neta na radiowy ale szybki i stabilny mam problem. W PC Polskie stronki otwierają się piknie, natomiast zagraniczne wolno, na PS3 online gra się piknie zero lagów. Na iP i iPadzie safari działa ale tylko strony PL typu wp,pl, a np BBC już nie ale co najgorsza nie ma bata żeby App Store się odpalił. Sieć założyłem od nowa i skonfigurowałem (jest tak samo jak na starych ustawieniach z tamtej chaty) Kojarzycie co to może być ? Router się psuje ? Cytuj
Shankor 1 614 Opublikowano 24 października 2012 Opublikowano 24 października 2012 Wygląda na problem dostawcy internetu. Może coś z DNS? Strzelam w ciemno. Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 24 października 2012 Opublikowano 24 października 2012 (edytowane) hmm no nie wiem ale gram online w nba 2k12 zero laga, zero wywalania. Jak by coś było z netem to online tak by hulał ? edit: aha najważniejsze, ziomek przyszedł z laptopem Maca i też mu nie działały praktycznie www, zagraniczne to totalnie ale jak wpiął bezpośrednio kabel to było si. Więc chyba jednak coś z routerem, może jakieś porty poblokowane ? Edytowane 24 października 2012 przez balon1984 Cytuj
Shankor 1 614 Opublikowano 24 października 2012 Opublikowano 24 października 2012 Jak działa z kabla, a przez Wi-Fi coś przerywa, to coś musiałeś pokombinować w ustawieniach. Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 24 października 2012 Opublikowano 24 października 2012 He no właśnie, tylko jakie ? Cytuj
Wolny 29 Opublikowano 25 października 2012 Opublikowano 25 października 2012 Tachibana-nic nie kombinowałem,może format załatwi sprawe? Cytuj
balon 5 342 Opublikowano 30 października 2012 Opublikowano 30 października 2012 Panowie mega dziwny problem, nie wiem czy to wina routera ale opisuje problem. Mam router d-link dir-600. Na starej chacie (net z kablówki), działał piknie (ps3 online, iPad, iPhone, PC), po przeprowadzce i zmienienia neta na radiowy ale szybki i stabilny mam problem. W PC Polskie stronki otwierają się piknie, natomiast zagraniczne wolno, na PS3 online gra się piknie zero lagów. Na iP i iPadzie safari działa ale tylko strony PL typu wp,pl, a np BBC już nie ale co najgorsza nie ma bata żeby App Store się odpalił. Sieć założyłem od nowa i skonfigurowałem (jest tak samo jak na starych ustawieniach z tamtej chaty) Kojarzycie co to może być ? Router się psuje ? Dla wszystkich co mają ten problem, znalazłem rozwiązanie! Pomogła zmiana DNS'ów na googlowskie czyli 8.8.8.8 oraz 8.8.4.4 możesz zmienić w konfiguracji rozterkach lub w opcjach sieci w ipadzie -> ustawienia ->ogólne -> sieć -> wi-fi Cytuj
Gość Opublikowano 31 grudnia 2012 Opublikowano 31 grudnia 2012 Sprzedaję właśnie laptopa z niedziałającym napędem. Paragonem usunąłem partycję D oraz systemową C, czyli jedynie jakie miałem. Teraz odpalając lapka dla pewności, że pousuwało się wszystko, otrzymuję komunikat "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key". Oznacza to, że nie ma żadnych partycji i komputer jest już wyczyszczony? Cytuj
Shankor 1 614 Opublikowano 31 grudnia 2012 Opublikowano 31 grudnia 2012 Oznacza to, że na dysku nie ma danych potrzebnych do załadowania systemu (czyli jest pusty). Tylko pamiętaj, że usunięte dane z dysku da się odzyskać. Więc jeśli miałeś tam jakieś wrażliwe dane to proponuję dysk przelecieć programem do "trwałego" usuwania danych. Cytuj
Gość Opublikowano 31 grudnia 2012 Opublikowano 31 grudnia 2012 Hm, czyli trzeba Winde jeszcze raz wgrać i dopiero poniszczyć wszystko? Jakim programem najlepiej trwale poniszczyć dane z dysku? Skoro nie kontaktuje mi napęd, to mam jakąś inną możliwość wgrania systemu? Cytuj
dydel 16 Opublikowano 31 grudnia 2012 Opublikowano 31 grudnia 2012 Można zrobić instalkę Windows'a z pendrive. Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 31 grudnia 2012 Opublikowano 31 grudnia 2012 (edytowane) Hm, czyli trzeba Winde jeszcze raz wgrać i dopiero poniszczyć wszystko? Jakim programem najlepiej trwale poniszczyć dane z dysku? Skoro nie kontaktuje mi napęd, to mam jakąś inną możliwość wgrania systemu?Na innym komputerze utwórz bootowalny pen z DBAN, ustawiasz kolejność bootowania a następnie wybierasz co ma czyścić i jaką metodą. Jeśli dysk jest niewielki bądź możesz sobie pozwolić na zostawienie włączonego sprzętu na np. 24h to stosujesz np. 3 iteracje (wg mnie najlepsze rozwiązanie, bo Gutmann to overkill natomiast zwyczajne zerowanie to jest dobre do naprawiania dysku). Pamiętaj tylko, że DBAN przy automatycznym czyszczeniu przeora wszystko co znajdzie czyli również tego pendrive. Edytowane 31 grudnia 2012 przez greah Cytuj
Gość Opublikowano 31 grudnia 2012 Opublikowano 31 grudnia 2012 @up: Wielkie dzięki, rzucam plusa Cytuj
kasuro 34 Opublikowano 9 stycznia 2013 Opublikowano 9 stycznia 2013 Zakupiłem wczoraj router, dziś podłaczyłem skonfigurowałem, założyłem hasło na wifi, łączy się laptop, smartfon, ogólnie pisze że jest połączenie i internet, jednak strony się nie wyświetlają . Ktoś wie o co komon? Cytuj
Shankor 1 614 Opublikowano 9 stycznia 2013 Opublikowano 9 stycznia 2013 A z jakiego urządzenia router "bierze" internet? Jeśli z modemu to musisz ustawić IP bramy domyślnej (czyli IP modemu) w routerze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi