Kazuun 221 Opublikowano 3 września 2013 Opublikowano 3 września 2013 Może nie problem jako taki ale pytanie: Da się jakoś sprawdzić softwarem jaki RAM mamy? Chodzi mi nie o ilość czy typ DDR, bo to wiem ale o jego speed w Mhz. Czy musze rozkręcać obudowę etc? Cytuj
Gość suteq Opublikowano 3 września 2013 Opublikowano 3 września 2013 (edytowane) Everestem sprawdzisz wszystko w sekcji SPD masz producenta, nazwę, rodzaj, szybkość, wszystko. Edytowane 3 września 2013 przez suteq Cytuj
Kazuun 221 Opublikowano 3 września 2013 Opublikowano 3 września 2013 Everestem sprawdzisz wszystko w sekcji SPD masz producenta, nazwę, rodzaj, szybkość, wszystko. :* To teraz pytanie, bo program pokazuje tak: Szybkość Pamięci: DDR3-1333 (667). To to są 1333 Mhz czy 667 Mhz? Cytuj
Gość suteq Opublikowano 3 września 2013 Opublikowano 3 września 2013 1333. To są pamięci DDR więc wartość trzeba podwoić, efektywne taktowanie wynosi 1333MHz. Cytuj
Kazuun 221 Opublikowano 3 września 2013 Opublikowano 3 września 2013 Czyli... uhm.... 2x 2 Gb 667Mhz = 4 Gb 1333Mhz ? Tak mam to rozumieć? Cytuj
Yap 2 794 Opublikowano 21 września 2013 Opublikowano 21 września 2013 (edytowane) Mam problem takiej natury: chcąc podłączyć kompa do TV kablem HDMI wszedłem w konfigurację wielu monitorów, wybrałem drugi, ale niestety obrazu nie otrzymałem. Ni stąd ni zowąd kliknąłem na "Używaj tylko drugiego monitora". Od tego momentu nie mam obrazu już nigdzie. Nie znam się na tym. Jest jakieś wyjście z sytuacji? EDIT: Nieaktualne, poradziłem sobie. Edytowane 21 września 2013 przez Yap Cytuj
SpacierShark123 1 506 Opublikowano 2 października 2013 Opublikowano 2 października 2013 (edytowane) Dopiero co kupiłem nowy sprzęt pochodził świetnie 2 tygodnie aż wczoraj nie wiadomo dlaczego nie chciał się uruchomić komputer.Dopiero po kilku próbach zmiany kontaktów oraz przedmuchania kabla ruszył.Dziś rano podobnie komputer nie wstawał i dopiero po wyjęciu kabla od zasilacza przedmuchaniu i włożeniu ponownie o dziwo ożył.Czego może być to przyczyna?Zasilacz Silentiumpc 600w.Dodam że po wymianie procesora na i5 z q6600 oraz głównej z asus p5k na msi z87 g43 nie robiłem reinstalacji systemu. Edytowane 2 października 2013 przez szarku123 1 Cytuj
SzewczykDratewka 202 Opublikowano 2 października 2013 Opublikowano 2 października 2013 Masz kogos aby pozyczyc zasilacz? To wyglada jakby z nim byly problemy. Mialem takie same objawy zanim zasilacz zdechl Cytuj
SpacierShark123 1 506 Opublikowano 2 października 2013 Opublikowano 2 października 2013 Nie mam niestety .No nic na dniach odeśle na gwarancje.Dzięki za pomoc Cytuj
Plamek 273 Opublikowano 2 października 2013 Opublikowano 2 października 2013 (edytowane) Dopiero co kupiłem nowy sprzęt pochodził świetnie 2 tygodnie aż wczoraj nie wiadomo dlaczego nie chciał się uruchomić komputer.Dopiero po kilku próbach zmiany kontaktów oraz przedmuchania kabla ruszył.Dziś rano podobnie komputer nie wstawał i dopiero po wyjęciu kabla od zasilacza przedmuchaniu i włożeniu ponownie o dziwo ożył.Czego może być to przyczyna?Zasilacz Silentiumpc 600w.Dodam że po wymianie procesora na i5 z q6600 oraz głównej z asus p5k na msi z87 g43 nie robiłem reinstalacji systemu. Zrób może najpierw tą reinstalke systemu.. przy każdej większej zmianie sprzętu lepiej zrobić czyszczonko. Szczególnie przy płycie głównej Swoją drogą. Dokładnie usunąłeś sterowniki od poprzedniego sprzętu?? Edytowane 2 października 2013 przez Plamek Cytuj
canuks 63 Opublikowano 2 października 2013 Opublikowano 2 października 2013 (edytowane) Po pierwsze nie uruchamia się co : Sprzęt ? ( czyt ,wentylatory w obudowie ,płyta główna ,zasilacz , wentylator na CPU ) czy windows się nie ładuje ? Jeśli sprzęt to sprawdź czy masz dobrze wpięty kabel od zasilacza ten carny co idzie do sieci , wtyczka w zasilaczu musi być wpięta na maxa , kolejna sprawa to zasilanie na płycie głownej . Sprawdź podłaczenie kabla 20+4 min ( największa wtyczka na płycie głównej) oraz zasilanie CPU (4 pinowa wtyka blisko gniazda CPU) Jeśli to masz poprawnie wpięte to PC musi "wstawać " odpal go przy otwartej obudowie i zobacz czy cooler na CPU pracuje i inne wentylatory jeśli tak to możemy wykluczyć uwalenie tych elementów . możesz zresetować bios zworką CMOS nigdy nie zaszkodzi Jeśli zaś nie ładuje się Windows to reinstalka zalecana ,ale miał byś wtedy jakiś komunikat na monitorze jeśli cos ci tam wyskakuje to napisz co . Napisz precyzyjnie co się dzieje z PC przy próbie włączenia Ja w swoim kompie miałem takie objawy ze uruchamiał mi sie np kliknięciu power 2-3 razy lub resetował się sam podczas ładowania windowsa ..... podejrzewałem już najgorsze a przyczyna okazała się błaha , poluzowała(nie do konca wpięta) mi się wtyczka od kabla sieciowego którą wpinamy w zasilacz Edytowane 2 października 2013 przez canuks Cytuj
SpacierShark123 1 506 Opublikowano 4 października 2013 Opublikowano 4 października 2013 Wewnątrz komputera kabelki podłączano mi w serwisie.Dziś miałem to samo już po reinstalacji.Tylko o dziwo kliknąłem guzik start i nic poszedłem do toalety wracam a komputer działa.Wygląda to tak jakby zasilacz nie chodził bo w środku cisza nic nie rusza. Cytuj
PRQc 705 Opublikowano 4 października 2013 Opublikowano 4 października 2013 upadł mi dysk twardy 160gb (te stare stacjonarne ) miałem tam mase gier na PS2 oryginalnych zgrywanch za pomocą hd loader, teraz nie uruchamia się, tzn w ogóle nie działa, da sie coś z tym zrobić?? lub przegrać dane na inny dysk są szanse że dane się nie zepsuły? bardzo prosze o odp Cytuj
Shankor 1 614 Opublikowano 4 października 2013 Opublikowano 4 października 2013 Na uszkodzenia mechaniczne nic nie poradzisz. Możesz próbować kopiowania, ale nawet jak ruszy, dane mogą być uszkodzone. 1 Cytuj
canuks 63 Opublikowano 4 października 2013 Opublikowano 4 października 2013 Wewnątrz komputera kabelki podłączano mi w serwisie.Dziś miałem to samo już po reinstalacji.Tylko o dziwo kliknąłem guzik start i nic poszedłem do toalety wracam a komputer działa.Wygląda to tak jakby zasilacz nie chodził bo w środku cisza nic nie rusza. Zrób jak pisałem otwórz obudowę odłącz kable od płyty głównej ( z wyjątkiem tych od Power/reset ) zostaw tylko podłaczony naped DVD/CD do zasilacza i odpal kompa i zobacz czy zasilacz działa (wentylator czy się kręci ). upadł mi dysk twardy 160gb (te stare stacjonarne ) miałem tam mase gier na PS2 oryginalnych zgrywanch za pomocą hd loader, teraz nie uruchamia się, tzn w ogóle nie działa, da sie coś z tym zrobić?? lub przegrać dane na inny dysk są szanse że dane się nie zepsuły? bardzo prosze o odp To zależy co poszło jeśli posypały się talerze to cięzko tylko serwis profesjonalny cię ratuje .Potrafią odzyskać dane ze spalonych ,zalanych ,zmiażdżonych nośników ,ale to kosztuje im poważniejsze uszkodzenie i trudniejsze odzyskanie danych tym cena większa . Swego czasu odzyskiwałem dane z karty pamięci (fotki z aparatu ) za odzyskanie 2 gb zdjęci zawołali 190zl ale to było 2 lata temu . 1 Cytuj
Rayos 3 170 Opublikowano 12 października 2013 Opublikowano 12 października 2013 Niedlugo kupie nowy zasilacz do kompa, jednak caly osprzet bedzie znajdowal sie w szufladzie pod tv a nie w obudowie, a zasilacz na polce obok (do szuflady sie nie zmiesci). Pytanie natury technicznej: czy tak podlaczony PC bedzie bezpieczny dla otoczenia? glownie mi chodzi o zasilacz, trzeba bedzie calosc jakos uziemic? Cytuj
canuks 63 Opublikowano 12 października 2013 Opublikowano 12 października 2013 A w gniazdu sieciowym do którego podłączasz zasilacz masz uziemienie ? Swego czasu trzymałem tak PCta prawie 6 miesięcy na biurku .... same bebechy bez obudowy i nic się nie stało , co innego jak masz małe dzieci w domu to lepiej zabezpieczyć dostęp bo ciekawskie dziecko może zrobić sobie krzywdę i szkód w sprzęcie Cytuj
Gość ragus Opublikowano 14 października 2013 Opublikowano 14 października 2013 (edytowane) Średnio raz na 5-6 dni, komputer wywala mi Blue Screena. Dzieje się to wtedy, gdy wychodzę z gry, lub gdy wyłączam komputer. Tak jak mówię, problem pojawia się sporadycznie raz na kilka dni, ale miło by było go wyeliminować. Ściągnąłem program BlueScreen View i doszedłem do tego, że BSOD jest powodowany przez ntsokrnl.exe. Co to może być? Wina kradzionego Windowsa? Jakiś problem ze sprzętem? Edytowane 14 października 2013 przez ragus Cytuj
SzewczykDratewka 202 Opublikowano 14 października 2013 Opublikowano 14 października 2013 czytajac na necie to moze byc wszystko. Ntsokrnl to plik jądra. Trzeba by tutaj kogos kto przesledzi plik dump. Tam powinno byc napisane co zawiodlo Cytuj
SpacierShark123 1 506 Opublikowano 19 października 2013 Opublikowano 19 października 2013 Nie ważne czego bym nie robił to raz na jakiś czas komputer zaczyna mieć na kilka sekund ściny podczas których z głośników leci dźwięk jakby wiertarki(jak przy zwieszeniu systemu).Mam tak od 2-3 dni wcześniej tego nie było .Dodatkowo wysłałem na gwarancje zasilacz więc obecnie mam kilkuletniego starego chiefteca 550w .Czy może być to jego wina?Dodatkowo podczas minimalizacji gry kursor chodzi z opóźnieniem (jakby pływał po ekranie). Cytuj
Gość ragus Opublikowano 28 października 2013 Opublikowano 28 października 2013 Średnio raz na 5-6 dni, komputer wywala mi Blue Screena. Dzieje się to wtedy, gdy wychodzę z gry, lub gdy wyłączam komputer. Tak jak mówię, problem pojawia się sporadycznie raz na kilka dni, ale miło by było go wyeliminować. Ściągnąłem program BlueScreen View i doszedłem do tego, że BSOD jest powodowany przez ntsokrnl.exe. Co to może być? Wina kradzionego Windowsa? Jakiś problem ze sprzętem? Okazało się, że miałem wadliwą jedną z kości RAM. Cytuj
kasuro 34 Opublikowano 29 października 2013 Opublikowano 29 października 2013 http://www.roxio.com/enu/promotions/landing/game-capture/default.html?source=gamecaptureURL Pewnie głupie pytanie ale zapytam. Obsłuży PSone lub ps2? Niby przechwytuje obraz z urządzenia , ale przed zakupem wolę zapytać. Cytuj
nihongo112 34 Opublikowano 29 października 2013 Opublikowano 29 października 2013 Dziewczynie popsuł się laptop (Dell inspiron). Słychać, że sprzęt działa, ale nic się nie wiświetla na ekranie, więc podejrzewałem jakies problemy z matrycą. Zaniosła go do serwisu gdzie orzekli, że do wymiany jest karta graficzna. 650 zł bez paragonu, 800 zł z paragonem (nie wiem za bardzo o co w tym chodzi). Nie znam się na cenach części i napraw, ale nie uważacie, że to cena troche z kosmosu? Ile może kosztować taka naprawa razem z kartą graficzną? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi