Gość donsterydo Opublikowano 21 sierpnia 2010 Opublikowano 21 sierpnia 2010 Mam laptopa Samsung R510 i mam problem tego rodzaju, że cholera zawiesza się nagminnie (nawet parę razy dziennie). Nie tylko gdy jest w Windowsie, potrafi się nieraz zawiesić gdy system się jeszcze ładuje. Za każdym razem jedynym wyjściem jest odłączenie od zasilania i wyciągnięcie baterii. Jaka może być tego przyczyna ? Cytuj
lmz 48 Opublikowano 21 sierpnia 2010 Opublikowano 21 sierpnia 2010 Nie wiem co jest tego przyczyną, ale jeśli chodzi o te zawiechy, to nie możesz resetować laptopa poprzez przytrzymanie przycisku zasilania przez kilka sekund? Chyba wygodniej... Cytuj
Gość donsterydo Opublikowano 21 sierpnia 2010 Opublikowano 21 sierpnia 2010 (edytowane) Jak naciskam przycisk to nie reaguje... Chociaż następnym razem przytrzymam dłużej bo naciskałem tak jak przy odpalaniu laptopa a może trzeba dłużej. Edytowane 21 sierpnia 2010 przez donsterydo Cytuj
lmz 48 Opublikowano 21 sierpnia 2010 Opublikowano 21 sierpnia 2010 No trzeba, trzeba, tak z 5 sekund. Cytuj
Gość Opublikowano 22 sierpnia 2010 Opublikowano 22 sierpnia 2010 Nie grzeje Ci się przypadkiem? Jak się zawiesza? Cytuj
Gość donsterydo Opublikowano 22 sierpnia 2010 Opublikowano 22 sierpnia 2010 Cholera wie. Wczoraj sprawdzałem temperaturę HDD i CPU. Pierwszy miał ok. 40, a CPU 69 stopni. Cytuj
Gość donsterydo Opublikowano 22 sierpnia 2010 Opublikowano 22 sierpnia 2010 (edytowane) No sprawdzałem nie ma bad sectorów Tak mi się wydaje, że to może jednak przegrzanie CPU bo 70 stopni to z tego co pamiętam nie jest mało, może w pewnych momentach podskakuje o te 10 stopni i się wiesza. Teraz akurat mam 57 stopni, dziwne różnice jak na pracę w Windowsie. Edytowane 22 sierpnia 2010 przez donsterydo Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 22 sierpnia 2010 Opublikowano 22 sierpnia 2010 wrzuć screencap z CrystalDiskInfo i cpu-z po odpaleniu orthosa w trybie blend (albo jak nie możesz odpalić cpu-z to chociaż samą walidację) tak na marginesie - ciekawostka: 3 lata pracy 24/7 (281 cykli to restarty) i nawet jednego realokowanego sektora. Seagate kiedyś robił naprawdę bardzo solidne dyski... czego nie można powiedzieć o 7200.11, który na zestawieniu widnieje jako caution i w miesiąc po zakupie przy limicie 36 osiąga już 1F Cytuj
Gość donsterydo Opublikowano 22 sierpnia 2010 Opublikowano 22 sierpnia 2010 Uploaded with ImageShack.us Nie mam pojęcia o co chodzi z tym otherosem w trybie blend czy jak to tam zwiesz. cpu-z poniżej. Uploaded with ImageShack.us Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 22 sierpnia 2010 Opublikowano 22 sierpnia 2010 ściągnij sobie ten program, uruchom go w trybie blend (będzie w opcjach), zostaw na jakieś 10-20 minut w międzyczasie mając odpalony core temp (i cpu-z/hwmonitor dla kontrastu). Jeśli nic się nie stanie odpal jeszcze raz ale tym razem z wyższym priorytetem i jeśli nic się nie pojawi to kolejne dwa komponenty masz wykluczone - CPU i RAM. Jeśli wyrzuci błędy w obliczeniach to odpal odpowiednio test obciążający CPU i ten obciążający RAM cały czas monitorując temperatury i napięcia. jeśli temperatura idzie w górę jak szalona a nie zmienia się przy tym napięcie to masz problem z chłodzeniem - przedmuchaj, jeśli masz możliwość to nałóż pastę. Jeśli temperatura idzie w górę razem z V to problem jest bardziej rozległy. Przed przystąpieniem do którejkolwiek z operacji można zresetować sam bios - wykluczysz tym szansę na jakiekolwiek losowe zmiany, które mogły nastąpić wcześniej. Cytuj
oskar_PL 34 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Mam dziwny problem z kartą EHA ASUS 5770 1024 mb .Posiadam cpu AMD PHENOM II 945 4x 3ghz .WINDOWS 7 64 bity .A więc w programie testowym gry Resident Evil 5 w rozdzielczosci full hd miałem zawsze 90-130 fps.Wczoraj zmieniałem sterownik na karcie na nowszy i mam teraz tylko 61fps maksymalnie !.Zmieniłem na stary cały czas jest teraz tylko 61fpsów! .Formatowałem komputer 2 razy i ciągle to samo .W programie mam ustawione na maxymalną ilosc klatek anie do 60 !(RE 5) normalnie zgłupiałem o co chodzi? Macie jakieś pomysły? Cytuj
Gość Opublikowano 28 sierpnia 2010 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Tak, sprawdź na innej grze. Sprawdź vsync. Cytuj
oskar_PL 34 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Tak, sprawdź na innej grze. Sprawdź vsync. Sprawdzałem na stronce YOU CAN RUN i wszystko niby ok każda gra spełnia wymagania co dziwne zawsze na tym programie w RE 5 było przeszło 100 fps w full hd a teraz sprawdzałem było przez chwile 160 a gdy dałem ponownie już tylko 60 ! Już jestem głupi . Cytuj
Gość Opublikowano 28 sierpnia 2010 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Jesteś głupi. Nie sprawdzaj na stronie i na jakimś "programie" tylko włącz grę, włącz FRAPSa i SPRAWDŹ -_-' Cytuj
oskar_PL 34 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Tak, sprawdź na innej grze. Sprawdź vsync. Zawsze był na on vsync i bylo ok a teraz coś się pierdo.... Cytuj
Gość Opublikowano 28 sierpnia 2010 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Lol, skoro miałeś vsync on, to nie mogłeś mieć więcej FPS niż masz odś. monitora. Sorry, no bonus. Cytuj
oskar_PL 34 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Lol, skoro miałeś vsync on, to nie mogłeś mieć więcej FPS niż masz odś. monitora. Sorry, no bonus. [/ Sory ale jestem zielony proszę cię o wyjaśnienie.Dzięki Cytuj
Gość Opublikowano 28 sierpnia 2010 Opublikowano 28 sierpnia 2010 V sync ogranicza ilość klatek animacji do wielkości takiej, jakie masz odświeżanie na monitorze. Na LCD na ogół jest 60Mhz więc będziesz miał 60fps [max]. Przydatne jest to wtedy, kiedy widzisz jakieś przekłamania w połowie obrazu itp. Czasami też lepiej jest mieć stałe 30/60FPS niż skaczące FPS od np 90- 63 Cytuj
oskar_PL 34 Opublikowano 28 sierpnia 2010 Opublikowano 28 sierpnia 2010 (edytowane) V sync ogranicza ilość klatek animacji do wielkości takiej, jakie masz odświeżanie na monitorze. Na LCD na ogół jest 60Mhz więc będziesz miał 60fps [max]. Przydatne jest to wtedy, kiedy widzisz jakieś przekłamania w połowie obrazu itp. Czasami też lepiej jest mieć stałe 30/60FPS niż skaczące FPS od np 90- 63 Ja pierniczę zmieniłem na 50 hz i skoczyło na przeszło 100 klatek uf aja robiłem formata ..Monitor mam Samsung SyncMaster P2450 .Dzięki za pomoc . Edytowane 28 sierpnia 2010 przez oskar_PL Cytuj
Gość Opublikowano 28 sierpnia 2010 Opublikowano 28 sierpnia 2010 n/p Będziesz miał nauczkę, że format to ostateczność Cytuj
RIVEL88PL 2 Opublikowano 31 sierpnia 2010 Opublikowano 31 sierpnia 2010 (edytowane) ---------------------------------------------------------- Edytowane 1 września 2010 przez RIVEL88PL Cytuj
Gość Opublikowano 1 września 2010 Opublikowano 1 września 2010 Ten post to żart, czy Ty tak na serio? Kiedyś krążyły legendy że najlepszym sposobem na przyśpieszenie kompa jest przywiązanie do niego kilku kg cegieł i zrzucenie z 5 piętra. Cytuj
szejdj 2 804 Opublikowano 1 września 2010 Opublikowano 1 września 2010 Komp mi wolno chodzi. Co można zrobić żeby go przyspieszyć ? Format, ale nie mam Windy na płycie, a mam oryginalna Viste wgraną... Pomoże ktoś ? Zmień zasilacz. Cytuj
RIVEL88PL 2 Opublikowano 1 września 2010 Opublikowano 1 września 2010 (edytowane) Komp mi wolno chodzi. Co można zrobić żeby go przyspieszyć ? Format, ale nie mam Windy na płycie, a mam oryginalna Viste wgraną... Pomoże ktoś ? Zmień zasilacz. --------------------------O poszły % /stona Edytowane 2 września 2010 przez stona 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi