Rayos 3 185 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 JESZ PIZZE SZTUCCAMI ?! DZIKUS! Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 Zaraz ktos napisze, ze sie zmienilismy i jedzenie pizzy palcami jak za czasow zolwi ninja jest chu.jowe. Pizza yanka z wygladu smakowita. Ale poniewaz robie takie sam w chacie to jakos specjalnie mi slinka nie pociekla. Z ciekawosci - w czym wypiekana? Cytuj
kermit 6 998 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 https://www.facebook.com/NovecentoPizzeria?fref=ts Jak ktoś uwielbia oryginalną włoską pizze z prawdziwymi włoskimi dodatkami (sery, szynki, rukola itp.), jest z Wrocławia i nie odwiedzi tego lokalu to niech wstydzi się spojrzeć na siebie w lustrze. Cytuj
assassine 1 724 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 już chciałam planować kiedy się przejdę, a to na końcu świata całkiem. najpierw więc chyba zbadam ten piec na szewskiej, bo słyszałam dobre opinie. Cytuj
kermit 6 998 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 Koniec świata ale warto naprawdę, masz 2 tramwaje - 10 i 20. Kolo 16 lat kucharzem był we Włoszech, tu z żoną otworzyli knajpkę - sprowadza nawet włoską mąkę, codziennie wyrabia rano nowe ciasto, nie mrozi, psychol niezły ale pizza genialna. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 A ktos z warszawiakow byl w Maka i Woda? Knajpa "wystapila" w jednym z odcinkow polskiej edycji top chef. Z tego co pamietam maja tam jakies ciasto co w chu.j dlugo wyrasta (pare dni?) a sama pizza siedzi w piecu tylko ok. 4min (po 2min obraca sie strone pizzy zeby rowno sie opiekla). Cytuj
Velius 5 753 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 Ja pierwsze slysze takie cos. Ogolnie u mnie to duzo roznych lokali probowalem w roznych miastach, ale z takich znanych masom to Dominium pizza jest niezla, Tele Pizza smakuje jak chleb z maslem a nie pizza, Pizza Hut kiedys moja ulubiona teraz widze ile tam jest tluszczu i zawsze po niej goni mnie do kibla a obecnie moj faworty w Wawie to La Torre. Swietne obsluga, swietna pizza. Ale i tak odkad zaczelismy w domu sami robic swoja pizze to te wszystkie sieciowki do lamusa moga isc, pizza bez porownania, domowa w smaku niszczy wszystko. Cytuj
Faranell 279 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 https://www.facebook.com/NovecentoPizzeria?fref=ts Jak ktoś uwielbia oryginalną włoską pizze z prawdziwymi włoskimi dodatkami (sery, szynki, rukola itp.), jest z Wrocławia i nie odwiedzi tego lokalu to niech wstydzi się spojrzeć na siebie w lustrze. Planuję się tam wybrać w sobotę, słyszałem dużo pochlebnych opinii!! Jeśli uda mi się tam wybrać, zdam relację Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 Pizza yanka z wygladu smakowita. Ale poniewaz robie takie sam w chacie to jakos specjalnie mi slinka nie pociekla. Z ciekawosci - w czym wypiekana? robiona w profesjonalnym piecu, naprawde jest dobra zazdroszcze wam że wam wychodzi domowe ciasto, ale mam jedno pytanie - jak uzyskujecie porządany efekt w domowym piekarniuku który ma mniejszą temperature niż piec do pizzy i nie ma kamiennej płyty na dole? Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 już chciałam planować kiedy się przejdę, a to na końcu świata całkiem. najpierw więc chyba zbadam ten piec na szewskiej, bo słyszałam dobre opinie. możemy iść razem Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 Pizza yanka z wygladu smakowita. Ale poniewaz robie takie sam w chacie to jakos specjalnie mi slinka nie pociekla. Z ciekawosci - w czym wypiekana? robiona w profesjonalnym piecu, naprawde jest dobra zazdroszcze wam że wam wychodzi domowe ciasto, ale mam jedno pytanie - jak uzyskujecie porządany efekt w domowym piekarniuku który ma mniejszą temperature niż piec do pizzy i nie ma kamiennej płyty na dole? To jeszcze dopytam o ten piec - opalany drewnem? Co do pytania. Ja dostalem takie cos klik. Piekarnik na maksa (cos kolo 240C) i wrzucasz kamien na 15min. Wycigasz, rzucasz na to ciasto (albo juz ciasto z dodatkami) i do pieca. Ja jednak zmniejszam temp. do 220C. Minusy - ciezko ciasto nalozyc na kamien (ciasto ze skladnikami to juz w ogole przeyebane) bez "lopaty", ktora jest w kazdej pizzeri. Powoduje to troche ekwilibrystyki i zagrozen popazeniem. Natomiast uwazam, ze rownie dobra opcja jest kupienie zwyklej okraglej, dziurkowanej blachy do pizzy z tesco (15zl chyba) i efekt bedzie bardzo podobny a odpanie yebanie sie z tym ciastem bo calosc idealnie mozna przed wlozeniem do piekarnika rozprowadzic na blasze. Tak czy inaczej trzeba sie liczyc z tym, ze piekarnik to nie piec, walnac sobie maksa i odczekac te 15min zamiast 5ciu. No i nie dawac pizzy na najwyzsza polke piekarnika bo wiadomo, ze sie szybko zjara. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 (edytowane) hm no ja po kilku próbach odpuściłem domowe ciasto, pieprzenia było co niemiara a efekty co najwyżej średnie za to czasami robie sobie pizze która zamiast placka ma na dole tortille ze sklepu, coś w takim stylu oczywiście czepialska osoba powie że to nie jest ciasto i będzie miała racje, jednak jak sie dorzuci fajny soso pomidorowy domowej roboty i ulubione składniki to naprawde jest ciekawe rozwiązanie ma 2 duże plusy - ultra szybkie przygotowanie, tyle co zamieszać sos i pokroić składniki, z 5 min roboty - szybkie pieczenie (z 5 min) - tortilla nie ma dużo smaku więc zamiast żreć chleb możemy skupić się na smaku dodatków niestety ostatnia zaleta jest też wadą - dobre ciasto do pizzy jest... dobre:D tutaj prawie go nie ma, i smaku też niewiele mimo wszystko efekt docelowy raczej lepszy niż mrożonka, czas przygotowania też szybszy i mamy pełną kontrole nad jakością składników (a nie jakaś konserwowa szynka z pizzy mrożonkowej) już chciałam planować kiedy się przejdę, a to na końcu świata całkiem. najpierw więc chyba zbadam ten piec na szewskiej, bo słyszałam dobre opinie. możemy iść razem jak byś nie wiedział to assasine to dziewczyna Edytowane 20 stycznia 2014 przez Yano 1 Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 Własnie udusiłem się kawałkiem trawy jano. Cytuj
Shankor 1 651 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 Ja robię ciasto wg przepisu ze strony: http://ciastonapizze.pl/ciasto-na-pizze/ Z jednej porcji wychodzą dwie pizze na cienkim cieście (mam taką teflonową tacę to pieczenia pizzy). Sos to: pół puszki krojonych pomidorów (z lidla) czosnek pieprz odrobina soku z cytryny cukier sos tabasco (jeśli ktoś lubi) Nie bać się jeśli sos będzie za ostry, na pizzy traci trochę na pikantności. Piekarnik mam elektryczny, nastawiam na 200°C, obieg i wsadzam pizzę na ok 20-25 minut. Wychodzi smaczna i wypieczona pizza, nikt kto jadł nie narzekał. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 Ale co ci yano nie wychodzi w ciescie ze jest z tym tyle piep.rzenia? Ja wczoraj wyrobilem ciasto w 20min. Wymieszanie wody z maka w proporcji 1:2 jest chyba latwiejsze niz zrobienie hamburgera c'nie. I ten piec, pytam sie drugi raz, opalany czym byl? Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 nie wiem, no jakoś średnio mi wyszło to ciasto i cała kuchnia uwalona, napewno wiecej pieprzenia niż z burgerem ;p co do pieca to akurat podczas wczorajszej wizyty się nie przyglądałem a z dawniejszych czasów nie pamiętam, moge powiedzieć jak bede kolejny raz, jesli to az tak ciekawe Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 Nie no, moje pierwsze ciasto to tez wyszla jakas maczysta spier.dolina ale grunt to probowac. Ogolnie najlepsza pizze we wro jadlem z pieca napedzanego drewnem, stad moje pytanie. Ale znakomite jadlem tez z elektrycznego wiec to tak do prywatnych rozmyslan bardziej. Cytuj
Neverwhere 19 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 A to ja jak nie mam czasu i pomysłu na obiad to robię coś takiego jak Yano wspomniał: czyli tortilla i na to dodatki. Sos na tortille robię albo sama z poimdorów przetartych i ziół, albo z przecieru jak jestem bardzo leniwa. A reszte to wiadomo kto co tam chce. Inna sprawa, że równie dobrze, można sobie po prostu zrobić zwykłe zawijane danie z tortilli, zmieści się więcej składników i się wszystko nie babrze na około. Co do domowego ciasta: obecnie moja kuchnia wciąz stoi w salonie w kartonach do złożenia, w związku z tym dawno nie robiłam niczego w piekarniku ale pamiętam, że przed przeprowadzką próbowałam robić własne i wychodziła straszna pipa. Także jak ktoś ma dobry przepis to pisać. Cytuj
Kosmos 2 748 Opublikowano 20 stycznia 2014 Opublikowano 20 stycznia 2014 To ja polecam burrito, jak dla mnie idealne danie. Tyle że nie chce mi się trochę przyrządzać. Cytuj
_Red_ 12 065 Opublikowano 22 stycznia 2014 Opublikowano 22 stycznia 2014 Trzecia domowa pizza w tym miesiącu zrobiona od podstaw. Ciasto opanowane do perfekcji, już prawie umiem nim zakręcić w powietrzu. Najlepsze jest to, że po ok godzinnej zabawie z przygotowaniami do umycia mam tylko deskę drewnianą, plastikową miskę, kubek i łyżkę. Bardziej bym upieprzył kuchnię po robieniu kotletów schabowych z kapuchom. 1 Cytuj
_Red_ 12 065 Opublikowano 22 stycznia 2014 Opublikowano 22 stycznia 2014 (edytowane) 1) Ciasto robię z: - 370g mąki pszennej typ 500 przesianej przez sito (nie wiem co to daje xD wszystko wyjdzie bardziej puszyste, bez grudek?)- 220ml ciepłej wody (podgrzewam w czajniku) - łyżka oliwy z oliwek - łyżeczka soli - łyżeczka cukru - łyżeczka drożdzy w proszkuZmieszać wszystko razem na masę - ważne by ciasto nie przylepiało się zbytnio do palców. Jeśli tak się dzieje, dosypać mąki i dalej ugniatać kulę, aż zrobi się suche. Odstawić w ciepłe miejsce na ok pół godziny (przykrywam miskę ręcznikiem papierowym i kładę na kaloryfer)Po wyrośnięciu (powinno być ze 2x większe niż na początku - mi miskę rozsadzało) kulkę jeszcze można przyklepać mąką by była sucha. Wymiętosić, pościskać, ułożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem po czym równomiernie rozpłaszczać palcami (ja nie wałkuję ciasta wcześniej, bo nie mam wałka ;_. Preferuję cienkie ciasto, więc blachę mam odpowiednio dużą.2) sos (tutaj pewnie można inaczej do tego podejść, ale ja robię tak): - 180g słoik koncentratu pomidorowego 30% - łyżka oliwy z oliwek - posiekany ząbek czosnku - sól, pieprz, oregano 3) Składniki: - tutaj cokolwiek. Standardowo stosuję podsmażone z cebulą pieczarki, salami pepperoni, szynkę no i ofkors ser (gouda, ale szarpnę się na mozarellę kolejnym razem). Na górę posypać oregano, bazylię. Piekę w gównianym piekarniku gazowym ok 20-25min na dolnym palenisku (ciasto będzie dobrze wypieczone, zero gumy), po czym ostatnie 5 min przełączam na górny płomień, by dogrzały się składniki i roztopił całkowicie ser.Jeśli ciasto nie jest w środku wilgotne i miękkie, lecz wypieczone, a dodatkowo nic się nie przypaliło i pizza łatwo się odkleja od blachy, osiągnęliśmy kulinarne arcydzieło.Wychodzi z tego danie mogące napchać do pełna dwie osoby i waży chyba ponad 1kg, po około 1200kcal na głowę. Edytowane 22 stycznia 2014 przez _Red_ 1 Cytuj
Rayos 3 185 Opublikowano 23 stycznia 2014 Opublikowano 23 stycznia 2014 W Sylwestra od mojej znajomej podpatrzyłem ciekawy sposób na sos. Mianowicie: bardzo drobno posiekana cebulkę podsmażyć na oleju, po czym DO NIEJ dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, KETCHUP (zapewne dla smaku), podgotować to trochę i viola . U niej jadłem najgenialniejsza pizze domowej roboty ever, jeśli nie najlepszą pizzę w ogóle. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 23 stycznia 2014 Opublikowano 23 stycznia 2014 Czyli jednak w cieple... Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 23 stycznia 2014 Opublikowano 23 stycznia 2014 - 370g mąki pszennej typ 500 przesianej przez sito (nie wiem co to daje xD wszystko wyjdzie bardziej puszyste, bez grudek?) Podobno dawniej to robiono, żeby odsiać robactwo z mąki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.