Skocz do zawartości

Pizza


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przypadkiem trafiłem na taką stronke z domowym "piecem do pizzy" , cena ok 500zł, podobno temperatura osiągana to 470 stopni, i posiada kamienny blat na dole

http://www.jakumammy.pl/domowy-piec-do-pizzy

 

pomyślałem że wrzuce może kogoś zainteresuje (mnie niezbyt bo tak jak mowilem ciasto mi nie wychodzi).

niby maszyna w środku wygląda troche tandetnie z tym prętem grzewczym na wierzchu, drugi pewnie jest pod kamieniem, ale jeśli opis jest prawdziwy i serio osiąga taką temperature i pozwala pizze zrobic w 3-5 min to może i nawet jest godna uwagi

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Robiłem jakiś czas temu pizzę z przepisu i w przepisie była potrzebna oliwa z oliwek, a już w przyrządzaniu nie. Chyba niepotrzebnie ją kupiłem, bo nie wiem do czego użyć? Kiedyś w jednej z pizzerii, podali mi oliwę z czosnkiem w środku, żebym sobie moczył pizzę, Pasowało idealnie, ale prócz pizzy, to za bardzo nie wiem, po co mi ten litr oliwy. Do czego oliwa? Do smażenia? Chyba nie wszystko można smażyć, bo zmienia smak. Pytanie n00bowskie, gdzie można ją odpowiednio wykorzystać? :)

Opublikowano

czasami dodaje się oliwy do zagniatanego ciasta z tego co wiem

 

dodatkowo możesz ją dorzucić robiąc sos pomidorowy

 

a oprócz tego to większość rzeczy spokojnie można smażyć na oliwie, ja czesto przygotowywałem na niej wszelkie rodzaje potraw i było spoko

 

oprocz tego niektórzy też polewają oliwą gotowe dania (spagetii i inne) albo dodają jej do sałatek, albo robią z z niej dressing do sałatek

 

 

ogolnie jest masa możliwości

Opublikowano (edytowane)

Co do smażenia, to słyszałem, że oliwa z oliwek zmienia smak niektórych potraw. Smażenie na zwykłym oleju, nie zmienia smaku, więc w sumie nie wiem, co smażyć, a co nie.




Problemy XXI wieku...

Edytowane przez grzybiarz
Opublikowano (edytowane)

a co zmienia oliwa>?

 

 

powiem ci tak - to nie jest tak że masz dobrą potrawe i robisz ją na olejui masz EKSaJT!, a robisz ją na oliwie i nagle ona ci zmienia smak w gówno!

to nie jest tak!

 

oliwa czasem potrafi troszke zmienić smak, ale serio się tym nie przejmuj, to w 99.99% są drobnostki które nie spowodują że realny odbiór potrawy będzie gorszy, to są detale, czasem oliwa polepszy smak, czasem nic nie zmieni (90% przypadków) a czasem może pogorszy (ale ja jej używałem wielokrotnie i NIGDY nie miałem sytuacji że wyraźnie pogorszyła smak)

 

używaj jak oleju, rób co chcesz, to nie jest aż taka wielka róznica

Edytowane przez Yano
Opublikowano

Do ogólnego smażenia oliwa z oliwek jest ok i smaku ci nie zmieni wiec śmiało używaj, tak samo jedz na surowo tzn do sałatek chleb sobie w nie mocz,

 

Ewentualnie możesz kupić papryczek chilli i dodać do środka, jak rowniez czosnek, rozmaryn itd.

 

Jedynie gdzie oliwa moze ci popsuć smak jak ja dodasz do jakiegoś ciasta zamiast normalnego oleju.

Opublikowano

Robiłem jakiś czas temu pizzę z przepisu i w przepisie była potrzebna oliwa z oliwek, a już w przyrządzaniu nie.

 

No to ktos zapomnial napisac zeby do wyrabianego ciasta jej dodac. Tyle. Oliwa/olej powoduje, ze ciasto staje sie bardziej elastyczne ale jak jej nie dodasz tez sie nic nie stanie.

Opublikowano (edytowane)

Oliwa średnio nadaje się do smażenia, bo w wysokich temperaturach traci swoje cenne właściwości, więc pozostaje jedynie smażenie na małym ogniu. Najlepszym sposobem na zużycie tej oliwy jest dodawanie jej do sałatek i surówek. Ewentualnie możesz pić jedną-dwie łyżki dziennie na zdrową kupę

Edytowane przez Yakubu
Opublikowano

zdrowotnie oliwa rzeczywiście podobno jest gorsza do ciężkiego smażenia, ale smakowo wielkiej różnicy nie robi

 

jeśli chcesz byś zdrowy to jedz oliwe na surowo (ale ja osobiście nie lubie np bułki moczonej w oliwie), ale jeśli masz to w (pipi)e to używaj tak jak ci sie podoba

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ser dajecie na czy pod skladniki? Zawsze przykrywalem nim reszte wsadu, dzis jednak zaczalem od margherity i dopiero na to kladlem pieczarki, cebule, salami. Nawet lepiej wyszlo, bo ser sie ladnie stopil, nie przypiekl.

Edytowane przez _Red_
Opublikowano

hmmm czy to pizza czy zapiekanaki zawsze kłade ser na dole ponieważ lubie jak sie składniki podpiekają, a jeśli ser jest na górze to całość pod spodem jest podgrzana ale nie przypieczona

Opublikowano

W weekend robiłem pizze i w końcu jestem zadowolony z efektu :)

 

na 3 duże blachy cienkiej pizzy:
800 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale zwykła tortowa też jest ok)
200 g semoliny (lub mąki krupczatki)
2 op. suszonych drożdży, każde po 7 g
1 łyżka cukru pudru
ok. 650 ml ciepłej wody
1 kopiasta łyżka soli (ja dosypuję nawet jeszcze ciut)
1 łyżeczka bazylii lub oregano, rozmarynu (opcjonalnie)
3-4 łyżki dobrej oliwy

 

Do tego za poradą na tym forum zmieszałem dwa rodzaje sera goude i mozzarellę

Opublikowano

Lucek dzięki za info o cieście z Auchan. 300g poniżej złotówki. Znakomite.

Jedyna wada –jest tylko na Bronowicach, strasznie nie po drodze.

Opublikowano

Podrzućcie pomysły na jakieś fajne dodatki do pizzy. Trochę przejadły mi się szynka papryka mozzarella pieczarki salami oliwki. Ewentualnie co ciekawego można do nich dodać.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...