Yano 3 697 Opublikowano 8 lutego 2014 Opublikowano 8 lutego 2014 przypadkiem trafiłem na taką stronke z domowym "piecem do pizzy" , cena ok 500zł, podobno temperatura osiągana to 470 stopni, i posiada kamienny blat na dole http://www.jakumammy.pl/domowy-piec-do-pizzy pomyślałem że wrzuce może kogoś zainteresuje (mnie niezbyt bo tak jak mowilem ciasto mi nie wychodzi). niby maszyna w środku wygląda troche tandetnie z tym prętem grzewczym na wierzchu, drugi pewnie jest pod kamieniem, ale jeśli opis jest prawdziwy i serio osiąga taką temperature i pozwala pizze zrobic w 3-5 min to może i nawet jest godna uwagi Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 8 lutego 2014 Opublikowano 8 lutego 2014 Mojej piekarnik dochodzi do 300C pizzę wkładam na środek z termoobiegiem i wychodzi jak na zdjęciach Cytuj
Daffy 10 576 Opublikowano 10 lutego 2014 Opublikowano 10 lutego 2014 przy weekendzie trzeba bedzie zrobic pizze wlasnej roboty piekne zdjecie Lucek Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 19 lutego 2014 Opublikowano 19 lutego 2014 Robiłem jakiś czas temu pizzę z przepisu i w przepisie była potrzebna oliwa z oliwek, a już w przyrządzaniu nie. Chyba niepotrzebnie ją kupiłem, bo nie wiem do czego użyć? Kiedyś w jednej z pizzerii, podali mi oliwę z czosnkiem w środku, żebym sobie moczył pizzę, Pasowało idealnie, ale prócz pizzy, to za bardzo nie wiem, po co mi ten litr oliwy. Do czego oliwa? Do smażenia? Chyba nie wszystko można smażyć, bo zmienia smak. Pytanie n00bowskie, gdzie można ją odpowiednio wykorzystać? Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 19 lutego 2014 Opublikowano 19 lutego 2014 czasami dodaje się oliwy do zagniatanego ciasta z tego co wiem dodatkowo możesz ją dorzucić robiąc sos pomidorowy a oprócz tego to większość rzeczy spokojnie można smażyć na oliwie, ja czesto przygotowywałem na niej wszelkie rodzaje potraw i było spoko oprocz tego niektórzy też polewają oliwą gotowe dania (spagetii i inne) albo dodają jej do sałatek, albo robią z z niej dressing do sałatek ogolnie jest masa możliwości Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 19 lutego 2014 Opublikowano 19 lutego 2014 (edytowane) Co do smażenia, to słyszałem, że oliwa z oliwek zmienia smak niektórych potraw. Smażenie na zwykłym oleju, nie zmienia smaku, więc w sumie nie wiem, co smażyć, a co nie.Problemy XXI wieku... Edytowane 19 lutego 2014 przez grzybiarz Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 19 lutego 2014 Opublikowano 19 lutego 2014 (edytowane) a co zmienia oliwa>? powiem ci tak - to nie jest tak że masz dobrą potrawe i robisz ją na olejui masz EKSaJT!, a robisz ją na oliwie i nagle ona ci zmienia smak w gówno! to nie jest tak! oliwa czasem potrafi troszke zmienić smak, ale serio się tym nie przejmuj, to w 99.99% są drobnostki które nie spowodują że realny odbiór potrawy będzie gorszy, to są detale, czasem oliwa polepszy smak, czasem nic nie zmieni (90% przypadków) a czasem może pogorszy (ale ja jej używałem wielokrotnie i NIGDY nie miałem sytuacji że wyraźnie pogorszyła smak) używaj jak oleju, rób co chcesz, to nie jest aż taka wielka róznica Edytowane 19 lutego 2014 przez Yano Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 19 lutego 2014 Opublikowano 19 lutego 2014 Do ogólnego smażenia oliwa z oliwek jest ok i smaku ci nie zmieni wiec śmiało używaj, tak samo jedz na surowo tzn do sałatek chleb sobie w nie mocz, Ewentualnie możesz kupić papryczek chilli i dodać do środka, jak rowniez czosnek, rozmaryn itd. Jedynie gdzie oliwa moze ci popsuć smak jak ja dodasz do jakiegoś ciasta zamiast normalnego oleju. Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 19 lutego 2014 Opublikowano 19 lutego 2014 Robiłem jakiś czas temu pizzę z przepisu i w przepisie była potrzebna oliwa z oliwek, a już w przyrządzaniu nie. No to ktos zapomnial napisac zeby do wyrabianego ciasta jej dodac. Tyle. Oliwa/olej powoduje, ze ciasto staje sie bardziej elastyczne ale jak jej nie dodasz tez sie nic nie stanie. Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 20 lutego 2014 Opublikowano 20 lutego 2014 (edytowane) Oliwa średnio nadaje się do smażenia, bo w wysokich temperaturach traci swoje cenne właściwości, więc pozostaje jedynie smażenie na małym ogniu. Najlepszym sposobem na zużycie tej oliwy jest dodawanie jej do sałatek i surówek. Ewentualnie możesz pić jedną-dwie łyżki dziennie na zdrową kupę Edytowane 20 lutego 2014 przez Yakubu Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 20 lutego 2014 Opublikowano 20 lutego 2014 zdrowotnie oliwa rzeczywiście podobno jest gorsza do ciężkiego smażenia, ale smakowo wielkiej różnicy nie robi jeśli chcesz byś zdrowy to jedz oliwe na surowo (ale ja osobiście nie lubie np bułki moczonej w oliwie), ale jeśli masz to w (pipi)e to używaj tak jak ci sie podoba Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 20 lutego 2014 Opublikowano 20 lutego 2014 Też słyszałem, że do smażenia jednak olej jest lepszy. Dobra oliwa jest właśnie świetna z pieczywem albo do pokropienia makaronu, do sałatki... Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 16 marca 2014 Opublikowano 16 marca 2014 (edytowane) Ser dajecie na czy pod skladniki? Zawsze przykrywalem nim reszte wsadu, dzis jednak zaczalem od margherity i dopiero na to kladlem pieczarki, cebule, salami. Nawet lepiej wyszlo, bo ser sie ladnie stopil, nie przypiekl. Edytowane 16 marca 2014 przez _Red_ Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 16 marca 2014 Opublikowano 16 marca 2014 hmmm czy to pizza czy zapiekanaki zawsze kłade ser na dole ponieważ lubie jak sie składniki podpiekają, a jeśli ser jest na górze to całość pod spodem jest podgrzana ale nie przypieczona Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 17 marca 2014 Opublikowano 17 marca 2014 Imo nie ma lepszego smaku na świecie niż przypieczony ser na górze pizzy Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 17 marca 2014 Opublikowano 17 marca 2014 Ale przecież ser i tak jest przypieczony. Chyba ze sie górę w 100% na grubo zawali składnikami Cytuj
SG1-ZIELU 870 Opublikowano 19 marca 2014 Opublikowano 19 marca 2014 W weekend robiłem pizze i w końcu jestem zadowolony z efektu na 3 duże blachy cienkiej pizzy:800 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale zwykła tortowa też jest ok)200 g semoliny (lub mąki krupczatki)2 op. suszonych drożdży, każde po 7 g1 łyżka cukru pudruok. 650 ml ciepłej wody1 kopiasta łyżka soli (ja dosypuję nawet jeszcze ciut)1 łyżeczka bazylii lub oregano, rozmarynu (opcjonalnie)3-4 łyżki dobrej oliwy Do tego za poradą na tym forum zmieszałem dwa rodzaje sera goude i mozzarellę Cytuj
erix 303 Opublikowano 19 marca 2014 Opublikowano 19 marca 2014 Lucek dzięki za info o cieście z Auchan. 300g poniżej złotówki. Znakomite. Jedyna wada –jest tylko na Bronowicach, strasznie nie po drodze. Cytuj
grzybiarz 10 296 Opublikowano 20 marca 2014 Opublikowano 20 marca 2014 erix, jak blisko Ciebie Carrefour, to też tam mają gotowe ciasta, które rosną - za zeta. Cytuj
Harbuz 953 Opublikowano 24 marca 2014 Autor Opublikowano 24 marca 2014 Podrzućcie pomysły na jakieś fajne dodatki do pizzy. Trochę przejadły mi się szynka papryka mozzarella pieczarki salami oliwki. Ewentualnie co ciekawego można do nich dodać. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 24 marca 2014 Opublikowano 24 marca 2014 Ja zawsze robię z chorizo i szynką szwarzwaldzką. Cytuj
Humulus 825 Opublikowano 24 marca 2014 Opublikowano 24 marca 2014 Marynowany pieprz. W takich słoiczkach sprzedają: Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 24 marca 2014 Opublikowano 24 marca 2014 ananas, krewetki, tuńczyk, oliwki, cebula, boczek, szpinak Cytuj
hooki 194 Opublikowano 24 marca 2014 Opublikowano 24 marca 2014 fasola czerwona, suszone pomidory, żywe pomidory, kukurydza z puszki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.