Lucek 4 417 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 Nie, taka mozarella nie nadaje się do pizzy. Do pizzy potrzebujesz taka zwykłą, nie w zalewie. Jest też w Biedrze wiórkowana. 1 Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 (edytowane) Trzeba być odważnym, żeby kupować starty ser, straszne śmieciuchy. ja nie mówie o takich serach sprzedawanych w marketach ze startych odpadów i końcówek tylko o rodzaju typu tartych serach typu twardego (jak parmezan i podobne) yakubu swoją drogą mozarella jest super do pizzy to wiadomo, ale akurat nie wiem czy jest sens bawić sie w parmezan, jeśli chcesz mieszanke serów to oprócz mozarelli proponował bym np goude albo chedara oraz jakiś niebieski ser preślniowy w stylu lazura (o ile lubisz) taka posypka z parmezanu wiele szału raczej nie doda uwielbiam roztopiony ser na pizzy (i bez pizzy też ) i lubie jak jest go dużo, ale jadłem kilka razy tzw "quatro fromaggi" - cztero serową pizze, i w róznych pizzerach dają różne rodzaje tych 4 serów, w kilku przypadkach był to właśnie parmezan i przyznam że akurat on wcale nie zachwycał, jeśli chcesz w to isc to spoko, ale osobiście polecał bym inne sery do pizzy (różne, ważne żeby sie dobrze topiły) dodam też że jeśli chodzi o pleśniowy to mi znaaacznie bardziej do pizzy pasuje ser typu lazur niż camembert - a taką opcje tez kilka razy jadłem, było ok ale znacznie bardziej wole lazura albo ogolnie coś kolorowego w środku, a nie te które mają białą obwolutke i dosyć płynny środek camembert jakoś poprostu słabiej sie kompoonuje na pizzy (mimo że w innych formach - surowy albo smażony w panierce jest super) EDITTT co do mozarelli to tak jak mowi lucek ta mokra jest słabsza do pizzy, ale w kazdym markecie powinni mieć też poprostu w "blokach" paczkowaną -suchą, albo do kupienia u babki na stoisku serowym, tylko tak jak wyżej było wspomniane - proponuje kupić kawałek "bloku" i samemu zetrzeć, bo te gotowe starte paczkowane często pozostawiają wiele do życzenia Edytowane 27 marca 2014 przez Yano Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 W lewiatanie maja mozarelle w bloku po ok 25zl/kg. Suchy ser, dobrze sie sciera. Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 Nie, taka mozarella nie nadaje się do pizzy. Do pizzy potrzebujesz taka zwykłą, nie w zalewie. Jest też w Biedrze wiórkowana. Dlaczego? Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 (edytowane) ja też myśle że lucek przesadził z tym "nie taka sie nie nadaje" - bo z tego co kojarzę to taką też czasem dodają tylko że raczej w formie takich kilku "placków" na pizzy, rzeyczywiście jak sie robi "podkład" na całość pizzy ze startej mozarelli to ta sucha jest lepsza, ale mokra też myśle że by uszła, no chyba że lucek taką sprawdzał i wyszła mu jakaś padaka, jeśli tak to przepraszam ale np tutaj wygląda mi na to że po położeniu zwykłej warstyw sera dodaną też na wierzchu tą białą mokrą mozarelle Edytowane 27 marca 2014 przez Yano Cytuj
BoryzPL 254 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 Jak przywalisz dobra temperatura to mokra tez jest niezla Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 Bo nie da rady jej zetrzeć i równomiernie rozłożyć na pizzy - jak dla mnie to mija się z celem. Poza tym, ten typ jest mokry i puszcza wodę podczas pieczenia, a tego nie chcemy. IMO to jest typowo sałatkowy ser, a do pizzy najlepsza jest tarta, sucha mozarella. Ta mokra od biedy ujdzie jak kompletnie nie ma się dostępu do innej. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 w ogole przez was mam taką uber ochote na pizze... grr ide sobie zrobić burgera (tak przewrotnie), ale dorzuce sporo sera Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 Lucek, tej mozzarelli sie nie trze. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 No właśnie o tym pisałem - wtedy nie można równomiernie rozłożyć tego sera na pizzy tylko porobić takie 'placki' jak na zdjęciu od Yano. Jak dla mnie to się mija z celem całkowicie. Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 Ten typek z "kocham gotować" miał taką mozzarellę jak ta z biedry i też położył kilka placków na pizzy i z tego co kojarzę zachwalał takie rozwiązanie. Wracając z pracy zajechałem do Piotra i Pawła i tam dostałem normalną mozzarellę w kawałku w dość niskiej cenie. Coś koło 26zł za kg. Jutro tylko do polo po jakieś mięso, krewetki albo tuńczyka i można robić pyszny obiadek, byle sos się udał i będzie dobrze <3 Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 On tam dawał buffalo mozzarellę - te w zalewie u nas mają z nią wspólną tylko połowę nazwy Cytuj
M4c 23 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 No ale buffalo mozzarella też takie placki zostawia jak się ją zapiecze. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 (edytowane) byle sos się udał i będzie dobrze <3 nie wiem z jakiego przepisu korzystasz ale jak dla mnie to koncentrat pomidorowy + cukier + troche soli pieprzu, oczywiście oregano, troche wody i wychodzi całkiem spoko sos do pizzy ale jak masz inny przepis to kombinuj, może będzie nawet lepsze Edytowane 27 marca 2014 przez Yano Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 27 marca 2014 Opublikowano 27 marca 2014 No ale buffalo mozzarella też takie placki zostawia jak się ją zapiecze. Jak dla mnie bardziej się rozpływa. No ale whatever, bo tak jak pisałem, jak dla mnie i tak najlepsza jest taka sucha, twarda mozzarella z bloku starta na grubych oczkach tarki, a te, chociażby z Biedry, w zalewie kompletnie do pizzy nie pasują IMO. Cytuj
Shen 9 635 Opublikowano 28 marca 2014 Opublikowano 28 marca 2014 Ja dziś sobie zrobiłem na cienkim ciescie pizze wlasnie z "mokrą mozzarella", do tego pare plastrów pomidora i trochę podwedzanej szynki. Ta mozarella jest bardzo spoko, kroje ja na plasterki i fajnie sie na pizzy rozpływa. Cytuj
assassine 1 724 Opublikowano 29 marca 2014 Opublikowano 29 marca 2014 pobyt we Włoszech oczywiście nie obył się bez próbowania pizzy w różnych wersjach i rzeczywiście robią tak piszecie - zwykły ser, składniki i te placki mozzarelli buffalo. super sprawa. Najdziwniejsza (ale dobra) była pizza z plasterkami pieczonych ziemniaków, szynką parmeńską i pesto. Najmniej smaczna - z cukinią, bakłażanem i kapustą. Zdziwiło mnie, że sporo z nich zamiast pomidorowego sosu miało na spodzie ricottę. Z moich ulubionych dodatków do domowej pizzy jeszcze kapary (lub karczochy), feta, brokuły, gyros drobiowy.Dla wrocławiaków - byłam w końcu w piecu na szewskiej i aktualnie to mój nr 1 jeśli chodzi o włoską pizzę we Wrocławiu. Ceny też fajne. 1 Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 29 marca 2014 Opublikowano 29 marca 2014 Dla wrocławiaków - byłam w końcu w piecu na szewskiej i aktualnie to mój nr 1 jeśli chodzi o włoską pizzę we Wrocławiu. Ceny też fajne. Cytuj
Mejm 15 310 Opublikowano 29 marca 2014 Opublikowano 29 marca 2014 (edytowane) A propos knajp we wro. Byl ktos w Pod Latarniami na Ruskiej? Przechodzilem rynkiem wczoraj i na scianie visa vis S(pipi) puste knajpy z kelnerem tkwiacym przed wejsciem (oprocz Greco) a w tym barze po prostu ani jednego stolika wolnego i jak w ulu. Teraz obadalem, ze to bardziej pub z masa piw do wyboru ale mozna tez zamowic np. smozony syr. edit: Spi.za cenzuruje xD Edytowane 29 marca 2014 przez Mejm Cytuj
assassine 1 724 Opublikowano 29 marca 2014 Opublikowano 29 marca 2014 (edytowane) Dla wrocławiaków - byłam w końcu w piecu na szewskiej i aktualnie to mój nr 1 jeśli chodzi o włoską pizzę we Wrocławiu. Ceny też fajne. pójdziemy jeszcze raz, ale tym razem zarezerwujemy stolik ;* Edytowane 29 marca 2014 przez assassine Cytuj
Daffy 10 576 Opublikowano 29 marca 2014 Opublikowano 29 marca 2014 (edytowane) na spontana dzis robilem pizze, wpadly skladniki jakie akurat byly w lodowce, zdjecia sprzed i po piekarniku, ranty z serem w srodku Edytowane 29 marca 2014 przez Ficuś 2 Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 29 marca 2014 Opublikowano 29 marca 2014 wygląda fajnie, jadłbym, jakiego sera użyłeś? ma fajnie intensywnie żółty kolor Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.