Opublikowano 27 marca 201411 l Nie, taka mozarella nie nadaje się do pizzy. Do pizzy potrzebujesz taka zwykłą, nie w zalewie. Jest też w Biedrze wiórkowana.
Opublikowano 27 marca 201411 l Trzeba być odważnym, żeby kupować starty ser, straszne śmieciuchy. ja nie mówie o takich serach sprzedawanych w marketach ze startych odpadów i końcówek tylko o rodzaju typu tartych serach typu twardego (jak parmezan i podobne) yakubu swoją drogą mozarella jest super do pizzy to wiadomo, ale akurat nie wiem czy jest sens bawić sie w parmezan, jeśli chcesz mieszanke serów to oprócz mozarelli proponował bym np goude albo chedara oraz jakiś niebieski ser preślniowy w stylu lazura (o ile lubisz) taka posypka z parmezanu wiele szału raczej nie doda uwielbiam roztopiony ser na pizzy (i bez pizzy też ) i lubie jak jest go dużo, ale jadłem kilka razy tzw "quatro fromaggi" - cztero serową pizze, i w róznych pizzerach dają różne rodzaje tych 4 serów, w kilku przypadkach był to właśnie parmezan i przyznam że akurat on wcale nie zachwycał, jeśli chcesz w to isc to spoko, ale osobiście polecał bym inne sery do pizzy (różne, ważne żeby sie dobrze topiły) dodam też że jeśli chodzi o pleśniowy to mi znaaacznie bardziej do pizzy pasuje ser typu lazur niż camembert - a taką opcje tez kilka razy jadłem, było ok ale znacznie bardziej wole lazura albo ogolnie coś kolorowego w środku, a nie te które mają białą obwolutke i dosyć płynny środek camembert jakoś poprostu słabiej sie kompoonuje na pizzy (mimo że w innych formach - surowy albo smażony w panierce jest super) EDITTT co do mozarelli to tak jak mowi lucek ta mokra jest słabsza do pizzy, ale w kazdym markecie powinni mieć też poprostu w "blokach" paczkowaną -suchą, albo do kupienia u babki na stoisku serowym, tylko tak jak wyżej było wspomniane - proponuje kupić kawałek "bloku" i samemu zetrzeć, bo te gotowe starte paczkowane często pozostawiają wiele do życzenia Edytowane 27 marca 201411 l przez Yano
Opublikowano 27 marca 201411 l W lewiatanie maja mozarelle w bloku po ok 25zl/kg. Suchy ser, dobrze sie sciera.
Opublikowano 27 marca 201411 l Nie, taka mozarella nie nadaje się do pizzy. Do pizzy potrzebujesz taka zwykłą, nie w zalewie. Jest też w Biedrze wiórkowana. Dlaczego?
Opublikowano 27 marca 201411 l ja też myśle że lucek przesadził z tym "nie taka sie nie nadaje" - bo z tego co kojarzę to taką też czasem dodają tylko że raczej w formie takich kilku "placków" na pizzy, rzeyczywiście jak sie robi "podkład" na całość pizzy ze startej mozarelli to ta sucha jest lepsza, ale mokra też myśle że by uszła, no chyba że lucek taką sprawdzał i wyszła mu jakaś padaka, jeśli tak to przepraszam ale np tutaj wygląda mi na to że po położeniu zwykłej warstyw sera dodaną też na wierzchu tą białą mokrą mozarelle Edytowane 27 marca 201411 l przez Yano
Opublikowano 27 marca 201411 l Bo nie da rady jej zetrzeć i równomiernie rozłożyć na pizzy - jak dla mnie to mija się z celem. Poza tym, ten typ jest mokry i puszcza wodę podczas pieczenia, a tego nie chcemy. IMO to jest typowo sałatkowy ser, a do pizzy najlepsza jest tarta, sucha mozarella. Ta mokra od biedy ujdzie jak kompletnie nie ma się dostępu do innej.
Opublikowano 27 marca 201411 l w ogole przez was mam taką uber ochote na pizze... grr ide sobie zrobić burgera (tak przewrotnie), ale dorzuce sporo sera
Opublikowano 27 marca 201411 l No właśnie o tym pisałem - wtedy nie można równomiernie rozłożyć tego sera na pizzy tylko porobić takie 'placki' jak na zdjęciu od Yano. Jak dla mnie to się mija z celem całkowicie.
Opublikowano 27 marca 201411 l Ten typek z "kocham gotować" miał taką mozzarellę jak ta z biedry i też położył kilka placków na pizzy i z tego co kojarzę zachwalał takie rozwiązanie. Wracając z pracy zajechałem do Piotra i Pawła i tam dostałem normalną mozzarellę w kawałku w dość niskiej cenie. Coś koło 26zł za kg. Jutro tylko do polo po jakieś mięso, krewetki albo tuńczyka i można robić pyszny obiadek, byle sos się udał i będzie dobrze <3
Opublikowano 27 marca 201411 l On tam dawał buffalo mozzarellę - te w zalewie u nas mają z nią wspólną tylko połowę nazwy
Opublikowano 27 marca 201411 l No ale buffalo mozzarella też takie placki zostawia jak się ją zapiecze.
Opublikowano 27 marca 201411 l byle sos się udał i będzie dobrze <3 nie wiem z jakiego przepisu korzystasz ale jak dla mnie to koncentrat pomidorowy + cukier + troche soli pieprzu, oczywiście oregano, troche wody i wychodzi całkiem spoko sos do pizzy ale jak masz inny przepis to kombinuj, może będzie nawet lepsze Edytowane 27 marca 201411 l przez Yano
Opublikowano 27 marca 201411 l No ale buffalo mozzarella też takie placki zostawia jak się ją zapiecze. Jak dla mnie bardziej się rozpływa. No ale whatever, bo tak jak pisałem, jak dla mnie i tak najlepsza jest taka sucha, twarda mozzarella z bloku starta na grubych oczkach tarki, a te, chociażby z Biedry, w zalewie kompletnie do pizzy nie pasują IMO.
Opublikowano 28 marca 201411 l Ja dziś sobie zrobiłem na cienkim ciescie pizze wlasnie z "mokrą mozzarella", do tego pare plastrów pomidora i trochę podwedzanej szynki. Ta mozarella jest bardzo spoko, kroje ja na plasterki i fajnie sie na pizzy rozpływa.
Opublikowano 29 marca 201411 l pobyt we Włoszech oczywiście nie obył się bez próbowania pizzy w różnych wersjach i rzeczywiście robią tak piszecie - zwykły ser, składniki i te placki mozzarelli buffalo. super sprawa. Najdziwniejsza (ale dobra) była pizza z plasterkami pieczonych ziemniaków, szynką parmeńską i pesto. Najmniej smaczna - z cukinią, bakłażanem i kapustą. Zdziwiło mnie, że sporo z nich zamiast pomidorowego sosu miało na spodzie ricottę. Z moich ulubionych dodatków do domowej pizzy jeszcze kapary (lub karczochy), feta, brokuły, gyros drobiowy.Dla wrocławiaków - byłam w końcu w piecu na szewskiej i aktualnie to mój nr 1 jeśli chodzi o włoską pizzę we Wrocławiu. Ceny też fajne.
Opublikowano 29 marca 201411 l Dla wrocławiaków - byłam w końcu w piecu na szewskiej i aktualnie to mój nr 1 jeśli chodzi o włoską pizzę we Wrocławiu. Ceny też fajne.
Opublikowano 29 marca 201411 l A propos knajp we wro. Byl ktos w Pod Latarniami na Ruskiej? Przechodzilem rynkiem wczoraj i na scianie visa vis S(pipi) puste knajpy z kelnerem tkwiacym przed wejsciem (oprocz Greco) a w tym barze po prostu ani jednego stolika wolnego i jak w ulu. Teraz obadalem, ze to bardziej pub z masa piw do wyboru ale mozna tez zamowic np. smozony syr. edit: Spi.za cenzuruje xD Edytowane 29 marca 201411 l przez Mejm
Opublikowano 29 marca 201411 l Dla wrocławiaków - byłam w końcu w piecu na szewskiej i aktualnie to mój nr 1 jeśli chodzi o włoską pizzę we Wrocławiu. Ceny też fajne. pójdziemy jeszcze raz, ale tym razem zarezerwujemy stolik ;* Edytowane 29 marca 201411 l przez assassine
Opublikowano 29 marca 201411 l na spontana dzis robilem pizze, wpadly skladniki jakie akurat byly w lodowce, zdjecia sprzed i po piekarniku, ranty z serem w srodku Edytowane 29 marca 201411 l przez Ficuś
Opublikowano 29 marca 201411 l wygląda fajnie, jadłbym, jakiego sera użyłeś? ma fajnie intensywnie żółty kolor
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.