Skocz do zawartości

Pizza


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z dagrasso ostatnio jadłem z 10 lat temu i nie pamiętam już jaka była, ale na pewno nie jest choć w połowie takim niezjadliwym gunwem jak telepizza. Ja się dziwię czemu robiąc taką kupę oni jeszcze istnieją.

Telepizza istneje u mnie w mieście tylko dlatego że jest praktycznie 24 h otwarta i także 24 h dowożą. Jednak nie zmienia to faktu że straszne są to rzygi. Edytowane przez balon
Opublikowano

no i jesli chodzi o standardy sanitarne to tez jest podobno najgorzej.

Znajomy mi opowiadal, ze np. codziennie wyjmuja w chuy ciasta z zamrazarki, a to co zostanie ponownie zamrazaja na noc i tak w kolko. Z wierzchu robi sie w koncu szaro-zielone. Odcinaja to i jada dalej.

Opublikowano

Ciasto z tej drugiej jest takie samo. Ale moge ci zapodac przepis na zrobienie zdjecia pod ostre slonce, oto on:

 

1. Bierzemy do reki smartfon HTC One, model M7. W zaleznosci od sprawnosci fizycznej, zajmuje to kilka sekund.

2. Wlaczamy aplikacje aparatu fotograficznego. Czas tej operacji wynosi zwykle mniej niż 1s.

3. Patrzac na wyswietlany obraz na ekranie smartfonu, poruszamy tak aparatem aby na srodku jego ekranu pojawi sie obiekt, ktory chcemy sfotografowac, np wyjeta z piekarnika pizze na talerzu po pokrojeniu nozem.

4. Staramy sie ustawic razem ze smartfonem tak, aby z okna po lewej stronie wpadalo duzo slonca, co pozwoli uzyskac efekt rozjasnionej, i wyblaknietego zdjecia.

4. Gdy juz namierzylismy obiekt, naciskamy an ekranie smartfonu przycisk wykonania zdjecia, aparat zrobi zdjecie i je zapisze w pamieci smartfonu.

5. Publikujemy zdjecie w internecie lub dokonujemy prostych czynnosci korygujacych w aplikacji Galeria w smartfonie HTC One.

 

 

Opcjonalnie, mozemy sie ku rwa zastanowic jakim cudem ktos pomyslal ze do kazdej z pizz byly robione rozne ciasta. Moze na podstawie koloru pieczarek lub ilosci uzytego sosu ? -_-

  • Plusik 3
Opublikowano

Opcjonalnie, mozemy sie ku rwa zastanowic jakim cudem ktos pomyslal ze do kazdej z pizz byly robione rozne ciasta. Moze na podstawie koloru pieczarek lub ilosci uzytego sosu ? -_-

 

Raczej ku.rwa na zasadzie ze to mogly byc zdjecia z 2ch roznych sesji robienia pizzy ;) Niektorzy nie robia w kuchni za kazdym razem przepisow w identyczny sposob, a noz wyjdzie cos lepszego ;)

Opublikowano (edytowane)

korzysta ktoś z was z kamienia do pizzy, albo z blaszki z dziurkami? duża jest różnica w smaku? robiłem kiedyś z przepisu typka z kocham gotować na zwykłej blaszce i mimo, że była nawet nawet to jednak nie miało tego czegoś co pizza z pizzerii

Edytowane przez Yakubu
Opublikowano

 

Opcjonalnie, mozemy sie ku rwa zastanowic jakim cudem ktos pomyslal ze do kazdej z pizz byly robione rozne ciasta. Moze na podstawie koloru pieczarek lub ilosci uzytego sosu ? -_-

 

Raczej ku.rwa na zasadzie ze to mogly byc zdjecia z 2ch roznych sesji robienia pizzy ;) Niektorzy nie robia w kuchni za kazdym razem przepisow w identyczny sposob, a noz wyjdzie cos lepszego ;)

 

 

Raczej ku rwa mam juz tyle sprawdzonych kombinacje, ze robie juz jedna i od lat sprawdzona, ktora nam najbardziej smakuje.

 

korzysta ktoś z was z kamienia do pizzy, albo z blaszki z dziurkami? duża jest różnica w smaku? robiłem kiedyś z przepisu typka z kocham gotować na zwykłej blaszce i mimo, że była nawet nawet to jednak nie miało tego czegoś co pizza z pizzerii

 

 

Kupilem kiedys blaszke z dziurkami, nie widze w niej niczego super, wole piec na papierze polozym na druty w pierkarniku. Blaszka niczego mi nie poprawila. Generalnie to musiałby być teflonowy talerz z lekkim rantem, wtedy łatwiej by się robiło kółko ale znowu po co sie spuszczac nad idealnym kolkiem jak i tak zaraz mam to zjesc.

  • Plusik 1
Opublikowano

korzysta ktoś z was z kamienia do pizzy, albo z blaszki z dziurkami? duża jest różnica w smaku? robiłem kiedyś z przepisu typka z kocham gotować na zwykłej blaszce i mimo, że była nawet nawet to jednak nie miało tego czegoś co pizza z pizzerii

Na kamieniu wychodzi bardzo dobra, ale jest więcej roboty, bo kamień trzeba wcześniej mocno nagrzać. Alternatywą są piekarniki z funkcją specjalnie do pizzy, które mają właśnie bardzo mocne grzanie dolne (np. Ikeowskie się dobrze sprawdzają) i wychodzi tip top.

Opublikowano

ogolnie to nigdy nie wkladajcie pizzy na srodkowy poziom w piekarniku - maksymalnie na sam dol ja dawajcie by minimalizowac czas jaki spedza w piekarniku - wtedy ciasto jest kruche, a gora nie zdarzy sie zesuszyc i jest soczyta, ser tez od stu lat wale na poczatek, zaraz po sosie, a dopiero potem skladniki na gore

Opublikowano

No chyab tylko nieogary przykrywaja wszystkie skladniki serem, no chyab ze to tak specjalnie, wola duszone warzywa, pieczarki, wedliny etc. ?

 

U mnie na dole za szybko spieka sie spod, mam termoobieg i na srodkowym, troche wyzszym piecze mi sie najlepiej.

Opublikowano

korzysta ktoś z was z kamienia do pizzy, albo z blaszki z dziurkami? duża jest różnica w smaku? robiłem kiedyś z przepisu typka z kocham gotować na zwykłej blaszce i mimo, że była nawet nawet to jednak nie miało tego czegoś co pizza z pizzerii

 

Mam to i to. Blaszka jest ok bo jest troche zaglebiona i lepiej mi sie boki ciasta wywija. Jej uzywam najczesciej. Z kamieniem jest wiecej pier.dolenia. Ogolnie kamien ma sens jak masz taka duza szpatule do wkladania pizzy do pieca (a podejrzewam, ze nikt tego nie ma w domu). W innym przypadku trzeba sie sr.ac z jakimis uchwytami rozgrzanymi (bo kamien najpierw siedzi w piekarniku), szybko rozlozyc ciasto i skladniki, uwazac zeby sie nie poparzyc itd. Nie jest to warte tej niewielkiej roznicy w jakosci pizzy miedzy blaszka a kamieniem.

Opublikowano

Albo isc juz grubo, zainwestowac jak na typowego polaka mieszkajacego poza miastem, szufla do pizzy i szufeleczka do pizzerek:

 

9691469_1_644x461_szufelka-do-wegla-meta

 

 

Osoby opalajace weglem piec CO moga zaoszczedzic dodatkowo.

Opublikowano (edytowane)

Jakiś dobry lokal z pizzą i makaronami na ulicy Długiej albo w okolicy w Gdańsku. Możecie coś polecić?

Edytowane przez ragus
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przeczytawszy wiele pozytywnych opinii, oszamałem dziś pizzę w Garden Pizza (45cm na dwie osoby):

Plusy:

- cienkie ciasto, świetnie wypieczone (piec kamienny)

- sos pomidorowy interesujący, raczej nie zwykły koncentrat

- mozarella, a nie jakieś odpady

- ogółem wrażenia smakowe dobre, a po polaniu oliwą z oliwek i dupki od ciasta wchodzą jak masło

 

Minusy:

- cena. Wychodzi ok 45 zł z 3 składnikami :lapka::beksa:

 

Tyle za mącznego placka maźniętego sosem to dam najwyżej od święta. Pizza to danie wywodzące się z biedoty, dlatego nadal preferuję januszową studencką knajpę Leoni przy akademikach polibudy, gdzie rozmiar 42cm wychodzi średnio ~20 zł i ser z niej można łopatą jeść, tyle tego nakładają.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

JAdłem ostatnio w 2 pizzeriach. Telepizza w Opolu i Pizza4you w Poznaniu. O dziwo telepizza smakowała naprawdę nieźle, wziąłem pizze kebab oraz capriciosse. Naprawde wchodzila niezle, ta kebabowa dużo lepsza jednak była, bardziej aromatyczna i smiaczniejsza. w Pizzeri4you natomiast za 29 zł zjadłem ogromną Pizze rowniez kebab, zje.bla,em bo cala byla polana sosem czosnkowym który był niestety niesmaczny i troszkę popsuła smak pizzy. Ale jak ktoś chce sie tanio najeść to polecam,

  • Plusik 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...