D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 24 lutego 2019 Opublikowano 24 lutego 2019 to idźcie do da grasso czy innej pizzy hut. Dostaniecie na kawałku pół plasterka szynki konserwowej i listek pieczarki. Nie będzie wyglądać super estetycznie, jak składników naje,bane jest po sam korek.No i Smakowała zaje.biście. Cytuj
Mejm 15 316 Opublikowano 24 lutego 2019 Opublikowano 24 lutego 2019 40 minut temu, grzybiarz napisał: masz coś do papieru do pieczenia? nie rozumiem Do samego papieru nic nie mam. Skrytykowalem Reda, kiedy pokazal swoj slynny kulinarny wyziew, zeby wyje.bal ten papier wpiz.du i uzywal blaszki do pizzy. No ale tak teraz mysle, ze na nic mu sie by ta blacha zdala bo wszystko by przez dziurki przecieklo. Nie mowiac juz o takim malym fakcie, ze papier do pieczenia ma wytrzymalosc max 220C a pizze robi sie w pierkarniku na pelnej pi.zdzie. I nie Red, polozenie dwoch plasterkow papieru nie zalatwi sprawy Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 24 lutego 2019 Opublikowano 24 lutego 2019 15 minut temu, D.B. Cooper napisał: to idźcie do da grasso czy innej pizzy hut. Dostaniecie na kawałku pół plasterka szynki konserwowej i listek pieczarki. Nie będzie wyglądać super estetycznie, jak składników naje,bane jest po sam korek.No i Smakowała zaje.biście. Ph akurat z wolowina i salami jest na bogato Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 25 lutego 2019 Opublikowano 25 lutego 2019 a przeszedłem się do ph ostatnio i niczego jej nie brakowało - ot, typowa amerykańska pizza z sieciówki, przy jedzeniu której tłuszcz cieknie po łokciach Cytuj
Paolo de Vesir 9 130 Opublikowano 25 lutego 2019 Opublikowano 25 lutego 2019 (edytowane) Skoro przy sieciówkach jesteśmy to bardzo chciałbym pochwalić Dragon Pizzę z Przymorza w Gdańsku: ranty tak równe że wyglądają jak z maszyny, w środku cieńkie ciasto, regularnie nieszczególnie tłusta i bardzo dużo składników. 50cm to prawdziwy moloch, z dziewczyną jedliśmy na dwa razy. Edytowane 25 lutego 2019 przez Paolo de Vesir Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 25 lutego 2019 Opublikowano 25 lutego 2019 Jadłem raz, bo koło mnie. Pizza była nijaka i wszystkich brzuch potem bolał. Mógł to być randomowy incydent, bo widzę, że pizzeria się cieszy dużą popularnością, ich auta od dowozu często u mnie pod blokiem widzę. No ja raz sprawdziłem i więcej nie mam zamiaru. Na Przmorzu jest dużo lepszego jedzenia, a od niedawna jest też włoska knajpka z ciekawą pizzą, ale jeszcze nie sprawdzałem. Cytuj
Mejm 15 316 Opublikowano 25 lutego 2019 Opublikowano 25 lutego 2019 10 minut temu, Paolo de Vesir napisał: ranty tak równe że wyglądają jak z maszyny, W ph tez tak wygladaja i raczej nie jest to pozytyw. 12 minut temu, Paolo de Vesir napisał: regularnie tłusta Co? Cytuj
Paolo de Vesir 9 130 Opublikowano 25 lutego 2019 Opublikowano 25 lutego 2019 Chodziło mi o to że nie ocieka tłuszczem, ani nie jest to oryginalna włoska pizza. 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tynio 1 020 Opublikowano 28 lutego 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 lutego 2019 (edytowane) To i ja dodam jakie pizze robiłem jakiś czas temu. W rancie był ser Edytowane 28 lutego 2019 przez Tynio 10 1 Cytuj
Mejm 15 316 Opublikowano 28 lutego 2019 Opublikowano 28 lutego 2019 Byl papier do pieczenia grany? Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 28 lutego 2019 Opublikowano 28 lutego 2019 (edytowane) 2 minuty temu, Mejm napisał: Byl papier do pieczenia grany? U mnie bez papiera Edytowane 28 lutego 2019 przez Tynio 1 Cytuj
mcp 2 017 Opublikowano 28 lutego 2019 Opublikowano 28 lutego 2019 Tynio, dej przepis bo ładnie to wygląda. Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 28 lutego 2019 Opublikowano 28 lutego 2019 (edytowane) 11 minut temu, mcp napisał: Tynio, dej przepis bo ładnie to wygląda. Proszę bardzo 250 gr. mąki typu 00 (do dostania w większych marketach przykładowo Kasia lub Pivetti)- 150-160 ml ciepłej wody, podzieloną na dwie części (miękkiej - z filtra, warto mieć w szklance jeszcze jakieś 10-15 ml jako rezerwę)- 5-6 gram drożdży instant (są pewniejsze), polecam je rozrobić w ciepłej wodzie (około 50-60 ml) z płaską łyżeczką cukru + dwie łyżki mąki i odczekać by zaczęły rosnąć.- około 1-1 1/2 łyżki dobrej oliwy z oliwek- szczypta soli do smaku (ja dodaję soli himalajskiej)- dodać dosłownie szczyptę proszku do pieczenia. (nie za dużo) Opcja -do ciasta dodać po jednej lub połowie płaskiej łyżeczce tartego oregano i bazylii (ciasto ma fajny ziołowy aromat)-trochę mąki kukurydzianej (na stolicę by można dobrze "rozwałkować" ciasto)Dzięki temu pizza nie będzie się kleić, a całość nabierze ciekawego żółtego koloru. Wychodzi z tego pizza na średnim cieście o średnicy 32-33 cm.Mąkę przesiać przez sitko, dodać rozpuszczone drożdże + resztę wody (opcjonalnie bazylię i oregano), dodać proszku do pieczenia i ugniatać przez około 5-7 minut.Następnie dodać oliwę oraz sól i wyrabiać minimum 3-5 minut.Jeżeli ciasto jest klejące to dodać trochę mąki, a jak nie jest sprężyste tylko twarde do dodać wody i wyrabiać jeszcze chwilę.Po wyrobieniu ciasto przełożyć do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą. (ciasto musi rosnąć minimum 50-60 minut w ciepłym miejscu.Jak ciasto jest gotowe to teraz zależny czy chcemy mieć średni czy cienki spód.- średni to całość robimy ręcznie, formujemy kulkę i ręką powoli formujemy placek następnie smarujemy sosem pomidorowym i zostawiamy na kilka minut by trochę urosło.- cienki, bierzemy wałek i z kulki formujemy placek, a potem smarujemy sosem pomidorowym (tu nie czekamy by wyrosło)Kładziemy co chcemy i do piekarnika.Ja w starym piekarniku miałem max 220-230C i trzymałem około 10 minut w nowym mam 240-250C i trzymam około 8-9 minut (oba gazowe)Najlepiej przetestować ile czasu będziesz potrzebował w swoim piekarniku.Smacznego. Edytowane 28 lutego 2019 przez Tynio 1 1 Cytuj
D.B. Cooper 3 066 Opublikowano 28 lutego 2019 Opublikowano 28 lutego 2019 Bo pizza okrągła to od razu ohy i ahy xD Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął 1 Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 28 lutego 2019 Opublikowano 28 lutego 2019 za dużo dodatków na(pipi)ane jak na mój gust, taka typowa polska pizza Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 28 lutego 2019 Opublikowano 28 lutego 2019 1 minutę temu, D.B. Cooper napisał: Bo pizza okrągła to od razu ohy i ahy xD Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął Wiesz czego mnie klienci w pracy nauczyli? Że czasem nawet jak coś średnio wyjdzie to wystarczy tylko zrobić odpowiednią fotkę z dobrym oświetleniem i wygląda o 50% lepiej. Cytuj
mcp 2 017 Opublikowano 28 lutego 2019 Opublikowano 28 lutego 2019 4 minuty temu, D.B. Cooper napisał: Bo pizza okrągła to od razu ohy i ahy xD Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął no już już twoja też na pewno jest bardzo dobra xd Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 28 lutego 2019 Opublikowano 28 lutego 2019 (edytowane) 5 minut temu, Shen napisał: za dużo dodatków na(pipi)ane jak na mój gust, taka typowa polska pizza Dwie pierwsze masz po 3 max 4 dodatki więc to nie taka typowa polska pizza, co do trzeciej, tak jest tam więcej dodatków, ale ja lubię sobie dodać więcej Często ostatnia pizza u mnie ma więcej dodatków bo zostają i staram się nie marnować jedzenia. Edytowane 28 lutego 2019 przez Tynio Cytuj
Mejm 15 316 Opublikowano 28 lutego 2019 Opublikowano 28 lutego 2019 Aaaiii i dokladnie taka blaszka na pizze o jakiej pisalem Mejm apprroved. No, nowa strona wiec pizza legit 100% a biedaki co ich nie stac na skladniki to cicho tam. Cytuj
Boomcio 4 073 Opublikowano 28 lutego 2019 Opublikowano 28 lutego 2019 6 minut temu, D.B. Cooper napisał: Mi się lekko zdeformowała to już nikt by do gęby nie wziął Takie czasy. czy ktoś by wziął do gęby zdeformowanego wacka? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.