SunaGuidesPL 124 Opublikowano 20 maja 2019 Opublikowano 20 maja 2019 Wow, ale smakowity wątek ^0^ Ja osobiście najbardziej lubię pepperoni na cienkim cieście, z podwójnym serem i serowym brzegiem. Nie odważyłem się jeszcze samemu coś takiego spróbować. Czy może ktoś mi doradzić jak taki serowy brzeg zrobić? Czy muszę o czymś pamiętać czy wystarczy po prostu więcej ciasta? Z góry dzięki Cytuj
RaiD 76 Opublikowano 22 maja 2019 Opublikowano 22 maja 2019 Wow, ale smakowity wątek ^0^ Ja osobiście najbardziej lubię pepperoni na cienkim cieście, z podwójnym serem i serowym brzegiem. Nie odważyłem się jeszcze samemu coś takiego spróbować. Czy może ktoś mi doradzić jak taki serowy brzeg zrobić? Czy muszę o czymś pamiętać czy wystarczy po prostu więcej ciasta? Z góry dzięki Musisz wyciąć takie małe "słupki" z sera żółtego i zawijasz to w cieście. Konkretnie w końcówkach - brzegach pizzy 1 Cytuj
SunaGuidesPL 124 Opublikowano 22 maja 2019 Opublikowano 22 maja 2019 1 minutę temu, RaiD napisał: Musisz wyciąć takie małe "słupki" z sera żółtego i zawijasz to w cieście. Konkretnie w końcówkach Dzięki za info! To zdecydowanie do ogarnięcia ^0^ Cytuj
RaiD 76 Opublikowano 22 maja 2019 Opublikowano 22 maja 2019 Tak. Nic się nie bój tylko działaj spokojnie pamiętaj tylko by ciasto tak rozciągnąć by na brzegach mieć zapas do zawinięcia. A i co ważne to to by ten ser był zamknięty stosunkowo cienką warstwą - połowa grubości pizzy. To jest ważne bo inaczej będzie to wyglądać jak basen generalnie na pewno sobie poradzisz daj znać jak wyszło;) 1 Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 22 maja 2019 Opublikowano 22 maja 2019 Dyskusja dwóch alterów, coś pięknego. Cytuj
RaiD 76 Opublikowano 22 maja 2019 Opublikowano 22 maja 2019 17 minut temu, Rozi napisał: Dyskusja dwóch alterów, coś pięknego. tzn ? :) Cytuj
SunaGuidesPL 124 Opublikowano 22 maja 2019 Opublikowano 22 maja 2019 6 godzin temu, RaiD napisał: Tak. Nic się nie bój tylko działaj spokojnie pamiętaj tylko by ciasto tak rozciągnąć by na brzegach mieć zapas do zawinięcia. A i co ważne to to by ten ser był zamknięty stosunkowo cienką warstwą - połowa grubości pizzy. To jest ważne bo inaczej będzie to wyglądać jak basen generalnie na pewno sobie poradzisz daj znać jak wyszło;) Dzięki wielkie! Zawsze szedłem na łatwiznę i zamawiałem pizzę właśnie z tym serowym brzegiem. Muszę kiedyś spróbować. Połowa grubości pizzy, got it. Jeśli się zdecyduję, na pewno dam znać jak poszło. 5 godzin temu, grzybiarz napisał: Hmmm 5 godzin temu, Mejm napisał: No, cos tu nie gra, prawda? 5 godzin temu, Rozi napisał: Dyskusja dwóch alterów, coś pięknego. 5 godzin temu, messer88 napisał: ^0^ Nie wiem skąd przekonanie u długoletnich użytkowników forum, że normalna rozmowa o pizzy (pytałem poważnie, chciałbym umieć coś więcej niż kotlet, sałatka i ziemniaki ) jest ustawką alterów (i do tego bez żadnych dowodów, ale spoko). 5 godzin temu, RaiD napisał: tzn ? Po prostu dłużej urzędujący użytkownicy chcą nam dopiec (mam nadzieję, że kawałek pizzy ). Nie przejmowałbym się tym za bardzo. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź! Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 Dawno nie dawałem fotki Pizzy Ostatnia jaka pizze robiłem była na bardzo cienkim cieście, które dojrzewało 24h w lodówce. Było bardzo sprężyste i łatwo było je ugnieść na takie cieniutkie. oraz zbliżenie po wyjęciu z piekarnika. W przyszłym tygodniu chyba muszę zrobić pizzę bo chodzi za mną od jakiegoś czasu 7 1 Cytuj
grzybiarz 10 295 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych? Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 5 minut temu, grzybiarz napisał: A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych? Od wielu lat nie kupowałem gotowej Pizzy z marketu. Ale polecam Ci byś zobaczył nie mrożone, a takie w lodówkach gotowe tylko do podgrzania. Lub dodać trochę grosza i zamówić w lokalu z dowozem do domu. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 34 minuty temu, grzybiarz napisał: A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych? Sprawdź Felicianę, też od doktora Oedgera. Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 2 godziny temu, Tynio napisał: Ostatnia jaka pizze robiłem była na bardzo cienkim cieście, które dojrzewało 24h w lodówce. Robilem ostatnio taka sama. Garowana 24h. I wiecej nie wracam do starego przepisu. 1 Cytuj
Tokar 8 267 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 2 godziny temu, Tynio napisał: Na początku pomyślałem, że to mule. Gdybym umiał gotować, zrobiłbym pizzę z mulami. I gumą do żucia. Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tynio 1 020 Opublikowano 17 czerwca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 17 czerwca 2019 Coś mało pizzy robicie ostatnio. 3 rodzaje po 3 produkty (nie licząc sosu i sera) 10 1 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 123 Opublikowano 17 czerwca 2019 Opublikowano 17 czerwca 2019 Mniam, wyglądają lepiej niż pizze z tych wszystkich osranych sieciówek pokroju Da Grass czy PizzaHut. 1 Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 17 czerwca 2019 Opublikowano 17 czerwca 2019 53 minuty temu, Paolo de Vesir napisał: Mniam, wyglądają lepiej niż pizze z tych wszystkich osranych sieciówek pokroju Da Grass czy PizzaHut. Dziękuję bardzo. Pizzę robię od około 10 lat i co jakiś czas staram się eksperymentować (lekko modyfikować) Okazuje się, że ostatni rok tylko utwierdził mnie że nie ma co kombinować z samym ciastem bo i tak podobnie już wychodzi, a wymiana piekarnika na nowy i bardziej nowoczesny skróciła czas pieczenia z 12 minut do 9 minut. Nie mam czasu to ciasto rośnie przez około 1-1,5h i nakładam dodatki, jak mam więcej czasu to ciasto ląduje na 24h w lodówce w takiej postaci. Zmieniam tylko dodatki, które staram się by były dobre jakościowo wiec pewnie i lepiej smakuje od jak to nazwałeś "sieciówek" To moja pasja więc i jem z przyjaciółmi czy rodziną wiec i od wielu lat nie jadłem pizzy kupnej. Jednak wiele lat temu na wakacjach trafiłem do pizzerii gdzie mieli piec opalany drewnem i naprawdę była smaczna. 1 Cytuj
basbot11 177 Opublikowano 20 czerwca 2019 Opublikowano 20 czerwca 2019 Pizzeria Neapolitańska 485Grad w Kolonii, po prostu poezja. Pizzę robią w piecu gazowym, w temperaturze 485 stopni, a ciasto dojrzewa 72 godziny. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 20 czerwca 2019 Opublikowano 20 czerwca 2019 8 minut temu, basbot11 napisał: Pizzę robią w piecu gazowym Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 20 czerwca 2019 Opublikowano 20 czerwca 2019 Czekam na pizze ogrzewaną prętami graffitowymi 1 Cytuj
schabek 5 334 Opublikowano 20 czerwca 2019 Opublikowano 20 czerwca 2019 Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje. W Gdansku ostatnio odkrylem Pizzerie Napoli na Oruni. Prawie tak dobra jak Francesco w Gdyni. Ogolnie to tego typu pitce jeszcze chyba malo popularne u nas, pewnie niedlugo dopiero zacznie sie moda Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 20 czerwca 2019 Opublikowano 20 czerwca 2019 Na co moda? Na pizze z pieca opalanego drewnem? Chyba u was w Gdansku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.