second 3 695 Opublikowano 19 maja 2021 Opublikowano 19 maja 2021 (edytowane) Może wrzucisz jakieś zdjęcia? Dawno nowej emotki nie było. Edytowane 19 maja 2021 przez second Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 19 maja 2021 Opublikowano 19 maja 2021 Nie wyszla ci prowokacja, bo dałem już w temacie obok, miałeś czas na robienie emotki Cytuj
second 3 695 Opublikowano 19 maja 2021 Opublikowano 19 maja 2021 Pardon, juz nadrobiłem, niestety emotką one nie zostaną 1 Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 19 maja 2021 Opublikowano 19 maja 2021 Kolejne spierdolę dla forumka, obiecuję. 1 Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 24 maja 2021 Opublikowano 24 maja 2021 Czemu nie robicie pizzy ostatnio? Ja w sobotę miałem robić wołowinę z Woka i do tego makaron, wszystko kupiłem, wchodzę do domu i mówię co będzie a ..... tu.... nagle oburzenie bo dziewczyny chcą pizzę. No to zrobiłem 4 sztuki Klasyczna z sosem pomidorowym, serem, kukurydzą i salami. Boczek, cebulka, oliwki oraz dwa rodzaje sera cheddar oraz mozzarella. Tu główne skrzypce gra łosoś. No i moja, czyli co zostało to ląduje na pizzy by się nie zmarnowało. Tym razem domownicy chcieli na średnim cieście. Spoiler dodam że mąka 00 robi robotę bo ciasto jest chrupiące i fajne ranty się robią. 4 2 Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 24 maja 2021 Opublikowano 24 maja 2021 1 godzinę temu, Tynio napisał: Czemu nie robicie pizzy ostatnio? Robimy, ale nie takie ładne i trochę wstyd wrzucać . --- Kiedyś kupię kamień do pizzy 1 Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 24 maja 2021 Opublikowano 24 maja 2021 (edytowane) Godzinę temu, grzybiarz napisał: Robimy, ale nie takie ładne i trochę wstyd wrzucać . --- Kiedyś kupię kamień do pizzy Ja nie mam kamienia, i boje się jak ognia zakupu z 3 powodów. Te tanie mogą szybko popękać, jednak do takiego kamienia przydał by się piekarnik który daje wysoką temperaturę. No i ostatnia obawa że przy przenoszeniu na kamień wszystkie dodatki spadną do piekarnika. Często na kamieniu ląduje typowa pizza z sosem i serem + jakiś jeden dodatek. Filmik fajny, a jako że jestem w pracy to oglądałem na szybko z napisami i jak sam widziałeś piekarnik nastawił na 310 C Do tego pizza nie ma 32-33cm tylko około 25-26cm max Ja bym musiał zrobić 5 sztuk takiej pizzy i trochę spędzić czasu w kuchni. Mi jest mega wygodnie na blaszkach bo ja sobie wszystkie blaszki zapełniam samym ciastem bez sosu i przykrywam ściereczkami na około 15-20 minut. Ciasto sobie rośnie, ja już na pierwszą smaruje sos pomidorowy i układam dodatki, druga tak samo i przy trzeciej już pierwszą wkładam do pieca na 7 minut + 1 do 1,5 minuty odpalam górną gorzałę by zarumienić brzegi. Mam 8 minut by przygotować 1 lub 2 pizze, w tym czasie ogarnę wszystko do zlewu, wyciągam pizzę i czekam dosłownie 1 minutę by pokroić i włożyć następną. Robię fotkę zanoszę na stół i tak robię z kolejnymi. Edytowane 24 maja 2021 przez Tynio 1 Cytuj
mcp 2 013 Opublikowano 24 maja 2021 Opublikowano 24 maja 2021 Dobrze mi się wydawało, że ciasto grubsze tym razem zrobiłeś. Kupiłem ostatnio drożdże suche Caputo w większym pojemniku (ktoś wcześniej wrzucał foto) i nożyk do pizzy za kilka złotych, niby pierdół, ale dużo łatwiej się kroi, polecam. Ja ostatnio przyhamowałem trochę z pizzą bo już wszystkich znajomych i rodzinę nią tuczyłem, ale chodzi mi po głowie placek na weekend. Póki co u mnie standardowe dodatki - szynka, salami, pieczarki, papryka więc trzeba czegoś nowego spróbować. Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 24 maja 2021 Opublikowano 24 maja 2021 39 minut temu, mcp napisał: Dobrze mi się wydawało, że ciasto grubsze tym razem zrobiłeś. Kupiłem ostatnio drożdże suche Caputo w większym pojemniku (ktoś wcześniej wrzucał foto) i nożyk do pizzy za kilka złotych, niby pierdół, ale dużo łatwiej się kroi, polecam. Ja ostatnio przyhamowałem trochę z pizzą bo już wszystkich znajomych i rodzinę nią tuczyłem, ale chodzi mi po głowie placek na weekend. Póki co u mnie standardowe dodatki - szynka, salami, pieczarki, papryka więc trzeba czegoś nowego spróbować. Tak więcej ciasta dałem i dodałem też 1,5gr więcej drożdży. Niby taka niewielka ilość wcześniej robiłem pizzę o średnicy 32-33cm z 270gr teraz zrobiłem z 300gr i jest różnica w grubości ciasta oraz przez dodatkową porcję droższy wyrosło szybciej j i więcej. Nie jest to pizza typowo w polskim wykonaniu, gdzie była gruba i wyglądała jak ciasto, ale jest trochę grubsza niż typowo włoskie i cienkie. Co do drożdży to u mnie widziałeś . Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 Czerwiec się skończył i nikt nie dał Pizzy Ciasto leżakowało 42h z czego TO 3h TK 36h TO 3h na blaszkę potem do pica na 8 minut Ale jaja na pizzy kontrola spodu jest OK 4 2 Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 2 minuty temu, gekon napisał: Działasz z dowozem? Niestety nie tylko lokalnie w domu. Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 4 godziny temu, Tynio napisał: Ciasto leżakowało 42h z czego TO 3h TK 36h TO 3h Nie jestem wtajemniczony. Proszę o rozszyfrowanie. Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 3 godziny temu, mitra napisał: Nie jestem wtajemniczony. Proszę o rozszyfrowanie. Oczywiście, mówisz i masz TO - czyli temperatura otoczenia/ pokojowa. TK - temperatura kontrolowana, czyli lodówka, a tam jest około 4 do 6 stopni. 1 Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 5 lipca 2021 Opublikowano 5 lipca 2021 2 minuty temu, Tynio napisał: Oczywiście, mówisz i masz TO - czyli temperatura otoczenia/ pokojowa. TK - temperatura kontrolowana, czyli lodówka, a tam jest około 4 do 6 stopni. Dzięki wielkie. Spróbuję tą metodą wyleżakować ciasto i zobaczyć różnicę. Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 6 lipca 2021 Opublikowano 6 lipca 2021 (edytowane) 10 godzin temu, mitra napisał: Dzięki wielkie. Spróbuję tą metodą wyleżakować ciasto i zobaczyć różnicę. Taki myk robi się jak mąka jest typu 00 i starczy zwykła Basia do pizzy. Tu masz fajny kalkulator na przeliczenie mąki, oleju oraz soli i droższy https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/ Jak preferujesz trochę bardziej wyrośniętą pizzę to dajesz minimalnie więcej drożdży i trochę mniej soli. Zrób tak jak ja, kartka i pisz proporcje, trafisz w tą idealną i możesz robić idealną pizzę. Ja robiłem miesięcznie z 2 razy pizzę i dopiero po około 6 miesiącach wyszła ta zadowalająca, a potem to już rutyna. Fakt te 3 pierwsze jadło się, ale to nie było to bo popełniłem za dużo błędów. Edytowane 6 lipca 2021 przez Tynio 3 Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 6 lipca 2021 Opublikowano 6 lipca 2021 7 godzin temu, Tynio napisał: Taki myk robi się jak mąka jest typu 00 i starczy zwykła Basia do pizzy. Tu masz fajny kalkulator na przeliczenie mąki, oleju oraz soli i droższy https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/ Jak preferujesz trochę bardziej wyrośniętą pizzę to dajesz minimalnie więcej drożdży i trochę mniej soli. Zrób tak jak ja, kartka i pisz proporcje, trafisz w tą idealną i możesz robić idealną pizzę. Ja robiłem miesięcznie z 2 razy pizzę i dopiero po około 6 miesiącach wyszła ta zadowalająca, a potem to już rutyna. Fakt te 3 pierwsze jadło się, ale to nie było to bo popełniłem za dużo błędów. Takich doradców zamku to ja rozumiem Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 6 sierpnia 2021 Opublikowano 6 sierpnia 2021 Znajomi byli wiec i pizza była O walorach smakowych nie będę pisał, ale znajomi oraz rodzina zjadła wszystko, dobrze że zrobiłem jeszcze inne potrawy dodatki 2 1 Cytuj
Rudiok 3 368 Opublikowano 7 sierpnia 2021 Opublikowano 7 sierpnia 2021 Kurna, Tynio, aż wstyd wrzucać swoje przy takich cacanych placuszkach 3 1 Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 20 października 2021 Opublikowano 20 października 2021 Jakoś tak smutno tu bez nowych postów Pizza jaką ostatnio robiłem i zrobiła furorę w domu to Pizza bianca Klasyczne ciasto, ale sos ze śmietany oraz same dosyć ciekawe dodatki. Naprawdę rewelacyjnie się komponowała smakowo. Tak prezentuje się przed upieczeniem. Chrupiące brzegi i miękkie środki. 1 Cytuj
Harbuz 953 Opublikowano 21 października 2021 Autor Opublikowano 21 października 2021 W tym kalkulatorze pizzy wyszło mi na 4 pizze o wadze 200g tylko 0,75 g drożdży świeżych (a mąki 491 g)... serio tak mało? Zawsze dawałem saszetkę 7g drożdży suchych na taką ilość. Mogła mi pizza przez to właśnie nie rosnąć? Jak to zamienić na suche drożdże i czy w ogóle jest sens? Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 4 listopada 2021 Opublikowano 4 listopada 2021 Jadl ktos pizze w Papa Johnes? O marce uslyszalem dopiero w 2016 jak byla beka z Ghostbusters bo mieli tam swoj product placement. Pozniej gdzies tez sie to przewijalo az niedawno dowiedzialem sie, ze otworzyli sie we wro. Na pierwszy rzut oka to taka pizza hut no ale moze sa jakies niuanse. Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 4 listopada 2021 Opublikowano 4 listopada 2021 Ale bylo jedzone czy sprawdziles, ze sa w grupie Nestle? Cytuj
Figaro 8 215 Opublikowano 4 listopada 2021 Opublikowano 4 listopada 2021 musisz mi wierzyć na słowo buraczq Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.