Skocz do zawartości

Pizza


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czemu nie robicie pizzy ostatnio?

 

Ja w sobotę miałem robić wołowinę z Woka i do tego makaron, wszystko kupiłem, wchodzę do domu i mówię co będzie a ..... tu.... nagle oburzenie bo dziewczyny chcą pizzę.

 

No to zrobiłem 4 sztuki 

 

ONjpJ7z.jpg

 

Klasyczna z sosem pomidorowym, serem, kukurydzą i salami.

 

YCtVQMC.jpg

Boczek, cebulka, oliwki oraz dwa rodzaje sera cheddar oraz mozzarella.

 

D9lDZvA.jpg

 

Tu główne skrzypce gra łosoś.  

 

hDhRXUd.jpg

 

No i moja, czyli co zostało to ląduje na pizzy by się nie zmarnowało. 

 

Tym razem domownicy chcieli na średnim cieście.

 

Spoiler

V2EsvXb.jpg

 

dodam że mąka 00 robi robotę bo ciasto jest chrupiące i fajne ranty się robią.

 

 

  • Plusik 4
  • Lubię! 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, grzybiarz napisał:

Robimy, ale nie takie ładne i trochę wstyd wrzucać :)

.

7C5EF197-5DF4-40ED-AD48-98DE133B5686.jpeg

 

---

Kiedyś kupię kamień do pizzy :)

 

 

 

Ja nie mam kamienia, i boje się jak ognia zakupu z 3 powodów.

Te tanie mogą szybko popękać, jednak do takiego kamienia przydał by się piekarnik który daje wysoką temperaturę.

No i ostatnia obawa że przy przenoszeniu na kamień wszystkie dodatki spadną do piekarnika. 

 

Często na kamieniu ląduje typowa pizza z sosem i serem + jakiś jeden dodatek. 

 

Filmik fajny, a jako że jestem w pracy to oglądałem na szybko z napisami i jak sam widziałeś piekarnik nastawił na 310 C

Do tego pizza nie ma 32-33cm tylko około 25-26cm max 

Ja bym musiał zrobić 5 sztuk takiej pizzy i trochę spędzić czasu w kuchni.

 

Mi jest mega wygodnie na blaszkach bo ja sobie wszystkie blaszki zapełniam samym ciastem bez sosu i przykrywam ściereczkami na około 15-20  minut.

Ciasto sobie rośnie, ja już na pierwszą smaruje sos pomidorowy i układam dodatki, druga tak samo i przy trzeciej już pierwszą wkładam do pieca na 7 minut + 1 do 1,5 minuty odpalam górną gorzałę by zarumienić brzegi.

Mam 8 minut by przygotować 1 lub 2 pizze, w tym czasie ogarnę wszystko do zlewu, wyciągam pizzę i czekam dosłownie 1 minutę by pokroić i włożyć następną.

Robię fotkę zanoszę na stół i tak robię z kolejnymi. 

 

 

Edytowane przez Tynio
  • Plusik 1
Opublikowano

Dobrze mi się wydawało, że ciasto grubsze tym razem zrobiłeś. Kupiłem ostatnio drożdże suche Caputo w większym pojemniku (ktoś wcześniej wrzucał foto) i nożyk do pizzy za kilka złotych, niby pierdół, ale dużo łatwiej się kroi, polecam. Ja ostatnio przyhamowałem trochę z pizzą bo już wszystkich znajomych i rodzinę nią tuczyłem, ale chodzi mi po głowie placek na weekend. Póki co u mnie standardowe dodatki - szynka, salami, pieczarki, papryka więc trzeba czegoś nowego spróbować.

 

 

Opublikowano
39 minut temu, mcp napisał:

Dobrze mi się wydawało, że ciasto grubsze tym razem zrobiłeś. Kupiłem ostatnio drożdże suche Caputo w większym pojemniku (ktoś wcześniej wrzucał foto) i nożyk do pizzy za kilka złotych, niby pierdół, ale dużo łatwiej się kroi, polecam. Ja ostatnio przyhamowałem trochę z pizzą bo już wszystkich znajomych i rodzinę nią tuczyłem, ale chodzi mi po głowie placek na weekend. Póki co u mnie standardowe dodatki - szynka, salami, pieczarki, papryka więc trzeba czegoś nowego spróbować.

 

 

 

Tak więcej ciasta dałem i dodałem też 1,5gr więcej drożdży. 

Niby taka niewielka ilość wcześniej robiłem pizzę o średnicy 32-33cm z 270gr teraz zrobiłem z 300gr i jest różnica w grubości ciasta oraz przez dodatkową porcję droższy wyrosło szybciej j i więcej.  

 

Nie jest to pizza typowo w polskim wykonaniu, gdzie była gruba i wyglądała jak ciasto, ale jest trochę grubsza niż typowo włoskie i cienkie. 

Co do drożdży to u mnie widziałeś .

 

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czerwiec się skończył i nikt nie dał Pizzy :[

 

Ciasto leżakowało 42h z czego TO 3h TK 36h  TO 3h 

 

y50MGSL.jpg

 

na blaszkę

 xsMLIM0.jpg

 

potem do pica na 8 minut 

 

TPrj6HR.jpg

 

msILgFy.jpg

 

5SHtjdJ.jpg

 

Ale jaja na pizzy :)  

 

kontrola spodu 

 

N7e8nYa.jpg

 

jest OK 

 

 

 

  • Plusik 4
  • Lubię! 2
Opublikowano
3 godziny temu, mitra napisał:

Nie jestem wtajemniczony. Proszę o rozszyfrowanie.

 

Oczywiście, mówisz i masz

TO - czyli temperatura otoczenia/ pokojowa.

TK - temperatura kontrolowana, czyli lodówka, a tam jest około 4 do 6 stopni.

 

  • Plusik 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tynio napisał:

 

Oczywiście, mówisz i masz

TO - czyli temperatura otoczenia/ pokojowa.

TK - temperatura kontrolowana, czyli lodówka, a tam jest około 4 do 6 stopni.

 

Dzięki wielkie. Spróbuję tą metodą wyleżakować ciasto i zobaczyć różnicę.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, mitra napisał:

Dzięki wielkie. Spróbuję tą metodą wyleżakować ciasto i zobaczyć różnicę.

 

Taki myk robi się jak mąka jest typu 00 i starczy zwykła Basia do pizzy.

 

Tu masz fajny kalkulator na przeliczenie mąki, oleju oraz soli i droższy 

 

https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/

 

Jak preferujesz trochę bardziej wyrośniętą pizzę to dajesz minimalnie więcej drożdży i trochę mniej soli.

 

Zrób tak jak ja, kartka i pisz proporcje, trafisz w tą idealną i możesz robić idealną pizzę.

Ja robiłem miesięcznie z 2 razy pizzę i dopiero po około 6 miesiącach wyszła ta zadowalająca, a potem to już rutyna. 

Fakt te 3 pierwsze jadło się, ale to nie było to bo popełniłem za dużo błędów.  

Edytowane przez Tynio
  • Lubię! 3
Opublikowano
7 godzin temu, Tynio napisał:

 

Taki myk robi się jak mąka jest typu 00 i starczy zwykła Basia do pizzy.

 

Tu masz fajny kalkulator na przeliczenie mąki, oleju oraz soli i droższy 

 

https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/

 

Jak preferujesz trochę bardziej wyrośniętą pizzę to dajesz minimalnie więcej drożdży i trochę mniej soli.

 

Zrób tak jak ja, kartka i pisz proporcje, trafisz w tą idealną i możesz robić idealną pizzę.

Ja robiłem miesięcznie z 2 razy pizzę i dopiero po około 6 miesiącach wyszła ta zadowalająca, a potem to już rutyna. 

Fakt te 3 pierwsze jadło się, ale to nie było to bo popełniłem za dużo błędów.  

Takich doradców zamku to ja rozumiem:thumbsup:

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Znajomi byli wiec i pizza była :)

 

1OVkCHz.jpg

 

5UElwWy.jpg

 

Z9Cb5Z6.jpg

 

8tnNurr.jpg

 

O walorach smakowych nie będę pisał, ale znajomi oraz rodzina zjadła wszystko, dobrze że zrobiłem jeszcze inne potrawy dodatki :) 

  • Plusik 2
  • Lubię! 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jakoś tak smutno tu bez nowych postów 

 

Pizza jaką ostatnio robiłem i zrobiła furorę w domu to 

 

Pizza bianca 

 

VEAZOi5.jpg

 

Klasyczne ciasto, ale  sos ze śmietany oraz same dosyć ciekawe dodatki.

Naprawdę rewelacyjnie się komponowała smakowo.

 

 

zt14o8Q.jpg

 

Tak prezentuje się przed upieczeniem.

 

IbmDSBg.jpg

 

u2pKQWy.jpg

 

hSAQWaV.jpg

 

Chrupiące brzegi i miękkie środki. 

 

  • Plusik 1
Opublikowano

W tym kalkulatorze pizzy wyszło mi na 4 pizze o wadze 200g tylko 0,75 g drożdży świeżych (a mąki 491 g)... serio tak mało? Zawsze dawałem saszetkę 7g drożdży suchych na taką ilość. Mogła mi pizza przez to właśnie nie rosnąć? Jak to zamienić na suche drożdże i czy w ogóle jest sens?

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jadl ktos pizze w Papa Johnes? O marce uslyszalem dopiero w 2016 jak byla beka z Ghostbusters bo mieli tam swoj product placement. Pozniej gdzies tez sie to przewijalo az niedawno dowiedzialem sie, ze otworzyli sie we wro. Na pierwszy rzut oka to taka pizza hut no ale moze sa jakies niuanse.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...