second 3 692 Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 (edytowane) Może wrzucisz jakieś zdjęcia? Dawno nowej emotki nie było. Edytowane 19 Maja 2021 przez second Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 Nie wyszla ci prowokacja, bo dałem już w temacie obok, miałeś czas na robienie emotki Cytuj Odnośnik do komentarza
second 3 692 Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 Pardon, juz nadrobiłem, niestety emotką one nie zostaną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 19 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 Kolejne spierdolę dla forumka, obiecuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Czemu nie robicie pizzy ostatnio? Ja w sobotę miałem robić wołowinę z Woka i do tego makaron, wszystko kupiłem, wchodzę do domu i mówię co będzie a ..... tu.... nagle oburzenie bo dziewczyny chcą pizzę. No to zrobiłem 4 sztuki Klasyczna z sosem pomidorowym, serem, kukurydzą i salami. Boczek, cebulka, oliwki oraz dwa rodzaje sera cheddar oraz mozzarella. Tu główne skrzypce gra łosoś. No i moja, czyli co zostało to ląduje na pizzy by się nie zmarnowało. Tym razem domownicy chcieli na średnim cieście. Spoiler dodam że mąka 00 robi robotę bo ciasto jest chrupiące i fajne ranty się robią. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 1 godzinę temu, Tynio napisał: Czemu nie robicie pizzy ostatnio? Robimy, ale nie takie ładne i trochę wstyd wrzucać . --- Kiedyś kupię kamień do pizzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) Godzinę temu, grzybiarz napisał: Robimy, ale nie takie ładne i trochę wstyd wrzucać . --- Kiedyś kupię kamień do pizzy Ja nie mam kamienia, i boje się jak ognia zakupu z 3 powodów. Te tanie mogą szybko popękać, jednak do takiego kamienia przydał by się piekarnik który daje wysoką temperaturę. No i ostatnia obawa że przy przenoszeniu na kamień wszystkie dodatki spadną do piekarnika. Często na kamieniu ląduje typowa pizza z sosem i serem + jakiś jeden dodatek. Filmik fajny, a jako że jestem w pracy to oglądałem na szybko z napisami i jak sam widziałeś piekarnik nastawił na 310 C Do tego pizza nie ma 32-33cm tylko około 25-26cm max Ja bym musiał zrobić 5 sztuk takiej pizzy i trochę spędzić czasu w kuchni. Mi jest mega wygodnie na blaszkach bo ja sobie wszystkie blaszki zapełniam samym ciastem bez sosu i przykrywam ściereczkami na około 15-20 minut. Ciasto sobie rośnie, ja już na pierwszą smaruje sos pomidorowy i układam dodatki, druga tak samo i przy trzeciej już pierwszą wkładam do pieca na 7 minut + 1 do 1,5 minuty odpalam górną gorzałę by zarumienić brzegi. Mam 8 minut by przygotować 1 lub 2 pizze, w tym czasie ogarnę wszystko do zlewu, wyciągam pizzę i czekam dosłownie 1 minutę by pokroić i włożyć następną. Robię fotkę zanoszę na stół i tak robię z kolejnymi. Edytowane 24 Maja 2021 przez Tynio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Dobrze mi się wydawało, że ciasto grubsze tym razem zrobiłeś. Kupiłem ostatnio drożdże suche Caputo w większym pojemniku (ktoś wcześniej wrzucał foto) i nożyk do pizzy za kilka złotych, niby pierdół, ale dużo łatwiej się kroi, polecam. Ja ostatnio przyhamowałem trochę z pizzą bo już wszystkich znajomych i rodzinę nią tuczyłem, ale chodzi mi po głowie placek na weekend. Póki co u mnie standardowe dodatki - szynka, salami, pieczarki, papryka więc trzeba czegoś nowego spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 39 minut temu, mcp napisał: Dobrze mi się wydawało, że ciasto grubsze tym razem zrobiłeś. Kupiłem ostatnio drożdże suche Caputo w większym pojemniku (ktoś wcześniej wrzucał foto) i nożyk do pizzy za kilka złotych, niby pierdół, ale dużo łatwiej się kroi, polecam. Ja ostatnio przyhamowałem trochę z pizzą bo już wszystkich znajomych i rodzinę nią tuczyłem, ale chodzi mi po głowie placek na weekend. Póki co u mnie standardowe dodatki - szynka, salami, pieczarki, papryka więc trzeba czegoś nowego spróbować. Tak więcej ciasta dałem i dodałem też 1,5gr więcej drożdży. Niby taka niewielka ilość wcześniej robiłem pizzę o średnicy 32-33cm z 270gr teraz zrobiłem z 300gr i jest różnica w grubości ciasta oraz przez dodatkową porcję droższy wyrosło szybciej j i więcej. Nie jest to pizza typowo w polskim wykonaniu, gdzie była gruba i wyglądała jak ciasto, ale jest trochę grubsza niż typowo włoskie i cienkie. Co do drożdży to u mnie widziałeś . Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Czerwiec się skończył i nikt nie dał Pizzy Ciasto leżakowało 42h z czego TO 3h TK 36h TO 3h na blaszkę potem do pica na 8 minut Ale jaja na pizzy kontrola spodu jest OK 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Działasz z dowozem? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 2 minuty temu, gekon napisał: Działasz z dowozem? Niestety nie tylko lokalnie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 4 godziny temu, Tynio napisał: Ciasto leżakowało 42h z czego TO 3h TK 36h TO 3h Nie jestem wtajemniczony. Proszę o rozszyfrowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 3 godziny temu, mitra napisał: Nie jestem wtajemniczony. Proszę o rozszyfrowanie. Oczywiście, mówisz i masz TO - czyli temperatura otoczenia/ pokojowa. TK - temperatura kontrolowana, czyli lodówka, a tam jest około 4 do 6 stopni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 5 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 2 minuty temu, Tynio napisał: Oczywiście, mówisz i masz TO - czyli temperatura otoczenia/ pokojowa. TK - temperatura kontrolowana, czyli lodówka, a tam jest około 4 do 6 stopni. Dzięki wielkie. Spróbuję tą metodą wyleżakować ciasto i zobaczyć różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 6 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 (edytowane) 10 godzin temu, mitra napisał: Dzięki wielkie. Spróbuję tą metodą wyleżakować ciasto i zobaczyć różnicę. Taki myk robi się jak mąka jest typu 00 i starczy zwykła Basia do pizzy. Tu masz fajny kalkulator na przeliczenie mąki, oleju oraz soli i droższy https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/ Jak preferujesz trochę bardziej wyrośniętą pizzę to dajesz minimalnie więcej drożdży i trochę mniej soli. Zrób tak jak ja, kartka i pisz proporcje, trafisz w tą idealną i możesz robić idealną pizzę. Ja robiłem miesięcznie z 2 razy pizzę i dopiero po około 6 miesiącach wyszła ta zadowalająca, a potem to już rutyna. Fakt te 3 pierwsze jadło się, ale to nie było to bo popełniłem za dużo błędów. Edytowane 6 Lipca 2021 przez Tynio 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 6 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 7 godzin temu, Tynio napisał: Taki myk robi się jak mąka jest typu 00 i starczy zwykła Basia do pizzy. Tu masz fajny kalkulator na przeliczenie mąki, oleju oraz soli i droższy https://www.klubmilosnikowpizzy.pl/kalkulator-pizzy/ Jak preferujesz trochę bardziej wyrośniętą pizzę to dajesz minimalnie więcej drożdży i trochę mniej soli. Zrób tak jak ja, kartka i pisz proporcje, trafisz w tą idealną i możesz robić idealną pizzę. Ja robiłem miesięcznie z 2 razy pizzę i dopiero po około 6 miesiącach wyszła ta zadowalająca, a potem to już rutyna. Fakt te 3 pierwsze jadło się, ale to nie było to bo popełniłem za dużo błędów. Takich doradców zamku to ja rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Znajomi byli wiec i pizza była O walorach smakowych nie będę pisał, ale znajomi oraz rodzina zjadła wszystko, dobrze że zrobiłem jeszcze inne potrawy dodatki 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2021 Kurna, Tynio, aż wstyd wrzucać swoje przy takich cacanych placuszkach 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Tynio 1 020 Opublikowano 20 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2021 Jakoś tak smutno tu bez nowych postów Pizza jaką ostatnio robiłem i zrobiła furorę w domu to Pizza bianca Klasyczne ciasto, ale sos ze śmietany oraz same dosyć ciekawe dodatki. Naprawdę rewelacyjnie się komponowała smakowo. Tak prezentuje się przed upieczeniem. Chrupiące brzegi i miękkie środki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Harbuz 953 Opublikowano 21 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2021 W tym kalkulatorze pizzy wyszło mi na 4 pizze o wadze 200g tylko 0,75 g drożdży świeżych (a mąki 491 g)... serio tak mało? Zawsze dawałem saszetkę 7g drożdży suchych na taką ilość. Mogła mi pizza przez to właśnie nie rosnąć? Jak to zamienić na suche drożdże i czy w ogóle jest sens? Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Jadl ktos pizze w Papa Johnes? O marce uslyszalem dopiero w 2016 jak byla beka z Ghostbusters bo mieli tam swoj product placement. Pozniej gdzies tez sie to przewijalo az niedawno dowiedzialem sie, ze otworzyli sie we wro. Na pierwszy rzut oka to taka pizza hut no ale moze sa jakies niuanse. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 197 Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 totalne ścierwo Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Ale bylo jedzone czy sprawdziles, ze sa w grupie Nestle? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 197 Opublikowano 4 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 musisz mi wierzyć na słowo buraczq Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.