krupek 15 481 Opublikowano 31 marca 2022 Opublikowano 31 marca 2022 @Czoperrr Skąd salami? Jadłem niedawno od Bezmięsnego i było bardzo słabe, ale z Polsoi już całkiem spoko. Cytuj
Figaro 8 215 Opublikowano 13 kwietnia 2022 Opublikowano 13 kwietnia 2022 @Tynio mordo, jaki kamień polecasz do piekarnika? Szamotowy, granitowy, czy jakiś inny? Dzisiaj sobie robiłem zakwasowe piccki, ale bez łopaty i kamienia, to to może wyjdzie smaczne, ale wygląda jak ta niesłynna pizzka. Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 14 kwietnia 2022 Opublikowano 14 kwietnia 2022 W dniu 13.04.2022 o 19:14, Figaro napisał: @Tynio mordo, jaki kamień polecasz do piekarnika? Szamotowy, granitowy, czy jakiś inny? Dzisiaj sobie robiłem zakwasowe piccki, ale bez łopaty i kamienia, to to może wyjdzie smaczne, ale wygląda jak ta niesłynna pizzka. Niestety ja sam dalej robię pizzę na blaszkach bo boję się kamienia. Nie jestem w stanie coś Ci polecić od siebie. Cytuj
Figaro 8 215 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 A czemu boisz się kamienia? Cytuj
kaktusr 32 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 (edytowane) Dzisiaj odkryłem ten temat, sam od jakiegoś czasu robię pizze w domu nie jest to obraz sztuki ale wzoruje się na kanale włocha mieszkającego chyba w stanach "Vito Iacopelli" i ciasto na jego przepisach wychodzi super, do pizzy używam głównie pomidorów z puszki san marzano, są pyszne. Pizze piekę na kamieniu z marmuru bo szamotowe podobno potrafią pękać. Dzisiaj na salony wjechał nowy piekarnik który grzeje do 300 stopni z programem pizza, zobaczymy jakie cuda z tego wyjdą Edytowane 15 kwietnia 2022 przez kaktusr Cytuj
Moldar 2 249 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Ja kupiłem ten piecyk https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-piec-do-pizzy-1200w-domowy-400-c-11572069493I mogę tylko polecić dla miłośników pizzy, przede wszystkim szybko się nagrzewa, nie trzeba czekać, aż kamień nabierze temperatury. Od momentu uruchomienia, mija z 20-25 minut i już jedzone dwie pizze. W pikaraniku nigdy mi się nie chciało ze względu na czas.Są też tańsze wersje. Cytuj
mcp 2 013 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 (edytowane) Też się zastanawiam nad kamieniem, chociaż trochę mnie zniechęca to nagrzewanie. No i blaszki wydają się wygodniejsze i pitca wychodzi ładnie okrągła, a je się też oczami Polecam przepis od @Tynio, stosuję już od ponad roku i wszyscy chwalą tę wersję. Mąki używam na zmianę fariny/Basi, różnic moje plebejskie podniebienie nie zauważyło. Pomidory mutti polpa zblendowane na gładko. Edytowane 15 kwietnia 2022 przez mcp Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Ja uzywam blaszki jak kamienia, nagrzewam ja wczesniej w piekarniku a potem zsuwam placka z deski. Nie moglbym juz wkladac pizzy na zimnej blaszce. Mam kamien ale nie wiem gdzie, zgubilem Cytuj
Figaro 8 215 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 10 minut temu, mcp napisał: Mąki używam na zmianę fariny/Basi, różnic moje plebejskie podniebienie nie zauważyło. bo fari to bardzo, bardzo niska półka Cytuj
mcp 2 013 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Jak zacząłem się bawić w pitcę to z zerówek tylko farina była dostępna w sklepach w okolicy, teraz jest wysyp tych mąk i każdy producent ma swoją wersję. A co polecasz lepszego? Chodzi mi po głowie wypróbować taki właściwy przepis, coś jak to Cytuj
Figaro 8 215 Opublikowano 15 kwietnia 2022 Opublikowano 15 kwietnia 2022 do pizzy? mąka Caputo 1 Cytuj
jar3czek 486 Opublikowano 24 kwietnia 2022 Opublikowano 24 kwietnia 2022 Korzystając ze świątecznego weekendu udało mi się zrobić pierwsze podejście do lepienia pizzy i sprawdzić urodzinowy piec, a przy okazji wykarmić nią rodzinę i zebrać feedback. Jak na pierwszy raz nie wyszły może wielkie zakalce i podobno całkiem zjadliwe, ale muszę poćwiczyć jeszcze formowanie ciasta i znaleźć jakiś lepszy sposób na osuszenie bufali (mozzarella), bo robi się przez nią straszna zupa. Po osuszeniu zwykłej mozzarelli nie ma z tym problemu. Spoiler 2 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tynio 1 020 Opublikowano 28 kwietnia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 kwietnia 2022 (edytowane) W dniu 15.04.2022 o 06:50, Figaro napisał: A czemu boisz się kamienia? Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej W dniu 15.04.2022 o 17:53, Moldar napisał: Ja kupiłem ten piecyk https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-piec-do-pizzy-1200w-domowy-400-c-11572069493 I mogę tylko polecić dla miłośników pizzy, przede wszystkim szybko się nagrzewa, nie trzeba czekać, aż kamień nabierze temperatury. Od momentu uruchomienia, mija z 20-25 minut i już jedzone dwie pizze. W pikaraniku nigdy mi się nie chciało ze względu na czas. Są też tańsze wersje. Bardzo fajna sprawa i szybko się robi, ale znowu zajmuje miejsce w kuchni, a że mieszkam w bloku to niestety nie mam za wiele miejsca by to chować. W dniu 15.04.2022 o 21:42, Figaro napisał: bo fari to bardzo, bardzo niska półka Też od roku używam Farina pizzeria Caputo - kupuję po 5kg bo nie ma sensu się rozdrabniać. Oczywiście i u mnie była ostatnio pizza, która zaczyna się od idealnie gładkiej kuleczki którą wyrabiam ponad 10 minut Ciasto jak zawsze minimum 24h w lodówce lub najlepiej 36h ii..... lecimy z fotkami Dwie ostatnie z kurkami które niestety już się skończyły i czekam na sezon kurkowy by zrobić ponownie smaczną i chrupiącą pizzę Edytowane 28 kwietnia 2022 przez Tynio 7 7 Cytuj
YETI 10 992 Opublikowano 28 kwietnia 2022 Opublikowano 28 kwietnia 2022 Ostatnio kupiłem te spody do pizzy w biedrze. Sądziłem że to nie będzie nic dobrego, ale wrzucasz na patelnie, dajesz na ciasto, to na co masz ochotę, przykrywasz i po kilku minutach wychodzi fajna pizza, z cienkim, kruchym ciastem. Tak więc Cytuj
mcp 2 013 Opublikowano 15 maja 2022 Opublikowano 15 maja 2022 U mnie na stałe już standard z szynką i pieczarkami, czasem jeszcze pepperoni. Próbowałem już różnych dodatków i wszystkim najlepiej smakuje taka podstawowa wersja. Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 15 maja 2022 Opublikowano 15 maja 2022 W dniu 28.04.2022 o 16:19, YETI napisał: Ostatnio kupiłem te spody do pizzy w biedrze. Sądziłem że to nie będzie nic dobrego, ale wrzucasz na patelnie, dajesz na ciasto, to na co masz ochotę, przykrywasz i po kilku minutach wychodzi fajna pizza, z cienkim, kruchym ciastem. Tak więc A które? Te z lodówek, czy suche na dziale z pieczywem? Brałem te pierwsze, całkiem spoko na szybką pitce. Cytuj
Figaro 8 215 Opublikowano 15 maja 2022 Opublikowano 15 maja 2022 W dniu 20.06.2019 o 21:11, schabek napisał: Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje. stary post ale co za bzdury xD nie ma żadnego znaczenia czy to piec gazowy czy opalany drewnem, kiedy mówimy o pizzy którą pieczesz w takim 60 sekund. Nie ma to żadnej różnicy. Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 15 maja 2022 Opublikowano 15 maja 2022 Gdyby schabek wrzucił tak skonstruowany post nikt by się nie doczepił. Cytat Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje. Po prostu nie i CHUJ! Cytuj
YETI 10 992 Opublikowano 15 maja 2022 Opublikowano 15 maja 2022 2 godziny temu, _Red_ napisał: A które? Te z lodówek, czy suche na dziale z pieczywem? Brałem te pierwsze, całkiem spoko na szybką pitce. Suche, w opakowaniu są dwie sztuki. Ciasto cienkie, kilka minut na patelni i wychodzi chrupkie. Dla mnie bardzo fajna opcja, na pewno lepsze niż te gotówce z rigi czy Giuseppe. 1 Cytuj
Metoda 1 325 Opublikowano 15 maja 2022 Opublikowano 15 maja 2022 Z gotowców, to tylko Donatello z lodówek w biedrze. 2 Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 15 maja 2022 Opublikowano 15 maja 2022 Obrzydliwe są te z lodówek. Najlepsza jest Feliciana od dr oetkera Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 15 maja 2022 Opublikowano 15 maja 2022 Godzinę temu, Metoda napisał: Z gotowców, to tylko Donatello z lodówek w biedrze. Ostatnio z lenistwa korzystałem, spoko ale czuć, że to nie ciacho z pizzerii Ale po pokryciu domowym sosem z pulpy pomidorowej, oregano, pieprzu, soli, oliwy z oliwek, do tego czorajzo, dżapanello, mozarella i robi się zajebiście. Cytuj
Tynio 1 020 Opublikowano 17 maja 2022 Opublikowano 17 maja 2022 Nie wiem jak długo zajmuje wam robienie Pizzy, ale po 10 latach na ciasto poświęcam około 20 mininut, przygotowanie dodatków to około 20-25 minut i pieczenie 7 mininut na pizze. Szybko się robi i ostatni raz kupiłem gotowca z 3 lata temu na wakacje jął nie miałem opcji zrobienia swojej Pizzy a do lokalu miałem 10km Cytuj
_Red_ 12 021 Opublikowano 17 maja 2022 Opublikowano 17 maja 2022 +36h na leżakowanie ciasta i szybka przekąska gotowa xD 1 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.