Skocz do zawartości

Pizza


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja jako że jestem smakoszem ostrego i dobrej picki to dziś przyjąłem takie cudo. Hot Gun z 7 gatunkami papryczek. Z ich fejsa 

Co na niej znajdziecie? 

- czerwone i zielone jalapeno, 

- łagodną i ostrą paprykę peperoni, 

- paprykę chili, 

- paprykę bananową (to najłagodniejsza ze wszystkich ostrych papryk ) 

- oraz dla przełamania smaku: grillowaną słodką paprykę (da się ją wyczuć, naprawdę! )

 

No miało moc (ale zjedzona na luzie, spotykałem już jednak bardziej ostre tematy). Jeszcze dołożyli do miseczki jakby mi było mało XD. Do tego sam placek, łącznie z ciastem też mega, naprawdę coś innego. W gratisie foto Margaretki żony i juniorki. 
883E4DDD-314E-4A14-B32A-719B752FA214.thumb.jpeg.a40142fbc6798908ba4dd1d96f27dc2d.jpeg


F0225104-BA87-474C-829F-BD2F6BECFA8B.thumb.jpeg.01bc87b2fe448ab296f5e8fd167231d0.jpeg


CE5F6B61-4187-4F9B-A914-68CE300CF64A.thumb.jpeg.ff0f15823fb47146e1de186a660c3a24.jpeg

 

Jakby ktoś przypadkiem kiedyś zwiedzał perłę zachodu czyli Gorzów :) to polecam  knajpę Wypieczona.

  • Plusik 2
Opublikowano

Juz myslalem, ze sam zrobiles i jeszcze z termomixa xD

 

Wyglada ladnie ale bym tego w zyciu nie dal rady zjesc. O jezu az mnie skreca od patrzenia.

Opublikowano
4 minuty temu, Mejm napisał:

Juz myslalem, ze sam zrobiles i jeszcze z termomixa xD

 

Wyglada ladnie ale bym tego w zyciu nie dal rady zjesc. O jezu az mnie skreca od patrzenia.

Nie, no własnej twórczości wolę nie wrzucać :) od tego jest Tynio i Red.

Opublikowano
3 minuty temu, Mejm napisał:

Ale Red ty cos ostatnio nie robiles pizzowego? Nie probowales od tamtej zupy serowej ponownie zagniesc placka?

 

Robię czasem, ale na cieście chłodzonym z biedry, bo nie chce mi się lepić od zera.

  • Plusik 1
Opublikowano

Ja robiłem wielokrotnie pizzę z ciastem z Thermomixa, ciasto jest typowo w stylu polish pizza, dlatego modyfikuję ilość drożdży, typy mąki, czas wyrastania. Lubię robić z prostymi składnikami, więc na podkład idzie passata Mutti (albo ich sosy do pizzy w puszkach), mozzarella tarta (czasami dodaję di bufala), jakieś mienso (często mortadela z tygodnia włoskiego w Lidlu/Biedrze, ewentualnie jakaś polędwica ze Społemu), no i czarne oliwki. Czy wygląda dobrze? Chyba tak standardowo:

 

IMG_20220519_162745.jpg

IMG_20220219_175108.jpg

Opublikowano

W tym przypadku 400 gramów mąki (zazwyczaj mieszam różne, trochę silnej pszennej, tyci żytniej, trochę semoliny itd), 240ml wody, 10g soli, 10ml oliwy (w trakcie miksowania) i 60-120g zakwasu żytniego (zależy jak szybko chcę fermentować). 

  • Dzięki 1
Opublikowano

Miałbym nawet kilka propozycji nazw placków dla lewackiej pizzerii Figaro.

 

Socjalista 

Bella Ciao  

Che 

Feliks 

Trzeci Rzym 

V Międzynarodówka 

A nie było tam Islandii?

 

 

  • Plusik 1
Opublikowano

Ja będę w najbliższym czasie robił tą pizzę z przepisu jaguarro/figarro tylko zakwas trzeba jeszcze utworzyć. Czybtaki lewacki? Się zobaczy, bo nie wiem jak lewackie smakują.

Mleko ciągnąłem ponoć tylko z prawego.

Opublikowano
17 godzin temu, Blaise napisał:

Miałbym nawet kilka propozycji nazw placków dla lewackiej pizzerii Figaro.

 

Socjalista 

Bella Ciao  

Che 

Feliks 

Trzeci Rzym 

V Międzynarodówka 

A nie było tam Islandii?

 

 

Jeszcze dodałbym:
Oktyabrskaya revolutsiya
Aurora
Bezgraniczna
Kronsztadzka

 

Opublikowano
W dniu 19.08.2022 o 01:15, Rozi napisał:

Ja robiłem wielokrotnie pizzę z ciastem z Thermomixa, ciasto jest typowo w stylu polish pizza, dlatego modyfikuję ilość drożdży, typy mąki, czas wyrastania. Lubię robić z prostymi składnikami, więc na podkład idzie passata Mutti (albo ich sosy do pizzy w puszkach), mozzarella tarta (czasami dodaję di bufala), jakieś mienso (często mortadela z tygodnia włoskiego w Lidlu/Biedrze, ewentualnie jakaś polędwica ze Społemu), no i czarne oliwki. Czy wygląda dobrze? Chyba tak standardowo:

 

IMG_20220519_162745.jpg

IMG_20220219_175108.jpg

 

No właśnie jakiś tip na te ciasto z thermomixa do pizzy? Dla mnie jest za grube i średnie w smaku, a można teraz sobie samemu modyfikować przepisy i nadpisywać w książce, to może jest coś sprawdzonego?

Opublikowano

Ja korzystam z przepisu Pizza margherita. I nie oczekuj szału, to po prostu będzie ciasto w stylu polsko-amerykańskim.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jadł ktoś w pizzerii NYPD? Mam mega ochotę na nowojorską pizzę, ale w Poznaniu nie ma... ani jednej. Tylko właśnie NYPD pod Poznaniem która ma lokale po całej Polsce, ale nie wiem czy chce mi się jechać jak jest chujowa :wujaszek:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...