Figaro 8 221 Opublikowano 17 sierpnia 2022 Opublikowano 17 sierpnia 2022 @Rozi ano, znam ten klubik. Fajny kalkulator. Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Opublikowano 18 sierpnia 2022 A ja jako że jestem smakoszem ostrego i dobrej picki to dziś przyjąłem takie cudo. Hot Gun z 7 gatunkami papryczek. Z ich fejsa Co na niej znajdziecie? - czerwone i zielone jalapeno, - łagodną i ostrą paprykę peperoni, - paprykę chili, - paprykę bananową (to najłagodniejsza ze wszystkich ostrych papryk ) - oraz dla przełamania smaku: grillowaną słodką paprykę (da się ją wyczuć, naprawdę! ) No miało moc (ale zjedzona na luzie, spotykałem już jednak bardziej ostre tematy). Jeszcze dołożyli do miseczki jakby mi było mało XD. Do tego sam placek, łącznie z ciastem też mega, naprawdę coś innego. W gratisie foto Margaretki żony i juniorki. Jakby ktoś przypadkiem kiedyś zwiedzał perłę zachodu czyli Gorzów to polecam knajpę Wypieczona. 2 Cytuj
Mejm 15 316 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Juz myslalem, ze sam zrobiles i jeszcze z termomixa xD Wyglada ladnie ale bym tego w zyciu nie dal rady zjesc. O jezu az mnie skreca od patrzenia. Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Opublikowano 18 sierpnia 2022 4 minuty temu, Mejm napisał: Juz myslalem, ze sam zrobiles i jeszcze z termomixa xD Wyglada ladnie ale bym tego w zyciu nie dal rady zjesc. O jezu az mnie skreca od patrzenia. Nie, no własnej twórczości wolę nie wrzucać od tego jest Tynio i Red. Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Tylko oczywiście jako dwa przeciwległe bieguny xD 1 Cytuj
Mejm 15 316 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Ale Red ty cos ostatnio nie robiles pizzowego? Nie probowales od tamtej zupy serowej ponownie zagniesc placka? Cytuj
Boomcio 4 073 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Ładne i smacznie wyglądają. Ale bym teraz taką ostrą wpitolił. Może zagniotę ciasto? Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Opublikowano 18 sierpnia 2022 3 minuty temu, Mejm napisał: Ale Red ty cos ostatnio nie robiles pizzowego? Nie probowales od tamtej zupy serowej ponownie zagniesc placka? Robię czasem, ale na cieście chłodzonym z biedry, bo nie chce mi się lepić od zera. 1 Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 18 sierpnia 2022 Opublikowano 18 sierpnia 2022 Ja robiłem wielokrotnie pizzę z ciastem z Thermomixa, ciasto jest typowo w stylu polish pizza, dlatego modyfikuję ilość drożdży, typy mąki, czas wyrastania. Lubię robić z prostymi składnikami, więc na podkład idzie passata Mutti (albo ich sosy do pizzy w puszkach), mozzarella tarta (czasami dodaję di bufala), jakieś mienso (często mortadela z tygodnia włoskiego w Lidlu/Biedrze, ewentualnie jakaś polędwica ze Społemu), no i czarne oliwki. Czy wygląda dobrze? Chyba tak standardowo: Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 20 sierpnia 2022 Opublikowano 20 sierpnia 2022 4dniowa fermentacja w lodówce, na zakwasie. 2 1 Cytuj
Boomcio 4 073 Opublikowano 20 sierpnia 2022 Opublikowano 20 sierpnia 2022 Możesz podać proporcje jakie stosujesz? Ile mąki, drożdży itp. Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 20 sierpnia 2022 Opublikowano 20 sierpnia 2022 W tym przypadku 400 gramów mąki (zazwyczaj mieszam różne, trochę silnej pszennej, tyci żytniej, trochę semoliny itd), 240ml wody, 10g soli, 10ml oliwy (w trakcie miksowania) i 60-120g zakwasu żytniego (zależy jak szybko chcę fermentować). 1 Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 20 sierpnia 2022 Opublikowano 20 sierpnia 2022 @Figaro Placek niczym sie nie różni wyglądem od wypieków po 30-40 ziko. Masz talent. Jeśli jeszcze jest tak dobra jak wygląda to czas pizzerie otwierać. 1 Cytuj
grzybiarz 10 299 Opublikowano 20 sierpnia 2022 Opublikowano 20 sierpnia 2022 Takiej na zakwasie to nawet się chyba nie kupi w restauracji. 1 Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 21 sierpnia 2022 Opublikowano 21 sierpnia 2022 są takie pizzerie w USA, ale dobre pytanie, czy jest taka w Polsce? google nic nie pokazuje, ciekawa zagwozdka Cytuj
Plugawy 3 687 Opublikowano 21 sierpnia 2022 Opublikowano 21 sierpnia 2022 19 godzin temu, Adam GlapJńskJ napisał: @Figaro Placek niczym sie nie różni wyglądem od wypieków po 30-40 ziko. Masz talent. Jeśli jeszcze jest tak dobra jak wygląda to czas pizzerie otwierać. Chyba chcesz żeby znienawidził pizze xD Cytuj
Blaise 3 603 Opublikowano 21 sierpnia 2022 Opublikowano 21 sierpnia 2022 Miałbym nawet kilka propozycji nazw placków dla lewackiej pizzerii Figaro. Socjalista Bella Ciao Che Feliks Trzeci Rzym V Międzynarodówka A nie było tam Islandii? 1 Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 21 sierpnia 2022 Opublikowano 21 sierpnia 2022 I do tego kawka lewazza. Cytuj
Boomcio 4 073 Opublikowano 21 sierpnia 2022 Opublikowano 21 sierpnia 2022 Ja będę w najbliższym czasie robił tą pizzę z przepisu jaguarro/figarro tylko zakwas trzeba jeszcze utworzyć. Czybtaki lewacki? Się zobaczy, bo nie wiem jak lewackie smakują. Mleko ciągnąłem ponoć tylko z prawego. Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 21 sierpnia 2022 Opublikowano 21 sierpnia 2022 Będzie w końcu miejsce na forumowe złoty. Cytuj
standby 1 725 Opublikowano 22 sierpnia 2022 Opublikowano 22 sierpnia 2022 17 godzin temu, Blaise napisał: Miałbym nawet kilka propozycji nazw placków dla lewackiej pizzerii Figaro. Socjalista Bella Ciao Che Feliks Trzeci Rzym V Międzynarodówka A nie było tam Islandii? Jeszcze dodałbym: Oktyabrskaya revolutsiya Aurora Bezgraniczna Kronsztadzka Cytuj
WisnieR 2 738 Opublikowano 22 sierpnia 2022 Opublikowano 22 sierpnia 2022 W dniu 19.08.2022 o 01:15, Rozi napisał: Ja robiłem wielokrotnie pizzę z ciastem z Thermomixa, ciasto jest typowo w stylu polish pizza, dlatego modyfikuję ilość drożdży, typy mąki, czas wyrastania. Lubię robić z prostymi składnikami, więc na podkład idzie passata Mutti (albo ich sosy do pizzy w puszkach), mozzarella tarta (czasami dodaję di bufala), jakieś mienso (często mortadela z tygodnia włoskiego w Lidlu/Biedrze, ewentualnie jakaś polędwica ze Społemu), no i czarne oliwki. Czy wygląda dobrze? Chyba tak standardowo: No właśnie jakiś tip na te ciasto z thermomixa do pizzy? Dla mnie jest za grube i średnie w smaku, a można teraz sobie samemu modyfikować przepisy i nadpisywać w książce, to może jest coś sprawdzonego? Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 22 sierpnia 2022 Opublikowano 22 sierpnia 2022 Ja korzystam z przepisu Pizza margherita. I nie oczekuj szału, to po prostu będzie ciasto w stylu polsko-amerykańskim. Cytuj
Figaro 8 221 Opublikowano 25 września 2022 Opublikowano 25 września 2022 Jadł ktoś w pizzerii NYPD? Mam mega ochotę na nowojorską pizzę, ale w Poznaniu nie ma... ani jednej. Tylko właśnie NYPD pod Poznaniem która ma lokale po całej Polsce, ale nie wiem czy chce mi się jechać jak jest chujowa Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 26 września 2022 Opublikowano 26 września 2022 Ja z takiego lokalu w Gdańsku na al. Rzeczypospolitej kiedyś zamawiałem regularnie i bardzo mi smakowała. Tylko, czy to jest ten sam lokal to nie wiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.