Opublikowano 18 sierpnia 20222 l A ja jako że jestem smakoszem ostrego i dobrej picki to dziś przyjąłem takie cudo. Hot Gun z 7 gatunkami papryczek. Z ich fejsa Co na niej znajdziecie? - czerwone i zielone jalapeno, - łagodną i ostrą paprykę peperoni, - paprykę chili, - paprykę bananową (to najłagodniejsza ze wszystkich ostrych papryk ) - oraz dla przełamania smaku: grillowaną słodką paprykę (da się ją wyczuć, naprawdę! ) No miało moc (ale zjedzona na luzie, spotykałem już jednak bardziej ostre tematy). Jeszcze dołożyli do miseczki jakby mi było mało XD. Do tego sam placek, łącznie z ciastem też mega, naprawdę coś innego. W gratisie foto Margaretki żony i juniorki. Jakby ktoś przypadkiem kiedyś zwiedzał perłę zachodu czyli Gorzów to polecam knajpę Wypieczona.
Opublikowano 18 sierpnia 20222 l Juz myslalem, ze sam zrobiles i jeszcze z termomixa xD Wyglada ladnie ale bym tego w zyciu nie dal rady zjesc. O jezu az mnie skreca od patrzenia.
Opublikowano 18 sierpnia 20222 l 4 minuty temu, Mejm napisał: Juz myslalem, ze sam zrobiles i jeszcze z termomixa xD Wyglada ladnie ale bym tego w zyciu nie dal rady zjesc. O jezu az mnie skreca od patrzenia. Nie, no własnej twórczości wolę nie wrzucać od tego jest Tynio i Red.
Opublikowano 18 sierpnia 20222 l Ale Red ty cos ostatnio nie robiles pizzowego? Nie probowales od tamtej zupy serowej ponownie zagniesc placka?
Opublikowano 18 sierpnia 20222 l Ładne i smacznie wyglądają. Ale bym teraz taką ostrą wpitolił. Może zagniotę ciasto?
Opublikowano 18 sierpnia 20222 l 3 minuty temu, Mejm napisał: Ale Red ty cos ostatnio nie robiles pizzowego? Nie probowales od tamtej zupy serowej ponownie zagniesc placka? Robię czasem, ale na cieście chłodzonym z biedry, bo nie chce mi się lepić od zera.
Opublikowano 18 sierpnia 20222 l Ja robiłem wielokrotnie pizzę z ciastem z Thermomixa, ciasto jest typowo w stylu polish pizza, dlatego modyfikuję ilość drożdży, typy mąki, czas wyrastania. Lubię robić z prostymi składnikami, więc na podkład idzie passata Mutti (albo ich sosy do pizzy w puszkach), mozzarella tarta (czasami dodaję di bufala), jakieś mienso (często mortadela z tygodnia włoskiego w Lidlu/Biedrze, ewentualnie jakaś polędwica ze Społemu), no i czarne oliwki. Czy wygląda dobrze? Chyba tak standardowo:
Opublikowano 20 sierpnia 20222 l W tym przypadku 400 gramów mąki (zazwyczaj mieszam różne, trochę silnej pszennej, tyci żytniej, trochę semoliny itd), 240ml wody, 10g soli, 10ml oliwy (w trakcie miksowania) i 60-120g zakwasu żytniego (zależy jak szybko chcę fermentować).
Opublikowano 20 sierpnia 20222 l @Figaro Placek niczym sie nie różni wyglądem od wypieków po 30-40 ziko. Masz talent. Jeśli jeszcze jest tak dobra jak wygląda to czas pizzerie otwierać.
Opublikowano 21 sierpnia 20222 l są takie pizzerie w USA, ale dobre pytanie, czy jest taka w Polsce? google nic nie pokazuje, ciekawa zagwozdka
Opublikowano 21 sierpnia 20222 l 19 godzin temu, Adam GlapJńskJ napisał: @Figaro Placek niczym sie nie różni wyglądem od wypieków po 30-40 ziko. Masz talent. Jeśli jeszcze jest tak dobra jak wygląda to czas pizzerie otwierać. Chyba chcesz żeby znienawidził pizze xD
Opublikowano 21 sierpnia 20222 l Miałbym nawet kilka propozycji nazw placków dla lewackiej pizzerii Figaro. Socjalista Bella Ciao Che Feliks Trzeci Rzym V Międzynarodówka A nie było tam Islandii?
Opublikowano 21 sierpnia 20222 l Ja będę w najbliższym czasie robił tą pizzę z przepisu jaguarro/figarro tylko zakwas trzeba jeszcze utworzyć. Czybtaki lewacki? Się zobaczy, bo nie wiem jak lewackie smakują. Mleko ciągnąłem ponoć tylko z prawego.
Opublikowano 22 sierpnia 20222 l 17 godzin temu, Blaise napisał: Miałbym nawet kilka propozycji nazw placków dla lewackiej pizzerii Figaro. Socjalista Bella Ciao Che Feliks Trzeci Rzym V Międzynarodówka A nie było tam Islandii? Jeszcze dodałbym: Oktyabrskaya revolutsiya Aurora Bezgraniczna Kronsztadzka
Opublikowano 22 sierpnia 20222 l W dniu 19.08.2022 o 01:15, Rozi napisał: Ja robiłem wielokrotnie pizzę z ciastem z Thermomixa, ciasto jest typowo w stylu polish pizza, dlatego modyfikuję ilość drożdży, typy mąki, czas wyrastania. Lubię robić z prostymi składnikami, więc na podkład idzie passata Mutti (albo ich sosy do pizzy w puszkach), mozzarella tarta (czasami dodaję di bufala), jakieś mienso (często mortadela z tygodnia włoskiego w Lidlu/Biedrze, ewentualnie jakaś polędwica ze Społemu), no i czarne oliwki. Czy wygląda dobrze? Chyba tak standardowo: No właśnie jakiś tip na te ciasto z thermomixa do pizzy? Dla mnie jest za grube i średnie w smaku, a można teraz sobie samemu modyfikować przepisy i nadpisywać w książce, to może jest coś sprawdzonego?
Opublikowano 22 sierpnia 20222 l Ja korzystam z przepisu Pizza margherita. I nie oczekuj szału, to po prostu będzie ciasto w stylu polsko-amerykańskim.
Opublikowano 25 września 20222 l Jadł ktoś w pizzerii NYPD? Mam mega ochotę na nowojorską pizzę, ale w Poznaniu nie ma... ani jednej. Tylko właśnie NYPD pod Poznaniem która ma lokale po całej Polsce, ale nie wiem czy chce mi się jechać jak jest chujowa
Opublikowano 26 września 20222 l Ja z takiego lokalu w Gdańsku na al. Rzeczypospolitej kiedyś zamawiałem regularnie i bardzo mi smakowała. Tylko, czy to jest ten sam lokal to nie wiem.
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.