Skocz do zawartości

Featured Replies

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Wyświetleń 227,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

  • Poleciały 3 pizze do pieca.   Kilka fotek pizzy,  ale dodatkowo postanowiłem dodać podstawowe informację jak robię.    Ciasto robione we wtorek i leżało w lodówce 24h po tym czasie

  • Już dawno nikt Pizzy nie dawał, więc najwyższy czas to zmienić.   Były ostatnio trzy rodzaje.     Jedna córka dobierała składniki do tej     

  • Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej        Bardzo fajna sprawa i szybko się rob

Opublikowano

A ja jako że jestem smakoszem ostrego i dobrej picki to dziś przyjąłem takie cudo. Hot Gun z 7 gatunkami papryczek. Z ich fejsa 

Co na niej znajdziecie? 

- czerwone i zielone jalapeno, 

- łagodną i ostrą paprykę peperoni, 

- paprykę chili, 

- paprykę bananową (to najłagodniejsza ze wszystkich ostrych papryk ) 

- oraz dla przełamania smaku: grillowaną słodką paprykę (da się ją wyczuć, naprawdę! )

 

No miało moc (ale zjedzona na luzie, spotykałem już jednak bardziej ostre tematy). Jeszcze dołożyli do miseczki jakby mi było mało XD. Do tego sam placek, łącznie z ciastem też mega, naprawdę coś innego. W gratisie foto Margaretki żony i juniorki. 
883E4DDD-314E-4A14-B32A-719B752FA214.thumb.jpeg.a40142fbc6798908ba4dd1d96f27dc2d.jpeg


F0225104-BA87-474C-829F-BD2F6BECFA8B.thumb.jpeg.01bc87b2fe448ab296f5e8fd167231d0.jpeg


CE5F6B61-4187-4F9B-A914-68CE300CF64A.thumb.jpeg.ff0f15823fb47146e1de186a660c3a24.jpeg

 

Jakby ktoś przypadkiem kiedyś zwiedzał perłę zachodu czyli Gorzów :) to polecam  knajpę Wypieczona.

Opublikowano

Juz myslalem, ze sam zrobiles i jeszcze z termomixa xD

 

Wyglada ladnie ale bym tego w zyciu nie dal rady zjesc. O jezu az mnie skreca od patrzenia.

Opublikowano
4 minuty temu, Mejm napisał:

Juz myslalem, ze sam zrobiles i jeszcze z termomixa xD

 

Wyglada ladnie ale bym tego w zyciu nie dal rady zjesc. O jezu az mnie skreca od patrzenia.

Nie, no własnej twórczości wolę nie wrzucać :) od tego jest Tynio i Red.

Opublikowano

:angry:

Tylko oczywiście jako dwa przeciwległe bieguny xD

Opublikowano

Ale Red ty cos ostatnio nie robiles pizzowego? Nie probowales od tamtej zupy serowej ponownie zagniesc placka?

Opublikowano

Ładne i smacznie wyglądają. Ale bym teraz taką ostrą wpitolił.

Może zagniotę ciasto? 

Opublikowano
3 minuty temu, Mejm napisał:

Ale Red ty cos ostatnio nie robiles pizzowego? Nie probowales od tamtej zupy serowej ponownie zagniesc placka?

 

Robię czasem, ale na cieście chłodzonym z biedry, bo nie chce mi się lepić od zera.

Opublikowano

Ja robiłem wielokrotnie pizzę z ciastem z Thermomixa, ciasto jest typowo w stylu polish pizza, dlatego modyfikuję ilość drożdży, typy mąki, czas wyrastania. Lubię robić z prostymi składnikami, więc na podkład idzie passata Mutti (albo ich sosy do pizzy w puszkach), mozzarella tarta (czasami dodaję di bufala), jakieś mienso (często mortadela z tygodnia włoskiego w Lidlu/Biedrze, ewentualnie jakaś polędwica ze Społemu), no i czarne oliwki. Czy wygląda dobrze? Chyba tak standardowo:

 

IMG_20220519_162745.jpg

IMG_20220219_175108.jpg

Opublikowano

Możesz podać proporcje jakie stosujesz? Ile mąki, drożdży itp.

Opublikowano

W tym przypadku 400 gramów mąki (zazwyczaj mieszam różne, trochę silnej pszennej, tyci żytniej, trochę semoliny itd), 240ml wody, 10g soli, 10ml oliwy (w trakcie miksowania) i 60-120g zakwasu żytniego (zależy jak szybko chcę fermentować). 

Opublikowano

@Figaro Placek niczym sie nie różni wyglądem od wypieków po 30-40 ziko. Masz talent. Jeśli jeszcze jest tak dobra jak wygląda to czas pizzerie otwierać.

Opublikowano

są takie pizzerie w USA, ale dobre pytanie, czy jest taka w Polsce? google nic nie pokazuje, ciekawa zagwozdka 

Opublikowano
19 godzin temu, Adam GlapJńskJ napisał:

@Figaro Placek niczym sie nie różni wyglądem od wypieków po 30-40 ziko. Masz talent. Jeśli jeszcze jest tak dobra jak wygląda to czas pizzerie otwierać.

 

Chyba chcesz żeby znienawidził pizze xD

Opublikowano

Miałbym nawet kilka propozycji nazw placków dla lewackiej pizzerii Figaro.

 

Socjalista 

Bella Ciao  

Che 

Feliks 

Trzeci Rzym 

V Międzynarodówka 

A nie było tam Islandii?

 

 

Opublikowano

Ja będę w najbliższym czasie robił tą pizzę z przepisu jaguarro/figarro tylko zakwas trzeba jeszcze utworzyć. Czybtaki lewacki? Się zobaczy, bo nie wiem jak lewackie smakują.

Mleko ciągnąłem ponoć tylko z prawego.

Opublikowano
17 godzin temu, Blaise napisał:

Miałbym nawet kilka propozycji nazw placków dla lewackiej pizzerii Figaro.

 

Socjalista 

Bella Ciao  

Che 

Feliks 

Trzeci Rzym 

V Międzynarodówka 

A nie było tam Islandii?

 

 

Jeszcze dodałbym:
Oktyabrskaya revolutsiya
Aurora
Bezgraniczna
Kronsztadzka

 

Opublikowano
W dniu 19.08.2022 o 01:15, Rozi napisał:

Ja robiłem wielokrotnie pizzę z ciastem z Thermomixa, ciasto jest typowo w stylu polish pizza, dlatego modyfikuję ilość drożdży, typy mąki, czas wyrastania. Lubię robić z prostymi składnikami, więc na podkład idzie passata Mutti (albo ich sosy do pizzy w puszkach), mozzarella tarta (czasami dodaję di bufala), jakieś mienso (często mortadela z tygodnia włoskiego w Lidlu/Biedrze, ewentualnie jakaś polędwica ze Społemu), no i czarne oliwki. Czy wygląda dobrze? Chyba tak standardowo:

 

IMG_20220519_162745.jpg

IMG_20220219_175108.jpg

 

No właśnie jakiś tip na te ciasto z thermomixa do pizzy? Dla mnie jest za grube i średnie w smaku, a można teraz sobie samemu modyfikować przepisy i nadpisywać w książce, to może jest coś sprawdzonego?

Opublikowano

Ja korzystam z przepisu Pizza margherita. I nie oczekuj szału, to po prostu będzie ciasto w stylu polsko-amerykańskim.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jadł ktoś w pizzerii NYPD? Mam mega ochotę na nowojorską pizzę, ale w Poznaniu nie ma... ani jednej. Tylko właśnie NYPD pod Poznaniem która ma lokale po całej Polsce, ale nie wiem czy chce mi się jechać jak jest chujowa :wujaszek:

Opublikowano

Ja z takiego lokalu w Gdańsku na al. Rzeczypospolitej kiedyś zamawiałem regularnie i bardzo mi smakowała. Tylko, czy to jest ten sam lokal to nie wiem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.