Skocz do zawartości

Pizza


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozazdrościłam e-kolegom fotorelacji z przygotowywania domowej pizzy, więc tym razem też cyknęłam foty


przed pieczeniem:
IMG3154JP_exsaapq.JPG

po: 
IMG3153JP_exsaahp.JPG

 

i ostatnia, trochę napchana, bo zrzuciłam na nią resztę składników jakie zostały (w tym dużo sera, więc trochę zawinęłam w brzegi) 
IMG3155JP_exsaahh.JPG

 

  • Plusik 8
Opublikowano

świetnie assasine, punktujesz u mnie po raz kolejny. Najpierw Buk, pozniej Camus, teraz pizza, brawo, oby tak dalej.

assasine pewnie kamień z serca właśnie spadł, tyle czasu trzymałeś ją w niepewności

Opublikowano (edytowane)

(robiłam sporo, wyszło mi z tej ilości 5 okrągłych blaszek do pizzy)
przepis to nic odkrywczego.

pół kostki drożdży rozrobionych w letniej wodzie (ok. 300ml) odpowiednio na 1 kg mąki poznańskiej typu 500

łyżka soli
podsypywałam później pełnoziarnistą (nie zawsze jej używam) i podlewałam letnią wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji (miękkiej, ale nie lejącej i nie klejącej). 
odrobina oliwy / oleju podczas wyrabiania (po oliwie ciasto jest bardziej chrupiące) 
na koniec posmarowałam kulkę bardzo małą ilością oleju żeby nie wyschła i odstawiłam przykrytą w ciepłe miejsce na 1-1,5h. 

edit: piekłam w temp. 250 stopni, 10 minut. jeśli piekarnik nagrzeje się za mocno, z ciasta może zrobić się krakers. mój ma taką tendencję, więc później zmniejszyłam do 230. 

Edytowane przez assassine
  • Plusik 1
Opublikowano

Bede robil dzisiaj pizze i mam dwa pytania - jaka temperature ustawiacie w piekraniku i przez ile trzymacie tam pizze oraz czy moge uzyc tej pakowanej, 'mokrej' mozzarelli jako dodatku do zwyklego sera zoltego?

Opublikowano

Ja ustawiam zawsze max na co pozwala mi piekarnik (u mnie 250 stopni) i wstawiam pizzę na najniższy poziom. Dzięki temu ciasto jest przypieczone i chrupiące, a składniki się nie przypalają.

Mokrą mozaarellę przełóż na chwilę z wody do np. plastikowego pojemnika, a potem jeszcze odsącz przy użyciu ręczników papierowych. Dzięki temu nie puści Ci wody w trakcie pieczenia.

  • Plusik 1
Opublikowano

Włoch z pizzerii na mojej dzielni o smakowicie brzmiącym imieniu Carmelio ser układa na spodzie a resztę dodatków właśnie na wierzchu. A ponieważ jego pizza jest genialna w smaku to właśnie jemu wierzę w "prawidłowość" tego ułożenia.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ktos kiedys pisal tutaj na forumku o tych "swiezych" podkladach do pizzy z tesco, dzisiaj awaria na chacie i wymuszone wolne sprawilo ze musialem zrobic szybko strzalowy obiad i generalnie powiem ze placek z tego wyszedl niczego sobie, nieduza roznica od niektorych ciast samorobionych a kuchnia zostaje czysta ;)

Opublikowano (edytowane)

Masz na mysli kulke ciasta na pizze z reala? Czy gotowy placek z tesco? O ktorym ja pisalem swoją drogą. Wg mnie byl naprawde marny

 

za to ciasto z reala bardzo fajne

Edytowane przez Yano

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...