Opublikowano 20 maja 20195 l Wow, ale smakowity wątek ^0^ Ja osobiście najbardziej lubię pepperoni na cienkim cieście, z podwójnym serem i serowym brzegiem. Nie odważyłem się jeszcze samemu coś takiego spróbować. Czy może ktoś mi doradzić jak taki serowy brzeg zrobić? Czy muszę o czymś pamiętać czy wystarczy po prostu więcej ciasta? Z góry dzięki
Opublikowano 22 maja 20195 l Wow, ale smakowity wątek ^0^ Ja osobiście najbardziej lubię pepperoni na cienkim cieście, z podwójnym serem i serowym brzegiem. Nie odważyłem się jeszcze samemu coś takiego spróbować. Czy może ktoś mi doradzić jak taki serowy brzeg zrobić? Czy muszę o czymś pamiętać czy wystarczy po prostu więcej ciasta? Z góry dzięki [emoji6] Musisz wyciąć takie małe "słupki" z sera żółtego i zawijasz to w cieście. Konkretnie w końcówkach - brzegach pizzy
Opublikowano 22 maja 20195 l 1 minutę temu, RaiD napisał: Musisz wyciąć takie małe "słupki" z sera żółtego i zawijasz to w cieście. Konkretnie w końcówkach Dzięki za info! To zdecydowanie do ogarnięcia ^0^
Opublikowano 22 maja 20195 l Tak. Nic się nie bój tylko działaj spokojnie pamiętaj tylko by ciasto tak rozciągnąć by na brzegach mieć zapas do zawinięcia. A i co ważne to to by ten ser był zamknięty stosunkowo cienką warstwą - połowa grubości pizzy. To jest ważne bo inaczej będzie to wyglądać jak basen generalnie na pewno sobie poradzisz daj znać jak wyszło;)
Opublikowano 22 maja 20195 l 17 minut temu, Rozi napisał: Dyskusja dwóch alterów, coś pięknego. tzn ? :)
Opublikowano 22 maja 20195 l 6 godzin temu, RaiD napisał: Tak. Nic się nie bój tylko działaj spokojnie pamiętaj tylko by ciasto tak rozciągnąć by na brzegach mieć zapas do zawinięcia. A i co ważne to to by ten ser był zamknięty stosunkowo cienką warstwą - połowa grubości pizzy. To jest ważne bo inaczej będzie to wyglądać jak basen generalnie na pewno sobie poradzisz daj znać jak wyszło;) Dzięki wielkie! Zawsze szedłem na łatwiznę i zamawiałem pizzę właśnie z tym serowym brzegiem. Muszę kiedyś spróbować. Połowa grubości pizzy, got it. Jeśli się zdecyduję, na pewno dam znać jak poszło. 5 godzin temu, grzybiarz napisał: Hmmm 5 godzin temu, Mejm napisał: No, cos tu nie gra, prawda? 5 godzin temu, Rozi napisał: Dyskusja dwóch alterów, coś pięknego. 5 godzin temu, messer88 napisał: ^0^ Nie wiem skąd przekonanie u długoletnich użytkowników forum, że normalna rozmowa o pizzy (pytałem poważnie, chciałbym umieć coś więcej niż kotlet, sałatka i ziemniaki ) jest ustawką alterów (i do tego bez żadnych dowodów, ale spoko). 5 godzin temu, RaiD napisał: tzn ? Po prostu dłużej urzędujący użytkownicy chcą nam dopiec (mam nadzieję, że kawałek pizzy ). Nie przejmowałbym się tym za bardzo. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź!
Opublikowano 30 maja 20195 l Dawno nie dawałem fotki Pizzy Ostatnia jaka pizze robiłem była na bardzo cienkim cieście, które dojrzewało 24h w lodówce. Było bardzo sprężyste i łatwo było je ugnieść na takie cieniutkie. oraz zbliżenie po wyjęciu z piekarnika. W przyszłym tygodniu chyba muszę zrobić pizzę bo chodzi za mną od jakiegoś czasu
Opublikowano 30 maja 20195 l A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych?
Opublikowano 30 maja 20195 l 5 minut temu, grzybiarz napisał: A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych? Od wielu lat nie kupowałem gotowej Pizzy z marketu. Ale polecam Ci byś zobaczył nie mrożone, a takie w lodówkach gotowe tylko do podgrzania. Lub dodać trochę grosza i zamówić w lokalu z dowozem do domu.
Opublikowano 30 maja 20195 l 34 minuty temu, grzybiarz napisał: A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych? Sprawdź Felicianę, też od doktora Oedgera.
Opublikowano 30 maja 20195 l 2 godziny temu, Tynio napisał: Ostatnia jaka pizze robiłem była na bardzo cienkim cieście, które dojrzewało 24h w lodówce. Robilem ostatnio taka sama. Garowana 24h. I wiecej nie wracam do starego przepisu.
Opublikowano 30 maja 20195 l 2 godziny temu, Tynio napisał: Na początku pomyślałem, że to mule. Gdybym umiał gotować, zrobiłbym pizzę z mulami. I gumą do żucia.
Opublikowano 17 czerwca 20195 l Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Coś mało pizzy robicie ostatnio. 3 rodzaje po 3 produkty (nie licząc sosu i sera)
Opublikowano 17 czerwca 20195 l Mniam, wyglądają lepiej niż pizze z tych wszystkich osranych sieciówek pokroju Da Grass czy PizzaHut.
Opublikowano 17 czerwca 20195 l 53 minuty temu, Paolo de Vesir napisał: Mniam, wyglądają lepiej niż pizze z tych wszystkich osranych sieciówek pokroju Da Grass czy PizzaHut. Dziękuję bardzo. Pizzę robię od około 10 lat i co jakiś czas staram się eksperymentować (lekko modyfikować) Okazuje się, że ostatni rok tylko utwierdził mnie że nie ma co kombinować z samym ciastem bo i tak podobnie już wychodzi, a wymiana piekarnika na nowy i bardziej nowoczesny skróciła czas pieczenia z 12 minut do 9 minut. Nie mam czasu to ciasto rośnie przez około 1-1,5h i nakładam dodatki, jak mam więcej czasu to ciasto ląduje na 24h w lodówce w takiej postaci. Zmieniam tylko dodatki, które staram się by były dobre jakościowo wiec pewnie i lepiej smakuje od jak to nazwałeś "sieciówek" To moja pasja więc i jem z przyjaciółmi czy rodziną wiec i od wielu lat nie jadłem pizzy kupnej. Jednak wiele lat temu na wakacjach trafiłem do pizzerii gdzie mieli piec opalany drewnem i naprawdę była smaczna.
Opublikowano 20 czerwca 20195 l Pizzeria Neapolitańska 485Grad w Kolonii, po prostu poezja. Pizzę robią w piecu gazowym, w temperaturze 485 stopni, a ciasto dojrzewa 72 godziny.
Opublikowano 20 czerwca 20195 l Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje. W Gdansku ostatnio odkrylem Pizzerie Napoli na Oruni. Prawie tak dobra jak Francesco w Gdyni. Ogolnie to tego typu pitce jeszcze chyba malo popularne u nas, pewnie niedlugo dopiero zacznie sie moda
Opublikowano 20 czerwca 20195 l Na co moda? Na pizze z pieca opalanego drewnem? Chyba u was w Gdansku.