Skocz do zawartości

Pizza


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem dziś w Auchan gotowe ciasto na pizzę, ale nie takie paczkowane tylko wyrabiane u nich, na miejscu - właśnie się piecze, zobaczymy co z tego wyjdzie i czy dobre. Przy układaniu na blasze dało się zauważyć, że jest bardzo dobrze wyrobione (maszynowo, wiadomo), więc jestem dobrej myśli.

Opublikowano

Kulka z ciasta, 300g za 1,49 - jest tylko w Auchan Bronowice, bo tam mają wielką piekarnię, w Bonarce nigdy nie widziałem :D wyszło rewelacyjnie, jak dla mnie idealne na szybką pizzę, miliard razy lepsze od każdej mrożonki

Gość _Milan_
Opublikowano

o

 

a w lidlu sa czteropaki alfredo margerita za 9,99.

Nawet niezle jako podkłady.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj zrobiłem swoją pierwszą pizze w życiu. Przeglądałem przepisy na przepisy.pl i padło na pizze wiejską. Ruszyłem do sklepu po składniki i wydałem jakieś 70 złotych (no, jeszcze wziąłem dwa piwka:), co trochę mnie wkurzyło, bo za tą cenę bym miał 3 pizze + zero syfu w kuchni. No, ale swojskiej pizzy nigdy nie robiłem i chciałem mieć to za sobą.

Dziwny ten przepis: kilo mąki, pół litra wody + inne duperele i z tego ma być jedna pizza?

Tak samo w składnikach jest cebula, czy oliwa extra virgin, a w przepisie nic o tym nie ma. Albo w składnikach piszą o startym parmezanie, a w "krok po kroku" piszą o mozzarelli. Albo sos - 100g (pół słoiczka) i do tego dwie łyżeczki soli? Koniec końców, wyszły dwa placki, z czego ten drugi był improwizacją.

Nie wiem, dlaczego ten drugi placek podrósł w piekarniku? Za słabo był wałkowany?

Ogólnie 4/5, ale jako że była to moja pierwsza pizza - 5/5 :)

PS. Aplikacja przepisy.pl dostępna jest na Androidzie/iOS. Jest to sponsorowana przez Knorra appka, którą po tym przepisie, odinstalowałem.

Edytowane przez grzybiarz
Opublikowano (edytowane)

Ja tydzień temu robiłem z pół kilograma mąki to mi dwie całe blachy na cieniutkim cieście wyszły. Pizza była bardzo dobra, jedyny minus, że nie udało mi się zrobić okrągłego placka i wyszły dwa kwadraty :(

Edytowane przez Yakubu
Opublikowano

No jak dlaczego podrósł? A drożdże to pies? :D

Ciasto podrosło już wcześniej, z czego jeden placek w piekarniku wyszedł taki cieniutki (jak chciałem), a drugi to taka bulwa na chyba 2/3cm.
Opublikowano

Ja tydzień temu robiłem z pół kilograma mąki to mi dwie całe blachy na cieniutkim cieście wyszły. Pizza była bardzo dobra, jedyny minus, że nie udało mi się zrobić okrągłego placka i wyszły dwa kwadraty :(

 

okrągła pizza to wymysł generalnie, pizza zazwyczaj jest nieregularnego kształtu tylko u nas w pizzeriach tak się do tego czepili

Opublikowano

W Turtleasch też była okrągła!

 

no bo oryginalnie robili ją zaokrągloną, ale nie idealnie równą c'nie

Opublikowano

Dziwny ten przepis: kilo mąki, pół litra wody + inne duperele i z tego ma być jedna pizza?

 

Dobra proporcja. Ale jedna pizza z tego to nie wiem jak duza by musiala byc. Tylne kolo od traktora.

Opublikowano

 

W Turtleasch też była okrągła!

 

no bo oryginalnie robili ją zaokrągloną, ale nie idealnie równą c'nie

 

 

Mi nie wychodziła nawet zaokrąglona. Prędzej to amebę przypominało niż okrąg :/

Opublikowano

Średnie, szamałem już. Powinni znowu przywrócić serię Złoty Smok z ostrymi papryczkami, albo Tex-Mex.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...