Rudiok 3 343 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Miałem okazję w weekend spróbować klasycznej pizzy deep dish w Chicago (akurat w Giordano's, czyli jednej z dwóch największych lokalnych sieciówek). No i tak kurde średnio Jako ciekawostka w stylu "spróbowałem, zaliczone" to tak, ale żeby się tym pasjonować to raczej nie. Ciasto coś między tartą a słabo wyrośniętą pizzą, kwaśny sos pomidorowy (to akurat amerykański standard chyba) i ciągnący ser o mdłym smaku. Probowane też były na cienkim cieście, ale poza składnikami (włoska kiełbasa z koprem włoskim) niczym szczególnym się nie wyróżniało. New York pizza >>> Tynio >>> Chicago deep dish. PS Ale fryty były za to zajebiste 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 992 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Jakbyś opisywał te drożdżówkę z Gdyni xd Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 343 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 19 minut temu, _Red_ napisał: Jakbyś opisywał te drożdżówkę z Gdyni xd W Chicago tyle Polaków, że kto wie, może wspólne korzenie Cytuj Odnośnik do komentarza
boywrc 18 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2022 Gdynianka mega klasyk, szczególnie por kiełbasa Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 197 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Its pizza time, tym razem ryzykowny przepis na zakwasie z wysoką hydracją bo się nienawidzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Ale widzę ludziom się chce robić najtrudniejsze możliwe ciasta na pizzę. Szacun za przyjęcie wyzwania i pracowitość. Też pewnie zrobię neapolitańskie ciasto, by się pochwalić na forum, ale generalnie lubię rzymskie, cienkie ciasto. Najlepszy smak i jedne z najłatwiejszych i najszybszych do zrobienia. Easy mode, cheese, OP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Figaro 8 197 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Dobra, koniec. Zakwas to jednak zakwas, fajna zabawa. O dziwo dałem radę z ciastem jako tako. Następnym razem zrobię może new york style. 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Ta druga wyglada na mniej spalona na gorze, chyba ze tak specjalnie do zdjecia obrociles. Obracasz plackiem w trakcie pieczenia? Bo taka spalenizna jak na pierwszym nie wyglada dobrze. Plus za szpatule do ciasta. Minus za stabilnosc stolika. Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 @Figaro - W jakiej formie dajesz ser? Zwykła, czy baby mozzarella? Kroisz to w paski? Bo tak na fotce to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 197 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 5 minut temu, Mejm napisał: Ta druga wyglada na mniej spalona na gorze, chyba ze tak specjalnie do zdjecia obrociles. Obracasz plackiem w trakcie pieczenia? Bo taka spalenizna jak na pierwszym nie wyglada dobrze. taa, obracam ale zdecydowanie wymaga to dobrego timingu i wprawy, której jeszcze nie mam, bo tu się dosłownie sekundy liczą. No a stolik dopiero w trakcie budowy, chrum. 3 minuty temu, C1REX napisał: @Figaro - W jakiej formie dajesz ser? Zwykła, czy baby mozzarella? Kroisz to w paski? Bo tak na fotce to wygląda. Zamawiam przez allegro jakąś włoską, suchą mozzarellę i kroję w miare grube paski. Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 2 godziny temu, Figaro napisał: Zamawiam przez allegro jakąś włoską, suchą mozzarellę i kroję w miare grube paski. Bardzo fajnie i łagodnie Ci się ta mozzarella roztapia. Sam się w to pewnie nie będę bawił, ale skoro poświęcasz kilka dni na ciasto, to możesz też swoją mozarellę zrobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 11 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2022 Dzieciaki poprosiły o pizzę, więc poszedł kolejny trening szybkościowy. Od wsypania mąki do miski do pierwszej upieczonej pizzy minęła niemal równa godzina. Pozostałe kilkanaście spodów było już gotowych na stojaku. Czas o tyle dobry, że chłopaki mi "pomagały" robić te pizze. Większość to Margerity i inne proste pizze, ale dziś zrobiłem też pizzę, którą bardzo lubię, a rzadko robię. Czyli pierś z kurczaka i grzyby portobello na spodzie beszamelowym. Do tego oczywiście ser. Na koniec posypane świeżą pietruszką. Polecam spróbować, bo pizza prosta, a jednak trochę wyjątkowa i pyszna. 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 12 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2022 zayebista pitca, figaro, te brzegi z powietrzem 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 324 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 W dniu 11.06.2022 o 23:54, C1REX napisał: Dzieciaki poprosiły o pizzę, więc poszedł kolejny trening szybkościowy. Od wsypania mąki do miski do pierwszej upieczonej pizzy minęła niemal równa godzina. Pozostałe kilkanaście spodów było już gotowych na stojaku. Czas o tyle dobry, że chłopaki mi "pomagały" robić te pizze. Większość to Margerity i inne proste pizze, ale dziś zrobiłem też pizzę, którą bardzo lubię, a rzadko robię. Czyli pierś z kurczaka i grzyby portobello na spodzie beszamelowym. Do tego oczywiście ser. Na koniec posypane świeżą pietruszką. Polecam spróbować, bo pizza prosta, a jednak trochę wyjątkowa i pyszna. Poproszę przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Wpisz sobie w google "podplomyk z kurczakiem". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 324 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Nu, nu. Chodzi mi o przepis na ciasto. Szczególnie jak w miarę szybko można zrobić i jest cieńkie. Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 2 godziny temu, balon napisał: Poproszę przepis. Dokładnych proporcji nie dam rady podać, bo robię na oko. 1,5kg mąki, dwie saszetki suchych drożdży 2x7g, woda, odrobina cukru, sól, oliwa. Z tego może wyjść do 20 pizz (zależy od wielkości i grubości) Cukier jest opcjonalny przy suchych drożdżach. Ugniatam w misce, przykrywam folią, czekam aż urośnie o około 30% (u mnie trwa to tylko 15-30 minit) i gotowe. Jest to ciasto typowo do wałkowania na cienko, ale rozciągać też się da, bo jest mocne. Ważne, by nie było za mocno wyrośnięte. Jak zacznie za mocno rosnąć, a nie jestem gotowy, to szybko do lodówki. Cienkie ciasta nie lubią za dużo sosu i składników. Tak z 70g sera powinno styknąć, ale może wyglądać, jakby było za mało. Generalnie polecam pobawić się i poeksperymentować. Ciasto jest łatwe i uniwersalne. Jak pozwolisz mu wyrosnąć, to można nawet zrobić puszysty chlebek czosnkowy (z serem). Wyszedł mięciutki, a nawet nie dałem mu czasu wyrosnąć, bo chciałem kuchnię już posprzątać i zużyć końcówkę sera. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 324 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Co ty robisz z taką ilością ciasta? Mrozisz potem, czy pizzerie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 2 godziny temu, balon napisał: Co ty robisz z taką ilością ciasta? Mrozisz potem, czy pizzerie masz? Trójka dzieci, fajni sąsiedzi i większość znika tego samego dnia. Przy tak cienkiej pizzy głodny dorosły może zjeść nawet 3 lub 4. Raz mroziłem i to jest świetna opcja. U mnie jednak wystarczy schować resztę ciasta w lodówce na następny dzień. Jeśli na drugi dzień ma iść, to cała kula w zafoliowanej misce do lodówki. Jeśli zamrażam, to już poporcjowane kulki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 W dniu 11.06.2022 o 12:50, Figaro napisał: Its pizza time, tym razem ryzykowny przepis na zakwasie z wysoką hydracją bo się nienawidzę. Myślę nad Ooni, ale rozważam 3 w 1. Jak się sprawdza? Piekłeś chleb? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 197 Opublikowano 13 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Chleb na nim nie upiekę bo za mały. Może w Ooni Koda 16... Sam piecyk zajebisty, choć wymaga nauki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 A ja sobie zamówiłem kamień do piekarnika Można też położyć na grillu lub do pieca z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 To ile czasu nagrzewa się taki kamień w piekarniku i w jakiej temperaturze placek siedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 5 minut temu, Adam GlapJńskJ napisał: To ile czasu nagrzewa się taki kamień w piekarniku i w jakiej temperaturze placek siedzi? Ku.rwa pewnie w takiej jaka nastawisz w tym piekarniku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
C1REX 16 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 5 minut temu, Adam GlapJńskJ napisał: To ile czasu nagrzewa się taki kamień w piekarniku i w jakiej temperaturze placek siedzi? Internet podpowiada, że nagrzewa się 30 minut. Są też ostrzeżenia, by nie nagrzewać i nie schładzać za szybko, a sama pizza też nie może być z lodówki, bo jest ryzyko pęknięcia. Ja ustawiam swój piekarnik na 200. Trochę mało na pizze, ale akurat te cienkie pizze piecze się w niższej, niż np. neapolitańskie, które lubią blisko 500 stopni i dla mnie zwykły piekarnik starcza. Będę miał tylko wyzwanie upiec moje cienkie jak papier pizze bez tacki. W restuaracjach często używa się takiej tacki z siatki jak ta: No, ale nie po to kamień kupowałem, by teraz iść na łatwiznę z tacką. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi