Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

To niezbyt mi się widzi dla jednego placka zużywać tyle prądu. Zresztą jak kamień to ogień. Inny smak jest i co ogień to kurła ogień! :cool:

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Wyświetleń 228 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Poleciały 3 pizze do pieca.   Kilka fotek pizzy,  ale dodatkowo postanowiłem dodać podstawowe informację jak robię.    Ciasto robione we wtorek i leżało w lodówce 24h po tym czasie

  • Już dawno nikt Pizzy nie dawał, więc najwyższy czas to zmienić.   Były ostatnio trzy rodzaje.     Jedna córka dobierała składniki do tej     

  • Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej        Bardzo fajna sprawa i szybko się rob

Opublikowano
4 minuty temu, Adam GlapJńskJ napisał:

To niezbyt mi się widzi dla jednego placka zużywać tyle prądu. Zresztą jak kamień to ogień. Inny smak jest i co ogień to kurła ogień! :cool:

 No dla jednego placka nie ma sensu - ani nagrzewać piekarnika na max temp., ani palić drewna w piecu. 

Rozwiązaniem na to jest zrobić od razu przynajmniej te 10 pizz. :potter:

Opublikowano

Wczoraj robiłem piccki NY style i był niezły hardkor. Źle do tego podszedłem, ale wyszło pysznie. Po pierwsze unikać gotowej, posiekanej mozzarelli - najlepiej kupić blok sera i samemu potrzeć, lepiej się wtedy ser roztopi w piecu. No i jednak nowojorskie picki są spore, co dla mojej 12 calowej Kody to duży wyczyn. Aż mi się serek wylał na kamień, który następnie zaczął się na nim palić :asax:Była chwila grozy.

 

No nic, najbliższy weekend spróbuję ponownie, mądrzejszy o kilka rzeczy. Albo spróbuję pizzę na zaczynie biga. Jeszcze nie wiem. 

Opublikowano

Bez kitu, dawaj foty or didn't happen

Edytowane przez mcp

Opublikowano

od zawsze sie jakas tam pizze w domu robilo, ale kupilem ostatnio kamien i wzialem sie 'na powaznie'

 

fotek nie mam niestety, ale nastepnym razem zrobie.

 

piekarnik do 300 stopni, kamien sie rozgrzewa jakies pol godzinki

 

maka caputo 00 do tego drozdze tej samej firmy. ciasto 65% hydracji. lezakuje w lodowce niecale 48h.

 

ciasto rozciagam recznie bez wałka, do tego sos robie sam (pomidory san marzano, sol i swieza bazylia - 24h w lodowce). na to mocarela i salami peperoni.

 

robie do tego jak wloch kazal w internecie - najpierw samo ciasto z sosem, wyciagam, dorzucam ser i salami i z powrotem do pieca. wychodzi zaje.bista.

Opublikowano
W dniu 19.06.2022 o 22:36, mcp napisał:

Bez kitu, dawaj foty or didn't happen

 

@Tynio Ty używasz tych blaszek do pieczenia, ciasto ci nie przywiera do nich po wyjęciu z piekarnika? Nie wiem czy blaszki mam ciulowe czy to wina ciasta, ale jak próbuję zdjąć pitcę to zawsze muszę sobie nożem od spodu pomóc bo mi się przykleja do blaszki ;/

Opublikowano

Nie chciało mi się lecieć do Nowego Jorku w tę sobotę, to zrobiłem u siebie new york style pizzkę. Na zakwasie, hydracja na poziomie 68 procent, czas fermentacji jakieś 24 h. 

Na trzecim zdjęciu coś bardziej w stylu neapolitańskiej piccki. Nieskromnie przyznam, że jak na brak mięsa wyszły mega :pechowiec:

 

290815903_578001090521640_6443627427900983264_n.jpg

291352330_655678712428343_9171133757190784909_n.jpg

290900877_368664692018574_5865411642651852809_n.jpg

Opublikowano

Ku.rwa Figaro zrob cos wiecej niz placek z sosem i serem :sapek: Wiem, ze potrafisz.

Opublikowano

@Czirex niestety skończył mi się akurat.

 

9 minut temu, Mejm napisał:

Ku.rwa Figaro zrob cos wiecej niz placek z sosem i serem :sapek: Wiem, ze potrafisz.

 

Przepraszam, jak dla mnie pizza to w zasadzie właśnie placek z sosem i serem, a już na pewno nowojorska. Powiedz więc co według Ciebie byłoby kolejnym levelem, a wypróbuję. 

 

 

291685527_1749533778743741_9081614298387

Opublikowano

Te koty w tle, jak tam lookają na figarosa, a nuż rzuci kawałek ;)

Opublikowano
22 minuty temu, Mejm napisał:

Ku.rwa Figaro zrob cos wiecej niz placek z sosem i serem :sapek: Wiem, ze potrafisz.

 

Taka pizza lgbt wygląda serio zajebiście, ojebalby na lato.

 

Rainbow-Caulfilower-Crust-Pizza-26-of-29

 

 

Opublikowano

Widac, ze lewacka.

 

Mi chodzilo o jakas pizze z roznymiskladnikami. Wiadomo, ze jak sie robi stricte neapolitanska to sie nie je.bie pieczarek. Ale mozna zrobic po prostu zwykla z salami, szynka, jakimis warzywami. Cos jak Tynio robi. No chyba, ze taka nie wyjdzie w tym piecu.

Opublikowano
Teraz, Mejm napisał:

Widac, ze lewacka.

 

Miałem pisać na początku placka-lewacka, ale było to trochę riki-tiki i obawiałem się o swoją reputację.

Opublikowano

A widze, ze sie nie popisalem bo napisales w soim poscie, ze lgbt.

Opublikowano

Jak to Ci sie @Figaro oregano skończyło?

Widać, że należysz do grupy bogaczy, którzy powinni być opodatkowani na 90%, kupujesz piecyk w cenie telewizora, włoską mąkę za 10x więcej i nie masz na oregano?

Weź sobie jak człowiek online zamów. Nawet koneserowi pizzy starczy na rok, a dla zwykłego człowieka to zapas na całe życie by był. 
 

FD3-F745-D-3984-411-C-89-A1-F54-A0-E31-F
 

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
W dniu 27.06.2022 o 10:59, mcp napisał:

 

@Tynio Ty używasz tych blaszek do pieczenia, ciasto ci nie przywiera do nich po wyjęciu z piekarnika? Nie wiem czy blaszki mam ciulowe czy to wina ciasta, ale jak próbuję zdjąć pitcę to zawsze muszę sobie nożem od spodu pomóc bo mi się przykleja do blaszki ;/

 

Myślę że już wspominałem że używam blaszek z Tesco i jak tylko dowiedziałem się że zwijają się z naszego kraju to dokupiłem jeszcze 2 nowe (były po 10 zł) 

Są kolory srebrnego i w żadnym innym sklepie nie widziałem takich.

Nie przywierają bez względu na konsystencje ciasta, nie przypala się nic.

 

Miałem chyba ze 2 czy 3 rodzaje blaszek w kolorze czarnym z powłoką teflonową i wszystkie po kilku pieczeniach lądowały do śmietnika bo przyklejały pizzę i musiałem odrywać widelcem na brzegach. 

 

 

 

W dniu 2.07.2022 o 19:36, Figaro napisał:

@Czirex niestety skończył mi się akurat.

 

 

Przepraszam, jak dla mnie pizza to w zasadzie właśnie placek z sosem i serem, a już na pewno nowojorska. Powiedz więc co według Ciebie byłoby kolejnym levelem, a wypróbuję. 

 

 

291685527_1749533778743741_9081614298387

 

Fajna sprawa taki piecyk, niestety nie mam gdzie tego trzymać oraz takie dobre trochę kosztują. 

 

W dniu 2.07.2022 o 19:52, _Red_ napisał:

 

Taka pizza lgbt wygląda serio zajebiście, ojebalby na lato.

 

Rainbow-Caulfilower-Crust-Pizza-26-of-29

 

 

 

Na święto pizzy kiedyś robiłem taką kolorową

 

fPHdWtv.jpg

 

3aKDKq9.jpg

 

 

Opublikowano

Heil Mussolini!

Opublikowano

Mała ciekawostka - Margherita (od imienia królowej, dla której pizza została zrobiona) powinna być ze świeżym listkiem bazylii po upieczeniu. Dzięki temu mamy zielony bazylii, biały z sera i czerwony z sosu - kolory flagi Włoch. :potter:

 

Opublikowano

Dawno nie robilem placka to sobie chce wrocic na weekend. Postanowilem, ze pier.dole poki co zakwas to zrobile po lucku na suchych drozdzach. Odpalilem yt po przepis a tam ku.rwa te pier.dolone amerykance odmierzaja wszystko w tych je.banych kubkach i lyzeczkach. Ja je.bie. Chyba po prostu wezme pol kg maki, zrobie hydracje z procentu 65% i styknie. Tylko ile je.bnac suchych drozdy? Paczke?

 

I chcialbym to tak z dobe pofermentowac takze po uformowaniu kulek wje.bac je do lodowki i wyciagnac 2h przed rozciaganiem? 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.