Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Pokrojone, posiatkowane, starte i ugniecione. Teraz odczekać tak z 30 minut aż ciasto podrośnie i na szybko polecą pizze na obiad dla dwóch rodzin (szwagierka/siostra żony wpadła z dziećmi). 

Przy odrobinie wprawy to te pizze robi mi się przyjemniej niż np. takie schabowe. Oliwa, oregano i sól - u mnie mus przy włoskiej pizzy. 

63-B26428-417-A-49-E5-A75-D-2608-C636268

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Wyświetleń 228,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Poleciały 3 pizze do pieca.   Kilka fotek pizzy,  ale dodatkowo postanowiłem dodać podstawowe informację jak robię.    Ciasto robione we wtorek i leżało w lodówce 24h po tym czasie

• Już dawno nikt Pizzy nie dawał, więc najwyższy czas to zmienić.   Były ostatnio trzy rodzaje.     Jedna córka dobierała składniki do tej     

• Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej        Bardzo fajna sprawa i szybko się rob

Opublikowano
Godzinę temu, C1REX napisał:

na szybko polecą pizze na obiad dla dwóch rodzin (szwagierka/siostra żony wpadła z dziećmi). 

będziecie rozmawiać o NWO?

Opublikowano
40 minut temu, Figaro napisał:

będziecie rozmawiać o NWO?

Bardziej o LGBTQ, trans dzieciach, defund the police i jednodniowym tygodniu pracy. 
No ja prdle. 
O pizzy se pogadaliśmy jak normalni ludzie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj pierwszy raz robiłem własną pizzę, z ciastem i sosem własnej roboty. Ciasto znalazłem na jakiejś stronce (nie chciało mi się wertować całego forumka :( ), przepis na sos od food emperora xddd

Wyszło bardzo spoko, zwłaszcza, że nie mam kamienia do pizzy, piekłem tylko na papierze i na kratce. W brzegi włożyłem minimalną ilość sera, to nawet żona zjadła (a zazwyczaj mi oddaje xD).

Spoiler

image.thumb.png.cad6c4a28f8cbb9496a6ccc74a3a02bb.pngimage.thumb.png.6b3a0b02df5b9fb6fd1c4d411a4220f8.png

Koledzy z forumka, fituje?

Opublikowano

Ode mnie okejka.

Opublikowano
5 minut temu, Szwed napisał:

nawet żona zjadła (a zazwyczaj mi oddaje xD).

Może jeszcze odda ;)

Opublikowano

Jednak nie oddała :P

Dzięki!

Poprosiła, żebym zrobił jeszcze trochę, więc zrobiłem dwie porcje ciasta: jedną zjedliśmy na kolację, a druga poleciała do zamrażalnika, będzie jakoś w tym tygodniu akurat.

Opublikowano

Malutki progres w robieniu pieca. Miał być inny, ale jednak będzie najprostszy możliwy, bo inaczej to by pewnie wcale nie było. 
I tak pewnie będę wolał w piekarniku robić. :kekw:

87-FD8-C2-B-48-DB-458-A-8-DB4-5-B3-A4731

Opublikowano

Później Cię zaprosi i będziecie jedli chleb z jednego pieca :yao:

Opublikowano

Kolejne "nudne" piccki neapolitańskie. Tym razem na zaczynie biga. Muszę popracować nad swoim sosikiem w kwestii smaku.

298521230_852591965657162_2188596243240353708_n (2).jpg

298581512_374848404830417_4178952975815894803_n.jpg

Opublikowano
W dniu 8.08.2022 o 19:53, Adam GlapJńskJ napisał:

Dawaj dalej z robotą - nie mogę się doczekać jak to finalnie ci wyjdzie. :headbanger:

Nie ma się czym specjalnie chwalić. Miał być lepszy i tańszy. Zwłaszcza mając darmowe cegły z odzysku od sąsiadów. Dużo więcej betonu poszło, niż mi się wydawało, że trzeba. Plan był na taki w kształcie iglo. Ogień obok pizzy. 

Tutaj ogień mam od dołu. Z tyłu pieca jest szczelina, by ciepło opływało pizzę. Kamień na pizzę, to kuchenny kawał granitu z odzysku. Idealnie oszlifowany. Ogień tylko do testów i pierwszego wypalenia. Nie wiem, kiedy coś tam będę piekł, bo to 3x więcej roboty, niż normalnie jak człowiek w domu, w piekarniku sobie zrobić. :kekw:

C65108-F3-F1-F0-486-F-A318-A1537834-B4-B

B7707-D8-B-E3-AB-4182-817-C-C29465-C4-A9

Opublikowano

Ja tam lubie takie klimaty, zbudować własnymi rekami to fajne uczucie a jak jeszcze z tego dobre żarcie wyjdzie to już w ogóle :banderas:

Opublikowano

Mordko, ale kto na forum o gierkach dla dzieci (poza Tobą) własnymi ręcami potrafi coś zbudować?

*nie dotyczy zestawów Lego.

No, może jeszcze Cirex, ale pewnie nie będzie potrafił tego otynkować :)

Opublikowano

Prawdopodobnie każdy potrafi a już szczególnie gracz od konsolek IMO. Robota manualna to trochę jak granie w gry przecież. Sztuczne ograniczenia siedzą w głowach. 

Opublikowano

pytanko do bardziej ogarniętych - czy mogę trzymać taki piecyk na gazie na balkonie w mieszkaniu? jakie są warunki? Chyba nie można w budynkach powyżej 4 pięter? Oczywiście nie ma sieci gazowej w budynku.

Opublikowano
W dniu 9.06.2022 o 23:00, boywrc napisał:

Gdynianka mega klasyk, szczególnie por kiełbasa

oj tak, mieszana najlepsza, byłem w tygodniu, wbiłem akurat przed godzina szczytu, bo jak konczylem jeść to kolejka az za sasiedni lokal.

Opublikowano
12 godzin temu, Figaro napisał:

pytanko do bardziej ogarniętych - czy mogę trzymać taki piecyk na gazie na balkonie w mieszkaniu? jakie są warunki? Chyba nie można w budynkach powyżej 4 pięter? Oczywiście nie ma sieci gazowej w budynku.

A po co chcesz to uzywac na balkonie skoro masz ogrod. Zreszta nawet jesli odpalisz to na balkonie to bedziesz je.bal sasiadom pieczonym plackiem po oknach.

Opublikowano

To napisz do administracji xD

Opublikowano

Nie zwalniamy, auu. Tym razem ciasto na zakwasie żytnim, 40 % mąki chlebowej, 30% mąki orkiszowej, 20% pełnoziarnistej żytniej, 10% semoliny. Tym razem sos ugotowałem z czosnkiem, oliwą i przyprawami i zrobiło to ogromną różnicę na plus. Wszystkie piccki zostały pochłonięte w mniej niż 5 minut. Ten zakwasowy posmak robi robotę.

299200539_3252306188349648_8575649951613208132_n (2).jpg

298595908_386556280225394_911131969001307133_n (2).jpg

Opublikowano

Ale zjadłbym taka lewacką pizzę, nawet bym bella ciao zanucił dla figaro, by mu wałkowanie ciasta uprzyjemnić. 

Opublikowano

Piszesz tak, bo nie wiesz czym on ciasto wałkuje.

To rodzinny sekret przekazywany z ojca na syna.