Skocz do zawartości

Pizza


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Średnie, szamałem już. Powinni znowu przywrócić serię Złoty Smok z ostrymi papryczkami, albo Tex-Mex.

Szału nie ma ale całkiem niezła. Imo każda pizza z pieca made in biedronka jest lepsza niż każda inna mrożona.

Opublikowano (edytowane)

Tak w sprawie ciasta jeszcze to bardzo dobry efekt daje wyrabianie ciasta w semolinie (kasza manna) - wychodzi wtedy naprawdę chrupiące, jak dla mnie o niebo lepsze niż bez tego dodatku.

 

Edit: źle napisałem w sumie. Jak mamy juz wyrobioną kulkę z ciasta i robimy z niej placek to wtedy trzeba to obtoczyć ;)

Edytowane przez Lucek
Opublikowano

to jest ta wasza pizza z biedry?

98065.jpg

 

 

ogolnie w biedronce bylem 2 razy w życiu, w obu wypadkach nic nie kupiłem bo jakoś wszystko wydawalo się słabe

 

ale jeśli tak reklamujecie to może bym sprobował (może sie nie natne tak jak na (pipi)ą giuseppe)

Opublikowano

Żadna pizza z biedry (poza 4 serami apetito, której już nie ma) nie jest nawet w połowie tak dobra jak guseppe :/

 

A poza tym sam sklep jest w pytke, uwielbiam.

Opublikowano

Z tym, że ta Pizza z Pieca nie jest mrożonką. I jest zayebista.

Opublikowano

Pizza Guseppe po jakimś małym upgradzie daje radę. Fajna opcja jak nie masz czasu pichcić i musisz zrobić cos ciepłego na szybko dla siebie lub dziecka.

 

Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, dobrze że moja żona tego nie widzi

Opublikowano

Ciasto

 

380g mąki najlepsza bedzie typu 00, ewentualnie tortowa

250ml letniej wody

1 łyżka oliwy

10 gram soli

1 gram suszonych drożdży

 

W kubeczku dajemy wodę i drożdże, dobrze mieszamy i dodajemy oliwy.

W misce mieszamy sól z mąka i powoli dodajemy rozczyn drożdży.

Mieszamy elegancko wszystko dłonią, mozna trochę podsypac mąką, gdy ciasto bedzie wyrobione / gładkie zakrywamy folia spożywcza lub wilgotna szmatką i zostawiamy do urosniecia

Po godzinie mozna działać i kręcić swoja pizzę

  • Plusik 1
Opublikowano

Ciasto

380g mąki najlepsza bedzie typu 00, ewentualnie tortowa

250ml letniej wody

1 łyżka oliwy

10 gram soli

1 gram suszonych drożdży

W kubeczku dajemy wodę i drożdże, dobrze mieszamy i dodajemy oliwy.

W misce mieszamy sól z mąka i powoli dodajemy rozczyn drożdży.

Mieszamy elegancko wszystko dłonią, mozna trochę podsypac mąką, gdy ciasto bedzie wyrobione / gładkie zakrywamy folia spożywcza lub wilgotna szmatką i zostawiamy do urosniecia

Po godzinie mozna działać i kręcić swoja pizzę

A jaki ser?

Opublikowano (edytowane)
A jaki ser?

 

teoretycznie do pizzy najlepsza jest mozarella bo się świetnie topi, ale ma dosyć mało smaku, ja lubie dodawać mix serów, np mozarella + gouda (też się dobrze topi) + jakiś pleśniowy

 

Kubson,na jak dlugo do piekarnika i ile stopni?

 

ciężko odpowiedzieć na to pytanie bo ludzie mają różne piekarniki, i grubość ciasta różnie wychodzi

 

w piecu w restauracjach zwykle temperatura jest większa niż w piekarniku ustawionym na maxa (250 stopni), naprawde trudno odpowiedzieć na to pytanie, jeśli się zrobi bardzo cieńkie ciastko i nie nawali składników to nawet 5-7 minut może wystarczyć, ale jak wyjdzie troche grubiej to może być 10-15

trzeba kontrolować stan pizzy podczas pieczenia

nawet jeśli kubson poda ci temperature i czas to może sie okazać że masz nieco inne ciasto i nieco inny piekarnik i informacje kubsona nie będą adekwatne do twojej pizzy

Edytowane przez Yano
Opublikowano

Dokładnie tak jak pisze Yano, ja piekarnik odpalam na fulla wiec chyba 250C ( jak wrócę do domu to dokładnie sprawdze )jak sie już nagrzeje to wkładam pizzę na ok 8min

 

Co do sera to mozarella w kulce, jak macie możliwość kupcie włoska lub jedną z droższych, nie jest wtedy taka zbita tylko jak sie ja rozwarstwia to tak jakby z włókien była zrobiona

Opublikowano

Grzanie z góry i z dołu + wkładasz pizzę na najniższy poziom - wtedy ciasto się dobrze wypiecze, a składniki nie przypalą.

  • Plusik 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...