Opublikowano 10 listopada 20231 r 1 godzinę temu, _Red_ napisał: Nadal mam traumę po wizycie. Jak ludzie spoza Trójmiasta idą tam z polecenia to po wizycie myślą, że tubylcy trollują przyjezdnych z tą pizzerią xd
Opublikowano 12 listopada 20231 r W dniu 10.11.2023 o 17:49, Shen napisał: Legendarna Gdynianka musi wjechać raz na jakiś czas, klasycznie kolejka aż na zewnątrz To kolejka? Myślałem, że stoją przed lokalem patrząc przez szybę jak inni jedzą i ich nie stać bo hajp wyjebał cenę w kosmos.
Opublikowano 12 listopada 20231 r najdroższa pizza 24zł, tyle co drwal, biorąc pod uwagę, że to najdroższa ulica w Gdyni, to cena raczej normalna
Opublikowano 13 listopada 20231 r ktos juz wkleil, w toruniu jest podobna rzecz w picollo. to jest po prostu zapiekanka z toną sera, pieczarek i keczupu. jadam raz do roku bo: a) smak dziecinstwa b) maja wykurwisty barszczyk do tego
Opublikowano 13 listopada 20231 r Potwierdzam, "pizzeria" Piccolo. Obok picki nie leżało, ale jest zajebiste i z barszczykiem wchodzi jak złoto.
Opublikowano 13 listopada 20231 r 4 godziny temu, Kogut napisał: Potwierdzam, "pizzeria" Piccolo. Obok picki nie leżało, ale jest zajebiste i z barszczykiem wchodzi jak złoto. Oczywiście mówisz o "pizzerii" Piccolo w Szczecinie - potężne ciacho https://piccolo.szin.pl
Opublikowano 13 listopada 20231 r Oczywiście że jedyna oryginalna w T O R U N I U . U kolegi zaszła jakaś pomyłka. https://piccolo.net.pl/piccolo/index
Opublikowano 21 listopada 20231 r w pizza hut znowu wersja z laysami. Kiedyś już była i ktoś tutaj chyba zdawał "relację".
Opublikowano 11 stycznia 20241 r Ależ wyśmienitą pizzerię trafiłem w Gdańsku. Grazie Mille na Obrońców Wybrzeża. Zupełnie niepozorna budko-altanka, skrywająca włoskie specjały na wybitnym poziomie. Lokal prowadzi i pizze przygotowuje Włoch, który zdecydowanie potrafi przyrządzać znakomite, pomysłowe kompozycje. Cienkie ciasto, wysokiej jakości składniki, po prostu poezja. Pizzowy top jak dla mnie, polecam serdecznie.
Opublikowano 11 stycznia 20241 r Czasami bezpieczniej 50 minut temu, LeifErikson napisał: Ależ wyśmienitą pizzerię trafiłem w Gdańsku. Grazie Mille na Obrońców Wybrzeża. Zupełnie niepozorna budko-altanka, skrywająca włoskie specjały na wybitnym poziomie. Lokal prowadzi i pizze przygotowuje Włoch, który zdecydowanie potrafi przyrządzać znakomite, pomysłowe kompozycje. Cienkie ciasto, wysokiej jakości składniki, po prostu poezja. Pizzowy top jak dla mnie, polecam serdecznie. Miałem właśnie polecić też Oliwa i Trufle w pobliżu na Kołobrzeskiej, ale widzę, że na dniach się zamknęli Grazie Mille kojarzę, ale nigdy nie korzystałem. Już trochę się tam utrzymuje, więc muszą mieć popyt.
Opublikowano 11 lutego 20241 r Dobra pany, home pitca podejście drugie wg przepisu na ciasto neapolitańskie z https://kuchnialidla.pl/pizza-neapolitanska-przepis-na-klasyczna-neapolitane Monka włoska typ 00 (ciasto dojrzewało od wczoraj), własny sos długo gotowany z pomidorów z ziołami, przyprawami, oliwą, ser mozzarella, podsmażone pieczarki z cebulką, wędzony boczek, chorizo. Wg wskazówek w przepisie robiłem z użyciem patelni, by wpierw podpalić spód ciasta do ciemnych plamek, a potem całość włożona wysoko do piekarnika na 250C na grzanie górne. W sumie nigdy na to nie wpadłem, a zwykle jak podgrzewam gotowce to góra już brązowa, a spód miękki. Minusy? Nichuja nie da się zapamiętać, by po wyjęciu gorącej patelni na kuchenkę i zdjęciu rękawic ochronnych nie dotykać uchwytu przez kwadrans xd Odruch bezwarunkowy - dziś pewnie już joypada nie chwycę Plusy? Naprawdę zajebista w smaku (dużo bardziej od gotowca IMHO), ciasto pulchne i kruche na brzegach Cztery takie spore wyszły przy użyciu 1kg mąki. Zielenina ujowa, bo został tylko jakiś mix liści w sklepie, a chciałem rukolę. Nie udało mi się też ulepić takich fajnych wałeczków dookoła jak na stronie Lidla. Spoiler
Opublikowano 11 lutego 20241 r https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/piece-do-pizzy/piec-do-pizzy-unold-luigi-68816-srebrnySpoko piecyk, 400 stopni, znajomy ma, poleca i chyba też się nad nim zastanowię. Bardzo dobra cena.
Opublikowano 9 czerwca 20249 cze Przymierzam się do kupna porządnego kamienia do picki. Co polecają smakosze? Przyznam się, że miałem już jedno podejście do kamienia (najtańszy z lidla bodajże za 30 zł), ale nie spisał się za bardzo i dramatycznie ciężko się go czyściło - po kilku razach się poddałem.
Opublikowano 9 czerwca 20249 cze A po co czyścić kamień? Chyba że mówisz o resztkach jedzenia które wylazły na kamień.
Opublikowano 9 czerwca 20249 cze Właśnie o tym mówię, czasami zdarzało mi się za dużo sera nawrzucać do placka, więc to chyba bardziej kwestia uwagi i kręcenia trochę mniejszej pizzy.
Opublikowano 14 czerwca 202414 cze Wziąłem dziś na testy gotowca z lidla i chyba najlepsza mrożonka jaką jadłem. Po wyjęciu z piekarnika dowaliłem jeszcze na gore burrate lidlowska i rozsmarowalem, z gotowców chyba wiecej sie nie da wycisnac.