Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Jeszcze lepiej, 36 lat tradycji, 4,7 na meta

Przechwytywanie.JPG.81bdfbad01bdb1da52061ad1b3e4eb41.JPG

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Wyświetleń 228,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Poleciały 3 pizze do pieca.   Kilka fotek pizzy,  ale dodatkowo postanowiłem dodać podstawowe informację jak robię.    Ciasto robione we wtorek i leżało w lodówce 24h po tym czasie

  • Już dawno nikt Pizzy nie dawał, więc najwyższy czas to zmienić.   Były ostatnio trzy rodzaje.     Jedna córka dobierała składniki do tej     

  • Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej        Bardzo fajna sprawa i szybko się rob

Opublikowano
1 godzinę temu, _Red_ napisał:

:pizza:  Nadal mam traumę po wizycie.

Jak ludzie spoza Trójmiasta idą tam z polecenia to po wizycie myślą, że tubylcy trollują przyjezdnych z tą pizzerią xd

Opublikowano

Czy ciasto na te pizze jest gniecione czy lane?

Opublikowano
W dniu 10.11.2023 o 17:49, Shen napisał:

Legendarna Gdynianka musi wjechać raz na jakiś czas, klasycznie  kolejka aż na zewnątrz

20231110_160008.thumb.jpg.91ae2348112adce88a60f14e98acf0af.jpg

 

 

 

To kolejka? Myślałem, że stoją przed lokalem patrząc przez szybę jak inni jedzą i ich nie stać bo hajp wyjebał cenę w kosmos. 

Opublikowano

najdroższa pizza 24zł, tyle co drwal, biorąc pod uwagę, że to najdroższa ulica w Gdyni, to cena raczej normalna

Opublikowano

spaniała drożdżówka z serem i keczupem

Opublikowano

ktos juz wkleil, w toruniu jest podobna rzecz w picollo.

 

to jest po prostu zapiekanka z toną sera, pieczarek i keczupu. jadam raz do roku bo:
a) smak dziecinstwa

b) maja wykurwisty barszczyk do tego

Opublikowano

Potwierdzam, "pizzeria" Piccolo. Obok picki nie leżało, ale jest zajebiste i z barszczykiem wchodzi jak złoto.

Opublikowano
4 godziny temu, Kogut napisał:

Potwierdzam, "pizzeria" Piccolo. Obok picki nie leżało, ale jest zajebiste i z barszczykiem wchodzi jak złoto.


Oczywiście mówisz o "pizzerii" Piccolo w Szczecinie - potężne ciacho

https://piccolo.szin.pl

Opublikowano

w pizza hut znowu wersja z laysami. Kiedyś już była i ktoś tutaj chyba zdawał "relację". 

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ależ wyśmienitą pizzerię trafiłem w Gdańsku. Grazie Mille na Obrońców Wybrzeża. Zupełnie niepozorna budko-altanka, skrywająca włoskie specjały na wybitnym poziomie. Lokal prowadzi i pizze przygotowuje Włoch, który zdecydowanie potrafi przyrządzać znakomite, pomysłowe kompozycje. Cienkie ciasto, wysokiej jakości składniki, po prostu poezja. Pizzowy top jak dla mnie, polecam serdecznie. 

Opublikowano

Czasami bezpieczniej :pizza:

 

50 minut temu, LeifErikson napisał:

Ależ wyśmienitą pizzerię trafiłem w Gdańsku. Grazie Mille na Obrońców Wybrzeża. Zupełnie niepozorna budko-altanka, skrywająca włoskie specjały na wybitnym poziomie. Lokal prowadzi i pizze przygotowuje Włoch, który zdecydowanie potrafi przyrządzać znakomite, pomysłowe kompozycje. Cienkie ciasto, wysokiej jakości składniki, po prostu poezja. Pizzowy top jak dla mnie, polecam serdecznie. 

Miałem właśnie polecić też Oliwa i Trufle w pobliżu na Kołobrzeskiej, ale widzę, że na dniach się zamknęli :balon: Grazie Mille kojarzę, ale nigdy nie korzystałem. Już trochę się tam utrzymuje, więc muszą mieć popyt.

Opublikowano
1 godzinę temu, krupek napisał:

Czasami bezpieczniej :pizza:

 

 

 

O Ty gnoju Ty 

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Dobra pany, home pitca podejście drugie wg przepisu na ciasto neapolitańskie z https://kuchnialidla.pl/pizza-neapolitanska-przepis-na-klasyczna-neapolitane

 

Monka włoska typ 00 (ciasto dojrzewało od wczoraj), własny sos długo gotowany z pomidorów z ziołami, przyprawami, oliwą, ser mozzarella, podsmażone pieczarki z cebulką, wędzony boczek, chorizo.

 

Wg wskazówek w przepisie robiłem z użyciem patelni, by wpierw podpalić spód ciasta do ciemnych plamek, a potem całość włożona wysoko do piekarnika na 250C na grzanie górne. W sumie nigdy na to nie wpadłem, a zwykle jak podgrzewam gotowce to góra już brązowa, a spód miękki. Minusy? Nichuja nie da się zapamiętać, by po wyjęciu gorącej patelni na kuchenkę i zdjęciu rękawic ochronnych nie dotykać uchwytu przez kwadrans xd Odruch bezwarunkowy - dziś pewnie już joypada nie chwycę :dog:
Plusy? Naprawdę zajebista w smaku (dużo bardziej od gotowca IMHO), ciasto pulchne i kruche na brzegach :ohboy: Cztery takie spore :pizza: wyszły przy użyciu 1kg mąki.

 

Zielenina ujowa, bo został tylko jakiś mix liści w sklepie, a chciałem rukolę. Nie udało mi się też ulepić takich fajnych wałeczków dookoła jak na stronie Lidla.

 

Spoiler

 

image.png.2fb94d6236920ab0b8583caa4e5bf22b.png

 

image.png.ba515b3ee13b6c535a0383918a3fc54e.png

image.png.0225709cf95fc1e2c6f5debca367048e.png

image.png.84d1120007ea2966e436ef4bf28d15bf.png

 

 

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Przymierzam się do kupna porządnego kamienia do picki. Co polecają smakosze?

 

Przyznam się, że miałem już jedno podejście do kamienia (najtańszy z lidla bodajże za 30 zł), ale nie spisał się za bardzo i dramatycznie ciężko się go czyściło - po kilku razach się poddałem.

Opublikowano

A po co czyścić kamień? Chyba że mówisz o resztkach jedzenia które wylazły na kamień.

Opublikowano

Właśnie o tym mówię, czasami zdarzało mi się za dużo sera nawrzucać do placka, więc to chyba bardziej kwestia uwagi i kręcenia trochę mniejszej pizzy.

Opublikowano

Wziąłem dziś na testy gotowca z lidla i chyba najlepsza mrożonka jaką jadłem. Po wyjęciu z piekarnika dowaliłem jeszcze na gore burrate lidlowska i rozsmarowalem, z gotowców chyba wiecej sie nie da wycisnac.

Przechwytywanie.JPG.ea3281f8c7abc824efd581eb6b5314f4.JPG

Przechwytywanie2.JPG.16aaef46c7d79c3b1b30158a76f4e9da.JPG

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.