Opublikowano 8 marca 200817 l Dobra... Jedziemy z prawdziwa carbonara na 2 osoby z 300g lub wiecej bekonu - im chudszy tym lepszy opcjonalnie 1-2 cebule 50-100g parmezanu 2-3 jajka 100ml smietany tlustej 30%, lub jakiejs roslinnej ramy 15% do sosow Makaron - wstazki lub nitki oregano Boczek na patelnie, podsmazamy, dodajemy cebule. W tym czasie wlewamy do miseczki smietane, wbijamy same zoltka z jajek i wsypujemy 2/3 parmezanu - calosc dobrze mieszamy. Bialek mozemy sie pozbyc. Gdy bekon i cebula dojda, odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnie szybko zalewajac smietanowym sosem. Podgrzewamy wszystko lekko na patelni (przyda sie wok - lub cos w tym stylu). Przez to parmezan sie rozpusci i skladniki sie wymieszaja. Wykladamy na talerze posypujac reszta parmezanu i swiezo startym w palcach oregano. Szybkie i pyszne danie. Troche trzeba miec wyczucie czasu robiac 3 rzeczy jednoczesnie, by polaczyc to w jedno, ale jak sie to opanuje to trwa to naprawde szybko i efekt jest swietny.
Opublikowano 20 maja 200816 l bazylia, oregano i tymianek (ilość dowolna) 1/2 paczki makaronu penne (rurki) 1/2 kg pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku cebula sól świeżo mielony pieprz cukier (ilość zależy od kwasoty pomidorów) łyżka masła oliwa z oliwek Na patalni rozgrzać oliwe z oliwek i roztopić masło. Wrzucić pkrojoną w "piórka" cebule i posiekany czosnek, mieszajac zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostke, obrane ze skórki pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut. Pod koniec duszenia dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do sosu dodać ugotowany makaron al dente i mieszać do momentu połączenia się składników i podgrzania makaronu. znalazłam kiedyś w necie i <3333333333333333 mega danie
Opublikowano 20 maja 200816 l bazylia, oregano i tymianek (ilość dowolna) 1/2 paczki makaronu penne (rurki) 1/2 kg pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku cebula sól świeżo mielony pieprz cukier (ilość zależy od kwasoty pomidorów) łyżka masła oliwa z oliwek Na patalni rozgrzać oliwe z oliwek i roztopić masło. Wrzucić pkrojoną w "piórka" cebule i posiekany czosnek, mieszajac zeszklić. Następnie dodać pokrojone w kostke, obrane ze skórki pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut. Pod koniec duszenia dodać zioła i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Do sosu dodać ugotowany makaron al dente i mieszać do momentu połączenia się składników i podgrzania makaronu. znalazłam kiedyś w necie i <3333333333333333 mega danie A gdzie mięso.
Opublikowano 21 maja 200816 l To bazylie z tych kostek ;3 Podobno nie są złe. A tak wogóle to IMO spaghetti bez czosnku to porażka Czosnek rulez! Bez czosnku żadne sałatki, kotlety, spaghetti nie istnieją To co ja lubię z Włoch poza oczywiście ww. spaghetti -wisienki Amaretto - pycha Do lodów, deserów, albo same. Kiedyś sporo ojciec przywoził, teraz rzadko się uda trafić. Bywają chyba w bomi. No i oczywiście tiramisu, ale takie prawdziwe, kremowe w miseczce Najlepsze jakie jadłem - nie we Włoszech, tylko w barze włoskim w Murzasichlu xD Edytowane 21 maja 200816 l przez Fab3r
Opublikowano 21 maja 200816 l Jak chcesz to sobie dopisz mięso. Jak dla mnie by za bardzo spaghetti przypominało ^_^ Ale i tak jest pychaaaaaaa ; P Czasami na końcu zapiekam to wszystko serem < 3 Edytowane 21 maja 200816 l przez Lain
Opublikowano 21 maja 200816 l eee, ale czy to oznacza, że ten przepis, który podałaś, miał z założenia nie przypominać spaghetti? bo nie wiem czy wiesz, ale na to wygląda, a dodatkowo nazwa 'spaghetti' wcale nie wymusza obecnosci mięsa
Opublikowano 2 lipca 200816 l niech ktos poda dobry przepis na risotto ;] chodzi o to zeby ten ryz byl taki zlocisty wiecie ;]
Opublikowano 3 lipca 200816 l jak chcesz ryz zolty to styknie vegety czy innego warzywka wsypac podczas gotowania. I w smaku bedzie lepszy i kolor zmieni