Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wymusić by gry obsługujące 1080p na PS3, odpalały się właśnie w takiej rozdziałce? Gdy mam ustawione PS3 by obsługiwało 720p/1080p, to niektóre gry pomimo tego, że obsługują 1080p to odpalają się w 720p. Wiem, że mogę ustawić tylko 1080p - ale wtedy gry działające tylko w 720p, nie włączą się. Jest jakiś sposób by gry działające w 1080p odpalały się tylko w takiej rozdziałce?

Opublikowano

Gier, które działają w 1080p jest zaledwie kilka. Poza tym z tego co wiem po HDMI wszystko samo się ustawia. Jak Ci nie działa to jest sens bawić się dla kilku gier? 

Opublikowano

Jestem po prostu ciekaw, czemu gra, która działa w 1080p domyślnie odpala się w 720p a dopiero jak ustawie w PS3 tylko obsługę 1080p to włącz się w takim trybie. Chciałbym aby gry w 1080p odpalały się tylko w takim trybie, bym nie musiał jakiś dziwnych kombinacji w opcjach zmieniać.

Opublikowano

W jednym z moich padów guma na analogu się tak starła, że się aż kruszy guma na nim i widać "kości" analoga. Gdzie można dostać (o ile w ogóle jest taka opcja) oryginalne gałki analogowe do pada? Ewentualnie które zamienniki są najlepsze?

Kup jakiś zepsuty pad i wymień gałki, ot cała filozofia :)

Opublikowano

Nie da sie, trzeba recznie zawsze. Poza tym te gry sa tylko upscalowane do FHD i niekiedy efekt jest gorszy niz w oryginalnym 720p.

Czyli chyba najlepiej ustawić w PS3 720p/1080p i niech sobie konsola z automatu wybiera co woli?

Opublikowano

No tak jest najlepiej, ale są jakieś wyjątki zawsze. Podobno FIFA jest zauważalnie lepsza w 1080p, ale automatycznie odpala się w 720p. Nie ma tutaj tak jak na X360, że jest automatyczny upscaling.

Opublikowano

Na OFW czy Custom? ;) No jak gra jest w 1080p to tak się odpali (np. większość gier z PSS), ale jak tylko wspiera 1080p, a normalnie chodzi w 720p to już trzeba ręcznie (no chyba, że to zmienili w którymś FW, ale wątpie i raczej zależy to od dewelopera).

Opublikowano (edytowane)

U mnie OFW, a u Beriona to nie wiadomo ;). Faktycznie chyba jest tak, że jak gra "wspiera" tylko 1080p to z automatu odpali się w 720p jeśli tak mamy zaznaczone w opcjach PS3. Dobra, sprawa w sumie rozwiązana. Ustawiam w opcjach 720p i 1080p i niech się gry odpalają jak chcą.

Edytowane przez Emtebe
Opublikowano

Na obu. Czasami wracam na OFW. ;) Ale czytam nie pierwszy raz o takich czarach, więc tym bardziej się zdziwiłem. O, np. ostatnio doszedł fw (ten felerny), który miał wyłączać notyfikacje trofek (stosowna opcja w settingsach), a u mnie wszystkie powiadomienia, włącznie z trofeami załatwia opcją wyłączenia notyfikacji online (i było tak jeszcze jak moja PS3 była jeszcze dziewicą). Mało tego, w MBR mam *niezaszyfrowane* śmiecie z NTFS. i jak to możliwe? No nie jest możliwe, a jednak jest.

Dziadostwo straszne. Zawsze jak mam wgrać jakiś fw to chodzą mi po plecach ciarki. ;p

Opublikowano

No opcja wyłączenia powiadomień online właśnie tak diałała czyli wyłączała wszystko. Ja ciągle czekam, aż ją rozdzielą, bo chciałbym sobie zostawić wiadomości. Skoro w tym felernym to miało niby być, to może w końcu się pojawi(ło).

Opublikowano

Opcja wyłączania trofek przedstawiana jest jako absolutne novum, coś czego wcześniej nie można było zrobić. Już chyba rozumiem, można było wszystkie notyfikacje wyłączyć (gratuluję więc Sony, nazwy opcji ;p), a teraz tylko same z trofeami.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Kontrola Rodzicielska Gier

Poziomy kontroli rodzicielskiej dla gier

Poziom kontroli rodzicielskiej dla gier można ustawić, wybierając kolejno [security Settings] (Ustawienia zabezpieczeń) > [Parental Control] (Kontrola rodzicielska). Do wyboru jest ustawienie [Off] (Wył.) lub jeden z 11 poziomów.

Off (Wył.): Odtwarzanie dowolnej zawartości niezależnie od poziomu kontroli rodzicielskiej.

11-1: Ustawienie poziomu kontroli rodzicielskiej w oparciu o liczbę. Należy pamiętać, że im mniejsza liczba, tym większe ograniczenia.

Połączenie ustawień kontroli rodzicielskiej w systemie PS3 i ustawień kontroli zawartości określa, czy można odtwarzać daną zawartość.

Przykład: Jeśli poziom kontroli rodzicielskiej systemu jest ustawiony na [7], w systemie można odtwarzać zawartość z poziomem od [1] do [7].

nie znalazłem niestety odpowiednika wiekowego. ktoś sos doradzi - do 7 lat bym chciał :)

edit.

czyli ustawić mam 7 = PEGI 7 ?

Edytowane przez MEVEK
Opublikowano

Na pewno nie 7. Sprawdź na jakiejś "brutalnej" grze jakie ma ograniczenie wiekowe i porównaj z czymś lżejszym. Wtedy wybierz takie jakie uznasz za odpowiednie. Nie mam włączonej konsoli, więc więcej nie pomogę.

Opublikowano (edytowane)

Tomb Raider ma 18/  Uncharted 16/   Portal 12/  a Wesołe Miasteczko 3.

ustawie pod 12(poniżej sa tylko 7 i 3) i zobaczymy, co z tego wyjdzie.

edit.

to duzo wyjasnia, thx

Edytowane przez MEVEK
Opublikowano

Poziomy każdej gry możesz sprawdzać wybierając grę i trójkąt na jej właściwościach (pudełkowe jak i z PSS) - przykłady:
EyePet PEGI 3 - poziom 2
LBP1 PEGI 7+ - poziom 3
The Cave PEGI 12 - Poziom 5
Uncharted 1 PEGI 16+ - poziom 7
Borderlands 2 PEGI 18 - poziom 9

Nie można się sugerować samym oznaczeniem PEGI - ważne są też te dodatkowe oznaczenia (Przemoc, Strach, Hazadr itp.)  - np. Harry Potter and the Deathly Hallows part 2 ma PEGI 12 a Heavenly Sword ma PEGI 16+ ale obie gry mają poziom 7.

Opublikowano

Witam

Otóż wczoraj kupiłem sobie Super Slim 500 gb. I w związku z tym mam pytanko. W zestawie, były dwie gry - Uncharted 3 i Gran Turismo 5. Chciałem uruchomić Gran Turismo 5, ale konsola każe mi zaktualizować soft. Czy w związku z tym bez podłączenia konsoli do netu nie pogram w tą grę ?

I jaka jest obecnie najnowsza wersja softu i czy nie jest wadliwa ? Po prostu boję się że mogę dokonać aktualizacji i się coś skopie. Czytałem o takich przypadkach w necie.

Opublikowano

Wymagany soft dla danej gry powinien być na płycie z nią. Chyba raz aktualizowałem soft z płyty - nie wiem jak teraz jest.

Najnowszy soft to 4.46 (nie jest "wadliwy") - można go pobrać bezpośrednio na konsole (musisz podpiąć ją do netu) ale też możesz go pobrać na nośnik zewnętrzny typu pendrive/zewnętrzny HDD z tej strony: http://pl.playstation.com/ps3/support/system-software/detail/item626586/Zaktualizowane-funkcje-%28wer-4-46%29/. Nośnik musi być sformatowany na FAT - NTFS PS3 nie wykrywa.

Jak będziesz instalował z nośnika zewnętrznego to musisz utworzyć na nim w odpowiedni sposób strukturę katalogów aby PS3 widziało FW. http://ps3explained.com/advanced/folder-structure/ - wielkość liter ma znaczenie (w skrócie: na Pendrive utworzyć folder PS3 a w nim folder UPDATE - do niego dopiero wrzucasz pobrany soft).

Opublikowano

Oficjalnie nie ma.

Pewnie zaraz przyjdzie Berion i powie że mniej oficjalnie jest sposób ;)

Opublikowano

OK :)

A z innej beczki. Czy rejestrując się na PSN, muszę podawać prawdziwe dane, typu nazwisko, ulice itd ? Bioroąc pod uwagę fakt że chciałbym coś tam kupić.