Plugawy 3 697 Opublikowano 29 lutego 2008 Opublikowano 29 lutego 2008 (edytowane) powiecie coś więcej o "Wojownikach Nocy" Mastertona? Chce dziewczynie kupić krwawy i trzymający w napięciu horror. Słyszałem, że Masterton mimo wszystko daje rade jesli chodzi o makabrę a zarazem horrory które sie szybko czyta. W ogóle ona lubi nie tylko książki tego typu ale też i filmy, te shitowe gdzie sie leje krew co sekunde jak i te za(pipi)iste jak "Lśnienie". Waham sie bo nie wiem co wybrać, żeby nie wtopić. Nie chce kupić czegoś zbyt cieżkiego, dlatego King odpada. Edytowane 1 marca 2008 przez Plugawy Cytuj
Gość Opublikowano 29 lutego 2008 Opublikowano 29 lutego 2008 Kiedyś czytałem Mastertona. Pamiętam tylko że był dobry klimat i trochę erotyki Cytuj
Dante 443 Opublikowano 29 lutego 2008 Opublikowano 29 lutego 2008 Całkiem niezłe ale mnie nie powaliło i nie wiem ile ma cie kosztować bo może można dorwać coś lepszego Tutaj jakaś recka http://horror.com.pl/books/recka.php?id=161 Cytuj
Plugawy 3 697 Opublikowano 1 marca 2008 Autor Opublikowano 1 marca 2008 czytałem tą recke i właśnie ona mnie zachęciła do kupna tej książki. Ile kasy? W dwudziestu paru złotych chciałbym sie zmieścić Cytuj
White 23 Opublikowano 3 marca 2008 Opublikowano 3 marca 2008 Z polskich to w sumie "Księga jesiennych demonów" nie jest zła. Kilka opowiadań, ale bez żadnego gore czy coś- raczej klimatyczne, powinno się dziewczynie spodobać. Cytuj
Sztajniec 18 Opublikowano 5 marca 2008 Opublikowano 5 marca 2008 Z ciekawości dorwałem kilka e-book'ów Mastertona (a wypada dodać, że nie mam zwyczaju czytania książek na ekranie komputera), no i pochłonęły mnie Bardzo szybko czyta się te horrorki, no i przede wszystkim wciągają. Nie jest to lektura typu "IT", czy "Lśnienie" Kinga - ale imho do poczytania w nudny wieczór nadaje się w sam raz. Szczególnie polecam Manitou i Zaklętych - naprawdę świetne książki Cytuj
AiszA 91 Opublikowano 5 marca 2008 Opublikowano 5 marca 2008 Może coś Lumleya np. Nekroskop Również polecam... tylko nie wiem czy na początek nie zrazi go zbyt duża ilość i drobiazgowość opisów powiecie coś więcej o "Wojownikach Nocy" Mastertona? Hm... to zależy, czy dziewczyna lubi masakrę czy bardziej nastawiona jest tylko na dreszczyk Masterton jest dobry, mogę tutaj wyróżnić i polecić CZARNEGO ANIOŁA... Niech poniższy tekst skusi i do siebie przywoła " Dziwny spokój opanował całą rodzinę Berrych, wszystkich czworo. Spokój absolutnego przerażenia. Spokój śmierci, prawdziwej śmierci spoglądającej wprost z czarnych, aksamitnych oczu. Mężczyzna podprowadził dzieci do ściany. Chwycił prawą rękę Karoliny i podniósł nad głowę. Joe zobaczył, że idzie w ruch młotek oraz gwóźdź. - Nieee!- wrzasnął..." Warto również sięgnąć po: Manitou, Zemsta Manitou, Wyklety, Tengu, Kostnica, Duch zagłady, Bezsenni, Śmiertelne sny, Czarny Anioł, Wojownicy Nocy, Dziedzictwo, Diabelski Kandydat, Zwierciadło Piekieł, Rytuał, Dziecko Ciemności, Zaklęci, Dżinn, Podpalacze ludzi... Dałam się ponieść także Koontzowi i to on został po dziś dzień tym najoryginalniejszym, najlepszym, niepowtarzalnym twórcą powieści grozy, fantastyki, niesamowitości i tajemnicy... Jest autorem takich bestsellerów (które polecam) jak: Łzy smoka Przełęcz Śmierci Północ Zimny ogień Grom Jedyna Ocalona Nie można zapomnieć też o niezgorszych jak dla mnie: ODWIECZNY WRÓG, ŚCIANA STRACHU, OPIEKUNOWIE, NEKROSKOP, WIZJA, MASKA, TUNEL STRACHU, TWARZ, SŁUDZY CIEMNOŚCI, NOCNE DRESZCZE, NIEŚMIERTELNY, ZMROK akurat te mam w zasięgu wzroku... Oczywiście równiez pozycje innych dobrych pisarzy, jeśli za mało- dorzucę 1 Cytuj
Specu 148 Opublikowano 6 marca 2008 Opublikowano 6 marca 2008 powiecie coś więcej o "Wojownikach Nocy" Mastertona? troche takie komiksowe power rangers walczace z szatanem, czyta sie bardzo fajnie, krew i flaki na lewo i prawo. ciekawa ksiazka, taka troche inna ;] Cytuj
Sztajniec 18 Opublikowano 6 marca 2008 Opublikowano 6 marca 2008 powiecie coś więcej o "Wojownikach Nocy" Mastertona? troche takie komiksowe power rangers walczace z szatanem, czyta sie bardzo fajnie, krew i flaki na lewo i prawo. ciekawa ksiazka, taka troche inna ;] No, no ;] Ale według mnie jest też dość klimatycznie, kojarzy mi się z sesjami RPG xd Cytuj
AiszA 91 Opublikowano 6 marca 2008 Opublikowano 6 marca 2008 Jeśli ktoś smakuje Mastertona, nie radzę zaczynać od Wojowników Nocy... Raczej na ten przykład stawiam Wyklętego, Manitou, Demony Normandii, Kostnica, Czarny Anioł... ale i tak blednie przy prozie Koontza, Lovecrafta, porównując zawartość, wszystko wydaje się takie banalne 1 Cytuj
walt 0 Opublikowano 13 marca 2008 Opublikowano 13 marca 2008 Nie będę specjalnie oryginalny jeśli polecę "Christine" Stefana Kinga. Dla fanów klimatu z Maine pozycja obowiązkowa. Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 18 marca 2008 Opublikowano 18 marca 2008 Ja tak czytam to wszystko i czemu nikt o "Ksiegach Krwi" nie wspomnial? Dla mnie geniusz, a krol trupoglowy to po prostu cos co pamieta sie cale zycie! Cytuj
AiszA 91 Opublikowano 18 marca 2008 Opublikowano 18 marca 2008 ... czemu nikt o "Ksiegach Krwi" nie wspomnial? Bo są dobre ale nie najlepsze? 1 Cytuj
Dante 443 Opublikowano 18 marca 2008 Opublikowano 18 marca 2008 Ja tak czytam to wszystko i czemu nikt o "Ksiegach Krwi" nie wspomnial? Dla mnie geniusz, a krol trupoglowy to po prostu cos co pamieta sie cale zycie! Pisałem na pierwszej stronie tego tematu. Dla mnie księgi krwii sa naprawde dobre bo zawierają kilka ciekawych pomysłów no i można je dorwac dosłownie za grosze ( jak jak dobrze pamiętam ponizej 1 zeta za tom) Cytuj
Diabeu 1 Opublikowano 25 marca 2008 Opublikowano 25 marca 2008 ja za 6 częsci dałem jakieś 2pln a "Nocny Pociąg z Mięsem" niebawem pojawi się na ekranach kin Cytuj
Sztajniec 18 Opublikowano 21 czerwca 2008 Opublikowano 21 czerwca 2008 (edytowane) Dobra, jest sprawa! Otóż niedługo wybieram się z rodzinką nad morze, chciałbym się jak zwykle trochę odciąć od świata, no i mam taką 'tradycję', że jak sobie gdzieś wyjeżdżam, to zwykle biorę ze sobą 3,4 książki i w międzyczasie (na plaży/wieczorami) sobie czytuję. No i ja sobie bardzo ukochałem horrory, no i teraz moje pytanie do Was - 3 najfajniejsze, klimatyczne horrory chciałbym wziąć ze sobą, tylko musicie pomóc mi wybrać spośród tych tytułów, albo zaproponować coś innego. Jak na razie zastanawiam się między tymi książkami, pewien dylemat mam. IT - Kinga Miasteczko Salem - Kinga Lśnienie - Kinga Chciałem też zbiór opowiadań Lovecrafta, Zew Cthulhu już przeczytałem, myślałem nad 'Opowieściami o makabrze i horrorze', ale tam są wszystkie opowiadania, które były w knidze 'Zew Cthulhu' + kilkanaście innych, tylko czy się opłaca? No i myślałem też nad czymś Mastertona, lubię od czasu do czasu, jednym tchem przeczytać jakąś jego książkę, spoko sprawa nawet. Z jego książek fajnie zapowiadają się: Koszmar Zemsta Manitou (Manitou już czytałem) Kostnica Demon Zimna Także co wybrać, panowie i panie? Edytowane 21 czerwca 2008 przez Sztajniec Cytuj
Gość tk Opublikowano 21 czerwca 2008 Opublikowano 21 czerwca 2008 (edytowane) z kinga na pewno "lśnienie" choć film o wiele lepszy, "it" nie czytałem ale słyszałem same pochlebne opinie, "miasteczko salem" jest przehajpowane. skoro w tym zbiorku lovecrafta niewiele jest nowego to polecałbym ci porozglądać się w bibliotekach nad starym, opasłym wydaniem zbioru e.a. poe, co prawda w dużej mierze nie sa to opowiadania grozy. ale zawsze osnute mroczną aurą i jest to prostu dobra literatura - "morderstwo przy rue mourge", "serce oskarżycielem" czy "zagładę domu usherów" warto znać. mastertona bym olał bo to grafoman, z takich lekkich horrorów jak ja to mówie "do sra.cza" to lumley (seria "nekroskop" np). albo po prostu weź coś od barkera, wspomniane nawet na tej stronie tytuły albo "kobierzec" (z elementami fantasy, gruuba kniga z pewnością będzie co czytać). "odwieczny wróg" koontza też polecam. Edytowane 21 czerwca 2008 przez tk Cytuj
Gość _Milan_ Opublikowano 21 czerwca 2008 Opublikowano 21 czerwca 2008 Hyperion/ Endymion Dana Simmonsa, horror sci-fi, polecam, najlepsza ksiazka z tego gatunku jaka czytalem. Czy ktos to w ogole czytal z tego forum poza mna? Cytuj
Gość maciek88 Opublikowano 21 czerwca 2008 Opublikowano 21 czerwca 2008 "Drogę" McCarthy'ego obadajcie. bardzo ponura ksiazka, mocna i swietnie napisana, bez zadnych glupot, banalow czy momentow przy, ktorych chcialoby sie przewrocic z zazenowania oczami. i madra tez. bez kitu, warta polecenia rzecz. Cytuj
Tori 12 Opublikowano 18 września 2008 Opublikowano 18 września 2008 Masterton ma bardzo przegięte książki, nie mogę tego czytać, bo gość zbyt GORE'owo opisuje niektóre akcje, a oczami mojej wyobraźni niezbyt się to sprawdza więc se odpuściłem. Kinga te, co dobre były wymienione, ogólnie tego autora przeczytałem chyba wszystko, co było godne uwagi. Ostatnia udana książka- Komórka jest jedną z moich ulubionych tego autora. Nieźle nawet czytało się Ring, Koji Suzukiego, trochę rozwinęli temat przeszłości dziewczyny ze studni, ale jakoś specjalnie przerażająca ta książka nie była, raczej polecam jako ciekawostkę. Cytuj
rinzen 966 Opublikowano 18 września 2008 Opublikowano 18 września 2008 Masterton ma bardzo przegięte książki, nie mogę tego czytać, bo gość zbyt GORE'owo opisuje niektóre akcje, a oczami mojej wyobraźni niezbyt się to sprawdza więc se odpuściłem. Ja Mastertona odpuściłem po Kłach i pazurach - po tym gniocie sięgnął dna. Rozumiem horror, rozumiem niezbyt wyszukane historyjki ale żeby pod sam koniec robić z wszystkiego happy end i ożywiać bohaterowi przyjaciółkę (na dodatek na przysłowiowe odwal się), która pół książki wcześniej została rozszarpana? Jak dla mnie gruba przesada jak na książkę, która w założeniu miała być mroczna a wyszła na bardziej ckliwą niż komedie romantyczne dla nastoletek. Cytuj
Gość MasterShake Opublikowano 19 września 2008 Opublikowano 19 września 2008 mastertona czytalem jedna ksiazke, zaczela sie od zamurowanego dziecka a skonczyla na podrozy w swiat przygod i fantazji pelnej milosci i zabawy. Za to barkera czytalem jedna - cos o Midian i bylo zaje.biste, musze w koncu kupic tego wiecej Cytuj
Dark Serge 80 Opublikowano 20 września 2008 Opublikowano 20 września 2008 z dobry horrorów to polecam "smetarz dla zwierzaków" Kinga (i sporo jego knig) a do tego "Ciało i Krew" Mastertona (dobry shit!), "Odwieczny Wróg" Dean R. Koontz'a i na dokładke 'MGŁA' Jamesa Herberta (nie mylić z żadną inna mgłą ) - te horrory pamietam jako te które zrobiły na mnie duże wrazenie (zwłaszcza Smetarz i Mgła, ). a i byłbym zapomniał o klasyce - LOVECRAFT i wszystko od niego ;] Cytuj
[InSaNe] 2 482 Opublikowano 21 września 2008 Opublikowano 21 września 2008 Maxime Chattam - Otchlan Zla, W ciemnosciach strachu i Diabelskie zaklecia . Dawno mnie nic tak nie wciagnelo . Mistrzostwo swiata, polecam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi