Gość donsterydo Opublikowano 10 sierpnia 2010 Opublikowano 10 sierpnia 2010 (edytowane) Nie bądź frajer, idź do jakiegoś marketu i weź pierwszy lepszy za 10 zł. Edytowane 10 sierpnia 2010 przez donsterydo Cytuj
mataman 35 Opublikowano 11 sierpnia 2010 Opublikowano 11 sierpnia 2010 Tylko weź taki który się w rękach nie rozpada i będzie dobrze. Cytuj
QTF 8 Opublikowano 20 września 2010 Opublikowano 20 września 2010 pewnie bylo juz o tym gdzies napisane jednak mam wrazenie ze dochodzily do mnie sprzedne info na temat kabla HDMI. Mówi się że nie ma znaczenia jaki kabel bedzie ponieważ jest to sygnał cyfrowy....ble ble ble.. - i jest to calkiem logiczne. Z 2 strony jednak niektórzy mówią żeby kupować takie ze złotymi końcówkami bo niby mniej zawodne, lepiej przewodzą dane cyfrowe(chyba). Ostatnio kupiłem nowy kabel i jest srebrny na końcówkach(nie wiem co to za tworzywo) i zastanawiam się czy rzeczywiscie moze byc gorszej jakosci od tych złotych(nie kosztowł wbrew pozorom paru złoty tylko był troche droższy). Pytanie moje brzmi: czy rzeczywscie są jakies przesłaniki mówiące o tym że te ze złotą końcówka lepiej się sprawują i jaka jest to różnica? Czy są jakies "standardy" odnośnie tego jak wybrać "dobry" kabel HDMI? Cytuj
Toshirou 0 Opublikowano 20 września 2010 Opublikowano 20 września 2010 Do długości 1,8 metra różnica między kablem za 15zł a 150zł jest ledwie zauważalna. Dopiero po około 2 latach widać znaczącą różnicę na korzyść kabla za >15zł. Cytuj
QTF 8 Opublikowano 20 września 2010 Opublikowano 20 września 2010 czy w takim razie ma to znaczenie jaka końcówka jest w tym kablu? czy srebrna czy złota? Mój ma 3m i jest to ten sprzedawany przez sony do PS3. http://pl.playstation.com/ps3/peripherals/detail/item113286/Kabel-HDMI-%283-metry%29/ w jaki sposób poznać że należałoby wymienić już kabel? Cytuj
Toshirou 0 Opublikowano 20 września 2010 Opublikowano 20 września 2010 Podejrzewam, że końcówka ma znaczenie, ale nie jestem w 100% pewien. Łatwo poznasz objawy zużycia kabla (śnieżenie). Cytuj
CoATI 1 051 Opublikowano 20 września 2010 Opublikowano 20 września 2010 śnieżenie to raczej wina tv, a nie kabla Cytuj
QTF 8 Opublikowano 20 września 2010 Opublikowano 20 września 2010 poprzednio mialem kabel przez prawie 3 lata i nie bylo problemów chociaz kabel nie byl specjalnie drogi. poprzedni miał złote złącza natomiast aktualny ma srebrne i tez nie widze problemów. to jak w końcu poznac ze kabel jest do wymiany? i czy przybadkiem nie kupilem szajsu? Cytuj
Square 8 604 Opublikowano 20 września 2010 Opublikowano 20 września 2010 Jak weźmiesz kabel do ręki i uznasz że "za chwilę się rozpadnie" tzn. że kupiłeś szajs A co do zużycia kabla to pewnie będą jakieś przekłamania w obrazie, ewentualnie nie będzie sobie radził z przesyłaniem obrazu, nie wiem nie spotkałem się z czymś takim. Cytuj
CoATI 1 051 Opublikowano 20 września 2010 Opublikowano 20 września 2010 w przypadku hdmi obraz jest, przerywa lub go nie ma. spotkałem sie z snieżeniem ale to byla ewidentna wina TV, bo w innym gnieździe było ok. Cytuj
waldusthecyc 4 767 Opublikowano 20 września 2010 Opublikowano 20 września 2010 czy w takim razie ma to znaczenie jaka końcówka jest w tym kablu? czy srebrna czy złota? Mój ma 3m i jest to ten sprzedawany przez sony do PS3. http://pl.playstatio...-%283-metry%29/ w jaki sposób poznać że należałoby wymienić już kabel? potwierdzam, że kolor łączenia nie ma żadnego znaczenie w przypadku HDMI. Ma w przypadku kabli analogowych, gdzie jakość przewodnika odbija się na na jakości obrazu/sprzętu. Jedyne zastosowanie jakie mi przychodzi na myśl, to jeżeli masz dobrą końcówkę HDMI to możesz łatwo i często kabel odpinać/wpinać bez obawy, że się rozpadnie Cytuj
Kuba M. 2 Opublikowano 25 września 2010 Opublikowano 25 września 2010 A ja mam pytanie - jak zresetować ustawienia konsoli? Chodzi o to, że zabrałem moją PS3 do kumpla, który pod swój tv ustawił jakąś 'chorą' rozdzielczość i teraz jak próbuję u siebie włączyć konsolę, to mam informację na, że - HD TRYB NIEDOSTĘPNY. Tzn., jak wrzucam np.Call of Duty to mi się odpala automatycznie i wtedy jest ok. Tyle, że chcąc wejść do menu konsoli, pojawia się znów informacja o niedostępności trybu HDMI. Nie wiem już co mam zrobić Cytuj
Berion 207 Opublikowano 25 września 2010 Opublikowano 25 września 2010 Przeczytaj instrukcję obsługi?... Włącz konsolę trzymając power, aż nie piknie. Cytuj
Kuba M. 2 Opublikowano 26 września 2010 Opublikowano 26 września 2010 Przeczytaj instrukcję obsługi?... Włącz konsolę trzymając power, aż nie piknie. Dzięki, pomogło. Niestety, lenistwo spowodowało pójście na łatwiznę ;/ Cytuj
Ares 1 Opublikowano 12 listopada 2010 Opublikowano 12 listopada 2010 Witam, mam pytanie odnośnie kabla HDMI do 3d. Za pare dni mam zamiar kupić plazme samsunga z funkcją 3d i zastanawiam sie nad kablem. Mam już ostro wysłużony kabel HDMI 1.3. Czytałem że aby cieszyć sie 3d niezbędny jest kabel 1.4a (1.4 nie da mi 3d), za to gzieś indziej sie dowiedziałem że na 1.3 bedzie 3d ale nie w hd bo kable nie będzie umiał tyle danych przesyłać i bede musiał wybrać między 3d a hd. 3d w hd bede miał tylko przez HDMI 1.4. No i właśnie, jaka jest prawda ? Cytuj
MarekZet 2 Opublikowano 14 listopada 2010 Opublikowano 14 listopada 2010 Witam, mam pytanie odnośnie kabla HDMI do 3d. Za pare dni mam zamiar kupić plazme samsunga z funkcją 3d i zastanawiam sie nad kablem. Mam już ostro wysłużony kabel HDMI 1.3. Czytałem że aby cieszyć sie 3d niezbędny jest kabel 1.4a (1.4 nie da mi 3d), za to gzieś indziej sie dowiedziałem że na 1.3 bedzie 3d ale nie w hd bo kable nie będzie umiał tyle danych przesyłać i bede musiał wybrać między 3d a hd. 3d w hd bede miał tylko przez HDMI 1.4. No i właśnie, jaka jest prawda ? A no prawda, nowy kabel będziesz musiał kupić. Skoro jednak nie szkoda Ci tych kilku tysiaków za telewizor, to pewnie nie odczujesz dodatkowego wydatku rzędu 100zł za nowy kabel ;-) Cytuj
Im your worst nightmare 9 Opublikowano 2 grudnia 2010 Opublikowano 2 grudnia 2010 (edytowane) Tan kabelek nie jest czasem zepsuty?Sprubuj przełożyć go do innego gniazda Hdmi i w ustawieniach PS ` a zmienić na obraz Hdmi 720 czy 1080. Edytowane 2 grudnia 2010 przez Im your worst nightmare Cytuj
PawciosS 5 Opublikowano 4 sierpnia 2011 Opublikowano 4 sierpnia 2011 (edytowane) Witam. Kupiłem na allegro oryginalny kabel SONY do PS3 w promocyjnej cenie (kable bez blistra - podobno były dodawane do zestawów z PS3...) lecz wcale nie jestem pewien co do jego oryginalności. Czy ktoś kto takowy kabel posiada mógłby sprawdzić czy wygląda on tam samo jak mój? Sprawdziłem na oficjalnej stronie playstation i jest tam zamieszone zdjęcie kabelka, które różni się od tego mojego. Na moim kablu nie ma także żadnego napisu "Sony", co może dziwić. Jest tylko taki napis: "STANDARD HDMI CABLE E55218 ? A WM 20276 80*c 30V VW-1 LONGWELL-P". Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Edit: Znalazłem jeszcze takie zdjęcie i tutaj co prawda dokładnie nie widać, jednak końcówka przypomina wyglądem tę moją, a tym samym różni się od tej ze zdjęcia na oficjalnej stronie playstation. Dziwne.... (zdjęcie trzeba oczywiście powiększyć. Edytowane 4 sierpnia 2011 przez PawciosS Cytuj
77rpm 32 Opublikowano 4 sierpnia 2011 Opublikowano 4 sierpnia 2011 ja kupiłem najtańszy kabel marki technika produkowany dla Tesco za niecałe 30 zł - i nie widzę różnicy, a jak nie ma różnicy - to po co przepłacać ? Cytuj
Gość DonSterydo Opublikowano 4 sierpnia 2011 Opublikowano 4 sierpnia 2011 To przepłaciłeś, ja mam PS3 i X360 podłączone kablami za 5 zł i 10 zł Cytuj
PawciosS 5 Opublikowano 4 sierpnia 2011 Opublikowano 4 sierpnia 2011 Myślę, że płacąc 25 zł też nie przepłaciłem, chciałbym jednak wiedzieć czy wydałem te 25 zł na produkt SONY czy coś innego:P Cytuj
CoATI 1 051 Opublikowano 4 sierpnia 2011 Opublikowano 4 sierpnia 2011 sony nigdy nie dodawało kabli hdmi do konsol. chyba, ze sklep sam od siebie w formie gratisu. kupiles zwykły kabel, podobny do oryginalnego (tez zwykłego) od sony Cytuj
Berion 207 Opublikowano 6 sierpnia 2011 Opublikowano 6 sierpnia 2011 (edytowane) Różnią się ekranowaniem. Te tańsze IMO nie nadają się do używania, ale więcej jak 50zł nie warto wydawać. Powyżej to zwykły marketing. ;] @PawciosS Sony nie dodaje i nigdy nie dodawało HDMI do konsol. Skoro w swojej znalazłeś taki kabel to znaczy, że wcześniej była otwierana. Możliwe, że Twoja PS3 jest używana. Po za tym przecież na pudełku masz i w instrukcji obsługi co wchodzi w skład zestawu. Edytowane 6 sierpnia 2011 przez Berion Cytuj
Juchy 24 Opublikowano 6 sierpnia 2011 Opublikowano 6 sierpnia 2011 (edytowane) Różnią się ekranowaniem. Te tańsze IMO nie nadają się do używania, ale więcej jak 50zł nie warto wydawać. Powyżej to zwykły marketing. ;]... no właśnie widać ze marketing na ciebie działa za 5zł. możesz kupić i jak działa prawidłowo (testować na 1080p) czyli nie ma żadnej sieczki co jakiś czas to znaczy że sprawny (poprawnie wykonany) i można go używać jak najbardziej, jeśli jest inaczej to znaczy że jest niesprawny i się zwraca, to może się zdążyć i w kablu za 50zl i za 5zl. ale przy krótkich kablach to jak coś krzaczy to raczej uszkodzony niż słabej jakości znaczenie w wykonaniu kabli to jest przy długościach powyżej 10m. i niestety ja swój 20m z prolinka musiałem wymienić na coś lepszego za 300zl. ale przy tych zwykłych do 3-5m to brać co popadnie (można nawet wybierać na wygląd ) PS na serwisie mam jakiś 3m za 5zl. używany jest na zasadzie wyjmowania i wkładania wtyczki dziesiątki razy dziennie, czyli kilka tysięcy razy zapewne jak do tej pory przeżył i ma sie dobrze jak nowy... Edytowane 6 sierpnia 2011 przez Juchy Cytuj
Berion 207 Opublikowano 6 sierpnia 2011 Opublikowano 6 sierpnia 2011 No właśnie nie wspomniałem o długości. 10m? A nie przypadkiem 2? Czytałem gdzieś fajny artykuł o stratach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi