Skocz do zawartości

EURO 2012 Polska - Ukraina

Cris

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ofsajd
Opublikowano

No ale zerknij sobie na zdjęcia. Z(pipi)ali to u nas projekt, a tutaj masz u(pipi)anie materiału który nie wytrzymał fizycznie.

Materiał można źle dobrać, co może być skutkiem błędów w obliczeniach m.in. właśnie jego wytrzymałości.

Opublikowano

ja mam na stadion 5minut rowerem, często jestem obok niego, nawet na dniach otwartych gadałem z głównym inżynierem z Mostostalu.

Wg mnie winni są projektanci tego wadliwego elementu. To nie przypadek,że drugi raz ten sam element(nazwany potocznie krokodylkiem) pęka i za każdym razem wykonywała go inna firma - za pierwszym razem w marcu pękło podczas próbnego naciągania, a teraz pękło gdy już faktycznie dach był podnoszony.

Jeśli to pęka podczas samego naciągania konstrukcji linowej dachu to musi być coś nie tak - przecież jeszcze do tego miało dojść kilkaset ton faktycznego dachu wykonanego z paneli, całe oświetlenie, nagłośnienie, telebimy i jeszcze to było projektowane by wytrzymało 10cm śniegu na nim.

stadion na MŚ w RPA wykonany w tej samej technologii - o mniejszej powiechnii dachu i jego wadze

greenpointy.jpg

pęknięte krokodylki na śląskim

img8344m.jpg

Już teraz pojawiają się ploty,że stadion zostanie skończony dopiero w ...2013 roku

Opublikowano

z ciekawostek...ponoć mają obniżyć dach o kilka metrów, wymienić wadliwe "krokodylki" i dalej go dźwigać i budować.

nie wiem czemu ale będę miał obawy jak kiedykolwiek będą stać pod nim :P

Gość Ofsajd
Opublikowano

to kara za kolor krzeselek

a co z tym kolorem nie tak? jakie mają być?

Opublikowano (edytowane)

miały być w odcieniach czerwonego nawiązując do barw Polski, a ostatecznie stadion będzie w barwach śląska - odcienie niebieskiego na krzesełka, wszystkie przejścia i schody zółte, tak samo jak pasy na bieżni.

ostatecznie dalej nic nie wiedzą - opuszczają ring o 3 metry w dół, zabierają pęknięte elementy i poddają je ekspertyzie i potem będą decydować co dalej - w chwili obecnej 3 niezależne firmy zrobiły badania i nie potrafią stwierdzić czemu to pękło.

miał być:

stadionczerwony2.jpg

będzie:

b_1505.jpg

Edytowane przez Ficuś
Opublikowano

Japierdu, w polszy to jakaś taka klątwa jest. Nigdy nie wiadomo czemu coś się s(pipi)i. Asfalt też niby mamy taki sam jak wszędzie indziej ale u nas wytrzymuje 3 miesiące i się robią dziury :F To wszystko pewnie przez klimat.

Opublikowano

A na PGE Arena w Gdańsku można już grać w piłę (dziś Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego wydał pozwolenie na użytkowanie stadionu).

Ale i tak nie będzie meczu otwarcia z Porto <_<.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie no, delegacje z Europy są zawsze bardzo podjarane. Szkoda nieco, że najlepszy stadion z całej gromady dostało miasto, w którym futbol naprawdę nawet nie wącha wysokiego poziomu.

Opublikowano

Narodowy pewnie jako tako sobie poradzi. Wszystkie koncerty, eventy będą tam organizowane. Bardziej ciekawi mnie co z takim stadionem w Gdańsku i Wrocławiu się stanie, Na mecze ligowe przyjdzie im maks 10 tys. A co dalej ?

Gość Ofsajd
Opublikowano (edytowane)

Wrocławski stadion ma ogarniętego operatora. Tylko we wrześniu odbędzie się tam pokaz Monster Trucków, walka Adamek-Kliczko i koncert Dżordża Majkela.

Edytowane przez Ofsajd
Opublikowano

Wrocławski stadion ma ogarniętego operatora. Tylko we wrześniu odbędzie się tam pokaz Monster Trucków, walka Adamek-Kliczko i koncert Dżordża Majkela.

No to na razie nie źle. Zobaczy,y jak to będzie funkcjonować po Euro jak już narodowy będzie normalnie użytkowany.

Opublikowano

"Operatorem" jest po prostu miasto, a że Wrocław jest stolicą kultury, to będzie trochę eventów. Pytanie tylko, czy stadion w ogóle będzie na te trzy duże wydarzenia gotowy do użytku, bo panowie wykonawcy naprawdę igrają z czasem...

Co do meczów, no to cóż, miasto planuje też inwestować w klub. Jak będą wyniki, to będzie popularność. A już teraz, bez wielkiej kasiory, popularność klubu zaczyna rosnąć. Ogólnie myślę, że przyda się ten stadion. Na mieście ludzie zazwyczaj twierdzą inaczej, ale zapominają, że z finansowego punktu widzenia teraz był idealny moment na taką inwestycję...

Opublikowano

I SMG samo załatwiało walkę Adamka itp.? Hmm, no w sumie możliwe. Wydawało mi się, że miasto jest współwłaścicielem, ale faktycznie nie wiem, jak to czarno na białym wygląda.

Gość Ofsajd
Opublikowano

Miasto jest właścicielem stadionu, SMG płaci miastu jakieś pieniądze za "dzierżawę" obiektu i w ich interesie jest żeby wyjść na + czyli zarobieniu na tym, do tego potrzebne są imprezy typu właśnie walka Adamka czy koncerty.

Wydaje mi się że w ten sposób to działa.