Skocz do zawartości

Jaki telefon wybrać?

jaszczoor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie,proszę wytłumaczcie mi pewną rzecz bo ja już nie jestem na bieżąco;)

Chodzi o to że mój wysłużony SE W910i wyzionął ducha i trzeba pomyśleć już o jakimś smartfonie:) Mam na oku Sony Ericsson Xperia neo lub Sony Ericsson Xperia neo V. Różni je aparat i wyświetlacz.

Neo: TFT a Neo v:LED-backlit LCD.Jaka jest różnica między tymi wyświetlaczami? Ceną różnią się tylko o 100zł.

Edytowane przez GwynBleidd_79
Opublikowano

Nie mam cierpliwości do Andka. Wprawdzie i platformę mam aktualnie nędzną, Wildfire, ale to już drugi raz jak mnie Android rozsierdził i kolejny raz chcę się przesiąść. Ktoś podzieli się spostrzeżeniami odnośnie Windows7 lub Blackberry OS, bo w coś z tej pary systemowej celuję. Powiedzmy.

Opublikowano

sam wacham sie pomiedzy tymi dwoma systemami

ja chwile bawilem sie htc radar i w sumie przymiezam sie do kupna jednynie poczekam na premiere nokia lumia, poczytam recenzje i opnie uzytkownikow, co do blackberry sa to bardzo dobre telefony tak samo jak ich OS jedyna wada ze nie sa zbyt multimedialne ;) ale do pisania maili itd sprawdzaja sie rewelacyjnie ;)

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Dajcie spokój, ja dziękuję losowi, że miałem HD2 na którym mogłem do woli bawić się w pełni sprawnym WP7 (zarówno 7.0, jak i 7.5 zwane Mango (oraz nawet NoDo między nimi)). Tydzień używania na długo mi uświadomił, że nie mam zamiaru mieć z tym systemem nic więcej wspólnego. UI może wydaje się fajne przez 3 minuty, ale jeśli chodzi o cały system - to iOS jest przy nim o niebo bardziej otwarty i konfigurowalny. Wszędzie te cholerne kwadraty, prostota do bólu, przez wszystkie aplikacje widzisz tą samą nudną czcionkę, ten sam układ aplikacji (karty przewijane lewo prawo z tymi niemieszczącymi się tytułami na górze, kilka ikonek na dole (wszystkie okrągłe) i dodatkowa lista wysuwana z dołu). Zero polotu, finezji, NIC. Czasami czuję się, jakby używał MS-DOS, jednolite tło z napisami i wszystko kwadratowe. Wszystko, co możesz w tym systemie zmienić to kolejność kwadratów w menu głównym i kolor tychże. Naprawdę, nawet cholernie zamknięty system od Apple pozwala na więcej...

A możliwości? Jezus Maria, Android w porównaniu do WP7 to jak komputer PC do zegarka. iOS do WP7 to coś jak kalkulator naukowy do zegarka (ale piękny kalkulator :D).

Serio, weźcie sobie skombinujcie ten system na kilka godzin, dni i dajcie sobie na zawsze z nim spokój.

Pakować się na dwa lata w takie coś, płacąc jeszcze przy okazji ~1,5k zł za sprzęt z tym systemem? IMO strzał w stopę.

Edytowane przez raven_raven
  • Plusik 1
Opublikowano

To ja mam pytanko, potrzebuje tel, który będzie bardzo funkcjonalny , tzn chodzi mi konkretnie o oglądanie na nim Tv i meczyków przez neta , Co polecacie ??

Opublikowano

Dzięki za opinie, plusy rozdzielę jak limit się skończy. A wracając do telefonów - pozostaje więc BB i ... Andek, iOS jest dla mnie za drogi i zbyt delikatny (w sensie hardware - "kruchy" iPhone). Wracam więc do porównywania HTC z BB.

Opublikowano (edytowane)

hmm to bede musial przemyslec to jeszcze, telefon biore jako sim-free nigdy nie jaraly mnie kontrakty ;) iphone 4s za drogi wiec chyba bedzie trzeba uderzyc w htc desire s / htc sensation ewentualnie ten htc radar, jaki jest teraz najlepszy telefon z androidem ? jak bede bral to koniecznie zeby byla wersja 2.3 ?

Edytowane przez kubson
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciotka(50 lat) poprosila mnie o kupienie w necie telefonu, wymagania:

-nowy

-z klapka/rozsuwany, zeby nie trzeba bylo blokowac klawiszy

-prosty w obsludze, solidny, zeby nie wieszal sie itp

-i najwazniejsze:tani, okolo 100zl ale najlepiej jak najtanszy

co sadzicie o samsungu E1150?

• Minusik 1
Opublikowano

Ciotka(50 lat) poprosila mnie o kupienie w necie telefonu, wymagania:

-nowy

-z klapka/rozsuwany, zeby nie trzeba bylo blokowac klawiszy

-prosty w obsludze, solidny, zeby nie wieszal sie itp

-i najwazniejsze:tani, okolo 100zl ale najlepiej jak najtanszy

co sadzicie o samsungu E1150?

Nie kupuj slidera, polecam MyPhone Chiaro, telefon dla seniora, prosty w obsłudze itp, klawisze blokuje się przełącznikiem z boku telefonu, diabelnie czytelny wyświetlacz, głośny, wbudowana latarka, bateria sporo wytrzymuje, cena do 140 zł za nówkę.

Z telefonu takiego korzysta moja mama (prawie 60 na karku, nawet chętnie słucha na nim radia) oraz dziadek (70), obie osoby nie miały praktycznie styczności z komórkami, są teraz bardzo zadowolone.

http://www.myphone.pl/Produkty/Telefony/Telefon/tabid/69/cn/ViewPhone/model/myPhone%201070%20CHIARO/pid/35/Default.aspx

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy za 400-500 zł można kupić sensowny telefon z Androidem? Chciałbym w końcu przesiąść się z Symbiana, ale z drugiej strony perspektywa wydania większej ilości gotówki mnie odstrasza ;).

Opublikowano

Pytanie. Mogę zakupić HTC Desire Z ale z simlockiem Orange i tu zagadka, czy bez problemu zdejmę powyższy? I jak to jest realizowane? Kodem czy koniecznie muszę śmigać do jakiegoś serwisu?

Opublikowano

Xperia X8 albo LG P500, to nowy do 500zł. Używane to nie wiem, ale te dwa to ciekawe modele.

A jakiś HTC, powiedzmy do 600 zł? Z tego co widzę na Allegro, w tych ramach cenowych można kupić Wildfire (S) oraz Hero. Używany Desire to co najmniej 650 zł.

Opublikowano (edytowane)

Nie miałem Hero, ale raczej nie polecałbym, z tego co widziałem to porównywalny do zwykłego Wildfire. To już raczej dziadek wśród telefonów i żeby na nim podziałać musiałbyś od razu rootować. Mało ma pamięci RAM, słaby procek. Ten Wildfire S to na pewno lepszy wybór, telefon porównywalny do LG P500 na pewno da Ci nieco więcej możliwości, szczególnie ze względu chociażby 4 punktowego multitoucha (w LG P500 masz dwupunktowy w dodatku ma drobną wadę, gubi położenie palców jeśli osie punktów dotyku przekroczą się). Nie znam konkretnie modelu S, ale w zwykłym Wildfire aparat robił słabiutkie zdjęcia i to jest chyba wada większości HTC, bo wszystkie z jakimi miałem styczność miały w swoich klasach najgorsze aparaty. Jeśli tak bardzo chcesz HTC to chyba ten Wildfire S to najrozsądniejszy wybór w tej kategorii cenowej, a jeśli pytałeś o Wildfire zwykły to też odradzam, dwóch kumpli go miało i nie specjalnie byli zadowoleni. Ja osobiście nie lubię bawić się w rootowanie, więc jeśli spoglądasz na te telefony z tej perspektywy to niech ktoś inny się tu wypowie odnośnie tych modeli.

Jeszcze też zależy co tak naprawdę oczekujesz od telefonu. Bo programy z marketu to większość odpali na każdym z andkiem 2.2 Jeśli zależy Ci żeby też nacieszyć się grami to taki telefon minimum musi mieć procek 600MHz, około 200MB RAM (przyzwoitość to 512MB, ale Xperia X8 ma 168MB i też odpala sporo gier) oraz dwupunktowy multitouch. To są parametry telefonu do 500zł i to właśnie LG P500, Xperia X8, HTC Wildfire S (chociaż nie wiem czy wyłapiesz dobrego Wildfire S do 600zł). Poza tym dochodzi jeszcze sprawa np. przeglądania internetu i tutaj w zasadzie jest jeden mankament, bo jeśli zależy Ci na tym, żeby móc odtworzyć Flash na stronach to telefon musi mieć procek w technologi ARM 7 ale to już raczej wyższa półka cenowa, niż 500zł.

Edytowane przez MierzejX
Opublikowano

Wielkie dzięki za pomoc :). Jutro zapytam jeszcze znajomego i jeśli również stwierdzi, że Wildfire S jest dobrym wyborem, to chyba zacznę się za nim rozglądać.

Poza tym dochodzi jeszcze sprawa np. przeglądania internetu i tutaj w zasadzie jest jeden mankament, bo jeśli zależy Ci na tym, żeby móc odtworzyć Flash na stronach to telefon musi mieć procek w technologi ARM 7 ale to już raczej wyższa półka cenowa, niż 500zł.

Flash mi nie jest niezbędny, a z tego co przeczytałem, np. filmy z YT można oglądać na Wildfire S dzięki oddzielnej aplikacji.

Opublikowano

Apkę z yt to ma każdy telefon z androidem już na starcie więc o to się nie musisz martwić. Poza tym alternatywne przeglądarki pozwalają chyba odtworzyć jakieś aplikacje flash typu odtwarzacze na wrzucie, ale nie gwarantuję, bo nie sprawdzałem tylko obiło mi się o uszy.