Skocz do zawartości

Jaki telefon wybrać?

jaszczoor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem w życiu 7 różnych telefonów. Każdy do momentu sprzedaży lub ostatecznego włożenia do szuflady działał i nigdy nie trzeba było go oddawać do naprawy. Długo broniłem się przed shitfonami (smartfonami), ale w końcu pomyślałem, że warto mieć dostęp do internetu w telefonie, by sprawdzić np. maila.

Niecałe dwa lata temu kupiłem Sony Xperia T, tę Bondowską edycję ze Skyfall. Przed zakupem Xperii T miałem Sony Ericsson C902 (ten z Quantum of Solace) byłem zadowolony, nie psuła się, żadnych zwiech.

Ta g.ów.niania Xperia T była mało używana, mało dzwoniłem, mało wysyłałem smsów z różnych powodów. W październiku przestała ładować. Dałem do naprawy. Po tygodniu wróciła, działała miesiąc. Wieczorem nastawiłem budzik, rano nie zadzwonił, bo... tel. padł i nie reagował na nic. Dałem do naprawy. "Naprawiają" półtora miesiąca i mówią, że ten telefon to już raczej trup :potter: Coś pięknego.

Lubię sprzęty Sony, kupiłem z przyzwyczajenia. Najgorsze jest to, że dalej mnie ciągnie do tych zje... Xperii. Ale do rzeczy. Nie znam się za bardzo na tym i nie potrzebuję jakiegoś wypasionego sprzętu, ale za cenę +- 500zł, co warto kupić? Może być używany, nie przeszkadza mi to.

Opublikowano

Nie dasz rady nowego A3 wyczekać? Premiera w styczniu, 4,7' 720p.

Nie bo muszę pomiędzy tymi dwoma wybrać. Innej możliwości nie ma.

Dodam ,że nigdy nie miałem do czynienia ze smartfonami. Byłem dziś w miejscowym media expert i Sony Xperia M4 odstraszył mnie swoją wielkością natomiast w Samsungu aparat lekko wystaje ponad obudowę co niezbyt mi się podoba. Z rzeczy czysto technicznych to trudno mi ocenić bo trzymałem je może raptem z 10minut w ręce ale interfejs Samsunga jakiś taki bardziej poukładany w porównaniu do tego z Sony

Opublikowano

http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=6762&idPhone2=7068

Na papierze Xperia jest mocniejsza, co nie znaczy, że A3 nie jest wystarczający na co dzień. M4 ma większy ekran w wyższej rozdzielczości, no i lepszą baterię. Z drugiej strony jest też sama sporo większa, a to nie dla wszystkich zaleta.

Czyli teoretycznie Xperia jest lepszym wyborem, ale jeśli wolisz mniejsze telefony, to przy normalnym użytkowaniu możesz być bardziej zadowolony z A3. Wystający aparat można skorygować etui.

Jeśli nie masz wyrobionego zdania weź M4 i może się przyzwyczaisz do 5 cali, co jest ostatnio typowym rozmiarem smartfona. Jak nie, to się trochę pomęczysz i następny telefon świadomie weźmiesz mniejszy.

Opublikowano

Miałem w życiu 7 różnych telefonów. Każdy do momentu sprzedaży lub ostatecznego włożenia do szuflady działał i nigdy nie trzeba było go oddawać do naprawy. Długo broniłem się przed shitfonami (smartfonami), ale w końcu pomyślałem, że warto mieć dostęp do internetu w telefonie, by sprawdzić np. maila.

Niecałe dwa lata temu kupiłem Sony Xperia T, tę Bondowską edycję ze Skyfall. Przed zakupem Xperii T miałem Sony Ericsson C902 (ten z Quantum of Solace) byłem zadowolony, nie psuła się, żadnych zwiech.

Ta g.ów.niania Xperia T była mało używana, mało dzwoniłem, mało wysyłałem smsów z różnych powodów. W październiku przestała ładować. Dałem do naprawy. Po tygodniu wróciła, działała miesiąc. Wieczorem nastawiłem budzik, rano nie zadzwonił, bo... tel. padł i nie reagował na nic. Dałem do naprawy. "Naprawiają" półtora miesiąca i mówią, że ten telefon to już raczej trup :sorcerer: Coś pięknego.

Lubię sprzęty Sony, kupiłem z przyzwyczajenia. Najgorsze jest to, że dalej mnie ciągnie do tych zje... Xperii. Ale do rzeczy. Nie znam się za bardzo na tym i nie potrzebuję jakiegoś wypasionego sprzętu, ale za cenę +- 500zł, co warto kupić? Może być używany, nie przeszkadza mi to.

Witam w klubie posiadaczy Xperii T (innych Xperii również), które zmarły na sudden death. Za 500 uzywany ? hmmm LG G2 ?

Opublikowano

Ponoć pali się płyta główna. Nadal nie znalazłem sposobu by odzyskać z pamięci tel zdjęć. Dużo też z1 i z3 pada na nagła śmierć z tego co po forach ludzie piszą a sposoby naprawy jakie są na YT w moim przypadku nie działają.

Opublikowano

Wiem, że zabrzmię chamsko, ale nie to mam na myśli. Panowie - backup. Posiadanie danych w jednym miejscu to proszenie się o utratę tych danych. Stare przysłowie informatyków mówi: "Ludzie dzielą się na 2 grupy - tych którzy robią backupy i tych którzy będą robić backupy". Odzyskanie danych z nandów gdzie nie zostają one zapisane w formie magnetycznej jak na starym dysku jest duuuużo trudniejsze i też duuużo droższe. Miałem rozmowę z gościem z firmy która profesjonalnie odzyskuje dane i miał takie opinie: dysk SSD? Super prędkość, mniejsza awaryjność ale jak padnie to kaplica. Dysk magnetyczny - wolniejszy, bardziej awaryjny ale w 99% przypadków DA SIĘ odzyskać dane. 

Także Panowie - dane w minimum 2 miejscach, dla własnego dobra. Jak coś to mogę podać nazwę tej firmy ale koszt odzyskania danych ze zwykłego dysku wynosił ok 1500 zł więc pewnie z płyty głównej będzie jeszcze więcej.

Opublikowano

Compact też szklana.

P8, super telefon. Bawiłem się ostatnio u znajomego i to taka z3 tylko z metalowym tyłem.

Opublikowano

Compact też szklana.

P8, super telefon. Bawiłem się ostatnio u znajomego i to taka z3 tylko z metalowym tyłem.

Boję się tylko, że pogubię się lekko w tym androidzie - aktualnie używam Lumi 925 i tu jest wszystko przejrzyste i łatwe w odbiorze. 

Opublikowano (edytowane)

A wielkość telefonu/ekranu bez znaczenia? Bo Z3 Compact trochę odbiega rozmiarami.

Nie, wielkość dla mnie nie gra roli. Z drugiej jednak strony ta motka czy p8 to jednak max dla mnie (większego nie chce). 

Edytowane przez Starh
Opublikowano

Koleżanka chce kupić jakiś telefon do 800 pak, najwazniejsze do niej parametry to dobra kamera z przodu i tyłu xD co moglibyscie polecić?

Opublikowano

Od niedawna posiadam budżetówkę od Acera , model M220. Działa stabilnie , nie zawiesza się, szkoda tylko że aparat nie ma autofocusa, no i ma możliwość aktualizacji do Windows 10.

Za taką cenę bo ok 200 zł za nowy polecam.

Opublikowano

Olałem naprawę ekranu w z3. Zapłacę, a zaraz znowu się pewnie rozwali. Wziąłem dla beki żeby coś było lumię 730 i jestem w szoku, całkiem dobry telefon. Nic nie trzeszczy, bardzo dobry ekran, bateria 2 dni, nie grzeje się i szybko działa. Co więcej, W 8.1 DA SIĘ uźywać i miło, że poprawili problemy systemu z czasów jak siedziałem jeszcze na 920. Dalej daleko do ideału, ale powiedzmy że jest znośnie.

Fajny telefonik, akurat w sam raz na okres przejściowy między rozwaloną z3, a ajfonem 7.