Skocz do zawartości

Jaki telefon wybrać?

jaszczoor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 3.11.2023 o 13:48, Rudiok napisał:

Ja z kolei czekam ciągle na PL premierę s23 fe i doczekać się nie mogę. Mój s20 fe miał kąpiel wodną i poszły mi aparaty i dotyk w części ekranu więc pasuje zmienić dość szybko.

A on nie był wodoszczelny do 1,5 m ? Kąpałem się z moim i po wysuszeniu działa do dziś. 

Opublikowano
37 minut temu, Kenny tJJger napisał:

A on nie był wodoszczelny do 1,5 m ? Kąpałem się z moim i po wysuszeniu działa do dziś. 

No kluczowe jest sformułowanie "był" :D Generalnie po niemal 3 latach użytkowania uszczelki, które dają właśnie tę wodoszczelność niestety z czasem parcieją i nawet przez niewielkie szczeliny zaczęła się woda powoli dostawać do środka. Jakiś magik smartfonowy mi go uratował na tyle, że się da korzystać, ale już się wyleczyłem z tej wodoszczelności ;) 

Opublikowano
12 hours ago, Shen said:

Siostra szuka telefonu ale do max 3000, wiec na flagowca nie wystarczy. Zależy jej szczególnie na dobrym aparacie, coś polecacie?

Za tyle da się kupić OnePlus11. Z minusów brak wodoszczelności i indukcyjnego ładowania.

• Plusik 1
Opublikowano

Kupiłem z konieczności nowego smartfona po widowiskowym rozpierd0leniu poprzedniego, trzyletniego Samsunga o podłogę i ku mojemu zaskoczeniu nie ma w zestawie ladowarki, jest sam kabel USB-C na obu końcach. Być może głupie pytanie, ale można to ładować jakąś starsza ładowarka, na przykład z tego poprzedniego telefonu czy to moze jakos zaszkodzic baterii? 

Opublikowano
1 hour ago, LeifErikson said:

Kupiłem z konieczności nowego smartfona po widowiskowym rozpierd0leniu poprzedniego, trzyletniego Samsunga o podłogę i ku mojemu zaskoczeniu nie ma w zestawie ladowarki, jest sam kabel USB-C na obu końcach. Być może głupie pytanie, ale można to ładować jakąś starsza ładowarka, na przykład z tego poprzedniego telefonu czy to moze jakos zaszkodzic baterii? 

Brak ładowarki w zestawie to normalna praktyka od jakiegoś czasu u prawie każdego producenta. Stara ładowarka nie zaszkodzi, pewnie nawet ma mniejszą moc niż nowy telefon może pociągnąć.

• Dzięki 1
Opublikowano

Kupiłem w tej promce co wrzucałem samsunga s23 plus, nigdy nie zakładałem nic na ekran, teraz się zastanawiam czy nie walnąć folii albo szkła.

W sumie dbam o telefony, nie upadł mi chyba ani razu przez ostatnie 3 lata, więc się zastanawiam czy szkło ma sens? Ma to jakiś wpływ na jakość obrazu?

Opublikowano

Ja musiałem w sobotę kupić nowy tel wlasnie przez to że też nigdy wcześniej nie uszkodziłem, nie miałem żadnych osłon, więc jak w końcu walnął o podłogę to poszedł w drobny mak. :D

Kiedyś używałem szkiełka i folii na różnych smartfonach. Szkiełko zmieniło mi dość mocno "czucie" ekranu pod palcem, gorzej się scrollowalo, słabszy poślizg był. :D Folia trochę lepiej, ale cholera wie jak ze skutecznością tego. No i minus obu rozwiązań, że brud się zbiera na krawędziach. 

Opublikowano

Folie mam na obecnym telefonie taką co była od wyjęcia z pudełka i nie czułem różnicy w czuciu ekranu po przesiadce z poprzedniego, który folii nie miał żadnej. Przy szkle się trochę tego obawiam, a te lepsze kosztują od 70zł w górę, szkoda tyle kasy wyjebać w błoto.

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie dawać tyle hajsu na telefon i żydzić na folii na ekran :cebula:

Jeśli masz etui wystające powyżej ekranu (które polecam, bo jak spadnie na ekran to zatrzyma się na etui) to klej jedynie folię a jak odsłonięte to bym jednak inwestował w szkło. 

Opublikowano

W moim przypadku nie jest to kwestia oszczędności tylko po prostu nie lubię korzystać ze smartfona z jakimis rzeczami nalepionymi na ekran, bo zawsze ma to mniejszy lub większy wpływ na wygodę, a w jakiejś dodatkowej obudowie to już w ogóle. Czasem jest to jednak kosztowne podejście. :D

• Plusik 1
Opublikowano
6 minut temu, Rudiok napisał:

Nie wyobrażam sobie dawać tyle hajsu na telefon i żydzić na folii na ekran :cebula:

Jeśli masz etui wystające powyżej ekranu (które polecam, bo jak spadnie na ekran to zatrzyma się na etui) to klej jedynie folię a jak odsłonięte to bym jednak inwestował w szkło. 

Nie chodzi o cebule, tylko estetyke i komfort użytkowania. Na 6 letniego już S8 edge nie zakładałem folii, bo chujowo to wyglądało na tym zaokrąglonym ekranie, nadal na nim gram w domu czy biorę na jakieś wyjazdy i nie ma żadnej rysy. Dbam o sprzęty po prostu.

Etui wziąłem takie, bo polecali tej firmy Spigen

Przechwytywanie.thumb.JPG.fff0e843e783b3dde0d61fd611f56568.JPG

Opublikowano
50 minut temu, Shen napisał:

Nie chodzi o cebule, tylko estetyke i komfort użytkowania. Na 6 letniego już S8 edge nie zakładałem folii, bo chujowo to wyglądało na tym zaokrąglonym ekranie, nadal na nim gram w domu czy biorę na jakieś wyjazdy i nie ma żadnej rysy. Dbam o sprzęty po prostu.

Etui wziąłem takie, bo polecali tej firmy Spigen

Przechwytywanie.thumb.JPG.fff0e843e783b3dde0d61fd611f56568.JPG

Tak, Spigeny są ok, ale całościowo bardziej jestem zadowolony z marki Ringke - mają w wersji ciemnej i przezroczystej etui i są z rantem, więc nie trzeba właśnie dawać żadnego dodatkowego szkła a wystarczy jakaś dobra folia, która ni nie pogrubia ani nie wpływa na dotyk czy też kąty widzenia/kolory.

Estetyka estetyką, ale nawet przy uważnym korzystaniu wyślizgnięcie się z ręki to po prostu normalna rzecz.

Opublikowano

Każdy przezroczysty case nieważne jak drogi i tak relatywnie szybko zacznie żółknąć. Od 3 lat mam na swoim P30Pro drewniane plecki od majfrendów o taki

81gFwNaY9yL._AC_SL1500_.jpg

Zarówno drewno jak i grawer przedniej jakości i świetnie się trzyma. 

• Lubię! 1
Opublikowano
W dniu 7.11.2023 o 19:46, Shen napisał:

Siostra szuka telefonu ale do max 3000, wiec na flagowca nie wystarczy. Zależy jej szczególnie na dobrym aparacie, coś polecacie?

Jeśli jeszcze nie kupiła, to jak @Maniniżej radził - Xiaomi 13T wyrwiesz teraz za ~2300 na Alledrogo. 13T Pro za 2900 z hakiem. Legitne globale z polską gwarancją. Jeśli nie ma awersji do MIUI to IMO ciężko o coś lepszego

Opublikowano
2 minuty temu, Frantik napisał:

Jeśli jeszcze nie kupiła, to jak @Maniniżej radził - Xiaomi 13T wyrwiesz teraz za ~2300 na Alledrogo. 13T Pro za 2900 z hakiem. Legitne globale z polską gwarancją. Jeśli nie ma awersji do MIUI to IMO ciężko o coś lepszego

Już wzięła w promce samsunga s23, ładnie przecenili na black friday

• Plusik 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jakby ktoś szukał tel. do 1500 PLN to polecam POCO X5 Pro, ceny skaczą między 1300-1800, i warto poszukać i upolować go za te 1300.

Jak ktoś nie oczekuje nie wiadomo jakich fajerwerków tylko fajnego telefonu gdzie bateria trzyma długo to wybór jest bardzo trafny.