Skocz do zawartości

Jaki telefon wybrać?

jaszczoor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Popatrzyłem na testy oneplus13 i po raz pierwszy czuję, że być może jest wreszcie sens przesiąść się z p30pro. Karbonowa bateria podobno zmienia zasady gry no i ten ekran :obama: Najważniejsze że wreszcie dojechali do absolutnej czołówki z aparatami i nareszcie nie ma w tym temacie kompromisów. No chyba, że ktoś seryjnie pstryka foty z zoomem 50x, to wtedy tak, vivo z wyspą na całe plecy robi lepsze.

Tylko jak coś to chyba trzeba będzie się zabawić w tradingschenzen, bo w polskiej dystrybucji chujki pewnie ponad 4,5k zawołają. 

Opublikowano
2 godziny temu, Shankor napisał(a):

Samsung A55. Dobra bateria, dobry ekran, przyzwoity aparat. Tylko, że 6,6".

No napisałem, że kompaktowy rozmiar to priorytet, a Ty z taką krową wyskakujesz:gayos:miałem go w ręku i dla mnie jest nie do zaakceptowania taka cegła. 

Godzinę temu, Mani napisał(a):

Jakaś motka?

A są w okolicach 6 cali? Chyba nie widziałem jak patrzyłem. 

Marka nie ma znaczenia. Dlatego nawet już mogę dołożyć do takiego s23 byle tylko mieć w miarę kompaktowy tel. Alternatyw chyba za wiele nie ma jak patrzę.

Opublikowano

@D.B. Cooper kolego kochany! W dzisiejszych czasach będzie trudno o coś lepszego w zakresie cena/jakość. Wiadomix, że chcesz coś mniejszego, ale wtedy osrasz inne elementy układanki w zakresie jakości lub cena. Chińczycy na bank mają dużo lepszą ofertę w mniejszym wymiarze, tylko pytanie czy będziesz w stanie zaakceptować kompromisy. Z samsungami jest o tyle dobrze, że nawet po gwarancji będziesz w stanie telefon naprawić w przyzwoitej cenie. Inna sprawa, że jeśli nie zależy ci na innych bajerach, to samsung ma teraz w "promocji" tel za 444 zł...

https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/smartfony/smartfon-samsung-galaxy-a05s-4-64gb-6-7-90hz-zielony-sm-a057

Jest to co prawda 6,7", ale za 450zł, oprócz ekranu nic temu telefonowi nie brakuje w twoich kategoriach cenowych. Mniejszych nie będzie, bo najzwyczajniej w świecie nie opłaca się to producentom. Wóz albo przewóz - przynajmniej w moim odczuciu. Możesz szukać chińskich cudów za mniej lub mniejszych, pytanie tylko czy będziesz w stanie wymyślić coś lepszego...

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Faka napisał(a):

Rozmiarowo perfekt. 

22 minuty temu, Faka napisał(a):

Pokaż ukrytą zawartość

:kekw::kekw::kekw::kekw::kekw::kekw:

A tak na poważnie, to już weź tego s23, to są spoko telefony. W dzisiejszych czasach mało kto już robi kompaktowe telefony. Większość woli 6.7 czy tam 6.9 cali kupować i na takie jest duży popyt. 

Ciekaw jestem jeszcze tego pixela. Muszę go do łapy wziąć i zobaczyć jak leży bo jest ciut większy.

@Shankor 

Kolejny, tylko teraz z 6,7:wujaszek: zaraz ktoś wrzuci 7"

Przecież napisałem, że kasa nie jest problemem i już mogę dołoźyć, a brak wyboru telów około 6"

z tego co się orientowałem u chińczyków też nie widziałem nic mniejszego. 

Edytowane przez D.B. Cooper
Opublikowano

Za rok się pewnie przerzucę na szajsunga, mam już dość chińczyka. Czas na koreańczyka. On nie jest drogi, chyba że chodzi Ci o wersję ultra to rzeczywiście droższe to od iphona.

Opublikowano
10 hours ago, Tokar said:

Popatrzyłem na testy oneplus13 i po raz pierwszy czuję, że być może jest wreszcie sens przesiąść się z p30pro. Karbonowa bateria podobno zmienia zasady gry no i ten ekran :obama: Najważniejsze że wreszcie dojechali do absolutnej czołówki z aparatami i nareszcie nie ma w tym temacie kompromisów. No chyba, że ktoś seryjnie pstryka foty z zoomem 50x, to wtedy tak, vivo z wyspą na całe plecy robi lepsze.

Tylko jak coś to chyba trzeba będzie się zabawić w tradingschenzen, bo w polskiej dystrybucji chujki pewnie ponad 4,5k zawołają. 

Ja nadal na P30 Pro, myślałem o zmianie na OP12 jakby coś przestało działać ale już kolejny rok minął i nie mam potrzeby wymiany. Na pewno będę brał OP12 nawet rok czy dwa po premierze bo powinien być za grosze, no chyba, że podziała mi jeszcze z dwa lata to może OP13 albo jakiś zwykły Pixel bo kosztują poniżej 2k. 

Ale tak jak pisze telefon nie do zdarcia nawet jakbym chciał wymienić to nie widzę racjonalnego powodu a na wiosnę będzie już 5 lat jak go mam. Konstrukcja tak doskonała, że nie dziwię się nałożonego bana na Huawei :)

Opublikowano
Ja nadal na P30 Pro, myślałem o zmianie na OP12 jakby coś przestało działać ale już kolejny rok minął i nie mam potrzeby wymiany. Na pewno będę brał OP12 nawet rok czy dwa po premierze bo powinien być za grosze, no chyba, że podziała mi jeszcze z dwa lata to może OP13 albo jakiś zwykły Pixel bo kosztują poniżej 2k. 

Ale tak jak pisze telefon nie do zdarcia nawet jakbym chciał wymienić to nie widzę racjonalnego powodu a na wiosnę będzie już 5 lat jak go mam. Konstrukcja tak doskonała, że nie dziwię się nałożonego bana na Huawei 

Zagięty ekran to jest największa wada tego telefonu, do perfekcyjnej konstrukcji dużo jeszcze brakuje :)
Opublikowano
22 minutes ago, Santi said:

Zagięty ekran to jest największa wada tego telefonu, do perfekcyjnej konstrukcji dużo jeszcze brakuje :)

Kwestia gustu, gesty fajnie działają. Wielu producentów do dziś stosuje takie ekrany, OnePlus dopiero przy okazji 13 od tego odszedł.

Opublikowano

Niby odszedł, ale same brzegi ekranu chyba z sentymentu zostawili lekko zaoblone żeby za łatwo folii/szkła się nie dało założyć :)

W dniu 3.12.2024 o 08:18, Czoperrr napisał(a):

Ale tak jak pisze telefon nie do zdarcia nawet jakbym chciał wymienić to nie widzę racjonalnego powodu a na wiosnę będzie już 5 lat jak go mam. Konstrukcja tak doskonała, że nie dziwię się nałożonego bana na Huawei :)

Mi niedawno stuknęły 4 lata z tym przekotem i też w zasadzie nie mam powodów do narzekań, ale jedna rzecz mnie trochę wkurza. Zdjęcia nawet w 2024 r. prezentują się lepiej niż dobrze, ale tylko przy włączonym hadeerze. Trybie, którego z niewyjaśnionych powodów nie można ustawić jako automatyczny czy nawet domyślny. Trybie, którego nie ma nawet w głównym menu aparatu i trzeba się do niego dogrzebywać. Okej, jeżeli telefon działa w normalnym trybie, to nie będzie miał problemu z zapamiętaniem przez dłuższy czas, że HDR ma być włączony. Gorzej jak przy intensywnym wakacyjnym zwiedzaniu włączysz sobie tryb oszczędzania energii, żeby przy włączonym non stop LTE, nawigacji i aparacie bateria nie wywiesiła białej flagi po 4 godzinach. Tryb oszczędzania dość agresywnie ubija wszystko co prądożerne i kwestią jest nie czy, tylko kiedy uzna, że przetwarzanie zdjęć HDR to za duży ciężar i ci go z partyzanta wyłączy. Jak się szybko zorientujesz, to go sobie znowu manualnie włączysz do czasu aż system znowu go nie ubije i tak w kółko. Gorzej jak się nie skapniesz i połowa zdjęć z wakacji będzie zrobiona w automacie, a różnica pomiędzy zdjęciami z HDR i bez w tym telefonie jest gigantyczna. Na małym amoledzie telefonu fotki z automatu jeszcze jakoś wyglądają, chociaż już można dostrzec zbytnie zaciemnienie i obsrywanie co drugiej fotki niebieskim filtrem. Za to przy oglądaniu ich na jakimś większym ekranie to jest dramat. Szaro, buro, kolory albo sprane albo z blue tintem, zjebany balans bieli. Telefon powinien robić idealne zdjęcia w sekundę po wyjęciu go z kieszeni, a nie po wlezieniu w 3 ekrany opcji, a później po sprawdzeniu czy to, co raz ustawiliśmy nadal jest włączone.

No i wierzę, że wraz z nową generacją baterii wreszcie jesteśmy blisko telefonów, które będą w stanie bezproblemowo wytrzymać z zapasem calutki dzień intensywnego katowania i wreszcie będzie można zapomnieć o trybach oszczędzania i powerbankach. 6000 mAh nowej generacji w OP13 brzmi dobrze, zobaczymy jak wpływać będzie na nią nowy snap. 

Zastanawiam się jeszcze jak z wygodą użytkowania, 6.82" to ubercegła, od której większy na chwilę obecną jest tylko nowy srajfon w najbardziej dokokszonej wersji i najlżejszy też raczej nie jest. Dobrze, że okrągła wyspa jest trochę mniejsza niż absurdalne konstrukcje w vivo i honorach. Czy dobrze że jest przesunięta na bok to już nie wiem, obawiam się jak to leży na płaskim nawet po założeniu plecków redukujących różnicę poziomu między tylną obudową a wyspą. No i ciekawe jak będzie się kształtowałą cena. Telefon u chinola na starcie 3 stówy droższy niż OP12 w analogicznym okresie. Patrząc na hajp i popyt to raczej szybko tanieć nie będzie. O cenach u nas to nawet nie ma co ryja strzępić.

Opublikowano
17 minutes ago, Tokar said:

Niby odszedł, ale same brzegi ekranu chyba z sentymentu zostawili lekko zaoblone żeby za łatwo folii/szkła się nie dało założyć :)

Mi niedawno stuknęły 4 lata z tym przekotem i też w zasadzie nie mam powodów do narzekań, ale jedna rzecz mnie trochę wkurza. Zdjęcia nawet w 2024 r. prezentują się lepiej niż dobrze, ale tylko przy włączonym hadeerze. Trybie, którego z niewyjaśnionych powodów nie można ustawić jako automatyczny czy nawet domyślny. Trybie, którego nie ma nawet w głównym menu aparatu i trzeba się do niego dogrzebywać. Okej, jeżeli telefon działa w normalnym trybie, to nie będzie miał problemu z zapamiętaniem przez dłuższy czas, że HDR ma być włączony. Gorzej jak przy intensywnym wakacyjnym zwiedzaniu włączysz sobie tryb oszczędzania energii, żeby przy włączonym non stop LTE, nawigacji i aparacie bateria nie wywiesiła białej flagi po 4 godzinach. Tryb oszczędzania dość agresywnie ubija wszystko co prądożerne i kwestią jest nie czy, tylko kiedy uzna, że przetwarzanie zdjęć HDR to za duży ciężar i ci go z partyzanta wyłączy. Jak się szybko zorientujesz, to go sobie znowu manualnie włączysz do czasu aż system znowu go nie ubije i tak w kółko. Gorzej jak się nie skapniesz i połowa zdjęć z wakacji będzie zrobiona w automacie, a różnica pomiędzy zdjęciami z HDR i bez w tym telefonie jest gigantyczna. Na małym amoledzie telefonu fotki z automatu jeszcze jakoś wyglądają, chociaż już można dostrzec zbytnie zaciemnienie i obsrywanie co drugiej fotki niebieskim filtrem. Za to przy oglądaniu ich na jakimś większym ekranie to jest dramat. Szaro, buro, kolory albo sprane albo z blue tintem, zjebany balans bieli. Telefon powinien robić idealne zdjęcia w sekundę po wyjęciu go z kieszeni, a nie po wlezieniu w 3 ekrany opcji, a później po sprawdzeniu czy to, co raz ustawiliśmy nadal jest włączone.

No i wierzę, że wraz z nową generacją baterii wreszcie jesteśmy blisko telefonów, które będą w stanie bezproblemowo wytrzymać z zapasem calutki dzień intensywnego katowania i wreszcie będzie można zapomnieć o trybach oszczędzania i powerbankach. 6000 mAh nowej generacji w OP13 brzmi dobrze, zobaczymy jak wpływać będzie na nią nowy snap. 

Zastanawiam się jeszcze jak z wygodą użytkowania, 6.82" to ubercegła, od której większy na chwilę obecną jest tylko nowy srajfon w najbardziej dokokszonej wersji i najlżejszy też raczej nie jest. Dobrze, że okrągła wyspa jest trochę mniejsza niż absurdalne konstrukcje w vivo i honorach. Czy dobrze że jest przesunięta na bok to już nie wiem, obawiam się jak to leży na płaskim nawet po założeniu plecków redukujących różnicę poziomu między tylną obudową a wyspą. No i ciekawe jak będzie się kształtowałą cena. Telefon u chinola na starcie 3 stówy droższy niż OP12 w analogicznym okresie. Patrząc na hajp i popyt to raczej szybko tanieć nie będzie. O cenach u nas to nawet nie ma co ryja strzępić.

Nigdy nie włączałem HDR a zdjęcia robię bardzo dobre. Nawet takie, które były drukowane i wygrałem też konkursy fotograficzne. Ale z ciekawości sprawdzę tryb HDR, chociaż wolę bardziej naturalne tony.

Opublikowano

Ale robisz zdjęcia w automacie czy bawisz się trybem manualnym? HDR wydobywa mnóstwo szczegółów z cieni i rozjaśnia kadry, które w automacie często wychodzą naprawdę ciemne. 

Tutaj przykład kadrów ze skały gibraltarskiej.

IMG-20240929-181920-edit-291660660624764

IMG-20240929-181930-edit-291676430556533

Ujęcie efektowne samo w sobie, ale przy okazji dobry przykład nie ogarniania cieni przez automat. Te zdjęcia i tak już są potraktowane hjuałejowym edytorem, w którym na tyle na ile się dało ustawieniem "cienie" uzyskałem biedną namiastkę hadeera, bo oryginalnie na zacienionym zboczu było ciemno jak w dupie. No ale niebieskiego filtra za chuj się nie idzie pozbyć z tych zdjęć z poziomu edytora w telefonie. Jak ktoś lubi zimne tony to może być to dla niego jakiś atut, ale raz, że ja jestem zdecydowanie team warm, a dwa że to jest po prostu dalekie od naturalnej kolorystyki.

Dopiero wepchnięcie na przypale swojej mordy blisko obiektywu ultrawide spowodowało, że skała magicznie odzyskała naturalny kolor. 

IMG-20240929-182745-edit-291726527726837

Szeroki kadr to swoją drogą też coś, co już trochę trąci myszką. O ile przy dobrym oświetleniu jest bardzo okej, to wystarczy że jest choć troche ciemniej i szczegółowość od razu leci na ryj plus na brzegi kadru wchodzi paskudny blur, który czasem potrafi rozlać się dość daleko. Natomiast w nocy ten obiektyw już kompletnie klęka. 

Nie napalam się na to OP13, po prostu pojawiło się we względnie przystępnej cenie coś, co daje jakiekolwiek argumenty do przesiadki, ale bardzo możliwe że niedługo stwierdzę, że jednak jebać i nie potrzebuję nowego telefonu. Na razie i tak trzeba czekać na globalną wersję, bo ściąganie sprzętu na chińskim sofcie, nawet jeżeli teoretycznie prawie wszystko działa, to w dłuższej perspektywie proszenie się o problemy. 

Opublikowano

No szeroki kąt jest słaby to fakt, ale nie korzystam z niego zbyt wiele. Co do aparatów w OnePlus 13 to nie wiem czy są lepsze, te z OnePlus 12 po pobraniu w pełnej roździelczości nadal wyglądały gorzej niż to co mam na P30 Pro.

Opublikowano
On 12/2/2024 at 11:09 PM, D.B. Cooper said:

Rozmiarowo perfekt. 

Ciekaw jestem jeszcze tego pixela. Muszę go do łapy wziąć i zobaczyć jak leży bo jest ciut większy.

@Shankor 

Kolejny, tylko teraz z 6,7:wujaszek: zaraz ktoś wrzuci 7"

Przecież napisałem, że kasa nie jest problemem i już mogę dołoźyć, a brak wyboru telów około 6"

z tego co się orientowałem u chińczyków też nie widziałem nic mniejszego. 

A czemu nie iPhone? 

Lecę już ponad 2 lata na 13, działa tak płynnie jak w momencie zakupu, baterię planowałem wymieniać jakoś teraz, ale pomimo gotowania jej indukcyjną ładowarką w aucie, dalej ma 89%, więc jeszcze z niej sporo wycisnę. To już nie są szpanerskie telefony, Androidy mocno nadgoniły z cenami, teraz bazowy iPhone to taki bardziej wół roboczy z latami wsparcia i bezproblemowego działania. 

Opublikowano
12 minut temu, Mustang napisał(a):

A czemu nie iPhone? 

Lecę już ponad 2 lata na 13, działa tak płynnie jak w momencie zakupu, baterię planowałem wymieniać jakoś teraz, ale pomimo gotowania jej indukcyjną ładowarką w aucie, dalej ma 89%, więc jeszcze z niej sporo wycisnę. To już nie są szpanerskie telefony, Androidy mocno nadgoniły z cenami, teraz bazowy iPhone to taki bardziej wół roboczy z latami wsparcia i bezproblemowego działania. 

No nie wiem w sumie. Jakoś zawsze sądziłem, że użytkowanie jest bardziej upierdliwe bo inny kabel, aplikacje pewnie też inne od tych które są na androidzie. Może to jest mylne, kompletnie się nie interesowałem iphonami nigdy.

Opublikowano

Od iPhone’a 15 jest USB C, a dostępne aplikacje są generalnie takie same. Nawet poniekąd masz więcej popularnych aplikacji, bo Google udostępnia swoje na iOS - jak Chrome, Google Maps czy YT, a Apple nie robi odwrotnie i ma wyłączność np. na Apple TV.

Zastanów się nad podstawową 15 lub 16, skoro chcesz coś na lata i koło 6 cali.

Opublikowano (edytowane)

S23 to trochę już ciężko dostępny się robi.

S24 w media 3200, a w  sklepie abfoto 2650. Są sklepy stacjonarne, kojarzy ktoś z was ?

Edytowane przez D.B. Cooper
Opublikowano
14 minutes ago, creatinfreak said:

Nie no szanujmy się. Polecać telefon z matrycą 60hz w 2024 roku, do tego w takiej cenie :balon:  jeżeli iPhone to wersję pro od 13 w górę.

Chociaż w sumie tu większość to konsolarze i nie widzą więcej niż 30 klatek :kekw:

Jeśli nie gram i generalnie nie oglądam filmów na telefonie, to nie ma wielkiego znaczenia. Pewnie mając opcję 60 vs 90 ale większe zużycie baterii, zwykle wybierałbym pierwszą opcję. 

Ale ok, nie chcę wchodzić w wojenki smartfonowe, imo iPhone to nadal świetny wybór dla osób mających bardziej utylitarne podejście do telefonu. 

Opublikowano
15 minut temu, Mustang napisał(a):

Jeśli nie gram i generalnie nie oglądam filmów na telefonie, to nie ma wielkiego znaczenia. Pewnie mając opcję 60 vs 90 ale większe zużycie baterii, zwykle wybierałbym pierwszą opcję. 

Ma. To już nie chodzi o wojenki, ale komfort korzystania z urządzenia, którego używa się tak naprawdę cały czas, jest nieporównywalny. 

Opublikowano

Czytam na ten temat na reddicie i zdania są od „nie widzę różnicy” do „wróciłem do 60 hz i od ekranu boli mnie głowa” :we_need_to_go_deeper:

Widziałem to 90 hz na ekranach w sklepie i jest to przyjemny efekt, ale nie widzę też problemu w korzystaniu z telefonu z 60 hz. I tak mam na codzień do czynienia ze starszymi ekranami czy to w pracy, czy np. na switchu lite, więc nie jest to tak, że 90 jest ogólnym światowym ekranowym standardem. To bardziej jak dyskusja czy samochód nie jedzie jak ma 100 koni, bo fajnie mieć 200.