Opublikowano 14 lipca 200915 l Czuję się zobowiązany do obaleniu mitu o zamulaniu Symbiana - z tą platformą jestem związany już od kilku (6600, 6630, N73, kiedyś jeszcze 3650) lat i jakoś nie pamiętam 10-15 sekundowych "zawieszek".
Opublikowano 14 lipca 200915 l Jak miałem Symbianowca to też nie miał 10-15 sek zawieszek ale do demonów prędkości nie należał a i takie 3-5 sek zdarzały się zbyt często.
Opublikowano 14 lipca 200915 l Bo o bardziej zaawansowane komórki trzeba dbać, może nie aż tak jak o PC, ale zawsze.
Opublikowano 14 lipca 200915 l Siedzę obecnie na S60v3 i na modowanym S60v5 i rzeczywiście historyjki o muleniu symbiana można wsadzić pomiędzy bajki. Może jet tak w przypadku zapchanych zbędnymi spowalniaczami serii N ale odchudzone E nie cierpią z powodu czkawki. Telefon ciągle ma odpalone przynajmniej 4 programy w tle (domyślnie ciągle pracuje skaner wifi, bluejacker, czytnik rss i gmail) i nie odnotowałem nawet najmniejszych spowolnień (nawet podczas pracy z równolegle otwartym pdf i arkuszem). Jak dotąd byłem bardzo za WM ale jako, że potrzebowalem telefonu do pracy a nie zabawy postanowiłem zainwestować w E71 (i E51 do "zadań specjalnych") i jak dotąd wszystko gra jak należy. W dobie obecnych telefonów gdzie zanim zadzwonisz musisz pogłaskać ekran a aby wysłać sms musisz kombinować z wyświetlaniem klawiatury serię E można bez wyrzutów nazwać narzędziem a nie gadżetem.
Opublikowano 15 lipca 200915 l Zależy od tego, jakiego WM'a masz - na moim Hermesie wszystko można bardzo szybko obsłużyć guzikami (osobny przycisk przez który od razu wbijamy w SMSy), ale nie powiem, zadzwonienie na jakiś obcy numer (niewpisany na listę) to długa i pełna przygód i niebezpieczeństw wyprawa (a jest on po prostu w "starcie" - tyle że używając SPB Mobileshella odzwyczaiłem się od tego dziadostwa).
Opublikowano 15 lipca 200915 l Zmieniam abonament i te sprawy - oczywiście w takim abonamencie jak chce, telefony za mniej niż 100 zł, same szity. Jedyne co mi się wydaje "w miarę" to Lg KU990 Viewty (nie KU990i !) - pytanie do Was, czy ktoś używa tego telefonu? jak się sprawuje? Jeśli już, będę go mieć przez 3 lata, widziałem już przypadki, że LG po prostu po pewnym czasie się psuły, boje się, że po pół roku będę musiał przerzucić się chyba na Nokię 3310 . O telefony zazwyczaj dbam, mój dwuletni SE K510i wygląda prawie jak nówka ale po prostu słyszałem o "świetnej" niezawodności telefonów od LG . Z góry dzięki za odpowiedź
Opublikowano 15 lipca 200915 l Uhuhuhu Viewty to szajs nad szajsami. Tak beznadziejnego dotykowego ekranu to w życiu nie dotykałem, trzeba go bardzo mocno wciskać. Dodatkowo haczy się on już w menusach. Jedyna nadzieja to znaleźć frajera który go od ciebie odkupi. Aparat mimo 5mpix jest gorszy niż w takiej N73 czy SE K800i, kamera VGA gorsza od N95 (ciemny obraz). Trzema słowami - pis of szit Jak szukasz czegoś bez WM czy Symbiana to imo nalepiej bierz jakiegoś Sony Ericssona albo Nokię Edytowane 15 lipca 200915 l przez garam
Opublikowano 16 lipca 200915 l Uhuhuhu Viewty to szajs nad szajsami. Tak beznadziejnego dotykowego ekranu to w życiu nie dotykałem, trzeba go bardzo mocno wciskać. Dodatkowo haczy się on już w menusach. Jedyna nadzieja to znaleźć frajera który go od ciebie odkupi. Aparat mimo 5mpix jest gorszy niż w takiej N73 czy SE K800i, kamera VGA gorsza od N95 (ciemny obraz). Trzema słowami - pis of szit Jak szukasz czegoś bez WM czy Symbiana to imo nalepiej bierz jakiegoś Sony Ericssona albo Nokię Fanboy ? Przynajmniej nie ma takiego telefonu jak 3/4 społeczeństwa ( SE i Nokia ). Viewty bez "i" to porządny telefon.
Opublikowano 16 lipca 200915 l Żaden fanboj, po prostu używałem tej komórki i nie oceniam jej na podstawie specyfikacji. Sam mam SPV -_-
Opublikowano 16 lipca 200915 l Hmmm... dzięki za posty, w międzyczasie także troche poszukałem i wniosek jest jeden - im bardziej w "las" tym lista wad się powiększa(i pokrywa się to z postem garam'a) . Obok tego Lg jest, co prawda droższy o 50 zł, Nokia E51 a jak mam mieć na 3 lata... to chyba się opłaca jednak to drugie.
Opublikowano 17 lipca 200915 l E51 to dobry wybór (chodź ja pewnie i tak bym sprzedał i kupił N95 - E51 to trochę "nudna" komórka )
Opublikowano 18 lipca 200915 l Naprawde akurat Nokia E51, to jeden z najbardziej cenionych telefonow finskiego producenta w ostatnim czasie. Mozna nawet pokusic sie o stwierdzenie, ze cala seria 'E' jest wybitnie udana, jesli chodzi o stosunek funkcjonalnosci do jakosci wykonania. Z tym ze w/w funkcjonalnosc charakteryzuje sie cechami strice telefonowymi, a nie - aparatami z 8 megapixelami, czy tez halogenowa latarka. Sam mam ten model, uzywam i musze przyznac, ze niczego mu nie brakuje. Mam jeszcze Nokie 8800 Arte, tutaj jakos wykonania, jak i designu wbija w ziemie. Jednak wlasciwie, to wszysco co mozna napisac o tym telefonie. Kilka fajnych ficzerow, ale pomimo tego, ze to jeden z topowych modeli - jakosc rozmow nie jest na zbyt wysokim poziomie. Nokia musi zainwestowac w pozadny sprzet poprawiajacy ta najwazniejsza - mogloby sie wydawac funkcje telefonu. Nie mnie jednak, jak ktos przeklada czysty walor estetyczny nad cala reszta, to polecem ten model. Jesli natomiast telefon do 'bajerow i gier', to imo - Iphone - tylko i wylacznie. Edytowane 18 lipca 200915 l przez kurczakov
Opublikowano 19 lipca 200915 l Iphone i podobne (IMO) do gier się nie nadają z tego prostego powodu że nie mają guzików (grałem na ipodzie touch żeby nie było). Do gier najlepszym wyborem jest seria N od Nokii (Ngage 2.0 - jeśli coś większego się z tego urodzi to będzie najlepszą ofertą dla graczy) albo coś z Symbianem v2 (gry z pierwszego ngage żądzą). Jak pisałem - E51 to świetny wybór ale nie jest to stricte rozrywkowy telefon a raczej "biznesowy". Edytowane 19 lipca 200915 l przez garam
Opublikowano 19 lipca 200915 l kurczakov - tylko NGage zwykly/QD za sprawa krzyzaka do gier sie nadaje. W innych fonach niewyobrazam grania na klawiszach 2456
Opublikowano 19 lipca 200915 l Chyba nigdy w życiu nie widziałem telefonu bez dżoja/przycisków kierunkowych, więc równie dobrze można grać na zwykłych fonach (każdy v2 obsługuje gry z ngage "1"). Oczywiste jednak, że najwygodniej na ngage cls (większa wersja) - ale ten sprzęt nie jest najlepszy jako telefon. Z autopsji polecam 6630 (3G, niezłe MP3 (polecam wgranie softu od music editon) i najwięcej dostępnego ramu spośród symbianów v2). Edytowane 19 lipca 200915 l przez garam
Opublikowano 19 lipca 200915 l jezeli ktos lubi point & click adventures, rts, turowe to dobrym rozwiazaniem jest cos z dotykowym ekranem i windows mobile rosjanie zrobili pocket fallout jest jeszcze diablo w jakiejs wczesnej wersji itd itp na telefonie mam syberia 2 i age of empires i jest calkim niezle
Opublikowano 19 lipca 200915 l Te diablo i fallout to są we wczesnej fazie i prawdopodobnie nigdy z niej nie wyjdą
Opublikowano 20 lipca 200915 l w pocket fallout da sie grac tylko szkoda ze nie ma jedynki tylko calkowicie nowa ;p
Opublikowano 21 lipca 200915 l na dosboxie probowalem jedynie uruchomic hom&m 2, niestety powoli wszysto szlo pozniej sciaglem wersje juz niby gotowa na wm i fps byl ok 20 klatek ;/ ponoc nowa wersja dosboxa przyspiesza wszystko ale nie mialem czasu sprawdzic
Opublikowano 21 lipca 200915 l htc touch pro, i zamiast hom&m 2 mam pocket heroes tez okej hehe chociaz faktycznie wolalbym normalna 2 znaczy moze komus to nie przeszkadzac moj kolega np gra w hom&m 2 ale niestety ja jestem uczulony na wolne dzialanie gier ;p
Opublikowano 5 sierpnia 200915 l co powiecie o Nokia 6220 classic? Jest naprawdę taniutka teraz w Playu i się napaliłem na nią. Ludzie wymieniają z wad tylko krótką żywotność baterii (to raczej 'aż') i skrzypienie obudowy, reszta to zachwyty. Ma ktoś?
Opublikowano 5 sierpnia 200915 l Ludzie wymieniają z wad tylko krótką żywotność baterii (to raczej 'aż') i skrzypienie obudowy, reszta to zachwyty. Ma ktoś? Jesli chodzi o mechanike to jeszcze klawiatura ma tendencje do odklejania sie na dole telefonu, ten 'surface' z przyciskami po prostu odstaje mozesz tam palca wlozyc nawet. - to sie wiaze z tym skrzypieniem.