Skocz do zawartości

Jaki telefon wybrać?

jaszczoor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Mani napisał:

Może zen fone?

Nawet spoko, tylko jak pisalem 3-4k za telefon to jest u mnie mocna bariera psychologiczna i nigdy tyle za fona nie dam. Celuje w max 2k, idealnie 1,5 ale raczej szanse marne z takim piniondzem. 

• This 2
Opublikowano
Wahałem się nad g73, ale wygrał ekran. G73 ma trochę nowsze bebechy, ale display IPS. Byłem ciekaw jak będzie się obsługiwać tryb dark mode na OLED no i bajka z tym kontrastem czcionek do tła. 

Za 830 zł za bardzo nie było konkurencji, a na razie zapowiada się mega wydajnie na moje potrzeby. Opiszę za pół roku jak się zaśmieci, ale w sumie już go zayebałem wszystkimi 60+ appkami, jakich potrzebuje xd
Jeżeli chodzi o aktualizacje, to g72 kończy się na android 13, chyba neo tylko będzie miało z tego co piszą do andka 14.
Opublikowano

Tak, jako że to rocznik Q3 2022 to ma obiecany update najwyżej do Andka 13 i security patche do 10.2025. 

Pewnie akurat będę niedługo po tym rozglądał się za czymś znowu delikatnie lepszym, dostosowanym do aktualnych realiów.

Opublikowano

Wiem, że #nikogo ale tak od siebie polecę telefon Google Pixel 7A, mam go od dwóch tygodni, na androidzie 14 działa jak marzenie. Czysty system bez dodatków producentów, wymiary, aparat wszystko pasuje. W przyszłości prawdopodobnie wymienię go na innego pixela. To nie jest telefon dla każdego więc zaznajomcie się ze wszystkimi wadami i zaletami przed zakupem bo on wyciągnięty z pudełka nie robi praktycznie żadnego wrażenia, telefon prostokątny i tyle.

Opublikowano

o cholera, ale ten czas leci. Ten telefon mam od 19 września czyli za chwilę pęknie miesiąc :dafuq: @Crazy Horse czyli wychodzi na to, że jak chciałbyś się czegoś dowiedzieć to już mogę mówić.
Od siebie jeszcze dodam, że denerwuje mnie brak mini jacka, mam w aucie puszczony kabel aux z radia i poprzedni telefon to był cudowny odtwarzacz podcastów, teraz jeżdżę z radiem :bad: i zastanawiam się nad zakupem radia z BT albo odbiornika BT do kabla aux :dunno:

• Haha 1
Opublikowano

Nothing Phone - używa ktoś? No kusi mnie ta dwójeczka, nie powiem. Nawet pomijając gimmick pod postacią tych świecących pasków ledowych na plecach (IMO, żeby był z tego faktyczny użytek, to trzeba sobie chyba wyrobić nawyk kładzenia telefonu ekranem do dołu), to ponoć telefony bardzo przemyślane, dopieszczone, z dobrą polityką aktualizacji. Generalnie Nothing, jako świeży gracz na rynku, jeszcze się stara przyciągnąć klienta. No tylko... cena - dla mnie 2,5k za telefon to bariera psychologiczna. A wątpię, że np. przy okazji black friday stanieje aż tak bardzo.

Od 7 lat siedzę z Xiaomi (1x Redmi i 2x Poco F), no i trochę mi się już to MIUI opatrzyło, a w obecnym F3 bateria zdradza już symptomy lekkiego zajechania - przy bardziej intensywnym dniu zdarza się ładowanie 2x na dobę, a i przy zwykłym dawne 1,5 dnia jest rzadko osiągalne.

Gdybym miał zaś ostać u Chińczyków to co, może Poco F5 Pro? Nie licząc ekranu bez LTPO to na papierze wypada lepiej od Nicfona 2, ale za to ma gorszą politykę aktualizacji (standardowo tylko 2 nowe Androidy i trzeci rok łatek, kontra odpowiednio 3 Androidy i 4 lata łatek w NP2), sama stabilność softu też bywa różna. Ewentualnie polowanie na Xiaomi 13T w promocji, który ma oficjalnie zapowiedziane 4 aktualizacje Androida?

Samsungi z Exynosem jakoś mnie nie ciągną. Motorole? Nie mam zdania. Pixel 7A? Bawiłem się dosłownie chwilę Pixelem 7 Pro kumpla i nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia, czy jednak przesiadka z "wszystkomającego" MIUI na gołego Androida jest trochę traumatyczna. Do wszystkiego używanie gestów, których trza się wyuczyć, dość nieoczywiste zachowania, no a co ważniejsze kumpel po roku użytkowania też jest średnio zadowolony.

Opublikowano
5 godzin temu, Frantik napisał:

Samsungi z Exynosem jakoś mnie nie ciągną. Motorole? Nie mam zdania. Pixel 7A? Bawiłem się dosłownie chwilę Pixelem 7 Pro kumpla i nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia, czy jednak przesiadka z "wszystkomającego" MIUI na gołego Androida jest trochę traumatyczna.

Osobiście przeszedłem z MIUI na Andka z nakładką Moto i poza tym że zyskał boosta na wydajności i sporo wygodnych dla mnie gestów, to nie widzę póki co żadnych wad. Na razie sprawuje się zajebiście i mega mi leży czytnik palca na ekranie - nie trzeba smartfona ciągle podnosić ze stołu by odblokować od tylca i coś poczytać, reaguje od strzała bo się miejscowo nie brudzi (ekran raczej się wyciera co jakiś czas, a ten sensor z tyłu już gorzej :p)

• Plusik 1
Opublikowano

MIUI to zamulacz straszny, nawet z mocnymi bebechami. Jedna z gorszych nakładek na andka. Czyścioch z jakimiś tam modyfikacji jest jak najbardziej OK. Ja sam przeszedłem z MIUI na czyściocha (z minimalnymi dodatkami) czyli Mi 12T Pro na reamle 11 Pro+ 5G i jestem mega zadowolony.

• Plusik 1
Opublikowano
16 hours ago, _Red_ said:

Osobiście przeszedłem z MIUI na Andka z nakładką Moto i poza tym że zyskał boosta na wydajności i sporo wygodnych dla mnie gestów, to nie widzę póki co żadnych wad. Na razie sprawuje się zajebiście i mega mi leży czytnik palca na ekranie - nie trzeba smartfona ciągle podnosić ze stołu by odblokować od tylca i coś poczytać, reaguje od strzała bo się miejscowo nie brudzi (ekran raczej się wyciera co jakiś czas, a ten sensor z tyłu już gorzej :p)

Czytnik w ekranie to już standard, chyba nie robi się już telefonów z czytnikiem linii papilarnych na pleckach :)

• Dzięki 1
Opublikowano
On 10/14/2023 at 8:32 PM, Mejm said:

Nawet spoko, tylko jak pisalem 3-4k za telefon to jest u mnie mocna bariera psychologiczna i nigdy tyle za fona nie dam. Celuje w max 2k, idealnie 1,5 ale raczej szanse marne z takim piniondzem. 

Jak kupisz 13 mini za 3k, to dbając odpowiednio możesz potem spokojnie założyć 5 lat z telefonem. 

Ja z SE przesiadłem się na waniliową 13 i wymiary są jeszcze na styk wystarczająco niewielkie, żeby generalnie można jeszcze było obsługiwać telefon jedną ręką.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ktoś się orientuje w cenach samsungów? Jakas szansa na obnizke serii galaxy s23 po premierze s24? Nie wiem czy się opłaca czekać, a czaje się na ten model z powodu jednej funkcji dla graczy.

Opublikowano

Zawsze coś jest taniej przed premierą nowej serii. Dodatkowo zbliża się black friday więc jest szansa na dobre promo. Ostatnio było sporo promek związanych z rabatem za oddanie starego sprzętu, ludzie z kodami rabatowymi schodzili poniżej 3k za s23. 

Ja z kolei czekam ciągle na PL premierę s23 fe i doczekać się nie mogę. Mój s20 fe miał kąpiel wodną i poszły mi aparaty i dotyk w części ekranu więc pasuje zmienić dość szybko. Ale interesujący mnie s23+ to już za wysoka półka cenowa jak za tel, no chyba że na BF faktycznie coś wjedzie mega taniej. 

Z ciekawości, co to za funkcja? 

4 godziny temu, Shen napisał:

Ktoś się orientuje w cenach samsungów? Jakas szansa na obnizke serii galaxy s23 po premierze s24? Nie wiem czy się opłaca czekać, a czaje się na ten model z powodu jednej funkcji dla graczy.

Opublikowano
12 minut temu, Rudiok napisał:

Z ciekawości, co to za funkcja? 

battery bypass, sporo gram na telefonie, można grać na kablu bez zajezdzania baterii, zasilanie idzie bezpośrednio do telefonu.

Opublikowano

Ja dzisiaj siostrze musiałem na szybko zorganizować telefon do tysiaka i padło na Motorola Edge 30 neo. Wypadał bardzo przyzwoicie na tle innych telefonów w tej cenie i dostępności w elektromarketach. Jedynie aparaty takie sobie w słabych warunkach oświetleniowych. 

W sumie jechałem po ten telefon Reda ale rzuciła mi się w oczy promka na Edge.

Opublikowano
W dniu 4.11.2023 o 09:03, Czoperrr napisał:

Snapdragon 8 Gen 3, więc lepiej poczekać na obniżki i wziąć S23 

mam switcha, wiec wyjebane w emulator, ale sam fakt, że to tak dobrze działa :obama: trzyma klatki lepiej niż switch w arceusie:kekw: