Skocz do zawartości

Routery/modemy WiFi a współpraca z PS3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój modem CellPipe 20A padł z niewiadomych przyczyn gdy nie był używany i czas cos kupić i tu pojawiają się schody.

Myślałem nad Linksysem WAG200G-EU, lub kupieniem jeszcze raz CellPipe'a i dokupieniem do niego WRT54GL. O WRT54GL czytałem i dobre opinie, między innymi tu i złe, że się przegrzewa między innymi.

Zależy mi na stabilności. Chcę podłączyć 3 kompy i PS3, wszystko najlepiej przez wifi. Jeden komp tylko będzie stał w innym pomieszczeniu (ściana+sufit, odległosć około 8 metrów. Wystarczy mi WAG200G-EU, czy lepiej brać CellPipe+WRT54GL? CellPipe nie zawiódł mnie nigdy:) i takiej stabilności bym oczekiwał.

Opublikowano

mam WRT54G linksysa, nic sie nie przegrzewa, 2 laptopy, 2 konsole i psp na tym dzialaja, wszysztko swietnie dziala nawet jak jest na raz wlaczone.

kablowka aster,

mam WRT54G linksysa, nic sie nie przegrzewa, 2 laptopy, 2 konsole i psp na tym dzialaja, wszysztko swietnie dziala nawet jak jest na raz wlaczone.

kablowka aster,

Opublikowano

ja mam tp linka TD-W8920G

czyli taki:

http://www.allegro.pl/item289624282_router...108mbs_neo.html

cena 189 zeta, a wszystko hula gra i świecie po wifi. uzywane pod neostradę (jest to modem adsl i router w jednym opakowaniu). można zmienić antenę by mieć lepszy zasięg.

jak kupujecie router to zwróćcię uwagę czy ma strefy DMZ - strasznie ułatwia to konfigurację (nie trzeba otwierać portów)

pozdr

waldus

Opublikowano

Moim zdaniem to najlepiej wyłączyć firewalla w routerze i problemy z portami, połączeniami i ich zrywaniem się skończą. Może jesteście zdziwieni tym co piszę ale spójrzcie na to z tej strony: firewall w routerze nie jest "przed" routerem tylko "za" co znaczy że chronione są terminale podłączone do routera a nie sam router. A co za tym idzie jeżeli mieliście wcześniej modemy do neostrady, astera czy czegoś innego to nie mieliście firewalla i jakoś nic strasznego się Wam nie stało. Przede wszystkim to pamiętajcie żeby zmienić hasło dostępu do routera (statystyki pokazują że 50% użytkowników tego nie robi), bo inaczej nawet włączenie wszystkich zabezpieczeń nic nie da.

Opublikowano
Moim zdaniem to najlepiej wyłączyć firewalla w routerze i problemy z portami, połączeniami i ich zrywaniem się skończą. Może jesteście zdziwieni tym co piszę ale spójrzcie na to z tej strony: firewall w routerze nie jest "przed" routerem tylko "za" co znaczy że chronione są terminale podłączone do routera a nie sam router. A co za tym idzie jeżeli mieliście wcześniej modemy do neostrady, astera czy czegoś innego to nie mieliście firewalla i jakoś nic strasznego się Wam nie stało. Przede wszystkim to pamiętajcie żeby zmienić hasło dostępu do routera (statystyki pokazują że 50% użytkowników tego nie robi), bo inaczej nawet włączenie wszystkich zabezpieczeń nic nie da.

wszystko fajnie, ale np. w moim tp linku dla połączenia typu PPPoE dla neostrady nie da się wyłączyć firewalla (dla połączeń typu Bridge i innych - ok) wtf.gif

Opublikowano (edytowane)

a nie chcesz wifi ? :(

aaa no i jeszcze jedno - jak to jest jak neostrada, to rozumiem, że osobno będziesz podłączał modem adsl? dialog nie używa czegoś takiego?

Edytowane przez waldusthecyc
Opublikowano (edytowane)

Nie kable

Nie wiem teraz mam modem i kable do huba i od huba idzie do pc i ps3 ale jak wyłącze PC to nie mam netu na PS3 wiec musze miec router zamiast huba czy ten co wyżej będzie dobry.

Na modemie jest napisane dsl i wogóle to sie łączy przez taki program Dialnet gdzie trzeba wpisć hasło i login .

Edytowane przez asd12033
Opublikowano

Siemanko , jako że jestem lajk w sprawach przekazy sygnału itp. mam do was pytanie.

A mianowice:

Czy aby ten router http://www.komputronik.pl/Sieciowka_aktywn...pelny,id,28915/

nie jest zbyt dobry do mieszkania jednorodzinnego?Mam zamiar podłączyć do niego PS3 a internet miał by byc przekazywany z komputera który stoji za ścianą ( może 3 metry). Posiadam neostradę 1mb. Opinnie o sprzęcie są bardzo dobre. Zastanawia mnie tylko czy ,aby nie jest mi taki pożądny potrzebny skoro taki mały dystans dzieli plejaka od kompa.Czy lepiej się teraz wykosztować , a potem nie wkurzać się na przekaz?

Proszę o jakąś patologiczną porade ;D

Opublikowano

Chyba zdecyduję sie jednak na WAG200G. Duży zasieg nie jest w sumie mi puki co potrzebny, bo jednak wszystko będzie praktycznie w jednym pokoju, nie dalej niz 4 metry bez ścian. W kompie który z czasem pójdzie piętro niżej i jeszcze przez ściane jest w sumie karta wifi z przykręcaną anteną, która ma niezły zasięg.

Mam tylkjo pytanie. Jak jest z tymi portami. Chciałbym mieć wszystkie odblokowane. Na CellPipe'ie nic nie miałem zablokowanego i wszystko pięknie śmigało, tak samo chciałbym na Linksysie. Chcę jak najszybciej zamówić już, bo COD4 czeka :(.

Opublikowano

Ja tam już się zdecydowałem: Jedziem w niedziele do reduty i kupujemy tego Linksys'a :( Router sprawia wrażenie pożądnego i niesprawiąjącego żadnych problemów . 200zł zostawiamy , pędzim do domu , 10 minut podłanczamy i cioramy do białego rana po sieci :D

Opublikowano (edytowane)

Ja od dwoch dni stalem sie posiadaczem takiego oto routera - DLink DI-524, za 100 zl ;p. Lacze mam z kablowki, wiec posiadam modem kablowy, ktorego podpialem do routera. Prosty dostep do ustawien sprzetu, przydzielam MAC adres modemu kablowego, podlaczam kompa typu Desktop, laptopa i PS3 (tylko konsole bezprzewodowo, gdyz nie posiadam w lapku bezprzewodowej karty sieciowej, ale planuje zakupic w najblizszym czasie). Router sam przydzielil adresy IP dla dwoch PC a konsola bez problemu wykryla bezprzewodowe polaczenie z internetem. Jak narazie wszystko smiga, az milo ;]

Ot taki sprzecik...

http://www.allegro.pl/item288303563_dlink_...l_gw_fv_ss.html

polecam jak za taka cene, warto!

pozdro

Edytowane przez Sojer
Opublikowano

Mam zamiar w najbliższym czasie kupić ps3, ale o podłączeniu go do netu nie mam bladego pojęcia. Posiadam laptopa, internet mam z kablówki. Gigabyte GN-WI01GS mini PCI WLAN Card (turbo) to jest karta przez którą ponoć mogę podłączyć ps3. Konsola będzie znajdować się w pokoju obok, czy będzie wszystko działać ?.

Opublikowano (edytowane)
Ja od dwoch dni stalem sie posiadaczem takiego oto routera - DLink DI-524, za 100 zl ;p. Lacze mam z kablowki, wiec posiadam modem kablowy, ktorego podpialem do routera. Prosty dostep do ustawien sprzetu, przydzielam MAC adres modemu kablowego, podlaczam kompa typu Desktop, laptopa i PS3 (tylko konsole bezprzewodowo, gdyz nie posiadam w lapku bezprzewodowej karty sieciowej, ale planuje zakupic w najblizszym czasie). Router sam przydzielil adresy IP dla dwoch PC a konsola bez problemu wykryla bezprzewodowe polaczenie z internetem. Jak narazie wszystko smiga, az milo ;]

Ot taki sprzecik...

http://www.allegro.pl/item288303563_dlink_...l_gw_fv_ss.html

polecam jak za taka cene, warto!

pozdro

Mam to samo od marca i równieć polecam, żadnych problemów (typu przerywanie połączenia czy cuś) i banalna konfiguracja, moim zdaniem aż za banalna :(

PS: Mam też laptopa (też łaczy sie przez wifi) i nieraz ja gram po sieci, a dziewczyna buszuje po necie to nawet wtedy wszystko śmiga bezproblemowo...

Edytowane przez Incognitos
Opublikowano (edytowane)

Witam

Posiadam Router Linksys WRT 54GL + Tomato.

Podłączone sprzęty: PC, Laptop, PS3, NMT Popcorn.

Działające aplikacje, wszystkie jednocześnie:

torrent na PC, torrent na Popcornie, gra online na PS3 lub download z PS Store, ftp na PC, emule na PC

+ żona przy PC buszuję po necie.

Odległość PS3 od router'a - 4 metry, przez ścianę. Siła sygnału 100%

Na laptopie jakość znakomita.

Wszystko chodzi bez najmniejszych kłopotów.

Polecam ten sprzęt z czystym sumieniem.

pzdr

Edytowane przez priem
Opublikowano

Rowniez polecam z czystym sumieniem Linksys WRT 54GL.

Mam podpiete dwa laptopy (PC+Mac) oraz PS3, co jakis czas tez podpinane sa inne urzadzenia iPhone, PSP etc. Wszystko chodzi pieknie, bez najmniejszych problemow. No i najwazniejsze instalacja + konfiguracja na plaszczyznie router-ps3 jest dziecinnie prosta i zakoczona sukcesem.

Opublikowano

Mam problem.Nabyłem dzisiaj router WAG200G.Mam neo 1mb telefoniczna.Przy podłanczaniu tego routera do PC i dojściu do kroku 7 wyskakuje mi tylko napis ,że źle podłąnczyłem kable ,ale no kurna przeciez wszysko jest ok.Sprawdziłem 20 razy i nic.Każą odłonczyć internet na początku więc co mi później pisze że nie może "brama skontaktować się z siecią"! NIc z tego nie kumam ,ale może ktoś ma ten sam model i potrafi mi powiedzieć "czy też pojawiały mu się takie kwiatki"? Jestem juz na skraju nerwicy od tego gówna :(

Opublikowano

Przedwczoraj podłączałem WAG200G. Ja podłączyłem wszystkood razu potem wsadziłem plytke do napędu i bez problemu poszło. Podłącz router do gniazdka telefoniczneo i do PC przez rj45, włóż płytę dołączona do routera i leć pokolei. Powinno byc dobrze, jak nie, to nie wiem. U mnie nie było problemów.

Opublikowano

Witam.

Posiadam router d-link dsl-g624m, i wszystko smiga znakomicie, podlaczone sa: laptop, blaszak, ps3 i psp, wszystko dziala bardzo fajnie. Sygnal jest dosc silny ogolnie polecam, mialem maly problem ze skonfigurowaniem go pod neostrade, ale juz sobie z tym poradzilem, jesli by ktos potrzebowal pomocy z konfiguracja to pisac na PW, strona dlinka niestety slabo przedstawia problem podlaczenia ww routera do neo. Koszt tego routera ok 250PLN