Shen 9 635 Opublikowano 4 października Opublikowano 4 października Czwórka oficjalnie potwierdzona przez reżysera https://www.filmweb.pl/news/"Terrifier+3"%3A+widzowie+wychodzą+z+seansów.+Reżyser+zachwycony%3A+"Wykonaliśmy+kawał+dobrej+roboty"-157536 Cytuj
Di 839 Opublikowano 5 października Opublikowano 5 października Wjechała Platforma 2, ale odradzam wskakiwanie na nią. Jedynka była bardzo spoko. Dwójka się dobrze zaczyna, ale potem jest gorzej i gorzej. Zamiast wyjaśniając, dodają masę pytań bez odpowiedzi. 2 Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 108 Opublikowano 6 października Opublikowano 6 października ,,Jason idzie do piekła" - cz. IX Sagi (po tym, co ten film pokazał Uniwersum Piątku 13-ego Sagą raczej się nazywać nie powinno! LoooL) to jeden z najdziwniejszych slasheropodobnych tworów, jakie widziałem... i jeden z najgorszych. To jak parodia horroru/slashera, która próbuje być poważna; zastanawiać się można: ,,dlaczemu" ,,Ja prdl..." xD, aparycja zewnętrzna jegomościa Jasona z cz.IX, cóż, baaaaardzo wiele, oj wiele pozostawia do życzenia - ,,Dżej" wygląda jak przerośnięty gnom czy jakiś gnull z Władcy Pierścieni i temu podobnych fantasy. To tylko jedna z wielu fotek z filmu, no ale ucieleśnia koszmarny wygląd Jasona i zapaść całej franczyzy. Ostatecznie cz.IX ,,Piątku 13-ego" ocenię na: 4/10 - dam te dwa punkty ,,in plus" xD do oceny, tak dla całej historii samej franczyzy, że dała nam ona jednak trochę nietuzinkowej rozrywki. No i w cz.IX Jason trochę poszalał, ale i tak cała ta Spoiler zamiana ciał dla duszy złola... trąciła mocno myszką. Cytuj
Josh 4 523 Opublikowano 8 października Opublikowano 8 października Nic nie przebije dziesiątki, klasyka gatunku Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 108 Opublikowano 8 października Opublikowano 8 października Ja pierdziu... 13 listopada bodaj, 2024 roku, minie 50 lat od tej słynnej i bardzo tragicznej masakry w Amityville. Historia tego wydarzenia pewnie jest wam znana i jego popkulturowe konsekwencje również... Z chęcią na rocznicę poszedłbym na pierwszy film z lat 70-tych o tej tragedii, do kina, albo na ten z 2005 roku, z Reynoldsem. Godzinę temu, Josh napisał(a): Nic nie przebije dziesiątki, klasyka gatunku Można by rzec, że od filmu ,,Jason idzie do Piekła", kolejne ,,Jasony" (tam chyba był jakiś Spin-Off Jasona z Freddym) to taki ,,nowatorsko" postępujący ,,indywidualizm na odpierdol". Naprawdę fanowsko to ja się boję za cokolwiek dalszego w tym Uniwersum od cz. IX brać. Jakieś ,,kosmosy" mają być w cz. X, a później ten ,,pojedynek" z Kruegerem. cz. II i III to czyste złoto, "Piątek, 13-ego IV" też mógłby być, a potem... im dalej w las tym sraczka co raz rzadsza. Teraz to liczy się w tym miesiącu ze ,,Slasherów": obejrzeć wszystkie ,,Terrifiery", wraz z tą kinówką nową, plus coś z kanonu ,,Halloween" Carpentera i np. ze ,,Smakosza", bo tego Uniwersum dawno już nie widziałem. Cytuj
Pupcio 18 428 Opublikowano 9 października Opublikowano 9 października Obejrzałem sobie Drag Me to Hell. Niby nic specjalnego ale dobrze się bawiłem jak ktoś jest fanem evil dead i tych specyficznych ujęć raimiego to warto obejrzeć 2 1 Cytuj
Dante 433 Opublikowano 9 października Opublikowano 9 października Jeśli ktoś jeszcze nie oglądał, to polecam https://letterboxd.com/film/door-1988/ Dzwoni sobie sprzedawca do kobiety, a ona go zlewa. Potem ją odwiedza, a ona nie chce go wpuścić. Całość mocno eskaluje. Jako ciekawostkę oddam, ze za Door 3 odpowiada sam Kiyoshi Kurosawa. Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 10 października Opublikowano 10 października W dniu 4.10.2024 o 20:26, Shen napisał(a): Czwórka oficjalnie potwierdzona przez reżysera https://www.filmweb.pl/news/"Terrifier+3"%3A+widzowie+wychodzą+z+seansów.+Reżyser+zachwycony%3A+"Wykonaliśmy+kawał+dobrej+roboty"-157536 Byłem w niedzielę na prapremierze w Wawie, mocny film a napewno najmocniejszy z wszystkich, gore na najwyższym poziomie. Relacje z eventu na grupie: Zapraszamy na Polską grupę fanów serii - Terrifier Polska https://www.facebook.com/share/g/8PKoiyZ3wji2HR2A/?mibextid=K35XfP Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 108 Opublikowano 11 października Opublikowano 11 października A skoro dalej i dalej jesteśmy w klimatach okołoslasherowych, czy to w filmie czy w serialu, polecę dość specyficzną scenkę z jednego z odcinków s03 "Chucky". I nie jest to spoiler, bo nie zdradza fabuły, elementów rozwijanych w Uniwersum w tym sezonie etc. Ogólnie rzecz biorąc, a jestem świeżo po obejrzeniu finału sezonu (i chyba całego serialu, bo SyFy i inne sieci/stacje emitujące serial go anulowały, ale ponoć tymczasowo... ), produkcję ocenię na: 10/10. Czysta rewelacja! I kij z mało logiczną fabułą, ale paradoksalnie w tym Uniwersum spełniającą swoją rolę znakomicie! Kij z groteskowymi momentami! Ta mamałyga różności i totalnej mega-ekspresji i jazdy bez trzymanki we wszystkim co sezon zawierał, a tym samym również cały serial - wszystko to wraz z ,,gore" i tym specyficznym czarnym humorem utworzyło podstawę do nietuzinkowego horror slashera! Nie dało się przy tym źle bawić! Ultra dobra rzecz! Nie wiem jak jeszcze mógłbym serię tą opisać! Must see ludziska, must see! <3<3 1 Cytuj
Mejm 15 308 Opublikowano 13 października Opublikowano 13 października Substancja w wypozyczalniach. Cytuj
Di 839 Opublikowano 14 października Opublikowano 14 października Przed obejrzeniem Substance znałem ogólne założenia filmu, ale nie wiedziałem, że to body horror. Ostatnie 20-25 minut przewijałem, dla mnie trochę za dużo. Ogólnie spoko, ale fabularnie mogli pociągnąć to inaczej i według mnie lepiej by wyszło. Spoiler Szkoda, że nie poszli w motyw większej współpracy, szantażu - może na zasadzie "zachowuj się zgodnie z zasadami, bo twarz ci potnę". Cytuj
Czokosz 65 Opublikowano 15 października Opublikowano 15 października (edytowane) Evil Dead Rise - ogólnie dobry film, ale strasznie nierówny. Po połowie seansu miałem wrażenie, że to będzie straszny badziew przy niedawno oglądanym Evil Dead z 2013r. Póżniej jednak wszystko nabrało odpowiedniego tempa i do samego końca była ostra jazda. Lały się flaki, krew płynęła strumieniami, główni bohaterzy musieli eliminować kolejne bliskie osoby, które przechodziły transformacje pod wpływem demonicznych bytów. Warto dać szansę i się nie zrażać, bo to jeden z tych filmów, który rozkręca się powoli. Nadal z tych nowszych odsłon wole wspomniany remake Evil Dead, ale ten film też mogę zaliczyć do udanych. Takie 6.5/10 można dać. Fajnie się wpasował w konwencje, wykorzystał wszystkie oklepane schematy właściwe dla tej serii, ale momentami za bardzo przynudzał. Edytowane 15 października przez Czokosz Cytuj
Sep 1 620 Opublikowano 15 października Opublikowano 15 października Takie coś w wypożyczalni. Chyba sobie sprawdzę na dniach. Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 108 Opublikowano 15 października Opublikowano 15 października ,,Hold your breath", które dostępne jest na Disney+, z S. Paulson znaną z serialowego "Uniwersum AHS" - film warty uwagi? Obsada, zarys fabuły, no i teoretycznie w miarę dobry, surowy klimacik horroru przyciągają na maska... żeby to coś obejrzeć. Ciekawie ogólnie ostatnio dzieje się na ,,streamingach" xD: a to dlatego, że pojawiają się w ofercie platform ,,halloweenowe" zestawienia, żeby zapewne z okazji Halloween łatwiej znaleźć sobie jakiś serial lub film w celu nadrobienia zaległości horrorkowych i thrillerkowych. Disney+ i PlayStation Core mają ciekawą ofertę tego typu. W sumie wiele tytułów jest zbitych razem w kupkę: łatwy ,,ogar" tego, co się oglądało lub nie. Giterez! Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 108 Opublikowano 17 października Opublikowano 17 października "Terrifier 2", 2022, 2gi seans, tym razemw jakości UHD, Dolby Atmos, HDR etc.; polski lektor i napisy. Widzieć ,,Artiego" w akcji na 85 calowym SONY MiniLed QLED w filtrze obrazu bliskim ,,edycji reżyserskiej", i to w niskiej intensywności światła i średnim kontraście?! WoW! Coś niesamowitego! A co do samego filmu, powiem to jeszcze raz: antyteza wygodnego kina popcornowego. Fenomenalnie dziwne kuriozum: średnio interesujący pod względem pracy kamery, jak i samej fabuły, którą za bardzo rozciągnięto. Ale bardzo interesujący za to, ze względu na umiejętne dobranie intensywności krwawej jatki dla Arta: jucha nie walała się wszędzie i co chwila, a Klaun Art miał sporo do powiedzenia grą swej postaci. Ocena sequela, z mojej : 8/10. Teoria, co do postaci Arta, po seansie Terrifier 2: Spoiler Czy nie wydaje się Wam, że Klaun Art mógłby być ojcem rodzeństwa Shaw: Sienny i Jonathana? Wątek ,,rzekomej śmierci" ich ojca nie był potwierdzony. Jonathan znalazł zeszyt z rysunkami taty, w których oprócz dziwnych fantasy postaci był tam portret Arta właśnie. Same te rysunki i okoliczności śmierci pana Shaw związane były z jego wizją i szaleństwem (czyli jakimś zaburzeniem psychicznym). Czy ojciec nie rysował Arta, jako wizji swojej drugiej osobowości, ktora powoli zaczynała nad nim zwyciężać, w którą w przyszłości się wcieli? Zresztą projektował on wiele kostiumów dla Sienny, więc dlaczego nie miałby zrobić tego samego dla przyszłego innego siebie? Hmmm 21 godzin temu, Sep napisał(a): Totalnie psychodeliczny, równie pokręcony i przerażający wizją surowego zła bez ukazywania zła - na taki się zanosi nowy film twórcy "Longlegs". Ależ gruboooo! Cytuj
Sep 1 620 Opublikowano 19 października Opublikowano 19 października Terrifier 3 - nie ma to jak iść do kina z kumplem jako koneserzy gatunku i być najstarszymi widzami na sali. Sala prawie pełna, przeważały pewnie osoby w wieku 15 - 18 lat (głównie laski), ale na szczęście pełna kulturka podczas oglądania. Jeśli komuś podobał się Terrifier 2 to ta odsłona też powinna się spodobać. Nowe makabryczne sposoby na torturowanie, okaleczenia i zabijanie bohaterów. Tego oczekiwałem i to dostałem. Zaskoczyło jak dużą i fajnie zagraną rolę odegrała w tej części postać Spoiler Vicky Szczególnie w finale. Pojawiły się też nawiązania do motywów z religii chrześcijaństwa. Za 2 lata ponowne spotkanie z Artem. I dobrze, niech sobie Pan Damien Leone pichci swoje uniwersum dalej, bo jest naprawdę smaczne. 2 Cytuj
Sedrak 769 Opublikowano 19 października Opublikowano 19 października Dwójka dalej najlepsza, ale trzecia część dużo lepsza od pierwszej. No i Art jest boski ten dysonans oraz kontrast kiedy ktoś krzyczy z bólu, a on robi swoje miny. Kurwa ja bylem w kinie o 13:30 w Tani Wtorek w Helios. Cała sala nastolatków, wszyscy gadali, siedzieli na telefonie, przytuleni jakby w domu na kanapie leżeli. Masakra. W tak chujowych warunkach nigdy nie oglądałem w kinie filmu 1 Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 108 Opublikowano 20 października Opublikowano 20 października "Nosferatu - symfonia grozy (1922)" - ,,dlaczemu" nie puszczają tego w kinach! Z racji np. ,,kina konesera"? WHY?! xD. Tak, nie ma to tamto, to jeden z najpiękniej opisanych muzyką filmów w historii kina, w którym barwne kompozycje muzyki klasycznej idealnie dopasowano do opowiadanej historii. Klasyka kina to mało powiedziane. Łej Panie, jedyną wadą ,,Nosferatu" jest to, iż film za bardzo zatrzymał się w aurze romantyzmu. Ocena z mojej strony: 8/10. Cytuj
nero2082 790 Opublikowano 20 października Opublikowano 20 października Smile 2 - jedynka była świetna a tu jest jeszcze lepiej tzn nogi z waty i wychodzę dobrze wystraszony po seansie, lubię takie uczucie jest trochę podobieństw do It follows (niepokój wiszący w powietrzu) ale tutaj się zanosi na solidną franczyzę..ta seria ma takie coś że wchodzi pod skórę, te wykrzywione uśmiechem mordy są naprawdę niepokojące.. a w czym lepiej od jedynki? pomysł na sequel na plus, fajne patenty na straszenie, do tego aktorka mi przypasowała i poziom popaprania wzrósł. już czekam na więcej a furtka na kontynuację jest absolutnie top :] Cytuj
JaskinieTerrigenoweMarvela 108 Opublikowano 21 października Opublikowano 21 października Jak Święta to tylko z ,,Artem", to tylko z klimacikiem paradoksu Antytezy Świąt Bożego Narodzenia. Tak specyficzny okazał się pod jednym względem "Terrifier 3" - paradoksalnie, i zapewne nie każdy będzie podzielał tą opinię - dzięki takiej slasherowości w horrorze jak Terrifier 3 właśnie to nam ukazał, Święta psychologią zwrotną zapamięta się jeszcze, jeszcze bardziej. I troszkę to pojechane jak w mega krzywym zwierciadle, no ale dzięki temu filmowi docenia się, że ma się rodzinę i jest się bezpiecznym, że jest się tu ze swoimi, którzy... żyją xD. A tak z innej strony, to był absurdalnie p**********y twór, który wymyka się chyba wszystkim możliwym standardom tego, co nazwy filmem, jego formą, ideą etc. To taka... oda do juchy i holocaust krwi, flaków, wszelkiego skrajnie pojętego zła. Trzecią część cyklu ocenię na: 9/10. No i fantastico, bo pojawił się w trójce nawet smaczek w postaci nawiązania do "Lśnienia" Kubricka. A wiele było takich easter-eggów. Jedyny minus ten geniusz gatunku wniósł za to, jak się zakończył: chodzi o Spoiler to co stało się z Jonathanem, a głównie to jaki los spotkał Gabbie - ta nastolatki w pewnej dynamicznej scenie wpadła do jakiejś jamy piekieł, która otwarła się nagle w podłodze pomieszczenia podczas zabójstwa jakimś Świętym Mieczem, xD, opętanej i cholernie paskudnej ,,partnerki" Arta. No i co dalej, np. Z Gabbie? Albo w jaką stronę pójdzie to Uniwersum?! Oby nie w jakieś magiczne i okultystyczne rytuały, żeby się sytuacja z ,,Piątkiem 13-ego" nie powtórzyła. Żeby tego nie spartolili twórcy! Cytuj
smallv86 857 Opublikowano 24 października Opublikowano 24 października Wlasnie wlecial Terrifier 3 do wypozyczalni jakosc 1080p Cytuj
Pupcio 18 428 Opublikowano 26 października Opublikowano 26 października Musze w końcu sprawdzić tego klalna. Kiedyś przeklikałem jedynke ale niezbyt mnie kupiło Cytuj
Mejm 15 308 Opublikowano 28 października Opublikowano 28 października Bo 1 to w zasadzie taki projekt studencki na zaliczenie. Dwojka wyglada juz jak film. 1 Cytuj
Ma_niek 860 Opublikowano 29 października Opublikowano 29 października To chyba nie ogladaliscie all hallovs eye. To dopiero było gówno. A to pierwsze filmy z klalnem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi