mario10 548 Opublikowano 22 lutego 2019 Opublikowano 22 lutego 2019 Tak był :) ale kupiłem w sumie ten https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-asus-f540ua-gq190t-i5-7200u-8gb-256gb-ssd-int-win10h-chocolate-black jeszcze 100zł zeszli na miejscy więc całkiem spoko. Cytuj
lukas_k96 310 Opublikowano 24 lutego 2019 Opublikowano 24 lutego 2019 Panowie, potrzebuję najprostszego laptopa dla osoby średnio ogarniętej z komputerami. Ma służyć głównie do przeglądania internetu i jakichś prac biurowych. Najważniejsze, żeby miał Windowsa 10 (już wgranego), działał w miarę sprawnie, czyli nie zacinał się itp. Interesuje mnie model z jak najlepszym stosunkiem ceny do jakości, czyli tani, ale już porządny. Macie jakieś propozycje, pomysły? Cytuj
FxJ 17 Opublikowano 25 lutego 2019 Opublikowano 25 lutego 2019 Ankieta uproszczona [1] Kwota przeznaczona na zakup (brutto z VAT) i czy ma być to nowy laptop czy też używany (outlety, zwroty, recertyfikowane/odnowione, poleasingowe). [2] Czy ma być z zainstalowanym systemem operacyjnym (Windows 10) czy masz własną licencję np. uczelni lub firmy. [3] Rozmiar matrycy (10,x”-11,x” / 12,x” / 13,x”-14,x" / 15,x” / 17,x”) typ powłoki (matowa, lustrzana) i typ matrycy (TN, IPS/PLS). [4] Maksymalna waga laptopa i czas pracy na baterii (podczas przeglądania internetu lub oglądania filmów). [5] Zastosowanie laptopa: gry i multimedia, internet i praca biurowa, programowanie, praca z grafiką, fotografią lub wideo, konkretne oprogramowanie itp. (wymień najistotniejsze). [6] Jak długo zamierzasz go używać? To będzie twój jedyny komputer? Zależy ci na wyższej wydajności procesora i grafiki czy jakości wykonania i mobilności. [7] Wymagania względem gier - konkretne tytuły najbardziej wymagających gier które ma odpalić, oraz na jakich ustawieniach detali (niskie, średnie, wysokie). [8] Wymagania specjalne: D-SUB (VGA), DisplayPort, USB-C z DP Alternate Mode, częściowo obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura, subwoofer, modem 3G/4G(LTE), złącze stacji dokującej (replikator portów), USB-C / ThunderBolt 3. [9] Istotne informacje które nie ujęła ankieta. Cytuj
Masny 344 Opublikowano 10 maja 2019 Opublikowano 10 maja 2019 Hej; Poszukuje dosyć specyficznego laptopa. Nie musi być potworem wydajności, ale musi mieć dużo ramu, za(pipi)isty ekran i w miare sensowną cenę. Marzy mi się 4k, ale 4k to raczej tylko powyżej 4kzł jest, wiec słabo ;f Ankieta uproszczona [1] Kwota przeznaczona na zakup - Nowy, około 3000zł, ale nic się nie stanie jak będzie więcej [2] Czy ma być z zainstalowanym systemem operacyjnym - lepiej żeby był, ale nie musi [3] Rozmiar matrycy: jakaś mniejsza - 13 / 14, ale musi być możliwie najlepszej jakości (kąty widzenia, pokrycie barw i tak dalej - więc IPS zapewne) [4] Maksymalna waga laptopa i czas pracy na baterii - Waga nie ma znaczenia - bateria lepiej zeby trzymała długo (minumum 4h) [5] Zastosowanie laptopa: programowanie, grafika, edycja stron internetowych; edycja wideo 1080p, gierki jakieś raczej starsze - San Andreas, Vice City [6] Jak długo zamierzasz go używać? Długo. Zależy na wykonywaniu wielu zadań na raz - sam chrome + photoshop zjada wfhui ramu; a to dopiero poczatek [7] Wymagania względem gier: zeby nie było totalnym kartoflem co nawet San Andreas na high nie odpali [8] Wymagania specjalne: D-SUB (VGA), DisplayPort, USB-C z DP Alternate Mode, częściowo obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura, subwoofer, modem 3G/4G(LTE), złącze stacji dokującej (replikator portów), USB-C / ThunderBolt 3. : bluetooth, wifi, hdmi, jack, duzo usb, klawiatura FAJNIE zeby byla podswietlana, glosniki w miare glosne, obudowa fajnie zeby byla biala lub jakaś jasniejsza [9] Istotne informacje które nie ujęła ankieta. Komputer będzie używany do wszystkiego z najmniejszym naciskiem na gry Dziękuje z góry komukolwiek, kto mi podsunie jakieś propozycje. Cytuj
columbo 1 108 Opublikowano 7 września 2019 Opublikowano 7 września 2019 Szukam laptopa dla seniora. Sprzęt używany będzie w 95% do przeglądania internetu, w 5% do mailów/oglądania zdjęć lub filmów z dysku. Najważniejsze wymogi: 1) musi to być sprzęt nowy, żadna używka czy poleasingowe truchła. 2) w miarę porządny serwis, aby w razie problemów nie było kłopotów z gwarancją/naprawą. Wszystko od Lenovo całkowicie odpada. 3) ma działać w miarę szybko, więc dysk SSD i procek min. i3 to obowiązkowe combo. Ram najlepiej 8 GB, ale do tych zastosowań może 4 GB by starczyło? A, no i koniecznie Windows w pakiecie. 4) budżet to maksymalnie 2k. Im taniej tym lepiej, ale absolutnie nic ponad to. 5) sprzęt używany będzie tylko i wyłącznie w domu. Na razie znalazłem jedyny rozsądny model wpisujący się w powyższe wymogi: dell inspiron 3583https://www.x-kom.pl/p/496408-notebook-laptop-156-dell-inspiron-3583-i3-8145u-8gb-256-win10-czarny.html Jakieś inne propozycje? Gdzieś jeszcze widziałem jakieś modele z i3 7 generacji, ale to już raczej jakieś końcówki serii, których sklepy się pozbywają bo zalega im to w magazynach. Cytuj
tehrokc 3 Opublikowano 10 września 2019 Opublikowano 10 września 2019 dostaje juz krecka czy wybrac matryce matowa tn'ke czy blyszczaca i dotykowa ips. chodzi o chromebooka. glowne zastosowania to filmy w gora 2 osoby, czytanie i gierki pod pada bo od dotykowych mam telefon. ipsy sa spoko tylko obawiam sie uciazliwych refleksow. jakiekolwiek sugestie beda mile widziane. Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 10 września 2019 Opublikowano 10 września 2019 Kupować matrycę TN w 2019 roku ;/ Cytuj
tehrokc 3 Opublikowano 10 września 2019 Opublikowano 10 września 2019 tez tak czuje. wspolokatorka ma tn i jak ogladamy film to zawsze musze skladac sie w pol zeby cokolwiek zobaczyc. najchetniej wzialbym matowego ips bo refleksy to nic fajnego ale chyba bede musial to przezyc. Cytuj
Schranz1985 694 Opublikowano 12 września 2019 Opublikowano 12 września 2019 Ankieta uproszczona [1] Kwota przeznaczona na zakup - Nowy, około 3000zł. [2] Czy ma być z zainstalowanym systemem operacyjnym - lepiej żeby był, ale nie musi [3] Rozmiar matrycy: standard [4] Maksymalna waga laptopa i czas pracy na baterii - Waga nie ma znaczenia [5] Zastosowanie laptopa: praktycznie tylko rocket league i standardowe zastosowania przeciętnego uzytkownika [6] Jak długo zamierzasz go używać? długo [7] Wymagania względem gier: Rocket league FHD 60 a jak da bóg 120fps [8] Wymagania specjalne: HDMI xD Tani lapek głównie do rocket league dla ziomeczka,musi być nowy najlepiej z systemem ale nie koniecznie. Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 22 lutego 2020 Opublikowano 22 lutego 2020 Na allegro jest sporo osób sprzedających laptopy z "outletu producenta", "nadwyżek magazynowych" i podobnych sformułowań, a oznaczone są jako nowe. Konta mają po kilka lub kilkanaście lat, a oceny prawie na 100%. Gdzie jest haczyk? Potrzebuję jakiegoś mocniejszego lapka wykonanego z lepszego materiału niż plastik, ale nie bardzo chciałbym wydać 10k na nówkę ze sklepu, więc trochę kusi mnie zamówić model sprzed roku lub dwóch za 60% ceny. Cytuj
ofsajd 1 116 Opublikowano 24 lutego 2020 Opublikowano 24 lutego 2020 Jako że mój stary laptop zaczyna powoli zdychać, zaczynam rozglądać się za czymś nowym, wstępnie myślałem o Macbooku, ale pojawiła się myśl że może warto skorzystać z Game Passa Ultimate, skoro już za niego płacę i kupić coś na czym będzie się dało też całkiem sensownie pograć. W związku z tym że czasami potrzebuję popracować zdalnie fajnie byłoby żeby sprzęt nie wyglądał jak świecąca zabawka z bazaru, co dość mocno ogranicza wybór. Natrafiłem na coś takiego:https://allegro.pl/oferta/lenovo-legion-y540-15-6-144-i7-32gb-ssd512-m-2-rtx-8909344830?fromVariant=8909343754 Z tego co czytałem na FullHD powinno pójść na nim w zasadzie wszystko w najwyższych detalach i działać w okolicy 60 fpsów, więc fajno. Wygląda prosto, czyli jest ok. Procek, dysk i ram są aż nadto wystarczające do pracy. No, ale w związku z tym że nie śledzę za bardzo rynku sprzętu komputerowego, stąd pytanie: czy taki zestaw poradzi sobie z VR? I czy ten RTX będzie w stanie faktycznie odpalać gry z włączonym raytracing? Bo jeżeli nie, to może warto poszukać czegoś trochę słabszego w niższej cenie - ta to jest max jaki jestem w stanie wydać. Może macie jakieś propozycje? Cytuj
flavio 107 Opublikowano 4 maja 2020 Opublikowano 4 maja 2020 (edytowane) Siemanko forumowicze, Potrzebuję pomocy, planuje zakup laptopa, konkretnie zależy mi na cienkim ultrabooku o matrycy ekranu 14 bądź 15'. Laptop głównie do pracy i nauki(czasem jakiś netflix czy YouTube), również w trasie dlatego zależy mi, żeby był cienki i poręczny. Jakieś wymagania, hmm budżet to ok 2000zl. Zależy mi żeby był porządny w miarę szybki i miał Windows 10, ktoś jest w stanie coś polecić? Edytowane 4 maja 2020 przez flavio Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 5 maja 2020 Opublikowano 5 maja 2020 Za 2k to ciężko kupić coś sensownego. Wydaje się, że ludzie są zadowoleni z Huawei MateBook D 14. W promocjach są akurat za ~2k. Może dołóż trochę kasy i poszukaj jakiegoś Thinkpada z serii E? Jakość wykonania będzie na pewno lepsza i można dołożyć ram, bo w huawei jest tylko wlutowany. Cytuj
Wooyek 1 131 Opublikowano 8 maja 2020 Opublikowano 8 maja 2020 Co tam do lapka jest potrzebna za karta, żeby pograć w Full HD na wysokich detalach i było w 60+ klatkach? 2060 wystarczy czy raczej 2070 trzeba uderzyć? Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 8 maja 2020 Opublikowano 8 maja 2020 Jak cię stać bierz 2070, 2060 też wystarczy ale po premierze nowych konsol i pierwszych gier tylko na nie sytuacja się diametralnie zmieni. Teraz nie ma gierek które jakoś specjalnie męczą PCty czy nawet laptopy. Cytuj
Wooyek 1 131 Opublikowano 8 maja 2020 Opublikowano 8 maja 2020 (edytowane) W sumie obejrzałem jakiś pierwszy lepszy filmik blacka sprzed trzech miechów, to lapek z 1660Ti w Full HD odpala gierki średnio powyżej 60fps, ale w maks detalach, także spoko, jeszcze poczytam co i jak, za niedługo mają też wyjść nowe mobilne radeony. Wychodzi na to, że do FHD niewiadomo jakiej bestii nie trzeba, spoko. Tylko w RDR2 trzeba było zjechać na średnie, no ale wiadomo, RDR zajeżdża wszystko. Edytowane 8 maja 2020 przez Wooyek Cytuj
Amer 1 383 Opublikowano 8 maja 2020 Opublikowano 8 maja 2020 @Wooyek, rozważ coś takiego... https://www.komputronik.pl/product/654067/asus-tuf-gaming-fx505du-al079t.html Sam kupiłem dosłownie 2 miesiące temu. Mogę dużo dobrego powiedzieć o tym sprzęcie. W razie pytań pisz śmiało. Początkowo też zasadzałem się na coś ze stajni Lenovo, ale stanowczo mi ten ruch odradzono. Posłuchałem i jestem zadowolony. Cytuj
Wooyek 1 131 Opublikowano 8 maja 2020 Opublikowano 8 maja 2020 (edytowane) Znaczy to był pierwszy lepszy filmik z 1660Ti, chodziło mi o pokazanie, że do FHD, nie trzeba niewiadomo czego. Lenovo mnie nie przekonuje, albo Asus, albo Acer, zobaczę. 2070 to już trzeba mieć z 7k, fajnie by było, no ale zobaczę jak będzie, jeszcze i tak bym się wstrzymał trochę, nie chcę tego na już. Wg tego co piszą na Notebookcheck, między 1660Ti a 2060 różnicy nie ma zbyt wielkiej, bo to z 5fps, a niektóre gry chodzą nawet lepiej na 1660Ti i to w ultra detalach. Z kolei różnica w cenie lapków z ww. kartami to ok 1k zł, patrzę na ceny Acera Heliosa 300. Za 2070 trzeba już sporo więcej dać. Edytowane 9 maja 2020 przez Wooyek Cytuj
kes 1 462 Opublikowano 9 maja 2020 Opublikowano 9 maja 2020 8 godzin temu, Amer napisał: @Wooyek, rozważ coś takiego... https://www.komputronik.pl/product/654067/asus-tuf-gaming-fx505du-al079t.html Sam kupiłem dosłownie 2 miesiące temu. Mogę dużo dobrego powiedzieć o tym sprzęcie. W razie pytań pisz śmiało. Początkowo też zasadzałem się na coś ze stajni Lenovo, ale stanowczo mi ten ruch odradzono. Posłuchałem i jestem zadowolony. Ten lapek ma na pokladzie starego ryzena. Niedawno wyszedl mobilny ryzen 4 generacji ktory nie tylko jest duuzo lepszy od poprzedniej gen ale rowniez masakruje intela. https://www.x-kom.pl/p/560801-notebook-laptop-156-asus-tuf-gaming-a15-r5-4600h-8gb-512-144hz.html 1 Cytuj
ofsajd 1 116 Opublikowano 9 maja 2020 Opublikowano 9 maja 2020 10 godzin temu, Wooyek napisał: W sumie obejrzałem jakiś pierwszy lepszy filmik blacka sprzed trzech miechów, to lapek z 1660Ti w Full HD odpala gierki średnio powyżej 60fps, ale w maks detalach, także spoko, jeszcze poczytam co i jak, za niedługo mają też wyjść nowe mobilne radeony. Wychodzi na to, że do FHD niewiadomo jakiej bestii nie trzeba, spoko. Tylko w RDR2 trzeba było zjechać na średnie, no ale wiadomo, RDR zajeżdża wszystko. W lutym kupiłem tego Legiona w konfiguracji z RTX2060, 16GB i jestem bardzo zadowolony, z bardziej wymagających gier grałem np w Metro Exodus - na full detalach (z wyłączonym tylko hairworksem) w 1080p lata w 60-70fps. Jak masz jakieś pytania o ten sprzęt to dawaj Cytuj
Wooyek 1 131 Opublikowano 9 maja 2020 Opublikowano 9 maja 2020 (edytowane) 4 godziny temu, kes napisał: Ten lapek ma na pokladzie starego ryzena. Niedawno wyszedl mobilny ryzen 4 generacji ktory nie tylko jest duuzo lepszy od poprzedniej gen ale rowniez masakruje intela. https://www.x-kom.pl/p/560801-notebook-laptop-156-asus-tuf-gaming-a15-r5-4600h-8gb-512-144hz.html Te ryzeny to chyba jakaś totalna nowość, bo tak patrzę co mają w xkomie, to na tych prockach "aż" 5 lapków, z czego jeden tylko ma 15,6" reszta to jakieś 14" Bardziej patrzyłem na 17,3" ewentualnie jakiś 15,6" Na razie jeszcze czekam, będę śledził temat, pojawi się na pewno więcej modeli z tymi ryzenami, mają być chyba też jakieś mobilne radeony no i ampery. Edytowane 9 maja 2020 przez Wooyek Cytuj
szurubur 122 Opublikowano 11 czerwca 2020 Opublikowano 11 czerwca 2020 Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat Asus TUF Gaming a15 z RTX 2060? Warto? Czy 15 cali nadaje się do grania? Zazwyczaj grywałem na tv lub normalnych monitorach ale sytuacja wymaga przejscia na lapka i zastanawiam się jak będzie z tym przejsciem na 15cali. Cytuj
Bielik 746 Opublikowano 12 czerwca 2020 Opublikowano 12 czerwca 2020 (edytowane) No słabo z graniem na 15 calach, zwłaszcza na matrycy tego modelu. W dodatku dość mocna grafika jest połączona z takim sobie procesorem, który w stresie (w grach) osiąga śmiało 90*C. Przy full HD karta się dławi, więc fajniej byłoby podłączyć ten sprzęt pod jakiś monitor 1440p/4k lub TV. Żeby była jasność mówię tu o modelu FX505DV z ryzenem 7 3750H. Jest też FA506IV z Ryzenem 7 4800H i ten to już jest wydajniejszy, ale dalej wyjący grzejnik. @Ukukuki mój "gamingowy laptop" ma głośność porównywalną do ps4 pro, więc nie jest źle Edytowane 12 czerwca 2020 przez Bielik Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 12 czerwca 2020 Opublikowano 12 czerwca 2020 No nie gra się na laptopie w normalne gierki, do LoLa czy jakiś mniej wymagających gier spoko. To jest grzejnik z wyjącym wentylatorem. Do tego sam laptop to klocek. Sam siedziałem kilka lat na kultowym y500 czy jak to się nazywa z dwoma kartami graficznymi wiec wiem co mówię, nigdy więcej. Cytuj
Sedrak 790 Opublikowano 13 czerwca 2020 Opublikowano 13 czerwca 2020 Ja nie dawno kupiłem Lenovo L340. I do swoich zadań się sprawdza. Tylko podstawkę dobre kupiłem, bo w miejscu gdzie jest grafika to grzeje się jak po(pipi)any. Miałem do wyboru jeszcze Legion Y540, który na te same bebechy, ale lepsze chłodzenie. Jednak wygląd to dramat. Ja w pracy przy klientach bym z takim nie wyszedł Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi