Skocz do zawartości

Jaki laptop ?

Featured Replies

Opublikowano

Tak jak mówiłem na te lenovo nie patrz, jest przycięty do 115W a Asus ma pewnie ze 140 albo 145. No i ten asus ma lepszy procek.

Lenovo kiedyś cenowo super wypadało z legionami tak teraz odlecieli z cenami. Mają coś takiego jak lenovo slim które cenowo wypada lepiej ale też są przycięte karty.

To działa tak ,że czasem lepiej kupić 4060 ale nie przyciętą niż 4070 ale na 115W bo ta teoretycznie słabsza wypadnie lepiej w grach.

Cenowo widzę ,że jeszcze te HP są spoko ale nic o tym modelu nie wiem, karta przycięta do 120W ale spoko procek. Ten konkretny model bez windowsa https://www.x-kom.pl/p/1301215-laptop-15-16-hp-victus-16-ryzen-7-8845hs-16gb-1tb-rtx4070-165hz.html?utm_medium=ranking-laptopow-2025-04&utm_source=purepc&utm_campaign=laptop-do-gier-za-6500

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Wyświetleń 485,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• poczekaj z miesiąc, będzie fajny lenovo do sprzedania

• Po kilku dniach użytkowania Omena jestem więcej niż zadowolony. Sprzęt jest wykonany bardzo solidnie, nie waży wcale dużo, a po złożeniu jest dosyć smukły i cienki jak na gamingowego lapka. Na ży

• wstrzymalbym sie z zakupem nowego laptopa do 2030 roku, bo wtedy to bedom!

Opublikowano
3 godziny temu, balon napisał(a):

A jako tgp/tdp jest już ok?

No spoko by byłlo gdyby max było ma 140-160. Ale to co Ukukuki zaproponował faktycznie można wyszarpać w lepszej cenie przy spoko tdp. Te TUFy to taka równoległa linia, troche tańsza ale nie że jakaś słaba.

Opublikowano
2 godziny temu, balon napisał(a):

Ram mają tyle samo, tylko TUF ma jedną kość, Lenovo dwie. Tylko Lenovo ma DDR5, więc lepiej.

TUF ma lepszą wersję 4070, bo ma 140 TDP vs 115 w Lenovo.

Ale jak to ma być pod gierki to o wieleee więcej da wyższe TDP niż DDR5.

Edytowane przez tjery

Opublikowano

Nie wiem czy temat jest pilny czy nie ale warto śledzic peppera, podstawową wiedzę masz i mniej więcej wiesz czego szukać. Jednak koncentrowałbym się na Dell, Asus, Lenovo, Acer, HP, MSI i omijał mniej znanych producentów. Kiedyś lenovo potrafiło umieszczać różne matryce w tym samym modelu, trzeba uważać bo tem drugi to przeważnie był paździerz jakich mało, teraz nie wiem jak jest. Jednak do dzisiaj pamiętam jak kupiłem od nich w 2013 roku potwora gamingowego z 16GB ram, i7, dwoma kartami graficznymi w SLI i niesamowicie beznadziejną matrycą :) Ostatni legion jaki miałem z RTX 3060 również miał dwie matryce, pomijam Hz, ta druga miała bardzo słabe odwzorowanie kolorów.

Ogólnie z mateycami jest zawsze zamieszanie w niżej poziomowanych modelach, Strixy, zephyrus Asusa nawet jak mają różne modele to i tak oba są dobre. W serii TUF może to wyglądać zupełnie inaczej.