Opublikowano 16 maja 200816 l IMHO lapki dzielą się na przenośne i stacjonarne. 17' to wg. mnie już stacjonary. Leżysz sobie w łóżeczku, kładziesz lapa na kolana i hopsa. Bo nie widzę sensu noszenia 17' ze sobą. Wszystko co mniejsze to już przenośne. Taki jest mój punkt widzenia.
Opublikowano 16 maja 200816 l Ja sam niedługo będę się rozglądał za lapkiem z matową 12 calowa matrycą i to takim z napędem wbudowanym, a nie doczepianym. Takim, zeby bateria trzymała jak najdłużej. Jak lapek, to żeby był poręczny . Matryca 17 cali full HD to jak dla mnie lipa. FullHD na 24 calach jest dla mnie zbyr t dużą rozdzielczością do wygodnego przeglądania stron i pracy w aplikacjach biurowych jak sobie chcę wygodnie usiąść. Fajnie do zdjęć, filmów i gier, ale do reszty juz jest to uciążliwe dla mnie, po prostu litery są za małe. No ale to moja opinia.
Opublikowano 16 maja 200816 l W kierunku mobilności najbardziej idzie chyba Apple. Taki MacBook Air - przekątna 13 cali z groszami, waga poniżej 1,5 kg, no i poniżej 2 cm grubości. Chodzić z takim sprzętem to sama przyjemność. Jednak jak ktoś chciałby go używać na co dzień w domu, to wypada kiepsko - brak napędu CD, tylko jedno USB, brak większości najważniejszych slotów na karty pamięci, i stosunkowo niskie możliwości. Ja się często przeprowadzam, więc potrzebuję i kompa mobilnego, i do posadzenia w domu, co by służył do muzyki, filmów, TV. Tak więc wybrałem coś pośredniego. Ciężki, ale da chodzić z nim po mieście bez złamania kręgosłupa. Do tego dużo funkcji i porządna moc. Jednocześnie stosunkowo tani. Da się go użyć do wszystkiego, choć w każdej dziedzinie można czuć niedosyt. I raczej będę przez najbliższe lata dalej używał właśnie takiego typu sprzętów, bo dwa kompy (domowy i "do brania ze sobą") to dla mnie za drogie i zbyt nieporęczne. Wolę mieć wszystko w jednym miejscu.
Opublikowano 29 maja 200816 l Okej to znowu ja ;] Tym razem potrzebuje lapka, ktory bedzie MAŁY. 12 cali? i koniecznie musi byc nowy, zadne uzywki. Ma dzialac na nim skype i GG ;] Aha i ma nie kosztowac 4 klockow, 3.5 to tez za duzo ;]
Opublikowano 30 maja 200816 l Laptop do 3,5-4 kawałków. Monitor myślę, że 15 lub 17 cali, zależy mi na tym żeby gg nie zacinało, muzyka na wysokim poziomie i działały gry. zdaje se sprawę, że crisis może nie pójdzie na najwyższych ale wiedźmin itd ma chodzić bez zawieszek. wygląd też ważny ;]. Najprawdopodobniej kupie go na raty więc alledrogo odpada. najlepiej gdyby było coś z komputronik.pl ale inne sklepy tez wchodzą w grę;P. Dobrze by też było żeby był HD, największym kombajnem też raczej nie ma być. Bateria niech trzyma najdłużej jak to możliwe xD z góry thx za pomoc
Opublikowano 30 maja 200816 l Autor Okej to znowu ja ;] Tym razem potrzebuje lapka, ktory bedzie MAŁY. 12 cali? i koniecznie musi byc nowy, zadne uzywki. Ma dzialac na nim skype i GG ;] Aha i ma nie kosztowac 4 klockow, 3.5 to tez za duzo ;] Witam. No to masz w czym wybierać http://www.sklep-notebooki.pl/index.php?se...em=&n_rodz= .
Opublikowano 31 maja 200816 l po 5 miesiacach uzywania macbooka stwierdzam fakt - apple i pozniej dlugo dlugo nic. Michu, łykasz 13 calowego macbooka, masz gg, skype, miesci sie do kazdej torby, plecaka. lux.
Opublikowano 31 maja 200816 l No Julek mi wlasnie dupe truje ;P tylko ja nie lubie uzywanych sprzetow :[
Opublikowano 31 maja 200816 l No kurde, zaufaj mi że możesz na miętusie łykać. Sto razy wolałbym używanego notebooka apple'a niż jakiś nowy shit Acer'a czy Toshiby. A Macbooka, takiego jak ma Kubuś to kupisz za 3 K na mięcie. (Core 2 duo itp) A truję Ci dupę bo chcę dla Ciebie dobrze
Opublikowano 31 maja 200816 l W sumie jak pomyslalem o czym malym i lekkim to tez apple mi przyszlo do glowy. Taki najprostrzy nowy macbook to 4 kawalki kosztuje nie? Mowie o polskiej dystrybucji.
Opublikowano 31 maja 200816 l na notebooki.pl moj kosztowal jakos chyba 3200 zl. dostalem zwrot vat'u i tym sposobem za niespelna 2600 mialem nowiutkiego macbook'a. powaznie, jezeli planowales np. zakup do 3 koła to dorzuc jeszcze pare drobnych i masz maszynke dzieki ktorej w momencie, gdy ktos obok Ciebie usiadzie ze "zwyklym" lapkiem, poczujesz sie lepszy xD btw. julek tez mi dupe trul ;f no ale w sumie slusznie.
Opublikowano 1 czerwca 200816 l albo może coś takiego;] http://allegro.pl/item372670197_asus_eee_p..._cena_hit_.html, jak wejdzie to polski pewnie będzie znacznie taniej..
Opublikowano 1 czerwca 200816 l Wtrącę swoje 3 grosze- polecam mac'a, w posiadaniu którego sama jestem:P Jest biały 15''-owy, wersja pomiędzy podstawową a czarnym laptopem. Maiden będzie w stanie w moim imieniu podać dokładne parametry, gdyż ja jestem troszkę atechniczna:D Chodzi super (b. szybki), jest lekki, ładny (to też istotne) i na serio nie wiem dlaczego Maiden tak usilnie wciska tamto maleństwo skoro non stop słyszę jaką mam wspaniałą "maszynę"
Opublikowano 1 czerwca 200816 l Laptop do 3,5-4 kawałków. Monitor myślę, że 15 lub 17 cali, zależy mi na tym żeby gg nie zacinało, muzyka na wysokim poziomie i działały gry. zdaje se sprawę, że crisis może nie pójdzie na najwyższych ale wiedźmin itd ma chodzić bez zawieszek. wygląd też ważny ;]. Najprawdopodobniej kupie go na raty więc alledrogo odpada. najlepiej gdyby było coś z komputronik.pl ale inne sklepy tez wchodzą w grę;P. Dobrze by też było żeby był HD, największym kombajnem też raczej nie ma być. Bateria niech trzyma najdłużej jak to możliwe xD z góry thx za pomoc a co ze mną? aha, ja raczej do mac'a nie ciągnie.... tzn. nigdy niemiałem ani nie znam nikogo kto by go miał. chodzi mi w laptopie o cs'a, neta, gg, muzyke, filmy. czekam na propozycje
Opublikowano 1 czerwca 200816 l Progamik Crossover i grasz w gierki z Windowsa na Macu ale przekonaj mnie jakoś co w nim jest lepszego niz w np. toshibie za 4 kafle....?
Opublikowano 1 czerwca 200816 l Progamik Crossover i grasz w gierki z Windowsa na Macu ale przekonaj mnie jakoś co w nim jest lepszego niz w np. toshibie za 4 kafle....? Ale stary! nikt Cię nie będzie przekonywać. skocz do iSpot'a i pooglądaj sobie sprzęcik na żywo. Wszystkie laptopy to g. w porównaniu z Mac'ami. Maczek jest kompatybilny z pokaźną ilością programów windowsowskich. Do tego nie łapie wirusów i się w ogóle NIE STARZEJE!!!!! Za 2 lata Twoja Toshiba będzie gratem, z którego zrobisz sobie podnóżek o ile nie padnie Ci po drodze:/ Dla mnie to strata pieniędzy i marna inwestycja- to komputerki zupełnie innej klasy. Tsk jak mówię- szoruj do iSpot lub jakiegoś większego sklepu ze sprzętem elektronicznym i przetestuj sam. Do tego super grafia (kolory bomba!!!!!), o dzwięku nie wspominając... Wszystkie bajery typu wbudowana kamera, fantastyczne programy do obróbki zdjęć etc. dostępne są już w wersji podstawowej. GG, Skype, przeróżne programy do odpalania filmów, ściągania muzyki spokojnie sobie wgrasz, gdyż wszystko działa ślicznie na maczku.
Opublikowano 1 czerwca 200816 l Progamik Crossover i grasz w gierki z Windowsa na Macu ale przekonaj mnie jakoś co w nim jest lepszego niz w np. toshibie za 4 kafle....? Ale stary! nikt Cię nie będzie przekonywać. skocz do iSpot'a i pooglądaj sobie sprzęcik na żywo. Wszystkie laptopy to g. w porównaniu z Mac'ami. Maczek jest kompatybilny z pokaźną ilością programów windowsowskich. Do tego nie łapie wirusów i się w ogóle NIE STARZEJE!!!!! Za 2 lata Twoja Toshiba będzie gratem, z którego zrobisz sobie podnóżek o ile nie padnie Ci po drodze:/ Dla mnie to strata pieniędzy i marna inwestycja- to komputerki zupełnie innej klasy. Tsk jak mówię- szoruj do iSpot lub jakiegoś większego sklepu ze sprzętem elektronicznym i przetestuj sam. Do tego super grafia (kolory bomba!!!!!), o dzwięku nie wspominając... Wszystkie bajery typu wbudowana kamera, fantastyczne programy do obróbki zdjęć etc. dostępne są już w wersji podstawowej. GG, Skype, przeróżne programy do odpalania filmów, ściągania muzyki spokojnie sobie wgrasz, gdyż wszystko działa ślicznie na maczku. a do 4 tys. jaki? no może być troszkę więcej ale nie dużo. najlepiej gdyby był on w komputroniku.
Opublikowano 1 czerwca 200816 l Do 4 tys? Z lapków: Albo nowy Macbook C2D 2.2 Ghz, albo używany Macbook PRO też 2.2 Ghz. (Ten drugi ma leszą grafikę). Ze stacjonarnych Imac 20' Edytowane 1 czerwca 200816 l przez Maiden
Opublikowano 2 czerwca 200816 l Ja predko sprzętu nie bedę teraz kupował, ale mam takie pytanie. Ile te Macbooki trzymają na baterii. Bo jak patrzyłem zwykłe lapki pod winde, to spodobał mi sie IBM Lenowo X61/X61s, którego największa zaletą jak dla mnie jest czas pracy na bateriach. Bez obciążenia z wifi wyłączonym koło 10h podaja nawet, z wifi i trochę większym obciążeniem juz z 2 razy mniej, ale to i tak dobry wynik. No i matryca z rozdziałką 1024x768, a co jeszcze ważniejsze dla mnie, matowa Zainteresowały mnie jednak te Macbooki, a raczej uch stabilność , ale najistotniejszy dla mnie jest czas na bateriach i wygląd (ciemny, najlepiej czarny lapek). Na XP nie narzekam ogólnie. Jak jest z odpalaniem programów z windy, wszystkie działają, czy są z tym problemy (proste nie wymagajace duzej wydajności programy)??
Opublikowano 2 czerwca 200816 l Mój pracuje spokojnie około 12 na bateryjce (taaak tak)- musiałam czekać kiedyś 4 dni aby mi się rozładował, a aktualnie zastępuje mi stacjonarny, więc często stoi włączony przez dłuższy czas. Czarny Macbook jest niestety najdroższy i wydaje mi się, że to już wydatek grubo ponad 5 tyś.- jest najzwyczajniej w świecie Macbookiem najmocniejszym i o najpojemniejszym dysku. Ja mam tego przed czarnym (wydaje mi się, że Maiden podał parametry)- koszt około 4 600 but! 1) kupowałam nówkę sztuke i to w iSpot, 2) studentom przysługuje zniżka studencka:D także płacę troszkę ponad 4 tyś. i do tego spłaciłam go sobie w 8 ratach (kredyt żagiel- 0%). Polecam raty, gdyż są nieoprocentowane i w związku z tym nic się nie dopłaca- to dobre dla tych, którzy nie są w stanie wyłożyć całej kasy od zaraz- umowę podpisuje się na 24 raty, które można jednak spłacić w dowolnym okresie. Reasumując, płacisz miesięcznie tyle ile chcesz (minimum to około 160 zł)- niestety to jest oferta "iSpotowa" Na Macka możesz wgrać Windowsa i będzie działał cacy, ale na lapka zwykłego lub na PC-ta wrywać Mackintosha nie radzę, bo zwyczajenie się wiesza. Ja posiadam z tych windowsowskich programów tylko te, które są mi niezbędne (Word do pisania etc.) System OSX jest dla mnie wygodniejszy i dużo logiczniejszy ( i ma fantastyczne bajery hehehe), dlatego zabroniłam sobie instalować Windowsa- najzwyczajniej nie potrzebuję go. Mac posiada odpowiedniki wszystkich programów ( do pisania jest coś takiego jak Pages, ale jakoś wolę Worda- przyzwyczajenie? i dlatego go wgrałam). Wszystkie programy instaluje się w sekundę (wystarczy przeciągnąć ikonkę do odpowiedniej zakładki w kompie i po robocie, jak chcesz coś odinstalować to przesuwasz z kolei tą ikonkę do kosza- wsio). Macki są idealnym sposobem na zaoszczędzenie czasu i nerwów i, osobście, wydaje mi się, że mają o niebo ładniejszą grafikę, kolory- są śliczne. Na koniec jeszcze raz podkreślam- te kompy nie starzeją się!!!!
Opublikowano 3 czerwca 200816 l ale przez te 12h to chyba tylko ogladasz jak w lapku lampka miga. mac wybija sie ponad konkurencje, tu nie ma watpliwoasci, ale nie ma co przesadzac i pisac farmazownow. moj przy uzywanym wi-fi i odpalonych paru programach trzyma ok. 3,5-4 godzin.