Opublikowano 13 marca13 mar Na wysokości oczu powinien być, chyba że lubisz skręcać kark i patrzeć ciągle w górę jak co niektórzy.
Opublikowano 29 marca29 mar Oczy powinny być minimum na wysokości połowy ekranu, a najlepiej ciut wyżej połowy. Kiedyś na wynajmowanym mieszkaniu powiesiłem sobie tv w miejscu do tego przeznaczonym i o ile filmy oglądało się ok, to przy graniu miałem dziwne zawroty głowy. Dlatego zdjąłem tv i posadziłem na szafce, a problem z zawrotami przy graniu zniknął. Dziwię się strasznie ludziom, którzy wieszają tv pod sufitem. Kark boli, oczy bolą gdy patrzy się długo w górę, no nic dobrego z tego nie ma. Teraz jak kupowałem tv to też dużo czasu spędziłem na ganianiu z metrem i przymiarkach, bo planowałem przesiadkę z 42 cali na 48 lub 55. I uznałem, że o ile mógłbym sobie pozwolić na 55, to 48 pozwoli mi na komfortowe granie na fotelu bez zadzierania głowy do góry. A przecież każdy gracz wie, że jak w grze "gówno uderza w wentylator" to przyjmuje się pozycję pochyloną, i głupio byłoby wtedy zadzierać głowę do góry i zadwyrężać kark. Ergonomia to ważna rzecz. Edytowane 29 marca29 mar przez Wojtq