Skocz do zawartości

Pomoc

Janish

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Trochę się głowie bo na soundbarze dźwięk jest przy ustawieniu tv, natomiast jak zmieniam by wyświetlało na nim hdmi, to znów dźwięk znika.  

Tak, dźwięk będzie znikał, to normalne przy takim podłączeniu. Swoją drogą jest to najbardziej uniwersalne podłączenie i ja bym tak to zostawił.
Oczywiście można uzyskać dźwięk, ustawiając na soundbar źródło HDMI:
Jeśli podepniesz np. konsole pod HDMI IN w soundbar, to wtedy obraz będzie szedł na porcie HDMI eARC w TV i wtedy na soundbar jak ustawisz źródło HDMI, to powinien być dźwięk.
  • Plusik 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ma ktoś z was dzisiaj problemy z włączeniem jakiś aplikacji na swoich LG? Mam oleda b8 i nic nie chce ruszyć. Amazon, Disney, Netflix, YouTube się włącza, pokazuje cały dostępny katalog a po włączeniu jakiejkolwiek treści kręci się kółeczko. Tv podpięty na kablu do routera, który był resetowany. Wi-fi działa normalnie. Sklep od LG normalnie się odpala, test szybkości neta na tv również się odpalił i zmierzył szybkość. Na drugim tv co prawda poprzez firesticka od Amazona ale wszystko działa.
Wygląda jakby był to problem z siecią tylko, że wszystko inne w domu działa.
Wszystko jest zaktualizowane.

Problem rozwiązany poprzez odłączenie tv od prądu na 5 minut.

Opublikowano

Telewizor LG CX. Konsole XSX.

Kilka razy spotykało mnie rozczarowanie obrazem - mleko, brak czerni. Ostatnio Starfield, ale tu twórcy się nie popisali, to nie drążyłem tematu. Ostatnio zacząłem RE2, nad którym zachwycano się jeśli chodzi o oprawę. A u mnie szaro, okropnie. Mam zaznaczone wszystkie opcje (HDR i Dolby Vision) w menu konsoli. Po wyłączeniu DV X2 i uruchomieniu gry (z quick resume) obraz jest taki jak powinien być. Ale już po restarcie konsoli, na tych samych ustawieniach ponownie mleko. Tym razem odznaczam dwa ustawieni HDR i ponownie jest ok. Ale po restarcie znowu wraca mleko. Nie wiem co się dzieje. Jakieś pomysły? 

Opublikowano (edytowane)

Nawet jeśli, to chyba nie jest normalne, że po wyłączeniu HDR lub wcześniej DV czerń staje się czarna? 

Edit.

Wyłączenie DV i powrót do gry nie uruchamia HDR (choć ten jest włączony). Gra RE2 wygląda najlepiej bez DV i HDR. 

Ktoś kto grał w podobnej konfiguracji miał podobnie? 

Edytowane przez Aleks
Opublikowano

Jeśli chodzi o residenta to w hdr jest typowe mleko i ciężko cokolwiek z tym zrobić.Jeśli chodzi o starfield to coś tam poreperowali od premiery ale i tak daleko do modów na pc na których wszystko wygląda tak jak powinno. Tu masz najbardziej aktualne ustawienia:                            

• Dzięki 1
Opublikowano
18 godzin temu, Aleks napisał:

Nawet jeśli, to chyba nie jest normalne, że po wyłączeniu HDR lub wcześniej DV czerń staje się czarna? 

Edit.

Wyłączenie DV i powrót do gry nie uruchamia HDR (choć ten jest włączony). Gra RE2 wygląda najlepiej bez DV i HDR. 

Ktoś kto grał w podobnej konfiguracji miał podobnie? 

Jest wiele gier z złym hdr, gdzie lepiej wyglądają gdy się go wylaczy. Najlepszy tv w tym nie pomoże jak twórca zaniedba. 

Opublikowano
W dniu 28.01.2024 o 18:25, malyksg86 napisał:

Ma ktoś z was dzisiaj problemy z włączeniem jakiś aplikacji na swoich LG? Mam oleda b8 i nic nie chce ruszyć. Amazon, Disney, Netflix, YouTube się włącza, pokazuje cały dostępny katalog a po włączeniu jakiejkolwiek treści kręci się kółeczko. Tv podpięty na kablu do routera, który był resetowany. Wi-fi działa normalnie. Sklep od LG normalnie się odpala, test szybkości neta na tv również się odpalił i zmierzył szybkość. Na drugim tv co prawda poprzez firesticka od Amazona ale wszystko działa.
Wygląda jakby był to problem z siecią tylko, że wszystko inne w domu działa.
Wszystko jest zaktualizowane.

Problem rozwiązany poprzez odłączenie tv od prądu na 5 minut.

U mnie dzisiaj problem z połączeniem się z netem wszystkich apek (YT, HBO, Content Store, amazon itp..) oprócz netflixa - tem działa bez zarzutu. Wywala we wszystkich, ze nie może znaleźć hosta. Wyłączenie z prądu na 10 minut nic nie dało… Oj LG, telewizor od niemal 6 lat działa idealnie, bez żadnych wypaleń, czyżby celowe powtarzanie produktu powoli wchodzi w grę? Oczywiście tez Oled B8.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Montował ktoś z Was może tv 55' na ścianie działowej (10.5cm) z cegły dziurawki? Jakie kołki polecacie i wieszak (raczej taki nie obrotowy, blisko sciany)? Obecny tv samsung nu8000 z wymianą w niedalekiej przyszłości na 65'(być może innej firmy).

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wczoraj wypipi mi router, telewizor i monitor. Burza przechodziła kilka kilometrów ode mnie więc się nie przejmowałem aż tu yebło i koniec oglądania. Chyba po lini telefonicznej poszło, ale to nie istotne teraz.

Jakie są wasze doświadczenia z Euro Rtv i zgłoszaniem u nich tego typu awarii w ramach dodatkowego ubezpieczenia? Zarówno monitor jak i Tv objęte rozszerzoną gwarancją na 5 lat. Obecnie 3 oraz 3,5 roku od zakupu więc po gwarancji producenta. Będą mi czopy robić problemy?

• Smutny 1
Opublikowano

Trzeba by zobaczyć do regulaminu tych rozszerzonych gwarancji co pod nie podlega, ale ogólnie lepiej nie wspominać nic o burzy. Po prostu jednego dnia korzystałeś i działało, następnego już nie, chociaż przy iluś tam sprzętach naraz może to wyglądać podejrzanie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Telewizor wrócił z serwisu, sprawny. Nie dostałem żadnych informacji co konkretnie wymieniali, ale po oględzinach z zewnątrz wtyczka zasilacza wyglądała na nową a czy coś jeszcze hooy wie. Zresztą nieistotne, TV naprawiony i nie poniosłem kosztów co znaczy że ubezpieczyciel musiał je pokryć.

Wczoraj zgłosiłem monitor, tak żeby dwa sprzęty na raz nie jechały. Zobaczymy co będzie dalej.

Póki co straty po burzy kosztowały mnie 50 zł za nowy router, więc jest lepiej niż początkowo się spodziewałem. Zobaczymy co jeszcze z monitorem, ale jestem dobrej myśli.

• Plusik 1
Opublikowano

jakiś cienki i elastyczny kabel hdmi 2.1? czy to się wyklucza? tylko jeśli istnieje, to coś co sami mieliście okazję nabyć i sprawdzić, bo jakiegoś no-name'a wątpliwej jakości widziałem na amazonie

Opublikowano

Ostatnio zwróciłem uwagę że na ps5 jak gram w 120 Hz lub po prostu włączę vrr obraz traci głębię kolorów i gorzej wygląda HDR. Na reddicie też coś wspominają o problemie ale nie ma za dużo tych tematów. Obraz bez tych opcji wygląda świetnie ale jak już włączę te opcję to jest średnio jakby wyprane kolory. Podbicie kolorów i zmniejszenie cieni lekko pomaga ale to i tak nie ta jakość obrazu co z wyłączonymi vrr /120 Hz

Tv to Samsung qled 2020 

Czy miał ktoś podobnie może jakieś opcje żeby ten błąd nie występował 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Moze ktos mial podobny problem i pomoze rozwiazac. Mam ten model LG -OLED65BX6LB. Dzialal super od 2021 jak go kupilem ale od jakiegos czasu jest ze jak koncze ogladnie / granie i wylacze tv na standby po chwili czerwona lampka gasnie na tv. Nie moge juz wlaczyc tv pilotem, guzik pod tv tez nie dziala. Jedyna opcja to odlaczenie tv od pradu na pare minut i ponowne wlaczenie dopiero wtedy pilotem, ale jesli nie wlacze go to po chwili jest to samo lampka gasnie i nie moge nic zrobic oprocz odlaczenia od pradu. Nie ma zadnych problemow z obrazem, zadnych trybow eco, resetowalem do ustawien fabrycznych i ciagle to samo. Jakies pomysly bo nie usmiecha mi sie zakup nowego tv.

Edytowane przez danielskii
Opublikowano

20240924_100420.thumb.jpg.7acd1b7c629dfda87a5fa837bc8dde07.jpg

Zdjęcie naturalne, bez zmiany kontrastu etc. - zrobione z bliska przy powierzchni matrycy - Sony Bravia 7 85cali, XR70 QLED, MiniLed. Od jakiegoś czasu mam problem z takimi mikro pyłkami, czy kij wie co to jest, które osiadają na powierzchni ekranu. Są bardzo drobne, nie występują na całej matrycy, ale są rozciągnięte na jej powierzchni nieregularnie. Ja prdl... użyłem każdej ściereczki: mikrofibry, poliestru, delikatnej szmatki, do szyb etc., bez wody na sucho, delikatnie nawilżone. I co? No jajco, nie jestem w stanie tego zlikwidować. Teraz delikatnie jedynie przecieram ekran, aby utrzymać go w tej dobrej kondycji, ale wycierać na siłę matrycy nie będę, bo jeszcze ją zarysuję i ,,po ptokoch". Co proponujecie? Może jakiś spray, specjalny środek? Te kulki/zabrudzenia, generalnie nie są aż tak widoczne, ale dopiero z bliska widać ich wysyp. LooooL.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mam dziwną akcje. Nagle mi zniknęły niektóre kanały naziemne. Stroiłem od nowa itp. Mam 1,2,3 i potem nagle 12. Nie ma min Polsat, TVN a jest typ1,2 itp. W piątek jeszcze były, na drugim tv są.
Nie jest to dla mnie jakiś problem, bardziej denerwuje że nie działa.
Ktoś ma jakiś pomysł? Internety za wiele nie mówią o tym.  TV  to Szajs S95C.