UzeQ 0 Opublikowano 30 stycznia 2010 Opublikowano 30 stycznia 2010 Nigdzie nie znalazłem takiej informacji na forum, więc nie bijcie jak już było takie pytanie:P W każdym razie zastanawiam się nad kupnem większego dysku do PS3. I z samą procedurą nie ma problemu - opisów i filmików w necie jest bardzo dużo. Problem mam inny. Chodzi o to jaki dysk można do tej PS trójki wsadzić. Tzn wiem, że najlepiej ma być 5400 rpm. Mi chodzi o pojemność. Czytałem już tyle artykułów i w niektórych piszą, że więcej niż 250 Gb nie może być a w innych, że może. Mi się osobiście marzy 500Gb+, więc pytanie mam do ludzi którzy posiadają PS3 z takimi dyskami - czy to w ogóle działa:P Bo nie chciałbym wybulić 350 zł na dysk żeby okazało się, że nie działa;) Cytuj
UzeQ 0 Opublikowano 30 stycznia 2010 Opublikowano 30 stycznia 2010 Nie wiem być może słabo szukałem:P W wyszukiwarce wpisywałem różne frazy typu hdd, dysk twardy itp i nic nie znalazło Ale dziękuję za odpowiedź Cytuj
ArturNOW 7 Opublikowano 31 stycznia 2010 Opublikowano 31 stycznia 2010 Starsze dyski 500GB chyba Seagate mogą fizycznie się nie zmieścić. Było w tym wątku :-) Cytuj
Łebi 311 Opublikowano 2 lutego 2010 Opublikowano 2 lutego 2010 Nigdzie nie znalazłem takiej informacji na forum, więc nie bijcie jak już było takie pytanie:P W każdym razie zastanawiam się nad kupnem większego dysku do PS3. I z samą procedurą nie ma problemu - opisów i filmików w necie jest bardzo dużo. Problem mam inny. Chodzi o to jaki dysk można do tej PS trójki wsadzić. Tzn wiem, że najlepiej ma być 5400 rpm. Mi chodzi o pojemność. Czytałem już tyle artykułów i w niektórych piszą, że więcej niż 250 Gb nie może być a w innych, że może. Mi się osobiście marzy 500Gb+, więc pytanie mam do ludzi którzy posiadają PS3 z takimi dyskami - czy to w ogóle działa:P Bo nie chciałbym wybulić 350 zł na dysk żeby okazało się, że nie działa;) U mnie Samsung 500GB śmiga aż miło Cytuj
Jaszczur 0 Opublikowano 3 lutego 2010 Opublikowano 3 lutego 2010 U mnie od kilku miesiecy dziala dysk: WD Scorpio Blue WD5000BEVT (2,5", 500GB, 8MB, SATA/300) absolutnie zadnych zastrzezen. Cytuj
Emet 1 088 Opublikowano 4 lutego 2010 Opublikowano 4 lutego 2010 (edytowane) Pilnie potrzebuję odpowiedzi! Czy robiąc backup na dysk zewnętrzy konsola go formatuje czy mogę mieć na nim inne dane itd, aby było dość wolnego miejsca na backup? I czy konsola kompresuje jakoś dane w backupie czy zajmują one tyle samo miejsca co na dysku w PS3? Moja PS3 jeszcze nie wróciła więc nie mam jak sprawdzić. Edytowane 4 lutego 2010 przez Emet 1 Cytuj
Welna 1 094 Opublikowano 4 lutego 2010 Opublikowano 4 lutego 2010 Pilnie potrzebuję odpowiedzi! Czy robiąc backup na dysk zewnętrzy konsola go formatuje czy mogę mieć na nim inne dane itd, aby było dość wolnego miejsca na backup? I czy konsola kompresuje jakoś dane w backupie czy zajmują one tyle samo miejsca co na dysku w PS3? Moja PS3 jeszcze nie wróciła więc nie mam jak sprawdzić. Nie formatuje, wystarczy miejsce (konsola robi 1 plik o odpowiedniej nazwie itd.) Kompresuje ale niewiele, dlatego to co mozesz pociagnac z pss zainstalowac z gry, update etc raczej wywal Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 4 lutego 2010 Opublikowano 4 lutego 2010 Pilnie potrzebuję odpowiedzi! Czy robiąc backup na dysk zewnętrzy konsola go formatuje czy mogę mieć na nim inne dane itd, aby było dość wolnego miejsca na backup? I czy konsola kompresuje jakoś dane w backupie czy zajmują one tyle samo miejsca co na dysku w PS3? Moja PS3 jeszcze nie wróciła więc nie mam jak sprawdzić. Nie formatuje, wystarczy miejsce (konsola robi 1 plik o odpowiedniej nazwie itd.) Kompresuje ale niewiele, dlatego to co mozesz pociagnac z pss zainstalowac z gry, update etc raczej wywal Wszystko ok. ale nie robi jednego pliku Cytuj
Welna 1 094 Opublikowano 4 lutego 2010 Opublikowano 4 lutego 2010 Pilnie potrzebuję odpowiedzi! Czy robiąc backup na dysk zewnętrzy konsola go formatuje czy mogę mieć na nim inne dane itd, aby było dość wolnego miejsca na backup? I czy konsola kompresuje jakoś dane w backupie czy zajmują one tyle samo miejsca co na dysku w PS3? Moja PS3 jeszcze nie wróciła więc nie mam jak sprawdzić. Nie formatuje, wystarczy miejsce (konsola robi 1 plik o odpowiedniej nazwie itd.) Kompresuje ale niewiele, dlatego to co mozesz pociagnac z pss zainstalowac z gry, update etc raczej wywal Wszystko ok. ale nie robi jednego pliku Plik czy katalog jedna brioszka Cytuj
Berion 207 Opublikowano 4 lutego 2010 Opublikowano 4 lutego 2010 (edytowane) Nie formatuje bo pracuje na FAT32 (dlatego te dwa pliki dzieli na części). Nie kompresuje (a jeśli to naprawdę znikomo), łączy różne dane w szyfrowane archiwa. Wrzuca jest do ./PS3/BACKUP/[data w formacie r-m-d]/ (z pamięci piszę). Edytowane 4 lutego 2010 przez Berion Cytuj
Wiśnia San 1 Opublikowano 6 lutego 2010 Opublikowano 6 lutego 2010 Czy przełożenie mojego dysku do innej konsoli spowoduje utratę danych (zrobi formata)? Cytuj
Firekage 1 Opublikowano 8 lutego 2010 Opublikowano 8 lutego 2010 Sam nie zrobi, zapyta. ;] Ale czy jesli dam nie to mam wszystkie "zdobycze" czy jednak trzeba formata walnac? (bo rozumiem, ze podpinajac dysk do pc i robiac backup - klon, nie ma zadnego problemu) Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 8 lutego 2010 Opublikowano 8 lutego 2010 (bo rozumiem, ze podpinajac dysk do pc i robiac backup - klon, nie ma zadnego problemu) Jest i to duży, gdyż to nie zadziała. Cytuj
Berion 207 Opublikowano 10 lutego 2010 Opublikowano 10 lutego 2010 (edytowane) Zadziała. Mowa jest o klonie 1:1 czyli kopii posektorowej. Niestety, to rozwiązanie gorsze niż buckup z poziomu XMB bo zadziała tylko na tej konkretnej płycie głównej, nie wspominając już o rozmiarach dumpa. Innymi słowy: jeśli wgrasz tą kopię na dysk i podłączysz go do innej konsoli niż tej z której kopia 1:1 pochodziła potraktuje go jak czysty i zapyta o format. To są właśnie wspaniałe czasy DRM, TPM i reszty tego syfu... Ale czy jesli dam nie to mam wszystkie "zdobycze" czy jednak trzeba formata walnac? Jak odmówisz to nie zobaczy dysku. Jak zatwierdzisz to sformatuje i będziesz mieć czysty. Edytowane 10 lutego 2010 przez Berion Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 10 lutego 2010 Opublikowano 10 lutego 2010 (edytowane) Rozmowa jest o przekładaniu dysku do innej konsoli więc nie zadziała - nie rozumiem w czym problem. Tak to można sobie backupa robić w razie awarii PS3 - ale jeśli serwis nie naprawi PS3 tylko wymienią płytę główną to taki backup można co najwyżej o kant d..y rozbić. Edytowane 10 lutego 2010 przez Kyo Cytuj
Sheepman. 0 Opublikowano 11 lutego 2010 Opublikowano 11 lutego 2010 Czy jeżeli na dysku przenośnym będą już jakieś dane <filmy, muzyka> to PS3 będzie je chciało również przywrócić na konsolę, czy wyszuka tylko 'back upowane' dane i je prześle? Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 11 lutego 2010 Opublikowano 11 lutego 2010 (edytowane) Tylko backup. Filmy/muzykę/zdjęcia które były wcześniej na dysku, po całej operacji sam możesz przenieść. Edytowane 11 lutego 2010 przez Kyo Cytuj
Dabman 104 Opublikowano 17 marca 2010 Opublikowano 17 marca 2010 Mam "mały" problem, jako iż w PS3 ( 40stka ) zmieniłem dysk na 160, a jest mi potrzebny chciałbym wrzucić tam 100. Teraz robie backup z 160 na inny dysk ( USB/SATA ) raptem 36GB a pisze mi że będzie się robić ~7h ocb? tak długo się kopiuje 36GB? Cytuj
Emet 1 088 Opublikowano 17 marca 2010 Opublikowano 17 marca 2010 Na pewno tylko 36GB? xD Dysk zakładam, że pod USB 2.0... Jeśli tak to nie powinno być 7 godin na pewno. U mnie backupa 74GB robiło niecałe 2,5 godziny. Cytuj
Dabman 104 Opublikowano 17 marca 2010 Opublikowano 17 marca 2010 Ehhh ten czas ogólnie to tragedia! ile to idzie 1MB ? Cytuj
Yabollek007 314 Opublikowano 1 kwietnia 2010 Opublikowano 1 kwietnia 2010 Niedlugo bede kupowal nowy dysk do PS3 i mam drobne pytanie. Wiem, ze przez backup system wszystko mi sie skopiuje - gry, wszystke save'y itd. Ale jak sie do tego zabrac? Slyszalem, ze po podlaczeniu nowego dysku konsola go formatuje pod swoj typ. Czy wiec, jesli nowy dysk podlacze na USB, zrobie backup, a potem wymienie dysk w konsoli na nowy, to konsola mi go sformatuje kasujac caly backup? Jesli tak, to co - musze wykrecac stary dysk, wlozyc nowy, sformatowac go, spowrotem wsadzic stary, podlaczyc nowy na USB, zrobic backup i dopiero zamontowac nowy? Jak to w koncu ma byc? Sorry, jesli za bardzo zagmatwalem. Tak wogole, to jest jakas duza roznica w kupowanych dyskach? Musze na cos uwazac kupujac dysk, czy moge wziasc cokolwiek i byc zadowolony? Cytuj
Berion 207 Opublikowano 1 kwietnia 2010 Opublikowano 1 kwietnia 2010 (edytowane) Ano sformatuje. Zrób backup na nowy dysk. Potem wyjmij ten z konsoli, sformatuj na FAT32 i na pierwszą partycję (bo nie wiem czy kolejne są widziane) wrzuć backup. Potem ten nowy-większy dysk do konsoli, a stary-mały do kieszeni usb. Nie wgrasz kopii z tego samego dysku co ma być w PS3 jako "stacjonarny". - - - Kup taki który ma najwięcej cache'u i ofc. dobrej firmy. Prędkość dysku tutaj nie ma wielkiego znaczenia, byle by nie był wolniejszy jak te 7200rpm. Edytowane 1 kwietnia 2010 przez Berion Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi