adamst85 96 Opublikowano 22 października 2012 Opublikowano 22 października 2012 Z tego co czytałem to wszystkie wcześniejsze Momentusy Seagate z mniejszą pojemnością, pasowały więc z tym 1TB też nie powinno być problemów. Poczekam i obczaje. Dzisiaj poczyszcze twardziela, żeby backup się zmieścił na pendrivie. I zobaczymy z czym to się je, a wtedy atakuje plusa z kumplem na spółe i będzie gitara. Tylko ściągania będzie co niemaiara ale od 2 tygodni mam szybkie łącze to damy radę. Pozdrawiam Cytuj
ścierpła mi noga 75 Opublikowano 22 października 2012 Opublikowano 22 października 2012 mam pytanie typowo laickie: Czy jeżeli podepnę dysk zewnętrzny usb do ps3, to zassam i odpalę na nim gry z ps store ? Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 22 października 2012 Opublikowano 22 października 2012 (edytowane) Nie, nie da się ściągać i instalować gier na zewnętrznych nośnikach. Edyta bo Berion zaraz mnie poprawi - oczywiście nie ma takiej możliwości na OFW. Edytowane 22 października 2012 przez Kyo Cytuj
Berion 207 Opublikowano 23 października 2012 Opublikowano 23 października 2012 @ścierpła mi noga Sony nie daje takiej możliwości i nigdy nie da ponieważ: - Szyfrowanie HDD jest jedną z warstw zabezpieczeń systemu (i wchodzą w to także gry >> deweloperzy wolą jak użytkownik nie ma nawet wglądu do tych danych, tym bardziej że rzadko kiedy chroni się w jakiś sposób ich zasoby). - Gry na wewnętrznym HDD uzależniają użytkownika od SEN (wymieniasz dysk = musisz mieć aktywne konto, zepsuła się konsola, tak samo, a nóż widelec coś jeszcze kupisz). Marketing. Cytuj
adamst85 96 Opublikowano 24 października 2012 Opublikowano 24 października 2012 Dzieki za wszystkie informacje odnośnie wymiany dysku - dysk wymieniony na 1TB - i gitaa - polecam każdemu wymianę bo to naprawdę prosta sprawa. Teraz zasysam wszystkie gry, które miałem - trochę to potrwa hehe. Jedna rzecz mnie nurtuje. Rozumiem, że producenci lecą w (pipi)a i dla nich 1000 Gb to jeden TB - przez co naprawdę dysk ma 931 GB - ok to było wiadome - tylko co mnie dziwi: Po zainstalowaniu systemu i ściągnięciu około 1/3 gier, które miałem na 80gb - już poszło 130 GB i mam 800 GB wolnego? Dlaczego system na większych dyskach, żżera tak dużo więcej miejsca? Dojdzie do tego, że to co mieściło mi się na 80GB jak pościągam wszystko to zajmie z systemem jakieś 200 GB..... Naprawdę czegoś tu nie jarzę - a nawet nie ściągam wszystkiego (w Eyepeta już chrzesniak nie gra to olewam wszystkie dodatki do niego) - to ktoś mi wytłumaczy, czemu to co mieściło się na 80GB tutaj już zajmuje 130 GB? A jeszcze 2/3 gier do zassania??? WTF?? Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 24 października 2012 Opublikowano 24 października 2012 (edytowane) Konsola rezerwuje dla siebie mniej więcej 10% miejsca na HDD = im większy dysk tym więcej miejsca zarezerwuje. Edytowane 24 października 2012 przez Kyo Cytuj
Kiziek 0 Opublikowano 28 października 2012 Opublikowano 28 października 2012 Witam, fajno zobaczyć guru od (w moim wypadku) sceny PS2, Berion, te poradniki z cdrinfo nie raz mi życie ratowały Teraz wracając do tematu, myslę nad wymianą dysku w Slimce na 1TB, wiem że dysk musi być 9.5mm, najlepiej 5400 obrotów i ile podręcznej się da. Niestety doszły mnie słuchy, że niektóre dyski mają dziwny rozstaw złączy... Teraz pytanie, czy ktoś posiada TEN DYSK? Ewentualnie, co możecie polecić do konsoli? Cytuj
adamst85 96 Opublikowano 29 października 2012 Opublikowano 29 października 2012 Ja patrzyłem głównie na cenę i dorwałem Momentusa Seagate 1TB za 300 zeta i nie narzekam, śmiaga jak tralala. A wymiana dysku to pikuś. Ten WD wygląda, że będzie pasował po złączach. Wyciągnij dysk i obczaj złącza to 5 minut roboty w slimce (w facie zresztą też - bo sam wymieniałem w Facie). Pozdrawiam 1 Cytuj
mnk 0 Opublikowano 12 listopada 2012 Opublikowano 12 listopada 2012 Mam pytanie, czy po wymianie dysku na nowy obowiązkowo trzeba online aktywować wszystkie gry na nowo? A jeśli tak, to czy liczy się to jako aktywacja nowego systemu (z dwóch możliwych do aktywowania)? Inaczej - czy przed wymianą dysku należy dezaktywować system na starym? Cytuj
Berion 207 Opublikowano 12 listopada 2012 Opublikowano 12 listopada 2012 (edytowane) Ponownie aktywować na pewno na modelach z NOR (ponieważ dane aktywacyjne znajdują się dev_hdd0/home/numeruzytkownika/exdata/), na modelach z NAND raczej nie (ponieważ te dane znajdują się na którmyś dev_flash, ale głowy za to nie dam). Na pewno nie liczy się jako aktywacja nowego systemu (musiałbyś płytę główną zmienić ). @Kiziek Nie przesadzaj. Edytowane 12 listopada 2012 przez Berion Cytuj
winner 183 Opublikowano 20 listopada 2012 Opublikowano 20 listopada 2012 Temat powraca jak bumerang - nie było w ostatnim czasie jakichś ograniczeń softowych jeśli chodzi o rozmiar dysku w PS3? Myślę nad zakupem 750-1TB stąd moje pytanie. Jak to jest z gwarancją przy wymianie dysku? Cytuj
Berion 207 Opublikowano 21 listopada 2012 Opublikowano 21 listopada 2012 Nie tracisz gwarancji przy wymianie dysku. Przecież nie rozkręca się nawet konsoli i w instrukcji obsługi jest opisana cała procedura. Ograniczenie oczywiście jest pojemnościowe, obsługa LBA48, ale takich HDD to niewiadomo czy się w ogóle doczekamy, prędzej wyprą je z rynku inne rozwiązania (MRAM?) zanim zdażą osiągnąć taką pojemność. Cytuj
kasuro 34 Opublikowano 30 listopada 2012 Opublikowano 30 listopada 2012 (edytowane) Nie wiem czy było ale mam pytanie na temat tego dysku http://allegro.pl/dy...29494203.html��, jest to przenośny na usb czy montowany w konsoli, chyba od niedawna jest gdyż wcześniej nie słyszałem o nim. Edytowane 30 listopada 2012 przez kasuro Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 30 listopada 2012 Opublikowano 30 listopada 2012 Wewnętrzny w zestawie z obudową mocującą - dedykowany niby tej nowej PS3 12 GB. Cytuj
Berion 207 Opublikowano 30 listopada 2012 Opublikowano 30 listopada 2012 A to modele z 12GB flashem, nie mają standardowej dziury na normalne 2,5 SATA? Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 30 listopada 2012 Opublikowano 30 listopada 2012 Nie wiem Napisałem tak jak jest na pudełku podane Cytuj
kasuro 34 Opublikowano 1 grudnia 2012 Opublikowano 1 grudnia 2012 Jak mozna coś sprzedawać z dyskiem 12gb za 1200 zł??? Myślę że na usb jest ten dysk. Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 1 grudnia 2012 Opublikowano 1 grudnia 2012 (edytowane) I do czego Ci by był taki dysk na USB skoro to gry najwięcej miejsca zajmują a na zewnętrznych nośnikach na OFW ich nie zainstalujesz. Edytowane 1 grudnia 2012 przez Kyo Cytuj
Emtebe 2 544 Opublikowano 1 grudnia 2012 Opublikowano 1 grudnia 2012 A to modele z 12GB flashem, nie mają standardowej dziury na normalne 2,5 SATA? Mają. Nie wiem czy było ale mam pytanie na temat tego dysku http://allegro.pl/dy...29494203.html��, jest to przenośny na usb czy montowany w konsoli, chyba od niedawna jest gdyż wcześniej nie słyszałem o nim. To jest normalny dysk 2,5 cala a dodatkowo masz do niego "szufladkę/ramę" dzięki której zamontujesz go w konsoli. Identycznie to samo, co już masz w starszych modelach PS3. Ale cena przesadzona. W Saturnie po 299zł można to zakupić. Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 1 grudnia 2012 Opublikowano 1 grudnia 2012 A nie mówiłe No i tak cena przesadzona bo za 299zł to można mieć 500GB górę tylko że innej firmy. Cytuj
CoATI 1 051 Opublikowano 1 grudnia 2012 Opublikowano 1 grudnia 2012 A to modele z 12GB flashem, nie mają standardowej dziury na normalne 2,5 SATA? maja dziurę tylko trzeba dokupić zestaw montażowy hdd = ramka na hdd + 5 śrubek Cytuj
Berion 207 Opublikowano 2 grudnia 2012 Opublikowano 2 grudnia 2012 Zatem tych "szyn" tam nie ma, czy nie nadają się te od tego 12GB? Próbuję zrozumieć sens przepłacania za licencjonowany HDD. Cytuj
Emtebe 2 544 Opublikowano 2 grudnia 2012 Opublikowano 2 grudnia 2012 (edytowane) W wersji 12GB nie ma szyn/mocowania do dysku HDD. Dlatego powstały oficjalne nabijacze kasy od Sony w postaci: Zestaw numer 1: dysk twardy 250 GB + szyna/mocowanie i śrubki do dysku Zestaw numer 2: sama szyna/mocowanie i śrubki Zestaw z dyskiem kosztuje około 300-350 zł, natomiast sama szyna/mocowanie około 30-40zł. Edytowane 2 grudnia 2012 przez Emtebe Cytuj
yab 572 Opublikowano 4 grudnia 2012 Opublikowano 4 grudnia 2012 Widze że na dobry temat trafiłem, zamierzam kupić PS3, ale nie wiem co wybrać, czy zwykły ale 500 bądz 320 dysk, czy flashowy 12gb. Co polecacie? Może jakieś promocyjne zestawy w okolicy Wrocka? ;] Cytuj
Emtebe 2 544 Opublikowano 5 grudnia 2012 Opublikowano 5 grudnia 2012 Kup w Biedronce zestaw Super Slim 12GB z Move i grą za 999zł, a potem dokupisz tylko dysk osobno Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi