arturblacktigereye 0 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Witam. Kilka dni temu moja ps3 fat zaliczyła ylod. Kupiłem ps3 super slim 12 gb i chciałem przełożyć stary dysk 500 gb do nowej konsoli ale ta woła o formatowanie dysku. Wszystkie zdjęcia, muzyka i filmy zostaną więc utracone. Czy znacie jakiś sposób by zgrać dane z dysku? Nie wiem może przez komputer? Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Na oryginalnym Firmware aby cokolwiek zgrać musisz naprawić konsolę z YLOD'em. Inaczej się nie da. Cytuj
arturblacktigereye 0 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Na oryginalnym Firmware aby cokolwiek zgrać musisz naprawić konsolę z YLOD'em. Inaczej się nie da. Dzięki. Cytuj
arturblacktigereye 0 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Opublikowano 19 kwietnia 2013 Właśnie zreanimowałem konsolę suszarką, wkładam stary dysk a tu konsola też chce go sformatować. Przecież ten dysk był w tej konsoli wcześniej. Dostaję już ku..icy z tym dziadostwem. Jak się wkurzę to wyślę ten dysk do Sony w warszawie i niech sobie wsadzą ten cały interes. Cytuj
Berion 207 Opublikowano 20 kwietnia 2013 Opublikowano 20 kwietnia 2013 (edytowane) Jeśli nie wkładałeś w między czasie innego HDD (są przypisywane do konsoli po numerze seryjnym, wersji jego firmware i nazwie modelu) to znaczy, że dane na starym musiały zostać uszkodzone (pola elektromagnetyczne, łupnąłeś nim o ścianę etc. ;d). Jeśli pierwszy wariant to można od biedy zrobić tak, że sczytujesz obraz NAND/NOR, podmieniasz xRegistry.sys ze zmodyfikowanymi wpisami odnośnie przypisanego HDD i podmieniasz SHA1 HMAC wyciągnięty z tych informacji i zapisywany bodajże w syscon. Potem taki obraz wgrywasz z powrotem i trzymasz kciuki. W Sony rozłożą ręce bo klucz którym jest szyfrowany jest unikalny dla każdej konsoli z osobna. Jedyny sposób na odzyskanie danych tego HDD to wykonanie posektorowego obrazu na komputerze, odczytanie eEID (0/1/2/3/4/5) i EID0 z konsoli (wymagany CFW) - z tego można złożyć atakey i endeckey, którymi można odszyfrować VFLASHe. Z poziomu pingwina, trzeba kompilować programy itd. Trochę jest tym roboty. Innego sposobu NIE MA i NIGDY nie będzie. Edytowane 20 kwietnia 2013 przez Berion Cytuj
Emtebe 2 544 Opublikowano 22 kwietnia 2013 Opublikowano 22 kwietnia 2013 @Berion, naprawdę nie rozumiem, po co się tak wysilasz ze swoimi odpowiedziami, po co pisujesz takie szczegóły, jak większość osób nic z tego nie rozumie 3 Cytuj
Berion 207 Opublikowano 24 kwietnia 2013 Opublikowano 24 kwietnia 2013 Ale część rozumie (ja w to wierzę ;]), a inna część się dopiero zainteresuje. Z kolei wszyscy się dowiedzą, że jednak jest szansa na odzyskanie danych. Nie wiem, może "mam misję"? 2 Cytuj
MEVEK 3 510 Opublikowano 4 maja 2013 Opublikowano 4 maja 2013 (edytowane) good morning.. od kiedy zakupilem PS+ tytuly wala do mnie drzwiami i oknami, oraz przerozne DLC, jak i wydania BR, ktore rowniez zrzucamy czasem na HD, a jak wiadomo to bardzo przytlacza czarnulke. wtedy wlasnie wpadlem na ten wyszukany pomysl teraz szybko i na temat: dysk twardy SSD jest kompatibilny z PS3 ? Ktos, cos slyszal, kombinowal? naprawde przy takim nadmiarze danych obawiam sie o prace dysku(zamulanie, przegrzewanie, halasowanie - kultura pracy), poprostu martwie sie sami rozumiecie.. prawda? Edytowane 4 maja 2013 przez MEVEK Cytuj
dApo 313 Opublikowano 4 maja 2013 Opublikowano 4 maja 2013 ponoć działa ale nie uświadczysz zalet dysku ssd w ps3 Cytuj
Square 8 604 Opublikowano 4 maja 2013 Opublikowano 4 maja 2013 Jak wyżej, nie ma sensu pakować takiego dysku do PS3. Gdzieś w tym temacie był wrzucony nawet jakiś test, możesz poszukać i sam poczytasz werdykt. Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 4 maja 2013 Opublikowano 4 maja 2013 (edytowane) Jak wloze do PS3 12 GB dysk to pamiec flash praktycznie zostanie utracona, ale co z tymi kilkoma GB danych? Przeniesie je na nowy dysk? Acha i powiedzcie mi czy ten dysk zrobi robote? Bo cos niska cena za 320 GB. Co prawda firma mi nie znana, ale... http://allegro.pl/dysk-wd-320gb-sata-5400obr-2-5-idealny-tanio-i3222385972.html Edytowane 4 maja 2013 przez Voytec Cytuj
Square 8 604 Opublikowano 4 maja 2013 Opublikowano 4 maja 2013 Z tego co mi wiadomo to musisz zrobić backup danych i wgrać go po instalacji dysku, jeżeli nie chcesz ich stracić. Nie miałem do czynienia z SuperSlimem, ale zrobienie backupu było by zalecane i tak. Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 4 maja 2013 Opublikowano 4 maja 2013 (edytowane) A jak ten dysk? Wydaje mi sie, ze jest ok, co nie? 2,5 sata jest. Tylko firma mi nie znana... A ta kieszonka na dysk jest w Super Slimie konieczna? Bo konsola caly czas i tak na boku lezy i tak. Edytowane 4 maja 2013 przez Voytec Cytuj
vip77 237 Opublikowano 4 maja 2013 Opublikowano 4 maja 2013 (edytowane) serio western digital nie znasz? to jeden z topowych producentow. mam ich dysk w piecu i jak wymienialem w facie na wiekszy to tez wd wsadzilem tak jak w pececie tak i w konsoli musisz do czegos przykrecic dysk a ze do obudowy sie nie da to kieszen jest wymagana w kazdym przypadku. mozesz sobie sprawdzic czy w miejscu na dysk jest jakas blacha ale pewnie nie ma skoro bez dysku sprzedaja wersje 12 gb Edytowane 4 maja 2013 przez vip77 Cytuj
Square 8 604 Opublikowano 4 maja 2013 Opublikowano 4 maja 2013 Western Digital nieznaną firmą? xD Teroretycznie powinien być dobry. Jak pisalem, nie wiem jak to jest w werjach SS, ale skoro sprzedają te kieszenie osobno, to raczej musisz ją kupić, aby zamontować dysk w konsoli. Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 4 maja 2013 Opublikowano 4 maja 2013 (edytowane) Dziex za info. Szczerze to kilka razy dyski wymienialem i nie szukalem zbyt wiele, od razu celowalem w Seagate. Zbyt wiele tych firm nie znam Edytowane 4 maja 2013 przez Voytec Cytuj
Berion 207 Opublikowano 4 maja 2013 Opublikowano 4 maja 2013 Topowy jak topowy. To jeden z... duopolistów. A jakość dzisiejszych HDD jest hmm dyskusyjna. Szyny nie są potrzebne jak masz trochę wyobraźni. Ale i tak niestety lepiej kupić niż samemu sztukować. Cytuj
Sikor 1 Opublikowano 4 maja 2013 Opublikowano 4 maja 2013 co z tymi kilkoma GB danych? Przeniesie je na nowy dysk? Tak. Zaskoczyło mnie to i żałowałem, że nie wiedziałem o tym wcześniej, bo byłem pewien, że stracę sejwy. Cytuj
Berion 207 Opublikowano 5 maja 2013 Opublikowano 5 maja 2013 (edytowane) No to straciłeś czy nie? Bo Twój post jest chaotyczny. Te 12GB jest montowane jako dev_hdd0, a więc to tam muszą być ("dev_hdd0/home/numer_użytkownika/savedata/"). Skoro wymieniasz ten SDD na inny SDD/HDD to logiczne, że te save'y tracisz. Konsola przypisuje do siebie aktualnie używany HDD po np. numerze seryjnym i po włożeniu starego będzie wymagać formatowania skoro te dane się różnią. Także ja nie widzę tutaj innej możliwości jak stratę wszystkich danych (nie robiąc systemowej kopii i/lub nie kopiując tego na chmurę). Edytowane 5 maja 2013 przez Berion Cytuj
Sikor 1 Opublikowano 5 maja 2013 Opublikowano 5 maja 2013 No to straciłeś czy nie? Bo Twój post jest chaotyczny. Te 12GB jest montowane jako dev_hdd0, a więc to tam muszą być ("dev_hdd0/home/numer_użytkownika/savedata/"). Skoro wymieniasz ten SDD na inny SDD/HDD to logiczne, że te save'y tracisz. Konsola przypisuje do siebie aktualnie używany HDD po np. numerze seryjnym i po włożeniu starego będzie wymagać formatowania skoro te dane się różnią. Także ja nie widzę tutaj innej możliwości jak stratę wszystkich danych (nie robiąc systemowej kopii i/lub nie kopiując tego na chmurę). Myślę, że moje "tak" wszystko Voytekowi wyjaśniło. Resztę napisałem, żeby było wiadomo, że miałem z tym do czynienia. Te 12GB jest montowane jako dev_hdd0, a więc to tam muszą być ("dev_hdd0/home/numer_użytkownika/savedata/"). Skoro wymieniasz ten SDD na inny SDD/HDD to logiczne, że te save'y tracisz. Konsola przypisuje do siebie aktualnie używany HDD po np. numerze seryjnym i po włożeniu starego będzie wymagać formatowania skoro te dane się różnią. Także ja nie widzę tutaj innej możliwości jak stratę wszystkich danych (nie robiąc systemowej kopii i/lub nie kopiując tego na chmurę). Miałem na myśli sejwy z pamięci flash. Cytuj
Voytec 2 761 Opublikowano 5 maja 2013 Opublikowano 5 maja 2013 Wlozylem dysk bez tej szyny, wszedl gladko, konsola od razu rozpoznala, zaproponowala format i przegranie danych z pamieci flash na twardziela. Wszystko bardzo elegancko. Dysk delikatnie lata, w sensie zamiast lezec idealnie prosto to lekko opada w dol. Zastanawiam sie, zeby nie uszkodzic stykow, podloze pod ten dysk cos aluminiowego zeby lezal idealnie prosto. Tymczasowo, ale na razie zamiast kupic ta kieszonke to wole w gry zainwestowac, wystarczajaco juz mnie wymiana konsoli kosztowala Cytuj
Vril_Dox 152 Opublikowano 7 maja 2013 Opublikowano 7 maja 2013 Jak nie będziesz napierdzielał konsolą to nic sie nie stanie. Ja mam podobną sytuację w lapku. Wlutowałem drugie złącze na dysk do mojej starej toshiby i podłożyłem folię bąbelkową w newralgiczne miejsce i nie słychać by latał. Cytuj
Berion 207 Opublikowano 12 maja 2013 Opublikowano 12 maja 2013 Miałem na myśli sejwy z pamięci flash. Na NAND/NOR flash konsola nie przechowuje żadnych save'ów. Jeśli masz na myśli SLC/MLC/TLC NAND z SSD to moje pytanie nadal jest aktualne. Cytuj
tomci23 55 Opublikowano 3 czerwca 2013 Opublikowano 3 czerwca 2013 (edytowane) szukam jakiegoś dysku 1TB możecie jakiś polecić do slima ? Edytowane 3 czerwca 2013 przez tomci23 Cytuj
Emtebe 2 544 Opublikowano 4 czerwca 2013 Opublikowano 4 czerwca 2013 Ja kupiłem taki: http://www.agito.pl/dysk-wd-blue-wd10jpvt-2-5-1tb-sata300-83-576657.html Co prawda do FAT'a ale to bez różnicy. Dysk 1TB - czyli mamy około 930GB, a po włożeniu do PS3 zostaje nam około 840GB. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi