Wiolku 1 592 Opublikowano 17 października 2013 Opublikowano 17 października 2013 Padnie jednak na http://allegro.pl/nowy-dysk-twardy-2-5-samsung-320gb-spinpoint-24h-i3601607391.html Dopłacę 30zł, odbiorę w moim mieście, a rozmiar dwa razy większy. Dzięki chłopaki za nawrócenie ! Cytuj
Berion 207 Opublikowano 17 października 2013 Opublikowano 17 października 2013 3,5 to bardzo udana seria (jedyna wada to potrafi wpadać w wibracje i szybko rośnie G-Sense Error, trzeba je w gumki wkładać). Być może 2,5 też takie są. 1 Cytuj
Wiolku 1 592 Opublikowano 21 października 2013 Opublikowano 21 października 2013 Panowie dziś odbieram wyżej wspomniany dysk. Z wymianą fizyczną raczej sobie poradzę(100 filmów o tym na YT). Pozostaje kwestia backupów itp. i wiem, że tego też jest wszędzie sporo, ale chce utwierdzić się na moim kochanym forum. 1. Backup danych(będą to tylko save'y gier i dane z profilu), zgrać za pomocą opcji backup w konsoli przed włożeniem nowego dysku, si? 2. Co z systemem konsoli? Automatycznie się wgra na nowy dysk, czy też muszę go mieć na jakimś nośniku zewnętrznym? 3. Po włożeniu nowego dysku zrobi się coś automatycznie? Np format? Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 21 października 2013 Opublikowano 21 października 2013 1. Si. Tylko pamiętaj że wszystkie save'y się mogą nie skopiować (niektóre są zabezpieczone przed kopiowaniem - można tutaj wykorzystać chmurę z PS Plus'a). 2. Musisz mieć FW ściągnięty na Pen etc. i wrzucony w odpowiedni folder: folder PS3 a w nim folder UPDATE (wielkość liter ma znaczenie) 3. Teoretycznie powinien z automatu - chyba że jest sformatowany na NTFS to chyba konsola go nie wykryje (ale mogę tutaj się mylić). Cytuj
Tamashi 4 Opublikowano 21 października 2013 Opublikowano 21 października 2013 Ok, jako że poprzedni dysk z PS3 mi się najwyraźniej z(pipi)ał (update loop) postanowiłem go wymienić. Wyciągnąłem dysk 320GB ze starego laptopa, formatuje go w NTFS i wkładam do ps trójki. Wgrywam najnowszy update na USB sformatowane do fat32 i je podpinam. Odpalam konsolę, jednak na telewizorze nic się nie pojawia, tak jakby konsola nie była pod niego podłączona lub nie byłaby uruchomiona (mimo, że zielona lampka się świeci). Po dłużej chwili chwili konsola sama się wyłącza. Czy ktoś wie co jest grane? Dla pewności czy po prostu konsola mi nie padła włożyłem jeszcze raz stary dysk ale przy nim konsola się już odpala "normanie" (nie licząc update loopa). Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 21 października 2013 Opublikowano 21 października 2013 A czytałeś co wyżej napisałem odnośnie dysków sformatowanych pod NTFS? Cytuj
Wiolku 1 592 Opublikowano 21 października 2013 Opublikowano 21 października 2013 1. Si. Tylko pamiętaj że wszystkie save'y się mogą nie skopiować (niektóre są zabezpieczone przed kopiowaniem - można tutaj wykorzystać chmurę z PS Plus'a). Z tego co widzę na filmikach instruktażowych to w wersji 12GB, zaraz po włożeniu nowego dysku konsola proponuje zgranie całości danych z pamięci flash na nowy dysk Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 21 października 2013 Opublikowano 21 października 2013 A to mea culpa - nie odnotowałem że masz 12GB SS Cytuj
Tamashi 4 Opublikowano 21 października 2013 Opublikowano 21 października 2013 A czytałeś co wyżej napisałem odnośnie dysków sformatowanych pod NTFS? Tak. Ale z tego co czytałem to nie ma chyba różnicy bo PS3 samo go sobie miało przeformatować na swój system plików. Dla pewności sprawdziłem jeszcze pod exFAT ale jest to samo. Próbowałem go sformatować do FAT32 ale pokazuje mi komunikat, że dysk jest zbyt duży dla tego formatu. Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 21 października 2013 Opublikowano 21 października 2013 No właśnie PS3 jest "trochę" upośledzone pod tym względem - na OFW tylko FAT :confused: Cytuj
Tamashi 4 Opublikowano 21 października 2013 Opublikowano 21 października 2013 Dla pewności sprawdziłem jeszcze FAT32 (sformatowałem dysk za pomocą jakiegoś tam narzędzia) ale dalej to samo. Zaczynam tracić nadzieję na to, że postawię moją PS3 na nogi. Cytuj
Berion 207 Opublikowano 23 października 2013 Opublikowano 23 października 2013 (edytowane) To co jest na tym HDD nie ma znaczenia dla PS3. Tam może być cokolwiek, byleby tylko nic co PS3 rozpozna (a rozpoznaje tylko tablicę partycji zaszyfrowaną kluczem z tej konsoli, więc wystarczy nadpisać te 1024B i już dla PS3 to jest czysty HDD). Nie miałem do czynienia nigdy z update loop osobiście, ale wydaje mi się że właśnie po włożeniu nowego HDD problem powinien ustąpić. Jeśli chodzi o NTFS to oczywiście PS3 go nie widzi, ale ot się tyczy XMB i urządzeń na zewnątrz (dev_usb). Tak samo z FAT32. Edytowane 23 października 2013 przez Berion Cytuj
Spyker 59 Opublikowano 5 listopada 2013 Opublikowano 5 listopada 2013 (edytowane) Sprzedaje moje ps3 i porzadkowalem dysk. W ruch poszedl kompleksowy format, lecz stalo sie cos w najmniej odpowiednim momencie - osiedle na cale 10 minut pozbawione zostalo pradu. Odpalilem, dziala, poprosilo o szybki format, ale nie wiem co po takim zdarzeniu moze byc nie tak? Co nalezy sprawdzic? By byc pewnym ze nic zlego sie nie stalo. Pytam, bo wszedzie ostrzegają ze wyłączenie podczas formatu może zniszczyć sprzet. Edytowane 5 listopada 2013 przez Spyker Cytuj
PEsEq 8 Opublikowano 6 listopada 2013 Opublikowano 6 listopada 2013 Dysk się nie uszkodził, ponieważ to nie był format gruntowy. W czasie formatu dysk tylko odczytuje po kolei co na nim jest, a przy końcu zmienia tablice, że (niby) jest pusty. A te dane i tak tam są Więc spokojna głowa. Cytuj
Berion 207 Opublikowano 6 listopada 2013 Opublikowano 6 listopada 2013 Zrób pełny format dla świętego spokoju, ale nie na konsoli bo potrwa to wieki. Cytuj
Gumiś_JaGoDa 961 Opublikowano 20 listopada 2013 Opublikowano 20 listopada 2013 Cześć, kupiłem do PS3 dysk WD 500GB. Włożyłem, wyszukało go, przeszło przez wszystkie procedury i tu się zaczyna - przy ponownym uruchomieniu konsoli wyskakuje mi komunikat "Nie można uruchomić. Nie znaleziono odpowiedniej pamieć masowej systemu". Przywróciłem system i znów to samo. POMOCY! Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 20 listopada 2013 Opublikowano 20 listopada 2013 Co znaczy wszystkie procedury? Ściągnąłeś i wrzuciłeś na pendrive'a Firmware konsoli? Cytuj
Gumiś_JaGoDa 961 Opublikowano 20 listopada 2013 Opublikowano 20 listopada 2013 Ustawil dysk pod konsole itd. Firmware nie przerzucałem na żaden nośnik, ma to znaczenie? Konsola nie wymagała ode mnie aktualizacji. Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 20 listopada 2013 Opublikowano 20 listopada 2013 Co znaczy ustawił dysk pod konsole? Formatowało Ci ten dysk? Jaki to model konsoli? FAT, Slim czy SuperSlim? Każda Slimka i SuperSlimka oraz FAT od CECHHxx wymaga wgrania Firmware przy wymianie dysku. Ściągnij FW z tej strony: http://uk.playstation.com/ps3/support/system-software/detail/item650388/Update-features-%28ver-4-50%29/ wrzuć na pendrive (ma być sformatowany na FAT bo na NTFS Ci go nie wykryje) na Penie zrób folder PS3 a w nim folder UPDATE i tam wrzuć FW. Cytuj
Gumiś_JaGoDa 961 Opublikowano 20 listopada 2013 Opublikowano 20 listopada 2013 A jeszcze jedno kiedy mam wrzucic to Firmware - w którym momencie? Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 20 listopada 2013 Opublikowano 20 listopada 2013 W żadnym... - po prostu podepnij pena do konsoli i postępuj zgodnie z komunikatami. Konsola sama powinna zapytać. Napisz przede wszystkim czy konsola robiła format dysku - już raz o to pytałem - może dysk jest po prostu źle podłączony i Ci go nie wykrywa. Albo właśnie konsoli chodzi o FW. Poza tym miałeś napisać jaki to model konsoli... Cytuj
Gumiś_JaGoDa 961 Opublikowano 20 listopada 2013 Opublikowano 20 listopada 2013 Model Superslim, formatowala konsola dysk, jest dobrze podlaczony. Czyli tak: byl format, konsola ustawila dysk pod konsole i teraz podpinam pena z firmware ? Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 20 listopada 2013 Opublikowano 20 listopada 2013 Tak. Chociaż taki komunikat pojawia się jak coś jest nie tak z połączeniem z dyskiem albo dysk jest padnięty... Cytuj
Gumiś_JaGoDa 961 Opublikowano 20 listopada 2013 Opublikowano 20 listopada 2013 (edytowane) Nie chce mi tego firmware wziac, wyskakuje komunikat ze jest juz najnowsze. Formatowalem pamiec masowa (flash byla wybrana) i kopiowalo mi dane na dysk czyli pewnie ta aktualizacja tez poszla - tak? Powiedz mi w menu konsoli musiałbym wybrać opcje pełne formatowanie? (jego przybliżony czas to ~29H). Firmware zdaje się nie instaluje się na dysku. Możliwe, że dysk jest uszkodzony? Edytowane 21 listopada 2013 przez gums19964 Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 21 listopada 2013 Opublikowano 21 listopada 2013 Wybacz ale tak to opisujesz że się autentycznie pogubiłem... Jak w menu konsoli wybrałeś? To XMB Ci się odpaliło? Jak Ci włączyło się XMB to wszystko jest ok. P.S. Firmware instaluje się na dysku w nowszych konsolach dlatego przy wymianie dysku jest jego niezbędne przygotowanie na jakimś nośniku zewnętrznym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi