Gość Soul Opublikowano 21 sierpnia 2011 Opublikowano 21 sierpnia 2011 (edytowane) To akurat nie jest trafne porównanie. Chodzi mi o sens tego do czego się odniosłem skoro mogą chodzić po wodzie, klonować się i robić 100 innych rzeczy to czemu niby wrona/kruk nie może mieć "sharingama" a nagato mechanicznej ręki. Edytowane 21 sierpnia 2011 przez Soul Cytuj
Mendrek 569 Opublikowano 21 sierpnia 2011 Autor Opublikowano 21 sierpnia 2011 Ogólnie zasady były luźne. Ale głównie było tak a nie inaczej bo shinobi nie używali zakazanych technik na taką skalę. Jak widać dzięki zakazanym technikom można naprawdę uzyskać niewyobrażalną potęgę, a że jest wojna to Tobi ma w du.pie zakazy. Ten Mędrzec Sześciu Ścieżek to był taki pół-bóg, jeśli nie bóg w ogóle. Dzięki zakazanym technikom można korzystać z możliwości jakie zapewne protoplasta shinobi też potrafił. Cytuj
Gość Mr. Blue Opublikowano 21 sierpnia 2011 Opublikowano 21 sierpnia 2011 Hehe, uwielbiam kiedy fani zaczynają wiedzieć więcej od autora danego uniwersum. <George Lucas - "Tell me about it..."> Przecież od samego początku było wiadomo, że będziemy mieli do czynienia z coraz potężniejszymi shinobi i coraz bardziej radykalnymi technikami. Kabuto stał się potężniejszy od Oro, więc i jego technika też jest mocniejsza. Po za tym, Kabuto nie kontroluje wszystkich jednostek bardzo dokładnie - niektóre wręcz uciekły spod jego kontroli. Cytuj
Dahaka 1 878 Opublikowano 21 sierpnia 2011 Opublikowano 21 sierpnia 2011 uwielbiam kiedy fani Jeśli to było m.in do mnie to czuje się urażony 1 Cytuj
Richer 6 Opublikowano 21 sierpnia 2011 Opublikowano 21 sierpnia 2011 Hehe, uwielbiam kiedy fani zaczynają wiedzieć więcej od autora danego uniwersum. <George Lucas - "Tell me about it..."> Przecież od samego początku było wiadomo, że będziemy mieli do czynienia z coraz potężniejszymi shinobi i coraz bardziej radykalnymi technikami. Kabuto stał się potężniejszy od Oro, więc i jego technika też jest mocniejsza. Po za tym, Kabuto nie kontroluje wszystkich jednostek bardzo dokładnie - niektóre wręcz uciekły spod jego kontroli. Jak dla mnie trafne podsumowanie dyskusji, też uważam, że to trochę szukanie dziury w całym, bo jeżeli już mówicie o absurdalnej sile to mnie zawsze bardziej drażnił Bleach bo Ichigo ciągle chetował (spowalnianie czasu itp) przez co 1 dnia obrywał,a drugiego wracał jako koks, a jednak było to w miare sensownie przedstawione w mandze. Aha a z drugiej strony mamy Fairy Tail: Natsu przedostatni chapter: Nie mam dość magii by wstać Natsu aktualny chapter: Nie możemy się poddać <sadzi tag combo> to dopiero jest absurdalne i z dupy wzięte, ale wiem, że to w Fairy Tail norma, więc olewam i czytam dalej ;] ;p Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Mnie draznia tylko dwie sprawy: - naruto ciagle jest debilem (chociaz czasami wydaje sie, ze przestal nim juz byc) - Kakashi mysli, ze jest najsilniejszym shinobi na swiecie (np.: po walce z Danzo Kakashi mowi o Sasuke, Madarze i Zetsu: "sam moge nie dac im rady" xDDDD; jak rowniez w wielu innych sytuacjach pokazal, ze w swoim mniemaniu jest przeyebany). Cytuj
Zwyrodnialec 1 728 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Kakashi byłby bardzo mocny (bo w odróżnieniu do Naruto myśli na polu walki), gdyby nie to, że szybko traci siły po użyciu sharingana, czakra go ogranicza. Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 No dobra, ale miedzy Kakashim a Madara jest przepasc, a on fafikuje yebany ;f Cytuj
Gość DonSterydo Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 (edytowane) Wiesz co to mogą być niuanse w tłumaczeniu z japońskiego na angielski, tak na prawdę w takich detalach nigdy nie będziemy mieć pewności o co chodziło. Ten temat był chyba nawet poruszany na forum JPF gdy ludzie się żalili, że oficjalne polskie tłumaczenie często odbiega od skanlacji angielskich - Rafał Rzepka wtedy tłumaczył by się nimi nie sugerować bo są często tłumaczone po prostu źle. W tłumaczeniu z jednego języka na drugi często są sytuacje, że nie da się oddać oryginalnej myśli w obcym języku bo nie ma zwyczajnie takich zwrotów, które by to opisały. W przekładach z angielskiego na polski jest masa takich przypadków, w tłumaczeniu z japońskiego na angielski i później w domyśle na polski jest pewnie nieskończona ilość takich kombinacji Konkretnym zwrotom w konkretnym języku znaczenie nadaje nie tylko treść wynikająca z zapisu, ale także przyjęte w danej społeczności nacechowanie emocjonalne itp. Sam kiedyś jak jeszcze na forum senpuu.net byłem moderatorem w dziale Naruto i czasem tłumaczyłem z angielskiego to bardzo mocno się zastanawiałem nad z pozoru prostymi zwrotami byle tylko oddać jak najbliżej sens angielskiego tekstu. Wyobrażam sobie jaki musi mieć problem profesjonalny tłumacz japońskiego w analogicznej sytuacji Edytowane 22 sierpnia 2011 przez DonSterydo 1 Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Dobra, dobra. Smierc fanbojom Kakashiego!!!!!!!!!!!!!!!!! ;f Cytuj
Gość DonSterydo Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 (edytowane) Słuchaj mądrzejszych od siebie Edytowane 22 sierpnia 2011 przez DonSterydo Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Dobra, jak jakis sie znajdzie to poslucham. Cytuj
Gość DonSterydo Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 (edytowane) Ouch... That hurt Edytowane 22 sierpnia 2011 przez DonSterydo Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 22 sierpnia 2011 Opublikowano 22 sierpnia 2011 I wiecej nie pouczaj yaczekage (pipi)a Cytuj
Mendrek 569 Opublikowano 22 sierpnia 2011 Autor Opublikowano 22 sierpnia 2011 Nie zapominajmy, że Kakashi wykorzystał Sharingana do kopiowania technik i z tego jest znany. Nie wiem czy każdy Uchicha tak bardzo się na tym skupiał, gdyż patrząc teraz to obecni raczej skupiają się na technikach ograniczeń krwi. Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 23 sierpnia 2011 Opublikowano 23 sierpnia 2011 Hehe, dokladnie! Tez sie nad tym zastanawialem, ale kupa Gdyby nie kakashi to nie wiedzilibysmy, ze sharingan kopiuje techniki xD A on nawet nie jest z uchiha. Cytuj
Gość DonSterydo Opublikowano 24 sierpnia 2011 Opublikowano 24 sierpnia 2011 Obrazek dosyć stary, ale pomyślałem, że ktoś może jeszcze nie widział. Przekozak Cytuj
luk_ash 88 Opublikowano 24 sierpnia 2011 Opublikowano 24 sierpnia 2011 nowy chapter: http://www.manga-lib.pl/index.php/manga/online/naruto,552.1 dużo się wyjaśnia, kwestia oka shisuiego , itachi zajmie się kabuto (!?), a naruto kage. ciekawe kto będzie "trump card" kabuto. Cytuj
Pikol 336 Opublikowano 24 sierpnia 2011 Opublikowano 24 sierpnia 2011 Święta mario, matko boska, nie pozwol żeby to był Jiraya na końcu. Cytuj
Zwyrodnialec 1 728 Opublikowano 24 sierpnia 2011 Opublikowano 24 sierpnia 2011 Przecież Kabuto wspominał, że nie miał do niego dostępu. Cytuj
Gość yaczes Opublikowano 24 sierpnia 2011 Opublikowano 24 sierpnia 2011 Madara by sie nie zesral na widok Jirayi. Poniewaz manga i tak nie trzyma sie kupy beda to albo sage of the 6 paths, albo stary naruto, albo brat madary, albo shisui, albo pierwszy kage, albo prawdziwy Madara jesli ten nie jest jednak prawdziwy ;f A tak w ogole to ja bym sobie sharingany do jaj przeszczepil Kazda laska, ktora zobaczylaby moje jadra bylaby zgubiona Cytuj
szaden 228 Opublikowano 25 sierpnia 2011 Opublikowano 25 sierpnia 2011 Naruto już przekracza powoli wszystkie szczyty głupoty... Wojna miała być epicka, a zamiast tego dostajemy popłuczyny i gadki o miłości. Gdybym chciał czytać takie pierdoły to sięgnąłbym po jakieś shojo:/ BTW czy tylko ja zauważyłem jak szybko padają ci wszyscy legendarni, potężni shinobi? Toż to były asy, a teraz giną po jednym, max dwóch epkach! Wracam do czytania Berserka. Cytuj
Pikol 336 Opublikowano 25 sierpnia 2011 Opublikowano 25 sierpnia 2011 (edytowane) Ta, i czekaj po pół roku na chapter =D Edytowane 25 sierpnia 2011 przez Pikol Cytuj
szaden 228 Opublikowano 25 sierpnia 2011 Opublikowano 25 sierpnia 2011 Pół roku mogę czekać, bardziej boję się, że Miura prędzej umrze niż to skończy... BTW są jakieś nowe dobre shoneny? Cytuj
Pikol 336 Opublikowano 25 sierpnia 2011 Opublikowano 25 sierpnia 2011 Ja czytam jeszcze gantza i Claymore i to wszystko Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi